Na Strade Bianche nesmie chýbať Sagan a silná konkurencia, straší dážď

1.3.2018, 12:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Talianske podujatie Strade Bianche sa vypracovalo za krátky čas na jednu z najsledovanejších udalostí, ktoré sa odohrávajú na začiatku ročníka, k čomu prispieva vždy dobrá účasť a jedinečný terén. Do svojho portfólia ho zaradil aj Peter Sagan, slovenský jazdec nebude chýbať na štarte siedmykrát za sebou. 
 
Aj keď nás čaká len dvanásta edícia, Strade Bianche si vybudovalo popularitu nielen medzi fanúšikmi, ale aj samotnými cyklistami, pre ktorých je úspech na týchto pretekoch prestížnou záležitosťou. Krásny kolorit Toskánska, jazda po bielom štrku a štýlový finiš v historickom centre mesta Seina vytvára jedinečné predstavenie, ktoré sa hrá iba raz v roka.
 
 
strade bianche 2017 ilustrak rcsf
Ilustračná fotografia Strade Bianche (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Prašné cesty má zaliať dážď
 
Oproti minulej sezóne sa trasa nemenila, na pelotón čaká jedenásť úsekov po nespevnených cestách v celkovej dĺžke 63 kilometrov. Prvý sektor sa vynorí už po sedemnástich kilometroch, potom bude nasledovať druhý úsek, ktorý prebehne v miernom stúpaní. Jazdcov dostanú do tempa aj ďalšie dva pobyty na bielom štrku a prvú tretinu pretekov zakončí asfaltový kopec Montalcino (4 km; 5 %).
 
Situácia sa rozbehne na piatom a šiestom sektore, ktoré dokopy merajú dvadsať kilometrov a medzi ktorými je len minimálna prestávka. Po tejto pasáži zostáva do cieľa 86 kilometrov, čo je ešte veľmi skoro, aby sa tu ukázali hlavní favoriti, ale najsilnejšie celky môžu zvýšiť tempo v balíku, aby unavili svojich konkurentov. Zaujímavejšia príležitosť striehne na siedmom úseku, ktorý je dlhý a v miernom kopci, čo môže motivovať k akcelerácii. Ak aj nevyrazia dopredu kandidáti na titul, zo strany menej sledovaných cyklistov uvidíme snahu zdramatizovať podujatie.
 
Rozhodujúce súboje vždy odštartuje ôsmy sektor (pomenovaný podľa Fabiana Cancellaru), ktorý je zo všetkých najťažší a začína 54 kilometrov pred cieľom. Favoriti tu dostanú k dispozícii niekoľko krátkych, ale prudkých stúpaní, čo prirodzene oslabí hlavnú skupinu, a do útoku môžu vyraziť aj kandidáti na titul. Po tomto úseku nasleduje dvadsať kilometrov po asfaltovej ceste, ale môže sa tu odohrať prekvapujúci pohyb, lebo sa pôjde po zvlnenej trase.
 
Každý z posledných troch sektorov obsahuje krátke stúpanie a na týchto kopčekoch sa bude bojovať o titul. Deviaty úsek meria len osemsto metrov, ale dosahuje dvojciferné sklony. Predposledná pasáž na bielom štrku prebehne v 4-percentom stúpaní, ale hneď na začiatku ponúkne aj desať percent. O štyri kilometre neskôr sa dostanú jazdci na finálny úsek, kde sa objaví päťsto metrov s priemerom cez jedenásť percent.
 
 
strade bianche 18
profil pretekov, 2990 nastúpaných metrov (© strade-bianche.it)
 
 
Po týchto pekných príležitostiach na víťazný atak zostáva do cieľa dvanásť kilometrov na vlnitom teréne, kde sa prejaví únava po celodennom výkone, ale na cyklistov bude čakať ešte jedna zaberačka. Cieľová čiara sa nachádza na Piazza del Campo, kam vedie ostrý kopec. Po miernom začiatku sa objaví päťsto metrov s priemerným sklonom cez dvanásť percent a na konci sa vyšvihne cesta až na šestnásť percent. Mnohokrát sa stalo, že celé preteky sa rozhodli práve na tomto stúpaní.
 
V tomto roku sa musia vysporiadať cyklisti ešte s jednou nepríjemnosťou, podujatie môžu ovplyvniť poveternostné podmienky. V sobotu by nemalo mrznúť, teplota prekročí šesť stupňov, ale v priebehu dňa sa očakáva dážď. A ten urobí z pretekov ešte väčšiu výzvu.   
 
 
Kvalitné obsadenie bude veliť do útoku
 
Na tomto podujatí sa pohybuje ako ryba vo vode bývalý cyklokrosár Zdeněk Štybar. Český jazdec pri troch účastiach nikdy neskončil horšie ako tretí a v roku 2015 sa dostal na najvyšší stupienok. Na začiatku ročníka sa ukazuje vo veľmi dobrej forme. V kráľovskej etape na Algarve zaujal pekným sólovým útokom, medzi najaktívnejších patril aj na Omloope, preto je pripravený, aby opäť predviedol kvalitný výkon na Strade Bianche. V jeho prípade platí, že čím budú na trati náročnejšie podmienky, tým bude motivovanejší.
 
 
video v clanku ikonka ciernaŠtybar víťazí na SB v roku 2015
 
 
Český jazdec bude zdieľať líderskú úlohu spoločne s Philippom Gilbertom, ktorý sa vracia na miesto činu po šiestich rokoch. Aj belgický pretekár dôverne pozná tunajšie podmienky, v ročníku 2011 bol najsilnejší na Piazza del Campo práve on. Po Omloope a Le Samyn sa predstaví v dobrej forme, vyhovuje mu útočný štýl jazdy, takisto aj samotný finiš, preto sa nechajme prekvapiť, ako bude tím Quick-Step Floors dirigovať na trati dvoch ambicióznych jazdcov, ktorí už triumfovali na tomto podujatí.
 
V ostatnej edícii sa presadil Michal Kwiatkowski. Zástupca tímu Sky bude mať veľkú motiváciu, aby vybojoval aj tretiu tretiu výhru a pridal sa ku Cancellarovi, po ktorom je už pomenovaný jeden zo sektorov. V minulom ročníku sa presadil sólovým útokom, keď bol silný na krátkych kopcoch a aj štrkových cestách, a rovnakým spôsobom sa môže vytiahnuť aj tentoraz. Od začiatku sezóny jazdí s veľkou chuťou. Dokumentuje to jeho celkový triumf na Volta ao Algarve, ktorý získal po aktívnej jazde v záverečnej etape, snaživé výkony predvádzal aj vo Valencii, takže nepochybujeme, že aj on bude patriť k tým jazdcom, ktorí na konci nebudú otáľať s útočením.
 
 
kwiatkowski 2017 strade bianche triumf rcsf
Michal Kwiatkowski s vlaňajším triumfom (© LaPresse/Gian Mattia D'Alberto)
 
 
Britskú zostavu môže zviditeľniť aj Gianni Moscon. Taliansky jazdec je dostatočne agresívny a má kvalitný výkon, aby si poradil s takouto výzvou. Jeho šanca môže prísť vtedy, keď sa budú hlavní favoriti strážiť a vyčkávať.
 
Greg van Avermaet nepretavil veľmi dobrú formu do želaného výsledku počas otváracieho víkendu, ale na Strade Bianche sa mu tradične darí, preto si môže trúfať aj na celkový triumf. Dvakrát tu finišoval na druhom mieste a cyklista jeho kvalít musí mať na takomto teréne len najvyššie ambície. Na Omloope sa mu nepodarilo vyzvať do vzájomnej hry hlavných favoritov, na toskánskych cestách mu bude určite dopriate. Jazdcovi tímu BMC nerobia problémy krátke kopce či prašné cesty a rád sa nechá vytiahnuť do súboja tých najlepších, ale uvidíme, ako sa na jeho predstavení podpíše prípadný dážď. Jeho hlavnou zbraňou bude prudký finiš na Piazza del Campo, na čo sa bude spoliehať v priebehu pretekov a na čo by nemali zabudnúť jeho súperi.
 
 
video v clanku ikonka ciernaZostrih minulého ročníka
 
 
Do okruhu favoritov patrí aj Tiesj Benoot. Ani jemu neprial vývoj pretekov počas predchádzajúceho víkendu, ale na Omloope sa predviedol pekným sólovým pokusom, takže jeho forma musí byť dobrá. A na SB bude ešte silnejší. Belgický cyklista zvýšil svoju lezeckú odolnosť, ale stále v sebe drží klasikárske schopnosti, čo bude jeho výhodou na tomto podujatí. Nemá však taký výbušný finiš, ako ostatní favoriti, preto musí nájsť cestu, ako sa presadiť. Benoot je ambiciózny a možno mu zahrá do kariet to, že nemusí byť pod takým prísnym drobnohľadom. Ale ak dostane priestor na čele pretekov...
 
Sep Vanmarcke sa dostáva do svojej najobľúbenejšej časti sezóny a jeho úvodné predstavenie na Omloope a K-B-K potvrdili, že na klasiky sa pripravil potrebným spôsobom. Na bergoch otváracieho víkendu patril medzi najsilnejších a táto skutočnosť sa mu zíde aj na talianskej jednorazovke. Belgický pretekár tu nemal vždy šťastie, ale ak sa mu budú vyhýbať problémy, jeho sebavedomie bude na vysokej úrovni. V minulom sa predviedol na SB výborným výkonom Tom Dumoulin, ktorý sa pohyboval medzi najlepšími až do samého konca. Krátke stúpania a štrkové úseky ho vôbec nevyhodili z rytmu. Preto sa chystá predviesť rovnaké predstavenie aj tentoraz a ako veľmi dobrý jazdec na ardenské klasiky môže vo finále miešať kartami. Budeme však zvedaví, ako si poradí s očakávaným dažďom. Vietor na trati môže narobiť aj Alejandro Valverde, španielsky jazdec opäť jazdí na mimoriadnej úrovni. Jeho účasť nebola istá, po triumfe na Abu Dhabi Tour ho trápili žalúdočné problémy, ale dostal sa z toho. Môžeme sa tak tešiť, čo nám predvedie po dvoch tretích miestach, ktoré tu doteraz získal.         
   
V tíme Mitchelton - Scott sa spoliehajú na Durbridga, ktorý je ich hlavnou osobnosťou na jarné klasiky, ale austrálsky celok môže prekvapiť aj s Impeym. Kvalitnú zostavu priváža Astana, v dobrej forme jazdia Lutšenko, Gatto a aj Moser. Taliansky jazdec už triumfoval v tejto sezóne na Trofeo Laigueglia. Z domácich borcov sa môže vytiahnuť Diego Ulissi (pred dvomi rokmi tu finišoval na siedmej priečke) a počas otváracieho víkendu si urobil dobré meno Sonny Colbrelli, ktorý veľmi dobre zvládol jazdu na vyzývavom teréne. A niečo zaujímavé môže vymyslieť na trati aj Vincenzo Nibali. Budeme zvedaví, ako sa predvedie Wout van Aert. Úradujúcemu svetovému šampiónovi v cyklokrose by náramne pomohli na trati čo najťažšie podmienky.              
 
 
strade bianche 2017 pad sagan cdtf
Vlaňajší pád aj s Petrom Saganom (© Slipstream Sports)
 
     
Svetový šampión má slabosť pre štrkové cesty
 
Peter Sagan má pred sebou siedmy pokus na získanie titulu na SB. Najbližšie bol k nemu v rokoch 2013 a 2014, keď najskôr pustil dopredu svojho tímového kolegu Mosera a v nasledujúcej sezóne mu na konci ušiel len Kwiatkowski. Slovenský jazdec predviedol výborný výkon aj v ročníku 2016, ale v prudkej koncovke nestačil na Cancellaru, Štybara a Brambillu. Teraz prichádza na taliansku klasiku po dlhej súťažnej prestávke a sústredení vo vysokej nadmorskej výške, čo môže mať vplyv na jeho aktuálnu výkonnosť, ale takýto návrat na preteky zvládol v minulom roku výborne. Na Omloope bral druhé miesto a K-B-K vyhral.
 
Strade Bianche svedčí útočná jazda a to je parketa pre Petra Sagana. Má potrebnú techniku na prašné cesty, je silný na krátkych stúpaniach a sedí mu aj výbušná koncovka na Piazza del Campo, takže disponuje potrebnými zručnosťami, aby bol raz úspešný na tomto podujatí. Trojnásobný svetový šampión má rád, keď vo finále bojujú proti sebe najlepší jazdci, preto budeme od neho čakať, že v rozhodujúcich momentoch vyvinie aktivitu, aby sa tak stalo. 
 
Kľúčový pre jeho dobrý výsledok bude Daniel Oss, s ktorým obnovuje spoluprácu na klasikách. Taliansky jazdec má byť tým očakávaným pomocníkom, ktorý s ním vydrží až do konca a v rozhodujúcich momentoch ho odbremení od toho, aby musel sledovať každý nástup konkurencie. Oss je dostatočne silným a oddaným pretekárom, ktorý mu vytvorí potrebné závetrie pred rozhodujúcou akciou. Sagan môže v jeho prítomnosti ušetriť veľa energie a tá sa mu zíde v záverečnom špurte do kopca alebo pri útočných pokusoch. Tím Bora - hansgrohe mohol byť spokojný, ako sa obidvaja prezentovali na začiatku ročníka na austrálskej pôde, preto ich spolupráca prináša veľké očakávania pred klasikami.         
 
 
sagan p posl rocniky Peter Sagan na Strade Bianche
2017 2016 2015 2014
DNF 4. 31. 2.
       
2013 2012 2011 2010
2. 26. x x
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop