9. etapa Okolo Švajčiarska 2011

18.6.2011, 22:04 | Sprav. z pretekov - staršie | Lukáš Timko

Okolo Švajčiarska každý rok vrcholí časovkou, ktorá neraz rozhodla o držiteľovi žltého dresu. Tento rok sa organizátori rozhodli boj proti chronometru situovať do mesta Schaffhausen na samom severe tejto bohatej európskej krajiny. 140 cyklistov absolvovalo 32,1 kilometra dlhú trasu s, ako inak, členitým profilom. Najväčšie šance sa samozrejme dávali Cancellarovi, ktorý tu nemal momentálne najväčšieho soka Tonyho Martina. Veľa sa čakalo aj od Leipheimera či Grabscha. My sme verili trojici našich chalanov, z ktorých každý jednoznačne mal na prvú tridsiatku. Peter Velits určite aj na Top 5.
Počas úvodnej hodiny zaznamenal najrýchlejší čas hneď prvý pretekár, ktorý sa v uliciach Schaffhausenu objavil. Austrálčana Bobridga z Garminu (42:28) prekonal až Cancellara časom 41:01. Z našich prvý dorazil do cieľa Martin Velits. Jeho časomiera ukazovala 43:16 čo stačilo na priebežné siedme miesto a v cieli sme ešte očakávali takmer 90 pretekárov. Peter Sagan vyrazil o 15:35 a po prvom medzičase na 9. kilometri strácal na najlepšieho časovkára sveta iba 16 sekúnd. Nakoniec sa Peter časom 43:04 zaradil na priebežné 11. miesto. Jediným, kto ohrozoval Cancellaru bol Andreas Klöden. Nemecký veterán mal najlepší čas na oboch medzičasoch, no v cieli zaostal o deväť sekúnd za Fabianom. Žiaľ, žiadne zdroje nehovorili o čase Petra Velitsa. Prvé medzičasy najlepšej desiatky hovorili o tom, že nejakých presunov sa určite dočkáme. Výrazne strácal prekvapujúco Van Garderen, ktorého 10. miesto bolo ohrozované Danielsonom. S pretekármi HTC sa niečo stalo. Grabsch, Velitsovci ani Van Garderen sa vôbec nepresadili čo je veľké prekvapenie. Z Top 5 šiel najlepšie Leipheimer, Fränk Schleck strácal príliš veľa. Veterán Levi to mal jasne namierené na celkové druhé miesto. Fuglsang zašiel šiesty najrýchlejší čas, takže pôjde dopredu cez Mollemu. Leipheimer zaznamenal vynikajúci čas 41:14, takže ešte mohol ohroziť Cunega. Za bojom o prvé miesto sa odohráva ten o bronzovú priečku. Vyzeralo to tak, že Kruijswijk to bez problémov udrží pred Schleckom. Cez Luxemburčana sa dokonca dostal Mollema aj kolega Fuglsang. Je to jasné. Leipheimer sa stáva víťazom Okolo Švajčiarska 2011. Cunego to nedal. Bolo to o neuveriteľné štyri sekundy. Kruijswijk tretí, Fuglsang štvrtý, Mollema piaty, ďalej Frank, Schleck, Ten Dam, Danielson, Monfort a Van Garderen. (celkové poradie)
V súboji o Top 10 sme sa prekvapení nedočkali. Možno mierne prekvapil Leipheimer úžasným tretím miestom a teda posunutím sa na celkovú prvú pozíciu. Podľa predpokladov sklamal Schleck, no tiež asi viac ako by sme čakali. Prepadol sa z tretej až na siedmu priečku celkovo. Pred Luxemburčana sa dostal dokonca ešte aj kolega Fuglsang. Rabobank sa teší z trojice v Top 10 a najlepšie skončil bronzový mladík Kruijswijk. Záhadou ostáva výbuch pretekárov HTC, ktorí na celej čiare sklamali. Pokúsime sa samozrejme nájsť príčiny a v pondelok budeme publikovať sumár celého Tour de Suisse 2011.
Velitsovci boli klasifikovaní na 31. (Peter) a 36. (Martin) mieste, čo je mierne sklamanie, no HTC-Highroad časovka absolútne nevyšla. Peter bol po Albasinim druhý najlepší z tímu, pričom Albasini nebýva až taký dobrý v časovkách. Peter Sagan sa v každej časovke zlepšuje a 27. miesto je veľmi pekné. Uvidíme, kedy 21-ročný talent uvidíme znova v individuálnej časovke. Najbližšia sa zdá byť 29. augusta ako 10. etapa Vuelty, no to je ešte veľmi ďaleko.
Všetci traja Slováci by sa mali v budúcom týždni zúčastniť na domácich majstrovstvách. Sagan určite absolvuje iba preteky s hromadným štartom.

1.
vlajka CANCELLARA Fabian
LEOPARD TREK 41' 01''
2.
vlajka KLÖDEN Andreas
TEAM RADIOSHACK + 00' 09''
3.
vlajka LEIPHEIMER Levi TEAM RADIOSHACK + 00' 13''
4.
vlajka OLIVEIRA Nelson
TEAM RADIOSHACK + 00' 25''
5.
vlajka DANIELSON Thomas
GARMIN - SHARP + 00' 38''
6.
vlajka LARSSON Gustav
TEAM SAXO-TINKOFF + 00' 41''
7.
vlajka FUGLSANG Jakob
LEOPARD TREK + 00' 44''
8.
albansko DE GENDT Thomas
.vac. + 00' 48''
12.
vlajka FRANK Mathias
BMC RACING TEAM + 01' 16''
19.
vlajka KRUIJSWIJK Steven .rab. + 01' 38''
27.
vlajka SAGAN Peter LIQUIGAS-CANNONDALE + 02' 03''
29.
vlajka MOLLEMA Bauke .rab. + 02' 06''
31.
vlajka VELITS Peter .htc. + 02' 08''
34.
vlajka TEN DAM Laurens
.rab. + 02' 13''
36.
vlajka VELITS Martin
.htc. + 02' 15''
39.
vlajka CUNEGO Damiano LAMPRE - MERIDA + 02' 16''
59.
vlajka VAN GARDEREN Tejay
.htc. + 03' 05''
60.
vlajka SCHLECK Fränk LEOPARD TREK + 03' 06''



tour-de-suisse-9-etapa



Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop