V Andalúzii vyčnieva ťažký kopec Hazallanas, Algarve vyžaduje univerzálne schopnosti

18.2.2019, 17:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Pre cyklistov je pripravený bohatý program aj počas nasledujúceho týždňa. Volta ao Algarve a Ruta del Sol ponúkajú počas piatich dní zaujímavé profily, na ktorých sa môžu vytiahnuť pretekári rôznych typológií, a dobrú cyklistiku určite umocní aj prítomnosť televíznych kamier.
 
 
etapa 5 7
Vlaňajšie pódium Andalúzie (© 65ª Ruta del Sol, Vuelta Andalucia / By Karlis Medrano)
 
 
Známa trasa preverí favoritov po každej stránke
 
Na portugalskom podujatí sa môžeme tešiť na intenzívnu jazdu počas každého dňa. Najskôr si zmerajú sily šprintéri, ale cesta do mesta Lagos bude v prvej časti zvlnená a aj tesne pred páskou sa objaví 600-metrové stúpanie s priemerom do štyroch percent. Druhá etapa už začne vytvárať rozdiely v klasifikácii. Cieľový kopec Alto da Foia (7,8 km; 6,1 %) je všetkým dôverne známy a na pravidelných sklonoch bude treba správne načasovať útok.
 
V itinerári nesmie chýbať časovka jednotlivcov a aj tentoraz sa bude bojovať na osvedčenej, 20-kilometrovej trase v okolí mesta Lagoa. Trasa je len mierne zvlnená a bude vhodná pre silné časovkárske motory, čo sa prejaví aj v priebežnej klasifikácii. Štvrtá etapa bude prebiehať na jednoduchom profile a bolo by prekvapením, ak na jej konci nevytiahnu svoje zbrane šprintéri. Záver pretekov tradične okorení výstup na Alto Malhao (2,8 km; 8,9 %). Toto svižné stúpanie definitívne uzatvorí pomery v GC a vzhľadom na formu jednotlivých favoritov môže, ale aj nemusí spôsobiť značné zemetrasenie v poradí. Dva cieľové kopce musia lákať vrchárov, aby získali na svoju stranu nejakú výhodu v GC, no rýchla a pomerne dlhá ITT úplne mení dynamiku pretekov a Algarve sa v posledných rokoch stáva korisťou univerzálnych borcov.
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria profilov etáp (© voltaaoalgarve.com)
Fotografia 1 z 5
Fotografia 1 z 5
Fotografia 1 z 5
Fotografia 1 z 5
Fotografia 1 z 5
 
Určite sa môžeme tešiť na zaujímavú jazdu, lebo na štarte chýbajú také typy ako Kwiatkowski, Roglič, Thomas, ktoré si podmanili predchádzajúce edície. V tíme Sky budú chcieť využiť svoje postavenie Wout Poels a David de la Cruz. Holandský cyklista ukázal dobrú formu na TDU, a keď zvládne podľa predpokladov aj ITT, v kopcoch bude veľmi nepríjemný. Sezónu odštartuje Enric Mas a druhý muž minuloročnej Vuelty sa môže ukázať na dvoch cieľových kopcoch a takisto môže potvrdiť, že časovka nepatrí medzi jeho slabiny. Budeme zvedaví na Fabia Arua, ktorý sa chystá na veľký návrat. Jazda proti chronometru mu nemusí byť po vôli, ale Foia a Malhao budú čakať na jeho aktivitu.
 
V drese Bora - hansgrohe bude disponovať vysokými ambíciami Patrick Konrad, ktorý skončil štvrtý v Murcii, a mali by mu sadnúť tak kopce, ako aj časovka. Kandidátov na titul dopĺňajú Sam Oomen zo Sunwebu, šancu vytiahnuť sa dostane Gianluca Brambilla, v popredí sa môžu pohybovať Simon Špilak a José Herrada a zaujímavú dvojicu poskytuje Dimension Data. V takomto štartovom poli sa môžu sebavedome pohybovať aj Valgren s Hagenom. Keď prídu na rad šprintérske etapy, budeme sa zameriavať na jazdcov ako Ackermann, Jakobsen, Démare, Groenewegen, Degenkolb či Laporte. V predchádzajúcom ročníku tu bol úspešný Dylan Groenewegen, ktorý ovládol obidva hromadné dojazdy.
 
 
konrad 18 giro stupanie bohfb
Patrick Konrad (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
Všetky zraky smerujú na kráľovskú etapu
 
Aj v Andalúzii sa objaví popri dvoch príležitostiach pre vrchárov jazda proti chronometru, no kopce najjužnejšieho regiónu Španielska budú klásť vyššie nároky na pretekárov. Hneď prvý deň sa bude finišovať na stúpaní Alcala de los Gazules (1,2 km; 10,8 %) a už tento kopec vytvorí hierarchiu medzi favoritmi. Prudký výstup obsahuje na konci aj dlažobné kocky, čo bude vyhovovať len niektorým borcom. Druhá etapa bude vhodná klasikárov či odolných šprintérov. Jednoduchý profil bude zakončený nepravidelným kopcom (5,6 km; 2,7 %), na ktorom môžeme očakávať hektickú koncovku.
 
 
video v clanku ikonka ciernaMinuloročný finiš na Alcala de los Gazules
 
 
Časovka jednotlivcov sa odohrá na zvlnenom teréne a bude obsahovať dve stúpania. Po Alto de 7 Pillias (4,5 km; 3,6 %) sa bude klesať takmer až do cieľa, kde sa cesta opäť zdvihne na 1800 metrov s priemerom 7,6 %. Ozdobou pretekov bude kráľovská etapa, kde vyskočia stúpania Alto del Purche (9,5 km; 6,9 %) a najmä Alto de Hazallanas (16,2 km; 5,7 %), kde posledných sedem kilometrov stúpne na desať percent. Veľmi ťažká previerka bude svedčať len špičkovo pripraveným vrchárom. Posledný deň čaká na cyklistov jednoduchý dojazd, ale dve tretiny etapy prebehnú na zvlnenom profile, čo môže oslabiť zloženie pelotónu, a na konci pretekov sa presadí len rýchly jazdec s potrebnou kondíciou.
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria profilov etáp (© vueltaandalucia.es)
Fotografia 1 z 5
Fotografia 1 z 5
Fotografia 1 z 5
Fotografia 1 z 5
Fotografia 1 z 5
 
Na celkový titul budú mieriť najmä Astana a Mitchelton - Scott. Kazašská zostava jazdí v tomto čase veľmi aktívne, a keď prináša na podujatie Iona Izagirreho a Jakoba Fuglsanga, ktorým bude sekundovať vo forme jazdiaci LL Sánchez, musí mať len tie najvyššie ambície. Ion Izagirre si pomôže dobrým výkonom v časovke, ale na titul bude potrebné zdolať na vysokej úrovni aj Hazallanas.
 
Predovšetkým v kráľovskej etape sa očakáva kvalitný výkon od borcov z Mitcheltonu. Súrodenci Yatesovci, Cháves, Nieve a Haig majú dostatočnú silu, aby na najťažšom kopci pretekov dostali do problémov celý balík. Uvidíme, kto z nich sa zhostí líderskej pozície. V najlepšej forme sa javí Adam Yates, ktorý ovládol prudký cieľový kopec vo Valencii, jeho brat Simom len štartuje sezónu. Motivovaná austrálska partia bude musieť jazdiť aktívne, aby eliminovala účinky ITT na klasifikáciu.        
 
 
chaves 18 yates s giro podium rcsff
Esteban Cháves a Simon Yates na Gire (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Zo silných jazdcov na GC sa postaví na štart Steven Kruijswijk a jeho vrchársky motor si môže náležite vychutnať Alto de Hazallanas. Na pretekoch sa objaví aj Pierre Rolland, ktorý bude takisto zvedavý, ako sa mu bude dariť na najťažšom bode pretekov. Dobrým výkonom sa môže prezentovať Dylan Teuns, nedávno vo Valencii obsadil piate miesto v GC. Movistar nepriváža svojich osvedčených lídrov, ale tým pádom sa otvárajú šance pre Veronu, Vallsa, Pradesa, aby sa ukázali v aktívnej podobe. Pre šprintérov môžu byť v ideálnom prípade vhodné druhá a posledná etapa a na to sa budú spoliehať predovšetkým Danny van Poppel, Matteo Trentin a Juan José Lobato.
 
   

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop