Sagan sa ukázal v 4. etape Tour de Pologne

2.8.2011, 19:00 | Sprav. z pretekov - staršie |
4. ETAPA Tour de Pologne pologne-4
3. august 2011 - streda
.st. Osvienčim
.fi. Tešín
kopcovitá etapa
dĺžka: 176,9 km
štart: 12:40
cieľ: cca. 16:45
horské prémie: 3x I, 1x III
víťaz: Peter Sagan


Dnes československí fanúšikovia cyklistiky smútia za komentátorskou legendou Robertom Bakalářom, ktorý dnes skoro ráno podľahol zákernej rakovine (venuje sa tomu náš redator Rastislav Boris, ktorý bude publikovať článok), no tu sa budeme venovať takej malichernosti ako štvrtej etape Okolo Poľska 2011. Tá dnes odštartovala tiež smutne v svetoznámom meste Osvienčim, ktoré by tisíce turistov určite vymenilo za to, aby sa tu nikdy neodohrali udalosti, ktoré tu nacistické Nemecko páchalo v rokoch 1940 až 1944. Venujeme sa ale pretekom.

Hlavnou otázkou pred štartom etapy bolo, či aj dnes dokáže zvíťaziť neuveriteľný Kittel, aj keď úprimne povedané dnes sme to veľmi nečakali. Dnes sa začali už seriózne preteky na pretekárov čakali tri ťažké prémie. V horskej klasifikácii viedol Bartolomiej Matysiak, ktorý ešte pred štartom avizoval, že ružový dres bude právniť plnými silami. Hneď v prvých minútach sa o únik pokúsili Blažej Janiaczyk a Paul Bernas. Pelotón ich však nepustil. Rýchlostnú prémiu na 19. kilometri vyhral Marco Marcato pred Maggiorem a Alexom Rasmussenom.

Zhruba na 30 km unikla z pelotónu trojica Matysiak (CCC Polsat), Rocchetta (Ceramica flaminia) a Beyer (BMC). O pár sekún za nimi vystrelil Gradek (POĽSKO). Takto vznikol únik dňa a po zhruba 70 kilometroch jazdy mali chlapci náskok 7:10. Štvorka sa následne dostala pod prvý priesmyk a náskok sa okamžite znížil na 5:50.
Tvrdo pracoval predovšetkým Gradek, ale aj Matysiak, ktorý to zrejme z udržaním vrchárskeho dresu myslel vážne. Na čele pelotónu v týchto momentoch makal Maciej Bodnar (Liquigas) a prinášalo to svoje ovocie. Po jeho nástupe úník opäť klesol, už len na 4:30. Gradek v úniku postupne strácal silu a začal v stúpaní zaostávať. Prémiu Tauron prvej kategórie si podľa očakávania vybojoval Matysiak pred Rocchettom a Gradekom, ktorý sa dokázal dotiahnuť späť do skupiny.

Nasledovalo stúpanie do Wisly a prejazd okolo zámku, kde má rezidenciu Prezident, ktorý prevzal záštitu nad pretekmi. Pretekári vtedy boli na okruhu, ktorý absolvovali dvakrát a prémia na Taurone ich čakala spolu až trikrát. Práve pri zámku mal únik náskok už len tri minúty a akonáhle opäť sagan-peter-polskozapracovali v pelotóne Quick Step a Liquigas scvrkol sa už na 2:40. Druhý prejazd Tauronu si pretekári rozdelili v rovnakom poradí. Matysiak vtedy určite chcel vyhrať aj tretiu prémiu, aby si vo vrchárskej súťaži zveľadil náskok. V tejto fáze hlavné pole ťahal tím Rabobank. Lenže na treťom stúpaní prvej kategórie nasadil v úniku Beyer a skpinka sa potrhala. Gradeka a Rocchettiho pohltil pelotón. Tesne pred tretím prejazdom Tauronu sme videli Slovenskú vlajku a potom si ako prvý body bral Beyer pred Matysiakom s 15 sekundovým náskokom. Tretí stihol ešte prejsť dostihnutý Rocchetti.

Následne pelotón pohltil aj Matysiaka, ktorý ale vybojoval pekné body vo vrchárskej súťaži. Beyer mal v týchto fázach 30 sekundový náskok pred hlavným poľom. Aj Liquigas sa v týchto fázach začal ukazovať čoraz viac. Je jasné, že pracoval na Peťa Sagana. Z pelotónú následne ušiel Alexander Pľuščin (Kaťuša) a o chvíľu dostihol aj Beyera a išli vo dvojici so 45 sekundovým náskokomj. Na ďalšom stúpaní však nasadil Pľučšin a vyšťavený Beyer už jeho tempu nestačil. O chvíľu ho pohltil pelotón a na ďalší okruh, ktorý pretekári absolvovali spolu trikrát sa Pľuščin dostal s 22 sekundovým náskokom.

20 km pred cieľom sme videli obrázky ako z Tour. V Českom Tešíne v športovom centre urobili rovnaký bicykel z ľudí ako na starej dáme. Z vrtuľníka to bolo naozaj efektné. Za Pľuščinom sa vidalo z pelotónu niekoľko pretekárov, napríklad Simon Clarke z Astany. Ten nasadil a na stúpaní sa dostal do vedenia a zobral si aj víťazstvo na poslednej vrchárskej prémii. Pľuščina neskôr dostihli Marcato, Van Marcke, no neskôr ich pohltil pelotón. Útokov bolo v kopcovitom teréne v tejto časti pretekov veľa. Do posledného kola už pelotón išiel pokope a záverečných šesť kilometrov rozhodlo.

Najskôr sa miniúnikom ukázal domáci Marysz zo Saxo Banku, ale potom nasadil Nibali z Liquigasu a Daniel Martin z Garminu. Pelotón však už nerozbili. Poriadne sa natiahol a vytvorila sa vpredu veľká skupina, ale pre nás bolo dobre, že sme tam videli aj Peťa Sagana. V balíku sa držal aj Feillu. Nasledovalo záverečné stúpanie a tam na našu radosť nasadil a všetkým ušiel Peťo. Nádherným sólom a s veľkým náskokom pred rivalmi zvíťazil. Konečne sme si v plnej kráse mohli obzrieť jeho majstrovský slovenský dres. Druhý prišiel Daniel Martin a tretí Marco Marcato. Peter sa tiež dostal do žltého dresu, pretože Marcel Kittel v popredí chýbal a za dnešok dostal Žilinčan desať bonifikačných sekúnd. Peťovi gratulujeme a na druhom svete sa určite teší aj Robert Bakalář.


Saganove ôsme víťazstvo v sezóne hodnotí Peter Zánický:
"Keď chce človek vyhrať etapu, musí mu všetko výjsť. Presne to sa dnes stalo. Keď som si pred etapou prechádzal dojazd, hneď som videl, že toto je ideálny deň pre Petra. Malý kopček, dlažobné kocky, zákruta tesne pred cieľom... Vedel to aj Liquigas, ktorý to na Petra od začiatku hral. Najprv sa časť tímu pričinila o zlikvidovanie úniku, potom druhá s Nibalim a Paterskim roztrhala pelotón. Skoro som nemohol uveriť vlastným očiam, keď som videl ako Nibali ťahá pelotón a potom si poslušne odstupuje. Peter sa celý čas nedržal úplne na špici a zatiaľ čo ostatní konurenti museli kontrolovať Nibaliho, bez problémov jazdil v balíku a šetril sily. Nachádzal som asi 50 metrov od cieľovej čiary a pri nájazde do posledného okruhu som si Petra poriadne prezrel. Už podľa jeho správania sa som vedel, že víťazstvo je doma.
Pre Petra je to hlavne príprava na Vueltu, takže táto situácia so žltým dresom je trochu zradná. Určite tu šiel s cieľom pokúsiť sa vyhrať etapu, alebo možno zabojovať medzi šprintérmi, ale žltý dres asi nikto nečkal. Uvidíme ako sa teraz k tomu postaví Liquigas aj samotný Peťo. Tieto preteky sú súčasťou World Tour, takže určite nechce Liquigas iba tak jednoducho stratiť žltý dres. Určite ho budú brániť, ale asi nie za každú cenu. Nasledujú dve kopcovité etapy, takže to bude veľmi náročné. Pre Peťa by bolo ideálne ak by do cieľa došla skupina. Ak by sa prichádzalo po jednom asi by nemohol atakovať tých úplne najlepších. Vzhľadom na Vueltu by mu to asi tím ani nedovolil."



1. vlajka SAGAN Peter LIQUIGAS-CANNONDALE 4h 21' 15''
2. vlajka MARTIN Daniel GARMIN - SHARP + 00' 03''
3. vlajka MARCATO Marco .vac. + 00' 03''
4. vlajka MARTENS Paul .rab. + 00' 03''
5. vlajka WEGMANN Fabian LEOPARD TREK + 00' 03''
6. vlajka CARDOSO Manuel TEAM RADIOSHACK + 00' 03''
7. albansko BAKELANTS Jan
OMEGA PHARMA-LOTTO + 00' 03''
8. vlajka GASPAROTTO Enrico
ASTANA PRO TEAM + 00' 03''
111. vlajka VELITS Martin
.htc. + 07' 28''


Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop