Reakcie na sobotu: Nibali čakal od Valverdeho viac, Amador udržuje vysokú morálku

21.5.2016, 19:30 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Krásna vrchárska previerka v Dolomitoch vytvorila nečakaných hrdinov, no skúsený mazák Valverde musel v cieli priznať porážku. Po štrnástej etape opustil podujatie ďalší zaujímavý pretekár, na horskú časovku už nenastúpi Ryder Hesjedal.   
 
V tíme Orica panovala po kráľovskej etape obrovská radosť, Esteban Cháves si po svojom etapovom triumfe dokonca verí, že môže vyhrať Giro. Za predvedený výkon ho pochválil aj športový riaditeľ celku Matt White. "Esteban dnes jazdil veľmi inteligentne. Pravdepodobne to bol najťažší profil, aký uvidíme v tomto roku na etapových pretekoch. Brilantne si počkal na správny moment na útok. Dnes sa ukázali najlepší lezci na podujatí, nebolo sa kam schovať. Esteban sa cítil veľmi dobre a spolujazdci mu veľmi pomohli pred záverečnou tretinou etapy. Ruben Plaza išiel takisto výborne v úniku. Táto etapa sa dala ťažko predvídať, ale pre nás to skončilo veľmi dobre. Pred horskou časovkou je Esteban vo vynikajúcej pozícii."
 
Steven Kruijswijk prežíva na podujatí hviezdne chvíle. Pred pretekmi by asi nikto nepovedal, že jazdec tímu Lotto-Jumbo dokáže v kopcoch utiecť Nibalimu. "Bol to skvelý deň. Vždy som sníval o ružovom drese a dnes sa to stalo skutočnosťou. Som na rovnakej úrovni ako pred rokom, ale rozdiel je v tom, že teraz som nestratil čas v prvom týždni. Mám väčšie skúsenosti, preto som v úvodných etapách jazdil sústredenejšie. Vedel som, že Nibali bude útočiť, preto som bol pripravený a veril som si."
   
 
giro 2016 favoriti skupina movf
skupina favoritov sa prvý raz poriadne roztrhala (© Movistar Team)
 
 
Dôležitý útok chcel predviesť Vincenzo Nibali, ale na trati našiel silnejších pretekárov. "Na konci sme udržiavali vysoký rytmus, Michael Scarponi a vlastne celý tím predviedli skvelý výkon. Zbavili sme sa Valverdeho, čo nás teší. Myslel som si, že Valverde bude silnejší. Cháves a Kruijswijk urobili na poslednom kopci parádny útok. Potom som musel trochu spomaliť a ísť vlastným tempom. Tí dvaja išli naozaj rýchlo. Neviem, či im niekto pomohol z utečencov, ale za seba môžem povedať, že na záverečnom kopci fúkal silný vietor. Oni si mohli prestriedať, ale aj tak som to zvládol celkom dobre. V závere som absolvoval akúsi časovku."
 
Najväčším prekvapením kráľovskej etapy bola strata Alejandra Valverdeho, ktorému v rozhodujúcich momentoch chýbala potrebná sila. "Bol to ťažký, desivý deň. Bránili sme sa najlepšie, ako sme vedeli, ale ani ja, ani Andrej sme nevydržali pri najlepších. Mňa najviac ovplyvnila vysoká nadmorská výška, celý čas sme jazdili vo výške 2000 metrov, čo ma veľmi oslabilo. Keď zaútočil Nibali, bol som v problémoch, ale potom som sa zotavil a takmer som chytil skupinu s Majkom, Zakarinom a Uránom. Nibali sa spoliehal na silný útok, ale Cháves a Kruijswijk boli lepší. Zajtrajšia časovka je náročná, myslím si, že podám dobrý výkon."
 
Po etape sa musel rozlúčiť s ružovým dresom Andrej Amador, ktorý znovu predviedol statočný výkon, ale kopcovitý profil bol nakoniec nad jeho sily. "V prvom rade chcem poďakovať všetkým, ktorí ma podporovali v dobrom aj zlom. Snažil som sa udržať tempo na Passo Giau, ale bolo to na mňa priveľa. V zjazde som sa vrátil do hlavnej skupiny, ale úplne som sa vyčerpal. Posledný kopec som išiel stabilným tempom, aby som stratil čo najmenej času. Bol to zlý deň pre mňa a Alejandra, ale nesmieme zabudnúť, že sme stále v hre." 
 
 
amador 2016 giro ruzovy sklamanie movf
Amador dorazil do cieľa sklamaný, ale znova vyrazil dych skvelým zjazdom (© Movistar Team)
 
 
Sen o parádnom etapovom triumfe sa Darwinovi Atapumovi rozplynul len dva kilometre pred cieľom, kolumbijský jazdec môže byť aj tak na svoj výkon hrdý. "Potrebujem nejaký čas, aby som dokázal vstrebať, čo sa stalo na konci etapy. Keď ste tak blízko k takému víťazstvu, je to zničujúce. Cítil som sa dobre, mohol som zaútočiť na poslednom kopci. Dal som do toho absolútne všetko, a keď som si udržal náskok po klesaní, myslel som, že zvíťazím. Som vyčerpaný fyzicky a psychicky. Bolo by to jedno z mojich najväčších víťazstiev v kariére. Stále som dúfal, že mi to vydrží až do cieľa. Verím, že svoju príležitosť ešte nájdem v poslednom týždni."  
 
Rafal Majka nedokázal v závere etapy nasledovať najlepších jazdcov, ale napriek tomu na svojom výkone našiel aj pozitívne momenty. "Od začiatku hovorím, že to bude ťažké Giro proti silným súperom. Máme za sebou veľmi náročnú etapu, ktorá vyžadovala obrovské úsilie, ale, žiaľbohu, ja som vo finále trošku trpel. Na niektorých jazdcov som stratil čas, na druhej strane som si oproti niektorým polepšil. Máme pred sebou ešte týždeň a budem bojovať každý deň."
 
Ilnur Zakarin musel znovu meniť bicykel v tom najhoršom momente, tentoraz musel čakať na sprievodné vozidlo vtedy, keď sa začalo nastupovať na záverečnom kopci. "Bola to jedna z najdôležitejších etáp, všetci sme do toho dali úplne všetko. Cítil som sa lepšie ako v predchádzajúcej etape, preto som sa stále pohyboval na čele. Na prvý Nibaliho útok som ešte dokázal reagovať, potom som už išiel vlastným tempom. Myslím si, že by som mohol zostať pri Nibalim, naša skupina s Majkom a Uránom bola veľmi blízko, ale práve v tom momente som musel meniť bicykel. Chvíľu to trvalo, a potom už bola naša strata príliš veľká. Podľa mňa bude boj o klasifikáciu stále pokračovať, máme pred sebou ešte niekoľko ťažkých etáp."
 
Na podujatí už neuvidíme Rydera Hesjedala, ktorý skončil zo zdravotných dôvodov. V uplynulých etapách bolo naozaj vidno, že kanadský jazdec nebol vo svojej kož. "Neskončilo to tak, ako som si predstavoval. Cítil som sa zle už od pondelka, ale každý deň som bojoval. No dnes moje telo prestalo reagovať. Giro som nechcel opustiť takýmto spôsobom. V kráľovskej etape to bola pre mňa nočná mora. Na takom krásnom profile, ktorý na Gire najviac milujem, moje telo a myseľ nedokázali spolupracovať. Od začiatku som vedel, že to nebude dobré. Mal som problémy so žalúdkom, navyše sa ozývali bolesti hlavy a závraty."
   
 
Výsledky sobotňajšej 14. etapy
1. CHAVES Johan Esteban Orica GreenEDGE 6:06:16 100
2. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo 00:00 40
3. PREIDLER Georg Team Giant - Alpecin 00:00 20
4. ATAPUMA Darwin Darwin BMC Racing Team 00:06 12
5. NIBALI Vincenzo Astana Pro Team 00:37 4
6. SIUTSOU Kanstantsin Dimension Data 00:37  
7. ZAKARIN Ilnur Team Katusha 02:29  
8. MAJKA Rafal link ikonka Tinkoff 02:29  
9. URAN Rigoberto Cannondale Pro Cycling Team 02:50  
10. POZZOVIVO Domenico AG2R La Mondiale 03:00  
11. VALVERDE Alejandro Movistar Team 03:00  
12. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team 03:00  
13. SCARPONI Michele Astana Pro Team 03:00  
14. AMADOR Andrey Movistar Team 03:52  
15. HENAO Sebastián Team Sky 03:52  
16. NIEVE Mikel Team Sky 03:52  
17. DUPONT Hubert AG2R La Mondiale 03:52  
18. MONFORT Maxime Lotto Soudal 05:12  
19. PIRAZZI Stefano Bardiani - CSF 06:21  
20. CICCONE Giulio Bardiani - CSF 06:21  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
giro 1
Priebežné poradie pretekov po 14. etape
1. KRUIJSWIJK Steven Team LottoNL - Jumbo 60:12:43 20
2. NIBALI Vincenzo Astana Pro Team 00:41  
3. CHAVES Johan Esteban Orica GreenEDGE 01:32  
4. VALVERDE Alejandro Movistar Team 03:06  
5. AMADOR Andrey Movistar Team 03:15  
6. MAJKA Rafal link ikonka Tinkoff 03:29  
7. ZAKARIN Ilnur Team Katusha 03:53  
8. URAN Rigoberto Cannondale Pro Cycling Team 05:01  
9. SIUTSOU Kanstantsin Dimension Data 05:38  
10. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team 05:38  
11. POZZOVIVO Domenico AG2R La Mondiale 06:00  
12. JUNGELS Bob Etixx - Quick-Step 06:10  
13. PIRAZZI Stefano Bardiani - CSF 13:30  
14. ATAPUMA Darwin Darwin BMC Racing Team 14:03  
15. MONFORT Maxime Lotto Soudal 14:29  
16. VISCONTI Giovanni Movistar Team 15:10  
17. DUPONT Hubert AG2R La Mondiale 16:33  
18. HENAO Sebastián Team Sky 17:12  
19. MONTAGUTI Matteo AG2R La Mondiale 22:00  
20. CARDOSO André Cannondale Pro Cycling Team 23:44  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
video v clanku ikonka ciernaVideo sumár etapy
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop