Horner ovládol 4. etapu Tour of California

18.5.2011, 17:04 | Sprav. z pretekov - staršie | Lukáš Timko

Štvrtá časť Amgen Tour of California 2011 odštartovala v Livermore, meste iba 60 kilometrov vzdialenom od San Francisca. Po 131 kilometroch sa pelotón dostal do cieľového mesta San José, pre Európu známom klubom NHL. San José je zároveň desiate najľudnatejšie mesto USA, žije tu takmer milión ľudí. Pelotón Tour of California tu chodieva pravidelne, trikrát sa tu štartovalo, päťkrát finišovalo.

Na pravé poludnie miestneho času bola etapa odštartovaná a tešiť sa mohli najmä vrchári. Profil etapy sa síce nedá porovnávať s horskými etapami Grand Tours, no na programe boli dve stúpania s prevýšením california-4-etapaviac ako 600 metrov. Pred pelotón sa dostali títo pretekári: Pedersen (Leopard), Boom (Rabobank), Bertogliati (Team Type 1), Routley (Spidertech), Ben Jacques-Maynes a Vennell (Bissell), Loutit (Jelly Belly), Anthony (Kelly Benefit) a Stemper (Kenda Energy).
Na 28. kilometri bola prvá vrchárska prémia (najnižšej kategórie), ktorú vyhral Lars Boom z Rabobanku. 80 kilometrov pred cieľom mal únik náskok 1:45.
california-4-velits-saganPo zvlnenom úvode nasledovalo prvé z obávaných stúpaní, ktoré začalo rozdeľovať únik aj samotný pelotón. Tempo nevydržali viacerí šprintéri, medzi nimi aj Thor Hushovd či Greg Henderson, vedúci muž priebežného poradia. Už v polovici 600-metrového stúpania sa pelotón "zbavil nepotrebných súčastí" a ostalo v ňom približne 80 ľudí. Temto jasne udával RadioShack, ktorý sa snažil preriediť stav čo najviac. Pre slovenských fanúšikov je dôležité, že v pelotóne boli stále obaja naši Petrovia. Dva kilometre pred koncom Mt. Hamilton mal krízu aj Peter Sagan, no Žilinčan ju mazácky prekonal a vrátil sa do už iba 50-členného balíka.
Už v tomto stúpaní sa ukázala sila jednotlivých tímov. Vpredu ostali v absolútnej väčšine iba pretekári z tímov World Tour.
Vrcholom Mt. Hamilton, označeným HC, prešiel ako prvý Anthony z Kelly Benefit. Nás však zaujalo tretie miesto nášho Petra Velitsa, ktorý sa tento týždeň tvári ako pomocník Van Garderena a je pripravený kedykoľvek zastúpiť mladšieho kolegu v boji o čo najlepšiu pozíciu v celkovom poradí.
Výrazne oklieštený pelotón, ktorý bol však plný favoritov, sa vydal pod taktovkou RadioShacku na zjazd.
Najlepší kanadský cyklista Ryder Hesjedal sa rozhodol využiť svoje zjazdárske schopnosti a california-4-hesjedal-martenszdramatizovať etapu. 29 km pred cieľom unikol pelotónu a dúfal, že sa pod posledný 6,5 kilometrový kopec dostane očosi skôr ako pelotón. Za siedmym mužom minuloročnej Tour de France sa vydal Paul Martens z Rabobanku.
13 km pred cieľom urobil Martens chybu v jednej zo zákrut a stratil pár sekúnd. Hesjedal tak ostal vpredu na chvíľu sám, no mierne zvoľnil tempo a súpera počkal. Vedúca dvojička dorazila pod kopec s náskokom 50 sekúnd.
Kanaďan si to fantasticky rozbehol, 4,5 kilometra do cieľa, teda vrcholu, mal náskok už jednej minúty. Skupinka s favoritmi sa podľa predpokladov úplne roztrhala a Hesjedala stíhali ako prví Horner s Leipheimerom. Dvojica RadioShacku Hesjedala dostihla a vytvorila sa vedúca trojica. Za nimi sa vytvorila mini skupinka Andy Schleck, Van Garderen, Danielson a california-4-hornerSutherland. Tretia skupinka s miernou stratou bola v zložení Vandevelde, Ten Dam, Gerdemann a Morabito. 2 500 metrov pred cieľom viedol Horner už s náskokom na Hesjedala a Leipheimera. Domnievali sme sa, že jednotkou RadioShacku teda zrejme nie je Leipheimer, ale práve Horner. Desiaty muž minuloročnej Tour de France to ale poprel a po etape tvrdil, že stále ostáva lídrom Leipheimer. Bude to asi preto, že Horner nie je najlepší časovkár a príliš si neverí.
O pár stovák metrov neskôr Van Garderen, Schleck, Danielson a Sutherland dobehli Hesjedala s Leipheimerom a vpredu ostal Horner, ktorý mieril za víťazstvom. 39-ročný veterán to zvládol fantasticky, kilometer pred páskou mal viac než minútový náskok na konkurenciu.
O druhé miesto sa pobili šiesti borci, zvíťazil Andy Schleck, Sutherland došiel tretí, Leipheimer štvrtý. Vybuchol Van Garderen, ktorý nedorazil do cieľa ani v Top 10.
Peter Sagan finišoval so stratou 2:50 na šestnástej pozícii, no ostáva mu bodovací dres. V súťaži o najlepšieho pretekára do 23 rokov ho predstihol dnes deviaty Talansky z Garminu. Peter Velits dorazil do ocieľa so stratou ôsmych minút, Martin prišiel v najpočetnejšej skupinke so šprintérmi.
V celkovom poradí sa to samozrejme zoradilo veľmi podobne ako cyklisti finišovali dnes, na umiestnenia našich borcov si ešte budeme musieť počkať.
Zajtra by sa mohli dočkať odolnejší šprintéri, medzi ktorých nesporne patrí aj náš Peter Sagan.

1. vlajka HORNER Chris
TEAM RADIOSHACK 3h 27' 51''
2. vlajka SCHLECK Andy link-ikonka
LEOPARD TREK + 01' 15''
3. albansko SUTHERLAND Rory
UNITEDHEALTHCARE
+ 01' 15''
4. vlajka LEIPHEIMER Levi
TEAM RADIOSHACK
+ 01' 15''
5. vlajka DANIELSON Tom
GARMIN - SHARP
+ 01' 22''
6. vlajka VANDEVELDE Christian
GARMIN - SHARP
+ 01' 29''
7. vlajka HESJEDAL Ryder
GARMIN - SHARP
+ 01' 36''
8. vlajka TEN DAM Laurent
.rab.
+ 01' 45''
16. vlajka SAGAN Peter
LIQUIGAS-CANNONDALE + 02' 50''
42.
vlajka VELITS Peter
.htc. + 08' 14''
102.
vlajka VELITS Martin
.htc. + 24' 43''




Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop