Pred Miláno - San Remo

18.3.2011, 21:30 | Sprav. z pretekov - staršie | Rastislav Boris

Miláno - San Remo 2011 prichádza tradične vo veľkom štýle. Prvá veľká klasika sezóny láka dlhým zoznamom favoritov a dvoma našimi zástupcami!

Najstaršia klasika sveta Miláno - San Remo sa „narodila" ešte v roku 1907. Odvtedy si vybudovala povesť vyrovnanej, náročnej a obľúbenej previerky. Fascinujúce je ako ťažko sa vyberá favorit milano-sanremopodujatia, keďže to môže byť elitný šprintér, klasik alebo pokojne vyskočí niekto iný. Hlavný faktor, ktorý spôsobuje tieto otázniky sa volá 298 kilometrov. Talianska klasika jednoznačne vedie vo vzdialenosti medzi všetkými jednodňovými podujatiami World Tour. Takmer sedemhodinové šliapanie do pedálov, žiaľ, tí menej odolní proste nevydržia. Aj keď šprintérom zasa nahráva do šance takmer úplne rovinatý profil. Nejakú tú šancu na peloton-milano-sanremoodtrhnutie sa na krátkych stúpaniach majú však i výbušní pretekári, asi 30 kilometrov pred cieľom začína stúpanie Cipressa s priemerom 4,1%, ale s krátkym úsekom 9%. Potom šesť kilometrov pred cieľom končí stúpanie na Poggio s priemerom iba 3,7% a jednym úsekom 8%. Tieto dva kopčeky sú síce tesne pred cieľom, ale s pomocou svojich tímov by ich mali zvládnuť i šprintéri, veď výbušnosť všetkých bude po dlhom šliapaní pred koncom zrejme značne obmedzená. Uvidíme. Práve pre tieto otázniky si získala táto monumentálna klasika takú popularitu a prestíž. Boj o víťazstvo sa tu začína oveľa skôr ako inde. O krásu sa zase stará okrem tímu hostesiek aj prevažujúca cesta po talianskom pobreží. V cieľovom San Remo by sme víťaza mali vidieť okolo 17:00.

Zoznam favoritov sa leskne plejádou hviezdnych mien. Zaujímavé je, že takmer každý tím má vo svojich radoch jazdca, ktorého víťazstvo by nikoho neprekvapilo. V posledných rokoch sa predsa len viac darí šprintérom. Trojnásobným víťazom a obhajcom titulu je šprintér Oscar Freire z Rabobanku (najviac triumfov - šesť má Eddy Merckx). Španielova forma sa asi najťažšie odhaduje, no pri jeho freire-2minulých troch víťazstvách tiež nebol hlavným favoritom. Vo veku 35 rokov možno nemá už takú rýchlosť, ale skúsenosťou stále prekypuje. Meno Mark Cavendish vám nemusíme predstavovať, vyhral tu v roku 2009 a vyjadril sa, že si chce znovu zopakovať jeden z najlepších dní svojho života. Brit začal sezónu tradične slabšie, ale typicky vie zažiariť na veľkých podujatiach. Kľúčové bude vydržať až do špurtu. Alternatívou HTC je rýchlik v dobrej forme Matthew Goss. Výhodou i nevýhodou zoskupenia Garmin je, že „platia" až troch elitných mužov do šprintu - Farrar, Hushovd, Haussler. Okrem toho celý ich triumvirát si pripísal v poslednom týždni dobré výsledky. Menej sa spomínajú šprintéri ako Petacchi, Bennati, Haedo, Greipel, Davis či Hagen. Zvláštnu kategóriu na zozname adeptov na triumf má Tom Boonen, ktorý je vždy ťažko čitateľný.

gilbert-3Ak by sa vydarila forma rýchleho útoku tesne pred koncom, máme tu výbušných favoritov ako Gilbert, Pozzato, Cancellara, Di Luca, Ballan, Cunego. Bez šance nie je ani naša dvojica Peter VelitsPeter Sagan. Náš Púchovčan bude najmä strážiť pozíciu tímovým šprintérom. Peťo Sagan sa zase predstaví na podobnej veľkej klasike prvýkrát, nehovoriac o tej veľkej dĺžke podujatia. Napriek tomu ho niektorí odborníci zaradili do širšieho okruhu favoritov. Dobrá správa znie, že tím od Peťa nič svetoborné nežiada.

Máme sa naozaj načo tešiť. Po namáhavom dni sa bude víťaz oslavovať v San Remo na promenáde pomenovanej po spisovateľovi a rodákovi Italovi Calvinovi. Koho meno bude znieť vo víťazných „veršoch"?


Peter Velits pred Miláno - San Remo:
"Keďže na tejto klasike štartujeme s Markom Cavendishom, je jasné, že sa pôjde na neho. Všetci sa mu budeme snažiť pomôcť. Ak však nastane situácia, že sa Mark neudrží v tých dvoch kopcoch, ktoré nás čakajú, taktika sa zmení. Veríme, že sa tak nestane, no ak by sa predsa len odtrhol, priamo počas pretekov zmeníme taktiku. Uvidí sa, kto je ako na tom so silami."





milano-sanremo
UCI World Tour 19.3.2011
vlajka Taliansko - 298 km
štart: 9:45, cieľ: cca. 17:00

milano-sanremo-maly



Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop