Milan Novosad hodnotí výkony Petra Sagana na Vuelte

14.9.2011, 11:08 | Magazín C-I.sk | Lukáš Timko

Už desiatky rokov pracuje v cyklistike s mládežou, vedie Cyklistický spolok Žilina a v súčasnosti je viceprezidentom Slovenského zväzu cyklistiky. Dlhé roky sa venoval najväčšiemu talentu našej histórie, a teraz sú výkony Petra Sagana pre neho odmenou za celoživotné dielo. Ako sledoval svojho zverenca na Vuelte Milan Novosad?


Peter šiel na Vueltu s cieľom dôjsť do Madridu. Verili ste od začiatku že to zvládne? Prípadne, po ktorej etape ste už boli presvedčený o Madride?
"Mrzí ma keď niektorí "odborníci" súverénne rozprávajú, že Madrid bol od začiatku samozrejmosťou. Ja by som si nedovolil pred štartom povedať, že Peter v jeho veku zvládne všetkých 21 etáp. Samozrejme, veril a dúfal som v to. Bolo ešte otázne aké presne úlohy bude mať a ako sa celému tímu bude dariť. Myslím si, že už časovka družstiev v samom úvode dopadla veľmi dobre a to bol pozitívny impulz. Môžete mať fyzické sily aj taktiku akú chcete ale keď nezvládnete psychickú stránku, nedá sa uspieť. Keď Peter vyhral šiestu etapu, jemu ale aj celému tímu to dodalo obrovské množstvo síl a už som vedel, že ak sa nestane nič nepredvídateľné a tím mu pomôže, dôjde do Madridu a môže aj zabojovať v niektoých dojazdoch etáp."


Takmer celú druhú polovicu pretekov sme verili v zelený dres. Peter ho mal na dosah. Čo rozhodlo, že ho nakoniec nezískal? Kruhový objazd?
"Keď si to jednoducho prepočítame, tak to takto vychádza. Peter však zelený dres rozhodne neplánoval. Niekedy ani neviete ako a vznikne situácia kedy máte niečo na dosah. Vždy záleží na mnohých faktoroch. Určite trase aj tým ako budú bodovať ostatní pretekári. Stačí že v jednej etape nie ste tam kde by ste mali byť a o ktorýkoľvek dres prídete. Presne to sa žiaľ stalo Petrovi v 16. etape síce nie vlastnou vinou, ale stalo sa. Nič sa nedá robiť. Bola by to obrovská senzácia, keby také "mladé ucho" vyhralo bodovaciu súťaž."


Po veľmi náročných dvoch týždňoch prišiel ľahší záverečný týždeň síce s viacerými kopcovitými etapami, ktoré by ale Petrovi nemali robiť problém. V čelnej skupinke však Peter viackrát chýbal. Dá sa to pripísať únave?
"Sám Peter hovoril, že v poslednom týždni už akoby mal tie nohy ťažšie, ale zároveň vedel, že do Madridu to už zvládne. Aj napriek tomu by som to nepripisoval únave, alebo tomu že na to Peter nemal a podobne. V cyklistike rozhodujú momenty, situácia na danom mieste etapy. Keď si Peter povedal, že nemá cenu sa driapať na kopec prvej kategórie spolu s Cobom, rozhodol sa správne. Vedel, že sa potrebuje šetriť na poslednú etapu v Madride. Liquigas vždy mal niekoho vpredu a navyše, v poslednom týždni často vychádzajú úniky, takže by sa ľahko mohlo stať, že by z danej etapy takmer nič nemal. Peter mal iné úlohy, nepotreboval byť vpredu. Boli tam jeho kolegovia, z nich niektorí inokedy nepotrebovali byť tam kde Peter. Celý týždeň čakal na vysnívaný Madrid a v poslednej etape to bolo vidieť. Ako mal našetrené sily, ako si veril a ako "hodil bicykel" na pásku prvý. Dá sa povedať, že po troch supernáročných týždňoch to mal v hlave možno lepšie usporiadané ako starí vlci Bennati či Petacchi pri čom sa už vážne zastavuje rozum."


Ako by ste celkovo zhodnotili Saganové vystúpanie na Vuelte 2011?
"Pre mňa sa táto Vuelta trochu podobala na Paríž - Nice z minulého roku. Prišiel mladý chalan a takmer vo všetkých špurtoch porazil omnoho skúsenejších a známejších pretekárov. Po tejto Vuelte si už definítvne musíme priznať, že sa z Petra stáva obrovská hviezda a pomaličky sa zaradzuje medzi velikánov. Často ho porovnávame s Janom Ullrichom, ktorý tiež ako taký mladý doslova vpálil medzi elitu veľkými výsledkami. Áno, je to trocha odlišný pretekár, pretože sa viac sústredil na kopce ale ten ošial okolo bol podobný."


Všetci sme sa presvedčili že aj v tak mladom veku bol Peter schopný absolvovať Grand Tour dokonca ešte aj s etapovými vavrínmi. Určite ste hrdý na to, že máte na tom podiel...
"Keď už riešime vek. Ja by som nepovedal, že je jediným pretekárom čo vo svojom veku zvládne takéto preteky. Každý cyklista je iný a aj tím s ním inak pracuje. Šéfovia tímu sa jednoducho rozhodnú daného cyklistu nezaradiť do nominácie a sústredí sa na niečo iné.
Nie je to o tom, že Peter sa včera narodil a vstúpil do cyklistiky. Mňa veľmi teší, že aj ja mám zásluhu na týchto výsledkoch a Peter slúži ako živý príklad toho, že túto robotu robíme správne a že sme jeho talent nezničili, nepremrhali. Mnohí vraveli, že prečo má taký náročný program a či nie je až veľmi všestranný, že by sa mal sústrediť iba na jeden druh cyklstiky. Ja som len vždy povedal, neriešte to a nebojte sa. Raz mu to na ceste, kráľovnej cyklistiky, pomôže. Vidíme, že je silný, technicky vyspelý (cyklokros, horská cyk.) či rýchly (dráhová cyk.)"


Tohtoročná Vuelta bola veľmi vyrovnaná a pred jej začiatkom sa hovorilo snáď o ôsmych favoritoch na víťasztvo. Nakoniec sa zrodil súboj Cobo - Froome, ktorý by určite nikto netipoval. Čím to bolo?
"Je to obraz vyrovnanosti súčasnej cyklistiky umocnený štartovou listinou, kde chýbali mená ako Contador či Schleckovci v top forme. Vuelte chýbala osobnosť, ktorá by ostatným, dá sa povedať, nahnala strach. Všetko je o psychike. Veriť na víťazstvo, alebo popredné priečky, si mohlo veľa cyklistov a to potom spôsobilo vyrovnanosť. Čo sa týka dvojice Cobo - Froome, že to boli práve oni. Aj na Tour de France sme videli, že Voeckler sa dostal dopredu a bol tak nabudený, že sa ho, podľa predpokladov, oveľa lepší cyklisti "nevedeli zbaviť". Často rozhoduje jeden deň, jedna etapa ktorá vás naštartuje a možno aj rozhodne. Froomovi vyšla časovka, Cobovi Anglíru. Nikdy by sme nepovedali, že Peter Velits vlani vyhrá časovku. Peťo si ale neskutočne veril, vedel že má na dosah pódium a v ten deň na neho jednoducho nikto nemal.
Ja osobne som trocha fandil Nibalimu, ako kolegovi Petra z Liquigasu. Videli sme, že mu to nevyšlo. Prišla kríza jeden, druhý deň a odzrkadlila sa aj pomoc tímu, lebo vlani mu Kreuziger veľmi pomohol."


Už čo nevidieť sú tu majstrovstvá sveta v Kodani. Aké šance dávate Petrovi a našej reprezentácii? Vuelta určite bola skvelou prípravou ale stála Sagana veľa síl a MS je predsa najťažšia jednorazovka sezóny...
"Kalendár je veľmi dobre postavený. Po skončení Vuelty sú ešte dva týždne, kde si môže pretekár oddýchnuť a dostatočne sa pripraviť. Očakávania sú určite veľké, a právom. Peter je v skvelej forme a ak všetko klapne ako má, môže uspieť. Do karát hrá aj profil trate, ktorý je predsa jednoduchší ako minulé roky a nahráva šprintérom. Očakáva sa, že viaceré krajiny sa budú snažiť o to, aby sa špurtovalo. Práve to nahráva Petrovi, pretože on je na takéto situácie zvyknutý. Náš tím bude akoby oklieštený, lebo môžu štartovať iba traja, ale Sagan už veľakrát ukázal, že vie pre svoje ciele využiť iné tímy. Preteky majú ale 266 kilometrov a najprv sa tam musí dostať. Práve v priebehu sa ukáže pomoc vlastného tímu a Petrova taktická vyspelosť. Musí zvládnuť momenty kedy sa to bude lámať, keď bude fúkať vietor aj chvíle keď si bude treba "oddýchnuť" a šetriť na záver."


Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop