V stredu zabrnkal na Nibaliho nervy Rodríguez

24.8.2011, 09:35 | Sprav. z pretekov - staršie | Rastislav Boris
5. ETAPA Vuelta a España vuelta-etapa-5
24. august 2011 - streda
.st. Sierra Nevada
.fi. Valdepeñas de Jaén
kopcovitá etapa
dĺžka: 187 km
štart: 12:45
cieľ: cca. 17:40
horské prémie: 2x 2
víťaz: Joaquin Rodríguez


Piata etapa ponúkla zvlnený profil, ktorý zapríčinil početné útoky. Sylvain Chavanel si v pelotóne bránil červený dres. V úniku ho ohrozoval aj náš Peter Sagan!

Od začiatku sa veľa veľa útočilo. Tempo prvej hodiny bolo doslova šialené, išlo sa priemerom 45 km/h. V jednej chvíli sa do úniku dostalo až 20 cyklistov, neustále sa to vpredu "preosievalo". Skúšali to aj známe mená ako Egoi Martinez, Valerio Agnoli, Rein Taaramae či Matti Breschel. Pri výstupe na prvý kopec zostala vpredu už len trojica, vrchársku prémiu vyhral najaktívnejší Taaramae pred Slagterom a Albasinim. V zjazde sa k nim pripojili ďalší uprchlíci a až za 70. kilometrom sa vytvorila stabilná osmička.
Vytvorili ju čarovné mená: Sagan (Liquigas), Albasini (HTC), Slagter (Rabobank), Taaramae (Cofidis), Frohlinger (Skil), Malacarne (Quick Step), Palomares (Andalúzia) a Madrazo (Movistar). Prvý šprint vyhral Malacarne, teda kolega červeného Chavanela, ktorý plnil vpredu najmä úlohu kontrolóra. Po 80 kilometroch malo okteto náskok 1:35. Držali sme palce nášmu Peťovi!!!

Medzitým hrozivo spadol José Vicente Garcia Acosta z Movistaru. Vo veku 39 rokov najstarší muž pelotónu musel ako tretí v poradí (Goss + Cavendish) z Vuelty odstúpiť.

100 kilometrov pred cieľom mali Sagan a spol. náskok 1:15, ale pelotón s únikom stále neuzavreli mier. Spôsobila to príliš veľká kvalita uprchlíkov, čo si všetci uvedomovali. Michael Albasini to preto skúsil sám pred ostatnými hrdinami. 70 kilometrov pred finišom pokračoval  v sólovom útoku o minútu pred Saganovcami a o dve minúty pred pelotónom. Lenže všetci vedeli, že rozhodovať sa bude až na dvojkovom stúpaní a na záverečných 800 metroch s priemerným prevýšením 10%. A favoriti  "rozmýšlali" aj o tom, že v dnešnom cieli vo Valdepeňas, vyhral pred rokom pohodlne Igor Anton o sekundu pred Nibalim, Velitsom a Rodrigúezom...     

Teplota vzduchu siahala k 33 stupňom a asi 60 kilometrov pred cieľom uvidela sedmička uprchlíkov za sebou rýchly pelotón, takže sa dopredu utrhli po Albasinim aj Frohlinger a Madalbasini-5-etaparazo. Ostatných dostihli, teda aj Petra Sagana, ktorému to síce nevyšlo, ale nahnal pelotónu poriadny strach :) V rýchlom tempe sa míňali kilometre ako voda a 50 kilometrov pred koncom to stále sólovo ťahal Švajčiar Michael Albasini o dve minúty pred Frohlingerom a Madrazom, ktorých takmer pohltil pelotón. Viedli ho tímy Katusha a Quick Step. Albasini to mal v horúčave a osanotený dvakrát ťažké, pomáhal mu akurát ľad za krkom. 40 kilometrov pred cieľom ho konečne doplnili Frohlinger a Madrazo. Rozdelili si druhú šprintérsku prémiu a začala sa nová vojna triumvirátu s hlavným poľom. V ňom sa stále držali obaja naši Slováci.

36 kilometrov pred rozhodujúcou strmou "stenou" klesol náskok trojice pod minútu a vojna mala iba jedného generála - pelotón. Dominovala mu naďalej ruská Katusha. Nečudo, veď ich líder Joaquin Rodriguéz má spomedzi svetových vrchárov snáď najlepšiu akceleráciu a presne tá mala byť kľúčová vo finiši piatej etapy. Rýchla Katusha zlikvidovala roztrhaný únik ešte pred kopcom druhej kategórie, najdlhšie vydržal Madrazo z Movistaru. Potvrdil nepísané pravidlo, že Movistar patrí k najaktívnejším celkom v únikoch na Vuelte.

Druhý dvojkový kopec piatej etapy okamžite natiahol a preriedil pelotón. Ťahal najmä Liquigas, neskôr Katusha. Naopak domestik Lampre Manuele Mori si prežil krvavý pád. Oveľa viac a opakovane sa trápil líder Euskaltelu Igor Anton. Naopak dobre sa cítil Alexandr Djačenko a skúšal útočiť, keďže Astana tu nemá jasného lídra. Toho čoskoro obehol David Moncoutie a potvrdil rolu najväčšieho favorita na vrchársky trikot. Samozrejme, Djačenkovi to ubralo aj na psychickej sile a bývalého účastníka Okolo Slovenska pelotón dostihol. Naďalej sa úplne na konci držal Anton. O zaujímavé momenty bolo postarané a vrcholom ako prvý prešiel Moncoutie o 34 sekúnd pred skupinou favoritov. Otázka znela, pokúsi sa aj o etapový vavrín?

Perfektnú pozíciu si pred záverečnou stenou s maximom 27 % vypracoval Liquigas. A líder Nibali veru rodriguez-5-etapa-2aj nastúpil na záverečnej stene ako prvý, čím prevalcoval Moncoutieho. Avšak, famózny obraz predviedla Kaťuša. Rodríguez a Moreno spoločne zaútočili. Joaquin Rodríguez alias El Purito napokon suverénne vyhral a Kaťuša triumfovala druhý deň po sebe, včerajší víťaz bodkovaný Moreno dorazil tretí. Medzi kolegov sa totiž na druhé miesto vtesnal a príjemne prekvapil Wouter Poels z Vacansoleil. Nibali nakoniec na svojho najväčšieho rivala stratil 11 sekúnd.
Výborne sa ukázal aj Scarponi, Mollema a Zubeldia. Naopak, mierne zaostal Brajkovič s Wigginsom (+20sek). Igora Antona si už zrejme môžeme vyškrtnúť. Dnes +57 sekúnd a to už vyzerá veľmi veľmi zle.

Martin Velits s Petrom Saganom si v závere našli svoje skupinky a sústrediť sa budú na ďalšie dni.

Sylvain Chavanel stratil len 31 sekúnd a udržal si červený trikot. Na druhé a tretie miesto sa už dostali dvaja superborci z Kaťuše. Moreno stráca už len deväť sekúnd, El Purito 23. Nibali je na piatej pozícii so stratou 33 sekúnd. Po piatich etapách to teda vyzerá na súboj Rodríguez - Nibali.

Do zeleného dresu sa dostal pochopiteľne Daniel Moreno, ktorý dokázal ako jediný finišovať už dvakrát v Top 3. Druhý je jeho slávnejší kolega. Vo vrchárskej súťaži sa nič nemení a Moreno ostáva na čele. Bodkovaný dres zajtra ponesie druhý Sörensen. Moreno tiež ovláda kombinačnú súťaž, takže práve tento dres si zajtra oblečie dnešný víťaz Rodríguez, keďže je tu druhý. Najlepším tímom ostáva aj zajtra RadioShack, pre ktorý bodujú najmä Zubeldia, Brajkovič a Machado.

1. vlajka RODRÍGUEZ Joaquín KATUSHA TEAM 4h 42' 54''
2. vlajka POELS Wouter .vac. + 00' 04''
3. vlajka MORENO Daniel KATUSHA TEAM + 00' 05''
4. vlajka MOLLEMA Bauke
.rab. + 00' 07''
5. vlajka SCARPONI Michele LAMPRE - MERIDA + 00' 08''
6. vlajka ZUBELDIA Haimar TEAM RADIOSHACK + 00' 08''
7. vlajka FUGLSANG Jakob
LEOPARD TREK + 00' 08''
8. vlajka ROCHE Nicolas
AG2R LA MONDIALE + 00' 08''
9. albansko VAN DEN BROECK Jurgen
OMEGA PHARMA-LOTTO + 00' 08''
10. vlajka KESSSIAKOFF Fredrik
ASTANA PRO TEAM + 00' 08''
11. vlajka NIBALI Vincenzo
LIQUIGAS-CANNONDALE + 00' 11''
14. vlajka MENŠOV Denis
.geo. + 00' 11''
19. vlajka BRAJKOVIČ Janez
TEAM RADIOSHACK + 00' 20''
20. vlajka WIGGINS Bradley
SKY PROCYCLING + 00' 20''
45. vlajka ANTON Igor
EUSKALTEL-EUSKADI + 00' 57''
99. vlajka VELITS Martin
.htc. + 11' 49''
135. vlajka SAGAN Peter
LIQUIGAS-CANNONDALE + 12' 10''

Prémie piatej etapy:
2-20-modre Alto de Valdepeňas 67 km (9 km - 5,0%): Taaramae 5b, Slagter 3b, Albasini 1b
sprint-20 Valdepeñas de Jaén 74 km: Malacarne 4b + 6sek, Palomares 2b + 4sek, Madrazo 1b + 2sek
sprint-20 Venta de Pantalones 1423 km: Albasini 4b + 6sek, Madrazo 2b + 4sek, Frohlinger 1b + 2sek
2-20-modre Alto de Valdepeňas 179 km (9 km - 5,0%): Moncoutie 5b, Luis Leon Sanchez 3b, Caruso 1b
ciel Valdepeñas de Jaén 187 km: Rodríguez 20s, Poels 12s, Moreno 8s


vuelta-2011-profily-5



Video zo záverečných momentov etapy: (posledný kilometer od 8:12)







Preview:
Po superťažkom utorku príde piata etapa vhodná pre klasikov. 187 kilometrov zvlneného profilu s dvoma dvojkovými kopcami budú bez problémov stačiť na odpálenie klasických šprintérov a záverečný kilometer je ako šitý na Gilberta, no ten tu neštartuje. Preto by sa mohol presadiť iný zo silových pretekárov ako napríklad Peter Sagan, no uvidíme ako sa bude cítiť. Tiež sa možno presadia vrchári, pretože posledných 800 metrov je v prevýšení rovných 10 %, 700-550 metrov pred páskou je to dokonca cez 25 %. Ataky majú zelenú a bonifikácie vždy priťahujú.



Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop