V Romandii bude chcieť Porte prekonať svojho kamaráta Frooma

24.4.2017, 12:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Po jarných klasikách sa presúva karavána do Romandie, kde sa otestujú pretekári na celkové poradie. V súboji univerzálnych jazdcov zaujíma konfrontácia medzi Froomom a Portem, slovenskú cyklistiku zastupujú Juraj Sagan a Martin Velits.
 
 
romandia 2014 podium lamfv
Froome tu naposledy vyhral v roku 2014 (© Lampre-Merida / BettiniPhoto)
 
 
Cieľové stúpania nie sú ťažké, rozhodne časovka 
 
Okolo Romandie ponúka šesť dní na členitom teréne. Pre jazdcov na GC je výhodné, že s horskými etapami si môžu vyskúšať aj jazdu proti chronometru, čo ich dobre preverí pred blížiacimi sa Grand Tours. Rozhodujúcim momentom pretekov bude záverečná časovka, ktorá zamieša klasifikáciou vo väčšej miere ako pripravené cieľové stúpania, ktorým v tomto ročníku chýba potrebná náročnosť. Do vývoja pretekov môže zasiahnuť aj počasie. V úvodných etapách sa očakáva dážď a situáciu môže výrazne skomplikovať aj sneh.
 
V prológu sa nevytvoria medzi pretekármi značné rozdiely, na krátkej trase sa ukážu silné motory. Hneď na druhý deň sa bude finišovať na stúpaní, ale cieľový kopec Champéry (14,4 km; 4,4 %) nemá také náročné gradienty, aby do cieľa nemohla prísť väčšia skupina, vrátane nejakých rýchlych jazdcov. Ale všetko bude záležať od toho, aký štýl jazdy tu zvolia najsilnejšie tímy s hlavnými kandidátmi na titul.
 
 
roglic 2017 casovka baskickof
V prológu sa veľa čaká od Primoža Rogliča (© 2017, Karlis Medrano)
 
 
V druhej a tretej etape sa bude jazdiť po typickom profile tohto podujatia. Zvlnená trasa s niekoľkými stúpaniami, ale jednoduchším záverom, sadne rýchlym jazdcom, ktorí sa dokážu pohybovať po vlnitom teréne. Bez klasických šprintérov na štarte môžeme byť svedkami zaujímavých dojazdov balíka, keďže v druhej etape sa bude finišovať do mierneho kopca a počas týchto dní budú skúšať šťastie aj dobre pripravení utečenci.
 
Kľúčové bitky z hľadiska celkovej klasifikácie sa odohrajú počas víkendu. Kráľovská etapa obsahuje v závere štyri stúpania, ale to posledné z nich, Leysin (5,4 km; 6,5 %), nie je veľmi dlhé, aby skupinu favoritov rozdelilo na prvočinitele. No v každom prípade ponúka najlepšiu možnosť pre vrchárov, aby si polepšili v klasifikácii.
 
Z toho dôvodu bude veľká pozornosť smerovať na záverečnú časovku, ktorá prebehne na zaujímavej trase. Na osemnástich kilometroch bude potrebné zvládnuť úvodnú stúpajúcu pasáž a potom nasadiť vysoké tempo na rýchlych úsekoch. Je to presne časovka pre univerzálnych jazdcov na celkové poradie, ktorí budú musieť na konci pretekov bojovať o každú sekundu.
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria profilov etáp (© tourderomandie.ch)
Fotografia 1 z 6
Fotografia 1 z 6
Fotografia 1 z 6
Fotografia 1 z 6
Fotografia 1 z 6
Fotografia 1 z 6
 
Froome sa vracia do hry, ale čaká ho dobrá konkurencia 
 
Po mesiaci sa vracia do súťažného rytmu Chris Froome, ktorý sa ukázal v tomto ročníku len na dvoch etapových pretekoch. V poslednom čase sa mu v Romandii nedarilo, ale v rokoch 2013 a 2014 tu vybojoval titul, a teraz má všetky predpoklady, aby siahol na víťazný hetrik. Tím Sky je dostatočne silný, aby mu pripravil pozíciu v horských etapách, Froome v minulosti dokázal atakovať aj na nie veľmi ťažkých cieľových kopcoch. Ale jeho najväčšou zbraňou bude záverečná časovka, kde si môže vychutnať svojich súperov. Otázkou len zostáva, či sa chudobná účasť na pretekoch prejaví na jeho výkonnosti v Romandii.
 
Jeho veľkým vyzývateľom bude Richie Porte. Aj austrálsky cyklista sa môže spoliehať na jazdu proti chronometru, v tomto smere patrí medzi najlepších borcov, ktorí sa zameriavajú na etapové preteky. Silný bude aj v kráľovskej etape, hoci by ho potešil náročnejší dojazd, ale počas celého týždňa urobí všetko preto, aby sa v klasifikácii dostal pred Frooma. Aby sa mu to podarilo, nesmie podceniť ani náročné podmienky, ktoré budú na trati na začiatku pretekov. V celku BMC sa predstaví aj Tejay van Garderen. Bez prudkých kopcov a so záverečnou ITT môže patriť medzi najlepších jazdcov.
 
 
video v clanku ikonka ciernaTypické daždivé podmienky v minuloročnej štvrtej etape
 
 
Na tomto podujatí vie jazdiť Ilnur Zakarin, ktorý tu triumfoval v sezóne 2015 a v minulom ročníku mu tesne uniklo pódium. Ruský borec je presne tým univerzálnym jazdcom, ktorý je silný v kopcoch i časovke, preto bude chcieť nadviazať na svoje výsledky z Abú Zabí a Paríž - Nice. V tomto rozlete ho však zabrzdil pád na Okolo Katalánska, kde si zlomil rebro, preto budeme zvedaví, v akej forme sa vráti späť.      
 
Ideálnu trasu tu nájde Ion Izagirre, ktorý je špecialistom na týždňové etapáky. Španielsky borec sa dostal do kvalitnej formy, čo predviedol na ardenských klasikách a v Baskicku, kde obsadil tretiu priečku. Aj on bude zameriavať pozornosť na posledný deň, takže ak všetko pôjde podľa jeho plánov, má na dosah ďalší dobrý výsledok.
 
Na trati nemôže nikto podceniť Primoža Rogliča, ktorý sa výborne prezentoval na Tirrene a v Baskicku. Slovinský cyklista bude veľmi nebezpečný najmä v časovke, ktorú v Baskicku dokonca vyhral, a jeho sebavedomie je čoraz väčšie. Pred Girom sa prichádza dostať do potrebnej formy Bob Jungels, ale jeho výkonnosť je už teraz na dobrej úrovni. Tunajšie podmienky veľmi sedia Simonovi Špilakovi, ktorý tu vybojoval niekoľko pekných výsledkov, a vždy sa dokáže výborne vysporiadať s nástrahami Romandie.
 
 
jungels 2016 v civile zdravi luxemf
Bob Jungels (© Serge Waldbillig / Luxemburger Wort)
 
 
Na štarte uvidíme aj takých borcov ako Urán, Kelderman, Majka, Barguil alebo Simon Yates, ktorí by možno privítali náročnejšiu edíciu. V tíme FDJ sa bude chcieť ukázať domáci Sebastian Reichenbach, budeme zvedaví, či na svoj výkon z T-A nadviaže Jonathan Castroviejo. A čiernym koňom pretekov sa môže stať Fabio Felline.
           
Po jarných klasikách sa zúčastní na podujatí Juraj Sagan, v drese Quick-Step Floors bude pomáhať lídrom Martin Velits. Z českých zástupcov sa pokúsi uspieť v klasifikácii Roman Kreuziger, ktorý bude spolupracovať so Simonom Yatesom, a  po sérii španielskych pretekov zmení prostredie Ondřej Cink. V tím Bahrajn - Merida bude podporovať Iona Izagirreho.  
 
 
Posledné ročníky Okolo Romandie
 
2016 víťaz: vlajka Quintana 2. m.: vlajka Pinot 3. m.: vlajka Izagirre
body: vlajka Albasini vrchy: albansko Armée U25: vlajka Latour
 
2015 víťaz: vlajka Zakarin 2. m.: vlajka Špilak 3. m.: vlajka Froome
body:   x vrchy: vlajka Belkov U25: vlajka Pinot
 
2014 víťaz: vlajka Froome 2. m.: vlajka Špilak 3. m.: vlajka Costa
body:   x vrchy: vlajka Tschopp U25: vlajka Herrada
 
2013 víťaz: vlajka Froome 2. m.: vlajka Špilak 3. m.: vlajka Costa
body:   x vrchy: vlajka Burghardt U25: vlajka Kelderman
 
2012 víťaz: vlajka Wiggins 2. m.: vlajka Talansky 3. m.: vlajka Costa
body:   x vrchy: vlajka Ignatenko U25: vlajka Talansky
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop