Gent - Wevelgem 2011 s novým duchom

26.3.2011, 14:30 | Sprav. z pretekov - staršie | Rastislav Boris

Belgická jednorazovka Gent - Wevelgem dostala v sezóne 2011 lukratívnejší termín, zo stredu týždňa ju presunuli na nedeľu. Potvrdzuje to zvyšujúcu sa obľúbenosť tejto jarnej "naháňačky", ktorá momentálne zaujala bronzovú pozíciu medzi dlažobnými klasikami po Paríž - Roubaix a Tour of Flanders. Zrkadlovo je to vidieť na štartovej listine, favoritov sa nazbieralo mnoho, predstaví sa až 25 tímov.

Vzdialenosť trasy sa zastavila tento rok na 205 kilometroch. Štartuje sa v nedeľu po 11:30 z Deinze asi dvadsať kilometrov od Gentu. Pelotón smeruje najprv po rovine na východ, asi po 50 kilometroch sa gent-wevelgemdostane do mesta Oostende, ktoré leží na pobreží Belgicka. Najmä počas nasledujúcich tridsiatich kilometroch po pobreží hrozí bočný vietor, ktorý vie roztrhať pelotón na márne kúsky. Za mestom Veurne, asi po 80 kilometroch súťaženia, sa trasa otočí opäť do vnútrozemia. Návšteva Francúzska sa potom koná za 120. kilometrom, pričom tu začína rozhodujúca časť „vojny" s kopčekmi a dlažobnými kockami. Prvé dva kopčeky CatsbergRue de Bailleul sú vo Francúzsku, po návrate na „rodnú hrudu" nasledujú dva okruhy so šiestimi kopčekmi.

Najznámejší je predposledný Kemmelberg. Tmavý, strmý, s úsekmi aj 15%, a dlažobnými kockami. gent-2010-pave-hincapieV prvej svetovej vojne rozhodoval tento kopec o životoch, teraz často rozhoduje o výsledku zaujímavej klasiky. Za mokra sa mení doslova na „príšeru". Tento rok bude však poslednou strmou zastávkou Monteberg s dĺžkou jedného kilometra, priemerom 7,3% a maximom 11%. Monteberg ukončí druhý okruh kopčekov, po ktorom nasleduje do cieľa 35 kilometrov. Či sa dokáže pelotón po intenzívnych úsekoch na úzkych cestách znovu dať dokopy, je otázne. Najpravdepodobnejšie vznikne elitná skupina asi desiatich borcov, ktorí si to rozdajú o víťazstvo. Hromadný šprint má v posledných rokoch na váhach jednoznačne menšiu váhu. Každopádne, celkovo šestnásť krátkych strmých stúpaní aj tento rok ničí pripravenú záverečnú rovinu pre šprintérov.

Obhajcom titulu je Rakúšan Bernhard Eisel z HTC, pre ktorého sa stalo toto podujatie veľkou láskou a jeho gent-2010-eisel-vitazinajväčším úspechom. Tento rok ho trápila choroba a dopredu ho ťahá najmä skvelá forma kolegu Matthewa Gossa. Ten v tejto sezóne dokáže držať krok v stúpaniach, na Miláno - San Remo udržal aj útoky súperov v závere, uvidíme ako tu zvládne dlažobné kocky. Ak vydrží Austrálčan v prednej skupine, je určite najväčším favoritom v šprinte. Pre kolegu Marka Cavendisha totiž tu prítomné dlažobné kocky nie sú obľúbenou parketou, ale Brit znamená pre HTC tentoraz alternatívu. Mimochodom, pre HTC hovoria posledné dva ročníky, pred Eiselom vyhral v roku 2009 v ich drese Hagen, ktorého v nominácii Sky tentoraz nenájdeme. Podobne sem teraz neprišiel ani víťaz z roku 2008, Freire z Rabobanku. Obaja nedorazili zo zdravotných dôvodov.

gent-2010-bednaNeúčasť Hagena však mení taktiku spomínaného Sky, Geraint Thomas alebo Juan Antonio Flecha sa tak o útok iste pokúsia. Zrejme najsilnejšie zloženie tu má BMC s Ballanom, Van Avermaetom, HincapiemBurghardtom. Domáci fanúšikovia veria najmä vo vždy aktívnych GilbertaBoonena. Zo šprintérov spomeňme ešte Farrara, Hushovda, Greipela, Bennatiho. Sme veľmi zvedaví na Peťa Sagana, ktorý bude lídrom Liquigasu spolu s Ossom a Guarnierim. Uvidíme či vydrží dlažobné kocky, ak áno, jeho šance sú slušné. Nezabudnime ani na zatiaľ neviditeľných Pozzata alebo Chavanela. Víťaza tohto hlavolamu uvidíme v nedeľu asi o 16:30 vo Wevelgeme.





gent-wevelgem
UCI World Tour 27.3.2011
albansko Belgicko - 205 km
štart: 11:40, cieľ: cca. 16:30
gent-2011-profil



Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop