Reakcie po utorku: Valverde kopec poznal, Roglič nie, Dumoulina čosi brzdilo

26.2.2019, 18:00 | Aktuality zo sveta | Juraj Janoťák
Dnes bolo na UAE Tour poriadne horúco, najmä v závere etapy. Alejandro Valverde v tretí deň použil svoju hlavu. Podobnú stratégiu zvolil tiež Bauke Mollema, ktorému však nikto nechcel pomôcť pri stíhaní vedúcej skupiny. Dana Martina hnala vidina, Toma Dumoulina brzdila nejaká záhada. Blesky šľahali v tíme Bahrajn – Merida, ich riaditeľ nebol s dneškom spokojný. 
 
Tretia etapa poriadne preverila všetkých adeptov na celkové víťazstvo. Držiteľ dúhového dresu, Alejandro Valverde, sa vo finálnom stúpaní nikam neponáhľal a snažil sa šetriť sily do posledných dvoch kilometrov. „Je to neuveriteľná výhra, podaril sa mi zopakovať triumf z minulého roka. Tentokrát je to však o niečo iné, špeciálnejšie, veď mám na sebe dres majstra sveta. Musím sa priznať, že som dnes išiel takticky, pretože silno fúkalo. Nehnal som sa za ostatnými, najťažšie pasáže som si išiel svojim tempom,“ okomentoval po etape svoju taktiku samotný víťaz.
 
 
valverde 19 uae triumf rcsff
Triumf Alejandra Valverdeho (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
Valverde dnes ťažil z toho, že záverečný kopec veľmi dobre poznal z vlaňajšieho roka. Práve to, že už vedel, aké ťažké je vyliezť na Jebel Hafeet mu etapu pomohlo vyhrať. „Bolo veľmi dôležité, že som poznal tento kopec z predchádzajúcej edície, vedel som tak, že vietor tu hrá stále kľúčovú úlohu. Musel som preto jazdiť rozumne a atakovať presne tam, kde v minulom roku.“ Valverde v cieli priznal, že od Rogliča čakal agresívny štýl jazdy. „Je to veľmi dobrý vrchár, môj najväčší súper na tomto podujatí. Myslím si však, že zaútočil priskoro,“ dodal španielsky matador.
 
Zmiešané pocity v cieli neskrýval Primož Roglič, ktorý vo finálnom stúpaní ukazoval veľký hlad po víťazstve. Líder holandského zoskupenia Jumbo – Visma vyhlásil, že základnú úlohu dnes splnil, ale túžil získať aj etapový vavrín. „Hlavným cieľom bolo udržať vedúce postavenie v celkovej klasifikácii, čo by sa mi bez tímovej podpory určite nepodarilo. Musím však dodať, že som chcel vyhrať etapu,“ povedal slovinský cyklista. Roglič nezabudol uznať kvalitu svojich súperov. „Som tu prvýkrát v kariére a nepoznal som finálne stúpanie. Snažil som sa ísť najrýchlejšie, ale aj ostatní lídri sa ukázali ako veľmi silní.“ 
 
 
uae 19 etapa 3 favoriti rcsff
Primož Roglič jazdil v závere aktívne (© LaPresse/Fabio Ferrari)
 
 
To v tábore Groupamy – FDJ bola vidieť radosť. David Gaudu sa nielenže dokázal udržať najlepších vrchárov na podujatí, ale ešte ich miestami dostával do problémov. Samotný pretekár v cieli žiaril šťastím, lepší výsledok ako tretie miesto si nevedel ani predstaviť. „Slovami nemôžem opísať, aký som šťastný. Môj výkon bol úžasný a nikdy na tento deň nezabudnem. Je to pre mňa vôbec prvé pódium na pretekoch World Tour. Je to úžasné.“ Gaudu sa pri hodnotení výkonu nerozptyľoval myšlienkami o etapovom víťazstve. „Nemám čo ľutovať, urobil som, čo som mohol. Obaja jazdci predo mnou boli jednoducho silnejší.“
 
Pekný výkon na Jebel Hafeet podal tiež Emanuel Buchmann. Jazdec Bory – hansgrohe v koncovke cítil, že mu nohy fungujú na výbornú. Štvrté miesto, ktoré dnes vybojoval považuje za veľký úspech. „Dnes som mal pocit, že som vo veľmi dobrej forme. Tím mi vytvoril výbornú pozíciu do záverečného kopca. Tempo bolo od úplného začiatku stúpania veľmi rýchle. Po útoku Rogliča som mal čo robiť, ale dokázal som zalepiť medzeru, ktorá medzi nami vznikla. Nakoniec som finišoval na štvrtom mieste a rovnaká pozícia mi patrí v GC,“ uviedol po etape. Buchmanna dnešok povzbudil, verí si aj do zostávajúcich dní. „Máme pred sebou ešte dve ťažké etapy. Nebojím sa ich, lebo tím, ktorý tu máme, je veľmi silný,“ uznanlivo krútil hlavou nemecký pretekár.
 
 
buchmann 19 uae stupanie bohfb
Emanuel Buchmann počas stúpania (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
 
 
V utorok poriadne tvrdil muziku tiež Daniel Martin, lenže Íra vyčerpala aktívna jazdca a na posledných metroch mu došla šťava. Sám však hodnotí etapu pozitívne, síce sa mu nepodarilo nadviazať na kolegov úspech z predchádzajúceho dňa. „Hnala ma vidina triumfu, pretože toto podujatie je pre náš tím domovským a v každej etape chceme, aby nás bolo vidieť, ale viac som zo seba už dostať nevedel. Netvrdím, že som sklamaný, to určite nie, aj keď som chcel vyhrať, ale môj výkon ma potešil.“ Martin dnes zistil, že ešte môže zabojovať o celkové víťazstvo. Teda, ak pôjde všetko podľa plánov. „Stále je pred nami niekoľko ťažkých dní, hlavne vietor bude dôležitá premenná. Preto tieto preteky budem brať postupne, deň za dňom.“
 
Ani Bauke Mollema dnes nehovoril o žiadnej katastrofe. Holanďan síce v prvej polovici stúpania stratil kontakt s najlepšími, ale urobil to viac-menej úmyselne. „Prvých desať minút stúpania bolo veľmi ťažkých, držal som sa zubami nechtami. Potom, keď sa začali útoky, rozhodol som sa ísť si vlastným tempom. Urobil som dobre, síce som sa na chvíľku prepadol, v priebehu kopca som však podobiehal veľké množstvo súperov.“ Mollema v závere cítil šancu na víťazstvo, ale podľa Baukeho mu nikto nechcel podať pomocnú ruku pri stíhaní vedúcej skupiny. „Na posledných metroch sme mali šancu dotiahnuť sa, ale vôbec sme nespolupracovali.“ Jeho tímový kolega, Richie Porte, pred novinárov nepredstúpil. 
 
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
 
 
Nie všetci boli s dnešným dňom spokojní. Tragický utorok majú za sebou v zoskupení Bahrajn – Merida. Ich cyklistom po etape príliš do reči nebolo. Vincenzo Nibali, Damiano Caruso a ani Rohan Dennis sa dnes neprezentovali príliš dobrým výkonom. O svoje dojmy sa podelil aspoň riaditeľ tímu, ktorý nešetril kritikou. „Na začiatku stúpania sme boli vo výbornej pozícii. Urobili sme všetko, čo sme si ráno povedali. Každý jazdec dostal pokyn a splnil ho do bodky. V tom čase sme si boli istí, že dnešok bude patriť nám, ale nakoniec nepatril. Musím povedať, že sme čakali oveľa viac. Sme veľmi sklamaní, po dnešku už aj umiestnenie v Top 10 bude pre nás dobré,“ prskal od zlosti Gorazd Stangelj.
 
O niečo lepšiu náladu mali na konci dňa v celku Sunweb, ale ani oni od radosti neskákali. Wilco Kelderman vraj v závere nemal sily na ataky, a to napriek tomu, že skoro po väčšinu dňa sa vôbec nepretekalo. „Je mi to ľúto, ale naozaj som nemohol útočiť. Deň to taký náročný nebol, ale posledné stúpanie sa išlo na plný plyn. Trpel som celú cestu hore.“ Ani Tom Dumoulin nebol vo svojej koži. „Dnes sme sa pokúsili dosiahnuť čo najlepší výsledok. Samozrejme, dúfali sme, že ukážeme viac, ale za seba hovorím, že ma v poslednom kopci niečo brzdilo, takže naviac som sa nezmohol.“ Do autu zahral celú situáciu tiež Aike Visbeek. „Našim cieľom je vyhrať. Sú to však stále ich prvé preteky v sezóne, takže Tom a Wilco sa musia dostať do tempa. Očakávame, že sa v ďalších dňoch dokážu zlepšiť,“ uzavrel sériu reakcií tréner Sunwebu.
 
 
Výsledky 3. etapy
1. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 4:44:50 40
2. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 00:00 15
3. GAUDU David Groupama - FDJ link ikonka 00:00 6
4. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe link ikonka 00:04  
5. MARTIN Daniel link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:12  
6. FORMOLO Davide BORA - hansgrohe link ikonka 00:33  
7. ZAKARIN Ilnur link ikonka Kaťuša - Alpecin link ikonka 00:33  
8. KNOX James Deceuninck - Quick-Step link ikonka 00:35  
9. MOLLEMA Bauke link ikonka Trek - Segafredo link ikonka 00:35  
10. HIRT Jan Astana Pro Team link ikonka 00:35  
Zobraziť kompletné výsledky etapy


Priebežné poradie pretekov po 3. etape
1. ROGLIČ Primož link ikonka Team Jumbo - Visma link ikonka 9:38:05 6
2. VALVERDE Alejandro link ikonka Movistar Team link ikonka 00:14  
3. GAUDU David Groupama - FDJ link ikonka 00:31  
4. BUCHMANN Emanuel BORA - hansgrohe link ikonka 00:39  
5. KELDERMAN Wilco link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:47  
6. MARTIN Daniel link ikonka UAE Team Emirates link ikonka 00:54  
7. DUMOULIN Tom link ikonka Team Sunweb link ikonka 00:57  
8. DE LA PARTE Víctor CCC Team link ikonka 01:05  
9. KNOX James Deceuninck - Quick-Step link ikonka 01:07  
10. FORMOLO Davide BORA - hansgrohe link ikonka 01:08  
Zobraziť kompletné priebežné poradie pretekov po etape
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop