Ktorých cyklistov na Tour spoznáte podľa majstrovských dresov?

27.6.2011, 22:00 | Sprav. z pretekov - staršie | Lukáš Timko

Posledný júnový víkend tradične patrí národným šampionátom. K týmto pretekom pristupuje každý pretekár individuálne. Niekto si sezónu bez domácho majstráku nevie predstaviť, iní zasa dávajú prednosť príprave na Tour de France a podobne. Krátko si rozoberme tohtoročné preteky s hromadným štartom a časovky v prestížnych krajinách.

V Austrálii sa jazdí domáci šampionát úplne na začiatku novej sezóny. Tento rok to stihli borci ešte pred Tour Down Under, 11. januára. Úspech slávil únik jediného pretekára Jacka Bobridga z Garminu 30 kilometrov pred cieľom. 37 sekúnd za mladíkom finišoval Mathew Goss. Bobridgov kolega Cameron Meyer vyhral časovku.

Belgický majstrák svojou účasťou zatraktívnil Philipe Gilbert. Cyklista Omega-Pharma Lotto najprv sto kilometrov pred cieľom vyprovokoval únik štrnástich petekárov a v závere jeho ďalšiemu ataku už nikto nestačil. Minuloročný víťaz Stijn Devolder stratil štyri, Tom Boonen osem sekúnd. Gilberta tak na Tour de France jasne spoznáme v žlto-čiernom drese.

Aj vo Francúzsku sa diváci tešili víťazstvu miláčika. Majstrom Francúzska sa stal Sylvain Chavanel z Quick Stepu. Tento úspech je určite predzvesťou Chavanelových atakov na Tour. Až 38 sekúnd stratil strieborný Anthony Roux (FDJ) a bronz dostal na krk Thomas Voeckler (Europcar), ktorý obhajoval víťazstvo spred roka. Časovku ovládol Christophe Kern.

Prekvapenie zažili fanúšikovia cyklistiky v Nemecku. Narozdiel od väčšiny krajín, tu sa v závere špurtovalo. Víťazom sa stal Robert Wagner z Leopardu, ktorý vo svojej kariére ešte takmer vôbec nič nedosiahol. Dlhé roky jazdil za Skil-Shimano bez výraznejšieho výsledku. Na celej čiare prepadli Ciolek, Degenkolb, Greipel, ktorí skončili tesne za víťazom. Ten bol z víťazstva asi viac prekvapený ako táto trojica. Časovku ovládli všetci traja pretekári HTC. Vyhral Bert Grabsch pred Tonym Martinom a Patrickom Gretschom.

Iba jediný majster svojej krajiny z cyklistických veľmocí si majstrovský dres udržal. Podarilo sa to Giovannimu Viscontimu z Farnese Vini v talianskom šampionáte. 28-ročného rodáka z Palerma však pochopiteľne na Tour de France neuvidíme, keďže Farnese Vini pozvánku nedostalo. Časovku vyhral špecialista Adriano Malori z Lampre.

Luxemburské majstrovstvá takmer každý rok pripomínajú exibíciu. Po štvrtykrát triumfoval Fränk Schleck, ktorý sa v závere odpútal od svojho brata Andyho. Zvyšok pelotónu finišoval s veľkou stratou.

Joaquín Rojas Gil (Movistar) triumfoval v španielskom vydaní šampionátu, keď v závere prešpurtoval Alberta Contadora, pre ktorého to boli spolu s časovkou jediné dva pretekárske deni medzi Girom a Tour. Špurt pelotónu vyhral a bronz získal Koldo Fernandez z Euskaltelu. V boji proti chronometru uspel Luis Leon Sánchez z Rabobanku. Contadorovi namerali tretí najrýchlejší čas.

Vo Švajčiarsku je tradíciou, že sa časovky nezúčastňuje Fabian Cancellara, aby bolo štartové pole vyrovnanejšie. Preto vyhral Martin Köhler (BMC). Majster sveta v časovke sa ale zúčastnil pretekov s hromadným štartom, kde ušiel spolu so Stevom Morabitom (BMC) a v záverečnom súboji triumfoval práve Cancellara. Fabi tak v ďalšom priebehu sezóny môže bliekať dres majstra sveta v časovke a tiež dres švajčiarského šampióna. Jeden bude zrejme obliekať v časovkách, druhý v klasických etapách.

Šampionát Veľkej Británie absolútne ovládli jazdci tímu Sky, keď obsadili prvé štyri priečky. Minuloročného víťaza Gerainta Thomasa, ktorý teraz skončil druhý, vyzliekol z bielo-červeného dresu Bradley Wiggins, keď sám ušiel pár kilometrov pred cieľom. O striebro sa Thomas pobil s Kennaughom. Štvrtý Ian Stannard, tiež zo Sky, stratil až takmer šesť minút. Zvláštnosťou je, že Briti usporadúvajú časovku až v septembri.

Za veľkou mlákou sa šampionát šiel na konci mája. Šampiónom sa stal Matthew Busche z RadioShacku pred Georgem Hincapiem (BMC, vyhral v roku 2009) a Edwardom Kingom (Liquigas, vyhral v roku 2010). Prekvapením určite nie je triumf Davida Zabriskieho v časovke.

Ešte si môžeme zhrnúť ďalšie mená známych pretekárov, ktorí sa stali majstrami:
Konstantin Sivtsov (Bielorusko - HTC - časovka)
Svein Tuft (Kanada - Spidertech 2x - preteky aj časovka)
Nicki Sörensen (Dánsko - Saxo Bank - preteky)
Matt Braimmer (Írsko - HTC - preteky)
Hayden Roulston (Nový Zéland - HTC - preteky)
Evald Boasson Hagen (Nórsko - Sky - časovka)
Alexander Kristoff (Nórsko - BMC - preteky)
Pavel Brutt (Rusko - Kaťuša - preteky)
Grega Bole (Slovinsko - Lampre - preteky)
Janez Brajkovič (Slovinsko - RadioShack - časovka)

Medzi najúspešnejšie tímy tohtoročných domácich šampionátov môžeme zaradiť tradične HTC a BMC. Výrazne sa presadili aj pretekári Lampre, Garminu, RadioShacku či Sky.



Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop