Švajčiarsko sa dostáva do tieňa Critérium du Dauphiné, ale Sagan zostáva verný

7.6.2017, 22:00 | Preteky vo svete | Juraj Pivarči
Pred vrcholom celej sezóny v podobe Tour de France majú cyklisti dve možnosti generálky. Sú nimi Critérium du Dauphiné a Okolo Švajčiarska. Mnohí favoriti v posledných rokoch čoraz častejšie volia francúzsku alternatívu, čím sa podujatie v krajine kantónov dostáva na druhú koľaj. Preteky, ktoré mnohí považujú za štvrté najnáročnejšie v celom kalendári, však svoj lesk a slávu nestrácajú.
 
Práve naopak. V poradí už 81. ročník pripravil pre záujemcov o víťazstvo deväť etáp, vrátane prológu a záverečnej časovky, a dlhých 1165 kilometrov naprieč krajinou čokolády, hodiniek, nožov, ale hlavne Álp. A bol by v tom čert, ak by sa tieto veľhory neodzrkadlili aj na trase celých pretekov.
 
 
fotogaleria ikonkaFotogaléria profilov etáp (© tds.ch)
Fotografia 1 z 9
Fotografia 1 z 9
Fotografia 1 z 9
Fotografia 1 z 9
Fotografia 1 z 9
Fotografia 1 z 9
Fotografia 1 z 9
Fotografia 1 z 9
Fotografia 1 z 9
 
Na úvod tradičný prológ a šance pre šprintérov
 
Kratučkých šesť kilometrov v uliciach mesta Cham nebude mať žiadne tajné zákutia. Úvodný prológ by mal vyhrať špecialista na túto disciplínu, k čomu ako bonus dostane žltý dres. Takýchto jazdcov na súpiske nájdeme hneď niekoľko. Alex Dowsett, Jonathan Castroviejo, Rohan Dennis, Taylor Phinney, Jan Bárta, Luke Durbridge, no hlavne Tom Dumoulin. V Holanďanovom prípade ale nastáva otázka, či a ako sa zotavil po Gire. Rovnaké časovky vie tiež zajazdiť Peter Sagan, ktorý má k pretekom zvláštny vzťah. Už dlhšie mu slúžia po pobyte v Amerika ako rozbeh v Európe.
 
Podujatie bude pokračovať etapou, ktorá síce vyzerá náročne, no predpokladá sa hromadný dojazd. Ostane sa v okolí mesta Cham a bude sa jazdiť po okruhoch. Jazdcov čakajú štyri prechody cez cieľovú pásku a celkovo 173 kilometrov. Najväčšou prekážkou by mal byť kopec Horben, ktorý sa týči k nebu do výšky 766 metrov. Pokiaľ ho šprintéri zvládnu, čo by mali, príde  na rad hromadný dojazd. Tu sa nám núkajú tiež viaceré možnosti.

Vari najzaujímavejším menom je Fernando Gaviria. Kolumbijčan však podobne ako Dumoulin absolvoval náročné Giro, a tak bude jeho výkonnosť taktiež otázna. Jazdec Quick-Stepu má stále len 22 rokov! Okrem neho nezabúdajme na Johna Degenkolba z Trek - Segafredo. Nemecký cyklista sa zatiaľ len hľadá, na konte má túto sezónu jediné víťazstvo a aj to ešte z Dubaja na začiatku sezóny. Nevydarenú taliansku Grand Tour by si chcel vynahradiť Sacha Modolo. Domáce podujatie nedokončil, preto by mohol mať v jazdec v drese UAE dostatok energie.
 
 
video v clanku ikonka ciernaEtapový triumf Petra Sagana v ostatnej edícii
 
 
Neuveriteľných trinásť víťazstiev na švajčiarskych cestách by si chcel zase vylepšiť Peter Sagan. Vlani tu vyhral druhú a tretiu etapu. A aj v tejto edícii by mu mohli presne tieto dve etapy vyhovovať. Navyše bude mať pri sebe svojich dvoch stálych parťákov Michaela Kolářa a hlavne svojho brata, od ktorého očakávame viac ako solídny výkon. Hlavne vzhľadom na blížiacu sa Tour de France. Juraj Sagan má dobrú príležitosť ako presvedčiť vedenie Bory - Hansgrohe, aby ho vybrali do záverečnej nominácie. Po bratoch Velitsovcoch a po svojom bratovi by bol  štvrtým Slovákom v ére samostatnosti, ktorý by sa predstavil na Starej dáme.  
 
 
Konkurencia ako na klasikách a domáce želiezka
 
Pre Žilinčana je ako stvorená etapa číslo tri. Množstvo miernych stúpaní, vrátane toho záverečného, je trasa ako vyrobená preňho. Skutočne to bude miestami pripomínať jarné klasiky. A nie iba trasou, ale aj mnohými menami, ktoré sme videli počas jarných podujatí veľmi vysoko. Okrem Petra Sagana sa vo Švajčiarsku predstaví aj hlavný hrdina uplynulých mesiacov Greg Van Avermaet. Belgičan sa pripravil výborne, vyhral podujatie v Luxembursku. Zo štyroch tamojších etáp získal dve. Mohli by sme sa dočkať ďalších pútavých súbojov medzi ním a našim majstrom sveta.
 
 
van avermaet 2017 kocky bohfst
Greg Van Avermaet na jar (© BORA-hansgrohe / Stiehl Photography)
 
 
V drese Cannondalu sa predstaví Sep Vanmarcke, ktorý naposledy pretekal v Holandsku na podujatí Hammer Sportzone. Plejádu klasikárov dopĺňajú Louis VervaekeJelle Wallays z Lotto - Soudal, Matteo Trentin, Philippe Gilbert a Zdeněk Štybar z Quick-Stepu, Michael Matthews zo Sunwebu či Magnus Cort a Mathew Hayman z projektu Orica - Scott. Kto vie, motyka možno vystrelí tak, ako tomu bolo vlani na Paríž - Roubaix.
 
Na tom ktorom podujatí sú vždy viditeľní aj domáci pretekári.  Skúsený Mathias Frank v službách Ag2r je v tejto sezóne zatiaľ bez výraznejšieho výsledku. Posledný etapák, ktorý absolvoval, bolo podujatie v Romandii, takže domovinu má očividne v láske. Túžba presadiť sa určite nechýba.  Početnú enklávu sem posiela BMC, a to hneď s trojicou Helvétov. Martin Elmiger, Stefan KüngMichael Schär sú mená, o ktorých budeme najbližšie dni počuť. Okrem toho bol pôvodne na súpiske aj Silvan Dillier. Červeno-čierni ale aj tak pôjdu v klasifikácii na Damiana Carusa. Jazdca so švajčiarskym pasom budú mať medzi sebou aj tímy FDJ, KaťušaOrica - Scott. Tu sa bude veľa čakať od Michaela Albasiniho.
 
 
albasini 2017 podium baskickof
Michael Albasini už tento rok vyhral etapu v Baskicku
(© Itzulia Basque Country / Gomez Sport)
 
 
Rozhodnú štyri horské etapy a náročná časovka
 
To najzaujímavejšie začne od dňa s poradovým číslom štyri. Etapa, ktorá odštartuje v hlavnom meste krajiny Bern, bude prvou skutočnou previerkou. Celkovo 143 kilometrov dlhá túra po alpských kopcoch pripravila pre pelotón hneď dva výrazné kopce. Tým prvým bude Col des Mosses, ale všetci favoriti si musia dať pozor na cieľové stúpanie. Kandidátov na titul sa vo Švajčiarsku zíde o dosť menej ako na Critérium du Dauphiné, ale ani mená ako Tejay Van Garderen, Domenico Pozzovivo, Simon Špilak, Carlos Betancur, Ion Izagirre, Steven Kruijswijk alebo Rui Costa, nebudú znamenať nudu. Samozrejme, nezabúdajme na Toma Dumoulina, ale jeho výkon bude otázny.

Po náročnom dni príde na rad ešte náročnejší. Minimálne dĺžkou. Etapa so samými dvojkami je tou najdlhšou z celého ročníka. Meria 222 kilometrov. V jej strede čaká jazdcov náročný kopec Simplon Pass s priemerným sklonom šesť percent. Etapa by mohla skončiť špurtom menšieho pelotónu, ale musíme brať do úvahy prítomnosť klasikárskej elity. Nasleduje klasická horská prekážka so zaujímavým záverečným klesaním, čo môže narobiť paseku. Siedma etapa by mala byť kráľovskou s nepríjemne vyzerajúcim stúpaním v jej závere. Tiefenbachferner so svojimi parametrami 14 km a 9,7 % priemerného sklonu, vytvorí nemalé rozdiely. Akousi bodkou za všetkým bude záverečná časovka. Vo Švajčiarsku to inak byť ani nemôže a uvidíme, či sa počas nej rozhodne o víťazovi. Kopce v predchádzajúcich dňoch totiž rozhodne nemusia byť smerodajné.
 
 
video v clanku ikonka ciernaNajťažší kopec pretekov
 
 
Veľmi dôležitá bude aj tímová podpora. Tak napríklad spomínaný Damiano Caruso sa báť nemusí. Spoľahnúť sa môže na časovkárskych špecialistov Phinneyho a  Künga, ktorí by ho mali potiahnuť v rovinatých častiach. V kopcoch potom na možno unaveného Tejaya Van Garderena, ale tiež na domácich a motivovaných pretekárov. Domenico Pozzovivo sa bude môcť obrátiť na Franka, ale aj na skúseného Jana Bakelantsa. Ion Izagirre bude mať vedľa seba Ondřeja Cinka. Nebudeme však popierať kvality ani ostatných tímov. Keď sme už hovorili o Ondřejovi Cinkovi, spomenieme aj Jana Hirta. Na Gire predvádzal perfektné výkony, za ktoré bol odmenený dvanástym miestom. Uvidíme, ako to jazdec poľského CCC zvládne. Všetko sa dozvieme už po časovke v Schaffenhause, a to 18. júna.
 
 
Posledné ročníky Okolo Švajčiarska
 
2016 víťaz: vlajka López 2. m.: vlajka I. Izagirre 3. m.: vlajka Barguil
body: albansko Richeze vrchy: vlajka Tolhoek U25:   x
 
2015 víťaz: vlajka Špilak 2. m.: vlajka Thomas 3. m.: vlajka Dumoulin
body: vlajka Sagan vrchy: vlajka Denifl U25:   x
 
2014 víťaz: vlajka Costa 2. m.: vlajka Frank 3. m.: vlajka Mollema
body: vlajka Sagan vrchy: vlajka Thurau U25:   x
 
2013 víťaz: vlajka Costa 2. m.: vlajka Mollema 3. m.: vlajka Kreuziger
body: vlajka Sagan vrchy: vlajka Vrečer U25:   x
 
2012 víťaz: vlajka Costa 2. m.: vlajka F. Schleck 3. m.: vlajka Leipheimer
body: vlajka Sagan vrchy: vlajka Montaguti U25:   x
 
 
Peter Sagan na Okolo Švajčiarska
sagan p posl rocniky rok celkovo: body: víťazstvá: Top 3: Top 10:
2016 111. 2. 2 3x 3x
2015 30. 1. 2 4x 6x
2014 68. 1. 1 3x 6x
2013 48. 1. 2 3x 5x
2012 65. 1. 4 4x 4x
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop