Reakcie po 11. etape: Kittelova obohratá pesnička a tetris, Bardetova šálka kávy

12.7.2017, 19:00 | Aktuality zo sveta | Juraj Pivarči
V poradí už jedenásta etapa, ktorou sme sa dostali oficiálne za polovicu Starej dámy, do radov pelotónu nepriniesla žiadny veľký vietor. Na jej konci sme počuli už tradične nemčinu, pretože opäť vyhral Marcel Kittel, ktorý mal pocit, akoby hral so súpermi tetris. Svoju dávku nešťastia si naopak vybral Romain Bardet, ktorý sa na poriadnu porciu kofeínu môže tešiť už zajtra.
 
 
Dokonané kvinteto
 
Včera sme v reakciách po etape písali, že Marcelovi Kittelovi možno nebude stačiť na ukázanie počtu víťazstiev jedna ruka. No a dnes naplno vyťažil jej potenciál. Vyhral piaty raz. Nemecký rýchlik musel byť veľmi dobrý v písaní slohov, rád sa totiž hrá so slovíčkami. Včera hovoril o bubline, dnes o geniálne návykovej počítačovej hre tetris. "Je to neuveriteľné. Viete, keď ste v šprintoch na špičkovej úrovni, je to akoby ste hrali tetris. Posledné dojazdy som nenechal medzi kockami ani jednu medzeru, nedopustil som sa žiadnej chyby, všetky riadky boli perfektné. Aj dnes som mohol skákať od kolesa ku kolesu. Je to tak nádherné," povedal po dojazde Kittel, ktorý pravdepodobne nechtiac prezradil ako trávi voľný čas. Tetrisom. Jazdec Quick-Stepu samozrejme nevynechal ani svoj tím, pričom menoval konkrétnych mužov. "Je pekné priviesť víťazstvo aj do tímu. Julien, Philippe, Jack. Všetci sú to šampióni. Zabíjajú sa kvôli mne, ja sa v balíku v podstate ani nehýbem," dodal majiteľ zeleného dresu, ktorý oň príde už len vďaka veľkej smole. Svojho tímového kolegu recipročne pochválil aj Jack Bauer. "S Marcelom bola a je radosť pracovať. Je to pohodový človek, uvoľnený a sústredený. Hľadá možnosť ako získať pre seba každý jeden šprint. Nechcem ale povedať, že to robí úplne sám," uvažuje dôležité ohnivko v reťazi pracujúcej pre Kittela. Druhý dnes preťal pásku Dylan Groenewegen. "Ako tím sme boli veľmi silní! Každý jeden z nás prispel svojim dielom. Prešli sme dobrý kus cesty. Dnes som sa viezol za Kittelom. Držal som sa ho aj za cenu, že nevyhrám," povedal po dojazde jazdec Lotta NL - Jumbo. Kittelovi vôbec nevyšiel z háku pretože vedel, ako by to dopadlo. Pre Holanďana je po včerajšom treťom mieste dnešné druhé pekným výsledkom.
 
Slová športového riaditeľa Bory Enrica Poitschkeho o tom, že jeho tím bude aktívny potvrdil dnešnou etapou Maciej Bodnar. Nemci sa pokúsia bojovať o etapové triumfy a poľský pretekár bol k nemu veru na skok. Padol veľmi, veľmi  blízko pásky. "Bolo to tak tesné. Som smutný, ale zároveň šťastný, som na Tour. Rovnako ako vlani mi to skutočne uniklo pomedzi prsty. Pokúsim sa vyhrať v nasledujúcich etapách," nebojácne načal Bodnar. "Keď sme mali náskok posledných 40 sekúnd, povedal som si, že to skúsim. Od kolegov v úniku som ušiel, pretože som cítil dobré nohy. Posledné tri kilometre som videl za sebou kameru, bola ďaleko, tak som dúfal, že by som to mohol zvládnuť. Posledných 400 metrov bolo ale pre mňa veľmi náročných. Pelotón bol príliš rýchly, to bol ten problém. Mať o desať sekúnd navyše, oslavovali by sme niečo pekné," dodal smutný a skúsený jazdec Bory - Hansgrohe.
 
 
bodnar 2017 tdf najbojovnejsi bohfst
Maciej Bodnar najbojovnejším jazdcom (© BORA-hansgrohe / Stiehl Photography)
 
 
Asi najsmutnejší po dnešnom dojazde bol Edvald Boasson Hagen. Finišoval tretí, čo je pre voľbu číslo dva v tíme Dimension Data vlastne celkom dobré umiestnenie, ale... "Tím bol dnes neuveriteľný! Opäť ma viedli úplne perfektne, no nemal som na to. Je to frustrujúce byť tak blízko a nevyhrať, zvlášť po takom výkone nášho tímu. Kittel je jednoznačne najsilnejší, škoda, že tu už nemáme Marka, bol by pre Kittela určite veľkou výzvou," zamyslel sa Nór. To, aby Mark Cavendish na Tour de France pokračoval by určite chceli aj všetci Slováci, pretože Sagana by v tom prípade asi ťažko vylúčili.
 
 
Pohľady smerujúce na Pyreneje
 
Po včerajšom nevydarenom špurte si opäť aspoň z časti napravil chuť Michael Matthews. Austrálčan už asi stratil možnosť získať dres farby, ktorá na jeho národnej vlajke absentuje, ale preteky akými Tour de France sú, sa skrátka nevzdávajú. "Mali sme dobrú pozíciu a ani naše načasovanie nebolo najhoršie. Chlapci dokázali, že sú silní a priniesli Michaela do dobrej pozície. Bohužiaľ, posledných sto metrov ostal trochu zablokovaný," opísal špurt miesto jazdca športový riaditeľ Sunwebu Aike Visbeek. Doplnil ho ich líder na GC Warren Barguil. Bojovný Francúz by chcel určite vylepšiť svoju priebežnú 21. priečku. I keď hlavný cieľ je iný. "Už zajtra sa vraciame do hôr. Chcem byť vždy v správny čas na správnom mieste. Chcem vyhrať etapu! V blízkosti trasy som bol nedávno na dovolenke, takže ju poznám. Bude krásne mať na sebe bodkovaný dres," povedal pre web svojho zamestnávateľa 25-ročný pretekár. Pred druhým Primožom Rogličom  má v tejto klasifikácii luxusný náskok 30 bodov, no nič nie je isté.
 
Bodkovaný dres a ani veľké etapové víťazstvá nezaujímajú Chrisa Frooma. Priebežný líder sa spolieha na svoj tím a na to, že nepríde ku žiadnym zmenám. "Čakajú nás dve horské etapy. Po týchto dňoch bude v GC jasnejšie a zreteľnejšie. Nechceme, aby sa niekto vrátil do hry, chceme kontrolovať celý deň a nedovoliť, aby sa niekto skrátka vrátil do boja o žltý dres," predostrel taktiku tímu Sky Froome, ktorý sa ešte na chvíľu vrátil k dnešku. "Bolo to nervóznejšie ako naposledy. Bolo tam dosť veľa bočného vetra, vďaka čomu sme sa museli skutočne sústrediť celý deň. Našťastie mám okolo seba skvelých jazdcov, ktorí ma strážia a držia tam, kde mám byť," pochválil kolegov 32-ročný cyklista. Froome hovoril o tom, že nechce návraty na stratené pozície. S jeho myšlienkami bezpochýb nebude súhlasiť Alberto Contador, ktorý sa však pozerá na hraničné pohorie medzi Andorrou, Francúzskom a Španielskom s malou dušičkou. "Pády ktoré som mal, boli nedávno. Stále mám modriny, obávam sa, že Pyreneje prichádzajú príliš skoro," strachuje sa bývalý kolega Petra Sagana, ktorý sa však nevzdáva.  "Mohol by som ísť na etapu. Síce sa cítim pod psa, ale to je logické. Uvidíme ako sa budem cítiť zajtra, ale teoreticky by to mohlo byť fajn," nevzdáva sa jazdec Treku - Segafredo, ktorý tak trochu možno hrá psychologické hry. Španielova strata síce presahuje päť minút, ale TOP 10 je stále dobrým lákadlom, navyše sa o ňom vie, že sa nevzdáva.
 
Posledné riadky dnešných reakcií venujeme padajúcim mužom. Doslova čierny deň si vybrali bledomodrí z Astany. Dario Cataldo skončil po páde v nemocnici. Našťastie bez zlomenín, ale Tour opúšťa. Kvalitu francúzskeho asfaltu okúsil aj Jakob Fuglsang. Teda muž, ktorého bude Fabio Aru ešte potrebovať. Dánsky cyklista by mal byť našťastie v poriadku. Slušne dotlčený bol aj Oliver Naesen, teda pomocník Romaina Bardeta. A aby toho nebolo málo, na zem sa porúčal aj samotný Bardet. A nie raz. "Zaplietol som sa do dvoch pádov. Som neuveriteľne šťastný, že som i napriek tomu tieto dve etapy prežil bez zranení. Je nepríjemné havarovať raz. Neviem ako pomenovať deň, kedy padnete hneď dva razy. Neostáva vám nič iné len byť trpezlivý a počkať si na lepšie dni. Zajtra bude kráľovský pyrenejský deň. Samozrejme nás potom budú čakať aj mnohé ďalšie, takže pevne verím, že zažijeme útočnú cyklistiku. Zajtra bude aj dosť dlhý deň, ale je to druh etapy, ktorá je mojou šálkou kávy!" tešil sa jazdec Ag2r.
 
 
Výsledky 11. etapy
1. KITTEL Marcel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 4:34:27 120
2. GROENEWEGEN Dylan Team LottoNL - Jumbo link ikonka 00:00 50
3. BOASSON HAGEN Edvald link ikonka Dimension Data for Qhubeka link ikonka 00:00 25
4. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb 00:00 15
5. McLAY Daniel Fortuneo - Oscaro 00:00 5
6. CIMOLAI Davide FDJ link ikonka 00:00  
7. GREIPEL André link ikonka Lotto Soudal link ikonka 00:00  
8. BOUHANNI Nacer link ikonka Cofidis, Solutions Crédits 00:00  
9. SWIFT Ben UAE Team Emirates 00:00  
10. WYSS Danilo BMC Racing Team link ikonka 00:00  
 
Zobraziť kompletné výsledky
 
 
sky
Priebežné poradie pretekov po etape
1. FROOME Christopher link ikonka Team Sky link ikonka 47:01:55 25
2. ARU Fabio link ikonka Astana Pro Team link ikonka 00:18  
3. BARDET Romain link ikonka Ag2r La Mondiale link ikonka 00:51  
4. URÁN Rigoberto link ikonka Cannondale-Drapac Pro Team link ikonka 00:55  
5. FUGLSANG Jakob Astana Pro Team link ikonka 01:37  
6. MARTIN Daniel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 01:44  
7. YATES Simon link ikonka ORICA - Scott link ikonka 02:02  
8. QUINTANA Nairo link ikonka Movistar Team link ikonka 02:13  
9. LANDA Mikel link ikonka Team Sky link ikonka 03:06  
10. BENNETT George Team LottoNL - Jumbo link ikonka 03:53  
 
Zobraziť kompletné poradie
 
 
z zeleny
Priebežné poradie bodovacej súťaže po etape
1. KITTEL Marcel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 335
2. MATTHEWS Michael link ikonka Team Sunweb 202
3. GREIPEL André link ikonka Lotto Soudal link ikonka 171
4. KRISTOFF Alexander link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 158
5. COLBRELLI Sonny Bahrain Merida Pro Team link ikonka 97
6. GROENEWEGEN Dylan Team LottoNL - Jumbo link ikonka 94
 
 
 
z bodkovany
Priebežné poradie vrchárskej súťaže po etape
1. BARGUIL Warren Team Sunweb 60
2. ROGLIČ Primož Team LottoNL - Jumbo link ikonka 30
3. VUILLERMOZ Alexis Ag2r La Mondiale link ikonka 27
4. MARTIN Daniel link ikonka Quick-Step Floors link ikonka 23
5. MOLLEMA Bauke Trek - Segafredo link ikonka 18
6. PINOT Thibaut link ikonka FDJ link ikonka 17
 
 
 
z biely
Priebežné poradie súťaže do 25 rokov po etape
1. YATES Simon link ikonka ORICA - Scott link ikonka 47:03:57
2. MEINTJES Louis UAE Team Emirates 02:58
3. LATOUR Pierre Ag2r La Mondiale link ikonka 03:28
4. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe 06:44
5. MARTIN Guillaume Wanty - Groupe Gobert 13:21
6. BENOOT Tiesj Lotto Soudal link ikonka 16:42
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop