Turecko pokračuje v okresanej podobe, v závere sezóny chýbajú veľké mená

10.10.2017, 10:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Preteky Okolo Turecka museli riešiť existenčné problémy, no napokon zostali v kalendári World Tour, ale premiestnili sa až na záver sezóny, čo sa vo veľkej miere prejavilo na kvalite štartovej listiny.
 
Turecké podujatie malo svoj tradičný termín na konci apríla a bolo vítanou prípravou na Giro d'Italia. V tomto roku však ohrozili jeho status viaceré faktory, tým hlavným bola situácia v krajine, keď väčšina celkov odmietla cestovať do Turecka z obavy o svoju bezpečnosť. A keďže nezáujem najväčších tímov mohol mať na preteky fatálne následky po ekonomickej stránke, organizátori a UCI našlo kompromis. Okolo Turecka sa uskutoční až v polovici októbra a v ponuke sa objaví len šesť etáp, kým v minulosti sa pretekalo osem dní.
 
 
etapa 7 1
Scenéria Okolo Turecka (© Tour of Turkey/Brian Hodes)
 
 
Klasifikácia sa sústredí na jedno cieľové stúpanie
 
Podujatie je charakteristické veľkým počtom šprintérskych etáp a o celkovom poradí sa rozhoduje na horskom dojazde, v tomto smere zostáva všetko po starom. Prvé dve etapy sú jasnou záležitosťou pre najrýchlejších jazdcov, ale šprintérske tímy si budú musieť dať pozor na vietor, ktorý sa môže objaviť na pobreží. V tretí deň sa nachádza pred cieľom menšie stúpanie, ale to nemá náročné prevýšenie, aby vystrašilo šprintérov, ale pelotón môže doraziť do mesta Marmaris v okresanej podobe.
 
Najdôležitejšia bitka o najcennejší dres sa uskutoční vo štvrtej etape, ktorá bude zakončená známym výstupom na Selcuk (5 km; 8 %). Tento kopec je dostatočne náročný, aby vytvoril rozdiely aj medzi hlavnými vrchárskymi protagonistami. Keďže je to v podstate jediná možnosť, ako ovládnuť toto podujatie, na konci štvrtej etapy očakávame intenzívne lezecké divadlo.
 
Aj v závere piateho dňa sa postaví pred pelotón stúpanie, ale jeho 4-percentný priemerný sklon by nemal odradiť dobre pripravených šprintérov, ktorí budú cítiť ďalšiu svoju príležitosť. A v okolí Izmiru sa môže objaviť na trati silný vietor. Záverečná koncovka v Istanbule skrýva niekoľko záludností. Tesne pred cieľom sa zdvihne cesta na sedem percent a to na mačacích hlavách, takže finálny kilometer bude veľmi hektický a v minulosti si tu dokázali polepšiť aktívni jazdci o dôležité sekundy.
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria profilov etáp (© tourofturkey.org.tr)
Fotografia 1 z 10
Fotografia 1 z 10
Fotografia 1 z 10
Fotografia 1 z 10
Fotografia 1 z 10
Fotografia 1 z 10
Fotografia 1 z 10
Fotografia 1 z 10
Fotografia 1 z 10
Fotografia 1 z 10
 
Tromfy drží v rukách UAE Emirates
 
Cesta za celkovým triumfom vedie cez kopec Selcuk, preto budeme zvedaví, ktorí vrchári budú na konci ročníka dostatočne svieži a úderní, aby si na tomto kopci vybudovali rozhodujúci náskok. V silnej zostave sa tu predstaví najmä UAE Emirates. Na nedávnych talianskych pretekoch predvádzal veľmi dobré výkony Diego Ulissi a práve on by mohol využiť na stúpaní Selcuk svoju akceleráciu, na ktorú dokáže zareagovať len málokto v tejto štartovej listine. Po jeho boku sa zúčastnia pretekov aj Niemiec a Atapuma, takže UAE Emirates môže diktovať podmienky v kráľovskej etape.
 
Zo známych mien sa objaví na podujatí aj Jarlinson Pantano, ale kolumbijský jazdec nedokončil Il Lombardia a v poslednom čase sa neprezentoval príliš oslnivou formou. Potrebné súťažné kilometre tu bude naháňať Leopold König, ktorý kvôli zdravotným problémom nedokončil všetkých šesť podujatí, na ktorých sa zúčastnil v tejto sezóne. Preto si bude veľmi želať, aby mu Turecko prialo čo najviac. Z českých jazdcov sem prichádza bojovať aj František Sisr.
 
 
ulissi 2017 montreal vitazstvo cdtf
Triumf Diega Ulissiho v Montreale (© Slipstream Sports)
 
 
Pre niekoľkých jazdcov to bude výborná príležitosť, ako sa presadiť na podujatí World Tour, čo nebýva u nich zvykom. V Lombardii skončil na výbornom desiatom mieste Sergej Černeckij a na ruského cyklistu sa bude spoliehať celá Astana. Pred dvomi mesiacmi finišoval v Burgose na ôsmej priečke v GC a na podobný výsledok si bude trúfať aj na tureckom podujatí. Do dobrej formy sa dostal aj 21-ročný Daniel Martinéz. Kolumbijský borec jazdiaci za Wilier Trestina skončil deviaty na Tre Valli Varesine a siedmy na Miláno - Turín, preto bude pripravený aj na ďalšiu lezeckú výzvu, ktorá ho čaká na stúpaní Selcuk. A šancu na kvalitný výsledok sa budú snažiť využiť aj Andrej Zeits, Jasper Hansen alebo niektorí z vrchárov z Caja Rural.
 
Zo šprintérskych etáp bude chcieť vydolovať čo najviac Bora - Hansgrohe. Nemecká zostava sem priváža kvalitnú dvojicu Sam Bennett - Matteo Pelucchi a táto dvojica bude veľmi nepríjemná pre ostatné zostavy. Trek - Seagfredo sa bude spoliehať na Boy van Poppela a do rýchlostných koncoviek sa môže zapojiť aj Edward Theuns ktorý vyhral etapu na BinckBank Tour. Uvidíme, v akom svetle sa ukáže talentovaný taliansky jazdec Simone Consonni a do hry sa bude chcieť dostať aj jeho skúsenejší krajan Manuel Belletti.
 
 
Posledné ročníky Okolo Turecka
 
2016 víťaz: vlajka Goncalves 2. m.: vlajka Arroyo 3. m.: vlajka Stalnov
body: vlajka Belleti vrchy: vlajka Niemiec U25:   x
 
2015 víťaz: vlajka Durašek 2. m.: albansko Sepulveda 3. m.: albansko McCarthy
body: vlajka Cavendish vrchy: vlajka Valencia U25:   x
 
2014 víťaz: vlajka A. Yates
2. m.: vlajka Taaramae 3. m.: vlajka Hardy
body: vlajka Cavendish vrchy: vlajka De Maar U25:   x
 
2013 víťaz:   Berhane
2. m.: vlajka Bagot 3. m.: vlajka Mederel
body: vlajka Greipel vrchy: vlajka Grechin U25:   x
 
2012 víťaz: vlajka Djačenko 2. m.: vlajka Andonov 3. m.: vlajka Palomares
body: albansko Goss vrchy: vlajka Bandiera U25:   x
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop