Lastras po úniku vyhral 3. etapu Vuelty

22.8.2011, 09:35 | Sprav. z pretekov - staršie | Rastislav Boris
3. ETAPA Vuelta a España vuelta-etapa-3
22. august 2011 - pondelok
.st. Petrer
.fi. Totana
zvlnená etapa
dĺžka: 163 km
štart: 13:42
cieľ: cca. 17:40
horské prémie: 2x 3
víťaz: Pablo Lastras


V pondelok sa pelotón Vuelty presunul do mesta Petrer. Odštartovala tu tretia etapa s dvoma kopcami, pričom ten druhý mal vrchol iba 13 kilometrov pred cieľom. Profil etapy si preto zaslúžil označenie nevyspytateľný.

Aj preto sa od štartu hromadne útočilo. V jednej chvíli to skúšalo až 14 cyklistov, čo bolo pre pelotón priveľa. Takže sa vytvoril päťčlenný únik, v ktorého zložení svietilo meno Sylvain Chavanel (Quick Step). Dobre ho dopĺňali Irizar (RadioShack), Lastras (Movistar), Pigornij (Vacansoleil) a Edet (Cofidis). Pätica si po 50 kilometroch etapy vypracovala pekný náskok vyše sedem minút. Postupne sa na čele pelotónu začal ukazovať Leopard, ostatní jazdci pelotónu riešili vtedy najmä dostatok vody v bidónoch. Teplota sa totiž od štartu vyšplhala na 35 stupňov.

Kvarteto sa po 90 kilometroch tešilo z náskoku 7:30, aktivitou hýril Chavanel, ktorý chcel v tradičnom úniku zabudnúť na smolné momenty z Tour de France. Medzitým sa z pelotónu vyradil hviezdny Mark Cavendish, lebo mal problém s bicyklom. Našťastie stalo sa to na rovine a všetky prémie mali cyklisti ešte pred sebou.

le-mevel-3-etapaTú prvú prémiu - šprintérsku - ovládol Pidgornij pred Chavanelom a Lastrasom. Chavanela potešil pocit, že sa dostal spomedzi uprchlíkov virtuálne do líderského trikotu, keď vďaka bonifikáciám vyzliekol Lastrasa. Takže aj vo virtuálnom poradí sa potvrdilo, že bonifikácie majú svoju moc. A svoju silu potvrdil tiež pelotón, začal pomaličky sťahovať náskok kvarteta pod sedem minút. Únik naopak strácal svoju silu a pohodu, Edeta trápili zdravotné problémy a stratil kontakt s čelnou skupinou.

Ostatní uprchlíci dreli ďalej, no v pelotóne mali silnú konkurenciu v podobe pracantov Leopardu, Rabobanku a Liquigasu. Aktivita talianskeho tímu predpovedala, že Petrovi Saganovi by mal vyhovovať profil tretej etapy... Do pelotónu sa však s pomocou Howarda vrátil najrýchlejší šprintér sveta, Mark Cavendish, ktorému kopec narobil ťažkosti. Z druhej strany sa do pelotónu zaradil aj smoliar z úniku Edet.
Vedúca štvorica mala 40 kilometrov pred cieľom náskok vyše 4 minút a vyzeralo to na tesný súboj. Podobne tesne vyhral prvú vrchársku prémiu na Alto del Berro Irizar pred Pidgornim a Chavanelom. Tempo sa v zjazde a na nasledujúcej rovine neustále zrýchľovalo a vyplynuli z toho dve veci. Náskok úniku klesol 30 kilometrov pred čiarou pod štyri minúty a nepríjemný pád si prežili kvalitní borci Trofimov a Le Mével. Zrejme si pripíšu stratu podobne ako grupetto, do ktorého sa prepadli Cavendish, Kittel či Martin Velits.

22 kilometrov pred cieľom sme vstúpili do mesta Totana a náskok úniku sa stále pohyboval okolo 4 minút. Bolo jasné, že dnes si to rozdajú uprchlíci. Navyše Chavanel získal na druhej šprintérskej lastras-3-etapaprémii ďalšie dve sekundy na Lastrasa. Práve medzi nimi sa rozhodovalo o novom držitelovi červeného dresu. Bojovalo sa aj o zelenú, keďže Christopher Sutton tiež odpadol z pelotónu pri druhej vrchárskej prémii.

Pri konci spomínanej druhej vrchárskej prémie zaútočil Lastras a potrhal uprchlíkov. Pred pelotónom to zase skúšal De La Fuente. O "zábavu" bolo postarané. Štyrom uprchlíkom to napokon prekvapivo vyšlo, zúročili svoje bohaté skúsenosti, veď spolu majú takmer 130 rokov. Najviac síl do finišu ušetril Pablo Lastras z Movistaru a vyhral tretiu etapu. Navyše si oblieka červený trikot.

Pelotón finišoval so stratou 1:43 kde boli všetci veľký favoriti okrem Menšova. Posledný kopec a neznesiteľné horúčavy preriedili pelotón oveľa viac než sa čakalo. Pelotónu okrem Menšova nestačili dokonca ani Chris Sörensen, líder Saxo Banku, tiež Kruijswijk (Rabobank) či Kiserlovski (Astana).

Peter Sagan dnes trocha prekvapujúco stratil až 7,5 minúty, ale na svoju prvú Grand Tour sa určite nemá za čo hanbiť. Martin Velits bol počas etapy odvolaný pomôcť Cavendishovi, takže doviedol do cieľa gruppetto so stratou 12:50. V jednej z posledných skupín bol prekvapujúco aj Andreas Klöden.

Zajtra nás čaká prvý superkopec v závere a môžeme sa tešiť, že sa o líderský dres pobijú tí najlepší vrchári. Zároveň sa určite bude snažiť vedúca štvorka brániť zubami-nechtami. Najlepšie dispozície by mohol mať Chavanel, ktorý ak stratí iba minútu a pol na víťaza, môže sa dostať do červeného.

Dresy: Lastras vedie všetky súťaže, takže bude samozrejme niesť červený. Do dŕžavy dostane zelený Chavanel, vrchársky Irizar a kombinačný Pidgornij.

Cycling-Info.sk sa ospravedlňuje za technické problémy bezprostredne po skončení etapy. Problémy s padaním portálu analyzujeme a snažíme sa ich vyriešiť, aby sa to už v budúcnosti neopakovalo.

1. vlajka LASTRAS Pablo MOVISTAR TEAM 3h 58' 00''
2. vlajka CHAVANEL Sylvain QUICK-STEP CYCLING TEAM + 00' 15''
3. vlajka IRIZAR Markel TEAM RADIOSHACK + 00' 15''
4. vlajka PIDGORNIJ Ruslan .vac. + 00' 15''
5. vlajka ROCHE Nicolas AG2R LA MONDIALE + 01' 43''
6. vlajka BRESCHEL Matti .rab. + 01' 43''
7. vlajka AGNOLI Valerio LIQUIGAS-CANNONDALE + 01' 43''
8. vlajka GAVAZZI Francisco LAMPRE - MERIDA + 01' 43''
13. vlajka WIGGINS Bradley
SKY PROCYCLING + 01' 43''
15. albansko VAN DEN BROECK Jurgen
OMEGA PHARMA-LOTTO + 01' 43''
17. vlajka RODRÍGUEZ Joaquín
KATUSHA TEAM + 01' 43''
19. vlajka NIBALI Vincenzo LIQUIGAS-CANNONDALE + 01' 43''
41. vlajka SCARPONI Michelle
LAMPRE - MERIDA + 01' 43''
43. vlajka ANTON Igor
EUSKALTEL-EUSKADI + 01' 43''
97. vlajka MENŠOV Denis
.geo. + 03' 06''
118. vlajka SAGAN Peter
LIQUIGAS-CANNONDALE + 07' 28''
169. vlajka VELITS Martin .htc. + 12' 50''



Prémie tretej etapy: (pravidlá Vuelty v preview)
sprint-20 Pliego 97,8 km: Pigornij 4b + 6sek, Chavanel 2b + 4sek, Lastras 1b + 2sek
3-20-modre Alto del Berrou 116,6 km (6,4 km, 3,9%): Irizar 3b, Pidgornij 2b, Chavanel 1b
sprint-20 Totana 141 km: Chavanel 4b + 6sek, Lastras 2b + 4sek, Pigornij 1b + 2sek
3-20-modre Alto de la Santa 150,6 km (4,6 km, 6,2%): Lastras 3b, Chavanel 2b, Pidgornij 1b
ciel Totana 163 km: Lastras 20sek, Chavanel 12sek, Irizar 8sek


vuelta-2011-profily-3



Video zo záverečných momentov etapy: (posledný kilometer od 4:58)


zdroj: CanalF10



Preview:
Jasne zvlnenou etapou môžeme nazvať trojku. Na 117. a 151. kilometri sú dva trojkové kopce. Najmä ten druhý Alto de la Santa 13 kilometrov pred cieľom môže poriadne potrhať pelotón a ak to vydrží Peťo Sagan, v závere bude mať menej konkurentov v boji o víťazstvo.



Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop