Sagan zvíťazil v 6. etape Vuelty 2011 - aktualizované

25.8.2011, 09:35 | Sprav. z pretekov - staršie | Lukáš Timko
6. ETAPA Vuelta a España vuelta-etapa-6
25. august 2011 - štvrtok
.st. Úbeda
.fi. Córdoba
kopcovitá etapa
dĺžka: 193,4 km
štart: 12:45
cieľ: cca. 17:40
horské prémie: 1x 2
víťaz: Peter Sagan


Pády, pády, a ešte raz, pády. Určite najskloňovanejšie slovo posledných dní. Včera nastali tu na Vuelte tri ťažké pády, po ktorých sa domov, resp. do nemocnice porúčali Vincente Garcia (publikovali sme o tom krátku správu) aj Mauricio Ardila (Geox). Kurt-Asle Arvesen zasa zrazil malého chlapca (tiež sme o tom publikovali krátku správu) a na USA Pro Cycling Challenge to veľmi zle dopadlo s Daniele Callegarinim (článok o týchto pretekoch).

Šiesta etapa sa ešte ani oficiálne nezačala a už v neutrálnej zóne na nepozornosť doplatil Matti Breschel z Rabobanku, ktorého odviezla sanitka. Následky ani dôvod jeho pádu ešte nie sú známe. V prvej hodine sa do tímového auta pobral Nicolas Vogondy (Cofidis), ktorý odstúpil kvôli vyčerpanosti. Lekársku pomoc vyhľadal aj Alessandro Petacchi (Lampre), ale v pretekoch pokračoval.
V meste Úbeda teda odštartovalo 194 pretekárov a po prvej hodine pokračovalo 192. Podľa oficiálnych informácií odštartoval aj Arvesen, hoci sám včera hovoril o svojom odstúpení. Pelotón dnes smeroval na západ a z provincie Jaén sa presunul do Córdoby. Na trase 193 kilometrov bol jeden kopec druhej kategórie na 173. kilometri, ktorý sľuboval zaujimavé momenty. O prvý únik sa postaral Geniez zo Skil-Shimano, ktorého v úvode Vuelty trápili zdravotné problémy. K nemu sa neskôr pridali Phinney (BMC) aj Howard (HTC). Veľmi neskúsení pretekári ale nedokázali správne spolupracovať a balík ich dostihol.

Na 30. kilometri sa teda začalo odznova a za pár okamihov sa vpredu ocitlo až 20 cyklistov. Bol tam dokonca aj celkový líder Chavanel čo jasne ukazovalo, že sa táto skupinka vytvorila skôr z kohler-6-etapanepozornosti a určite bude dostihnutá. V nasledujúcich kilometroch sa únik riedil až tam ostali iba štyria, a to Palomares (Andalucía), Saramotins (Cofidis), Kohler (BMC) a Doi (Skil-Shimano). Na stom kilometri náskok dosiahol veľmi slušnej hranice ôsmych minút a na čele pelotónu pracovali Quick Step a Liquigas. K týmto zoskupeniam sa neskôr pridal aj Garmin s Leopardom, pretože strata pelotónu bola stále vysoká. Prvýkrát pod päť minút sa dostala 60 kilometrov pred cieľom.  Potom to už pokračovalo typickým štýlom minúta za desať kilometrov. Bolo jasné, že pod kopec to únik ešte dotiahne. Druhú šprintérsku prémiu pre seba vybojoval Kohler, ktorý to skúsil sám. Na stúpanie dorazil iba s pol minútou náskoku.

V stúpaní tempo udával Leopard, takže bolo jasné, že Bennati si verí a bude chcieť v závere špurtovať. Po piatich kilometroch stúpania sme ešte nevideli odpadnúť žiadnych známych šprintérov, takže veľmi dobre to nefungovalo. Dva kilometre pred vrcholom vycítil vrchárske body Moncoutie a vydal sa na únik. Tesne pred vrcholom sa predsa len s problémami stretol Degenkolb aj Kittel. Moncoutie si vybojoval päť bodov na prémii. Tesne pred vrcholom atakoval Tony Martin, Seeldrayers aj De la Fuente. Štvorica sa v zjazde spojila a vybudovala si 20 sekúnd náskoku na balík.
Medzi tým sa pelotón podujal viesť okrem Leopardu aj Liquigas. Jasný zámer talianského tímu, ktorý dnes veril Petrovi Saganovi. 12 km pred páskou atakoval aj Pablo Lastras. Martinova skupina ale stále bola vpredu. Veľmi zaujimavo sa nám to pomlelo sedem kilákov pred cieľom. Uprchlíkov dostihla asi desaťčlenná skupina s Petrom Saganom. Niektorí favoriti mierne zaostali.
Nibali, Capecchi, Agnoli, Sagan a Lastras bolo zloženie nového akoby úniku, ktorý vznikol v zjazde. Boli tam teda štyria pretekári Liquigasu, absolútna fantázia a takticky na sto percent zvládnutá skutočnosť. Za nimi zhruba o desať sekúnd šla skupina s Chavanelom a Rodríguezom, celkovo asi dvanásť ľudí.

Vážení priatelia, Peter Sagan zvíťazil v 6. etape Vuelty 2011. Gratulujeme!
sagan-peter-6-etapaBoli sme svedkami absolútne nevýdanej situácie, kedy si to o víťazstvo rozdali štyria pretekári Liquigasu a Lastras. Bonifikácie samozrejme potreboval Nibali, takže sa šlo na neho. Sagan to kontroloval. No v závere sa im snažil víťazstvo uchmatnúť Lastras. Preto zozadu vystrelil Sagan, zničil Lastrasa ale tým pádom obral Nibaliho o veľmi cenné bonifikácie. Nezvládol to v posledných metroch ani samotný Nibali s Agnolim keď domestik preťal čiaru skôr než favorit celej Vuelty a vzal Nibalimu aspoň osem bonusových sekúnd. Rodríguezova partia finišovala 17 sekúnd za našim miláčikom. 23 sekúnd stratili niektorí ďalší favoriti.

Peter Sagan sa teda pridal k Petrovi Velitsovi keď získal prvé víťazstvo na podujatí najväčšej trojky a vstúpil medzi slávnych víťazov etáp Vuelta a Espaňa. Splnil tak prvý cieľ, ktorý si pred odchodom do Španielska stanovil a Slovensko stráca už iba jediný bod na to, aby sme na OH 2012 v Londýne mohli postaviť štyroch pretekárov.

Červený dres si udržal Chavanel, ktorý prišiel v prvej skupine stíhačov. Moreno ostal druhý a na tretiu pozíciu poskočil Nibali, ktorý vrátil Rodríguezovi včerajší deň aj s úrokmi. Ukázal El Puritovi, že nerozhodujú iba kopce, ale aj zjazdy. Talian má na svojho najväčšiho soka náskok siedmych sekúnd. Ostatní favoriti už strácajú nejaké tie desiatky sekúnd na túto dvojicu.
V zelenom drese pôjde zajtra Rodríguez, ktorý má rovnaký počet bodov ako Lastras no lepší priemer z umiestnení v etape. Peťo má 30 bodov a dostal sa už na výborné piate miesto. Vo vrchárskej súťaži sa nič nemenilo, bodkovaný Moreno. Moncoutie sa pomaličky prehrýzava hore, teraz je štvrtý. V bielom drese pre najlepšieho v kombinácii pôjde zajtra Sörensen čo je zvláštna situácia, pretože je v tejto súťaži až štvrtý, no prví traja už ponesú vyššie postavené dresy (Chavanel, Rodríguez, Moreno).


Keďže sa nám s Petrom Saganom dnes večer nepodarilo spojiť, ponúkame vám jeho slová z oficiálnej tlačovej konferencie:
"Dnes sme získali double. Podarilo sa nám vyhrať a aj získať cenné sekundy pre nášho lídra Nibaliho v celkovom poradí. Samozrejme, že sme také niečo neplánovali, ale keď sme videli, že ostatní nám nestačia, ešte viac sme na to dupli a potom sa už snažili udržať si náskok. Mojou úlohou bolo v prvom rade pomôcť Nibalimu. V závere keď som ale videl, že nastúpil Lastras, nemohol som mu dovoliť vyhrať. Nechcel som, aby tím stratil skvelú príležitosť na víťazstvo.
Víťazstvo v Poľsku mi dodalo trochu sebadôvery a načrtlo, že mám formu a mohol by som dosiahnuť nejaký úspech aj na Vuelte. V prvých etapách som sa necítil veľmi dobre, to teplo mi tu veľmi nevyhovuje, ale dnešná etapa nám sadla. Veľmi sa teším, ale mojím najväčším cieľom je dôjsť do Madridu, a tým urobiť významný skok vpred.
Vincenzo Nibali je pretekár s veľkou silou aj vôľou. My zasa tím, ktorý ho chce zo všetkých síl podporiť. Som presvedčený že vyhrá Vueltu znovu."

Vincenzo Nibali:
"Chýbalo nám trocha šťastia. Mohol som získať 20-sekundový bonus čo je zhruba toľko akoby súperi zaostali o 300 metrov viac. Ešte sme navyše na páske s Agnolim urobili chybu. Som ale rád, že vyhral Sagan lebo mi v zjazde veľmi pomohol. Som hrdý na to, čo sme dnes dosiahli. Celý začiatok Vuelty je rozbehnutý výborne, ale ešte sme stále iba na začiatku."

Pablo Lastras:
"Nemám zvyčajne strach zo zjazdov, ale dnes som sa bál a cítil rešpekt. Tá štvorica z Liquigasu šla neuveriteľne rýchlo. Oni asi museli tento zjazd dokonale poznať. Snažil som sa ich držať čo to šlo. S druhým miestom som spokojný, je to dobrý rezultát z tej situácie. Chcel som síce vyhrať a venovať víťazstvo kolegovali Garciovi, ktorý včera spadol, ale poraziť Sagana, to sa nedalo. On je jednoducho pretekár, ktorý akoby mal nejakú kúzelnú paličku."


Peter Zánický rozoberá fantastické víťazstvo svojho zverenca:

"Takúto situáciu, ktorá dnes nastala, si ja osobne v profesionálnej cyklistike na úrovni akou je Vuelta nepamätám. Mohlo to byť zhruba pred desiatimi rokmi keď nastalo niečo podobné na MS do 23 rokov keď tiež štyria Taliani spolu s Kolumbíjčanom ušli pelotónu ale to nebolo na takomto veľkom fóre.

Vieme, že Nibali aj Sagan patria medzi najlepších zjazdárov pelotónu, a preto vyčkávali na ten zjazd na čelných pozíciách a keď prišiel, poriadne sa do toho obuli. Peter bol veľmi často vpredu najmä v tých technických pasážach, rovnako aj Nibali. Peťo tam bol hlavne s úmyslom pomáhať Nibalimu čo aj robil. Keď dostihli tú skupinku s Tonym Martinom, uvedomili si, že balík už dosť stráca a pokúsili sa takto dôjsť až do cieľa. Táto unikátna situácia vznikla po fantastickej práci a taktike všetkých štyroch cyklistov. Už asi štyri kilometre pred cieľom som vedel, že to udržia, pretože ich neprenasledoval kompletný balík ale nesúrodé skupiny kde vládol oveľa väčší chaos než v skupinke na čele.

Liquigas samozrejme šiel na Nibaliho aby získal aj bonifikácie, Peter bol žolíkom. Keď Peťo videl, že Lastras začína špurtovať, musel zareágovať, preto vyhral zaslúžene a Nibali sa nemôže na neho hnevať. Keby Peter nešpurtoval, vyhral by Lastras čo by bolo vzhľadom na vzniknutú situáciu pre Liquigas absolútne neprípustné. Nemôže prísť do cieľa na čele polovica tímu a nevyhrať. Chybou už je strata ôsmych sekúnd za tretie miesto, ktoré Nibalimu vyfúkol Agnoli. Liquigas teda celkovo s tým ako dopadli posledné metre nebude úplne spokojný ale ja si myslím, že celkovo o víťazovi nebude rozhodovať pár sekúnd, ktoré tu Nibali "stratil". Získal veľmi pekných 17 na Rodrígueza a spol.

Ja si osobne nemyslím, že Liquigas sa na tejto taktike dohodol už v autobuse pred etapou. O tom žeby došli štyria z tímu do cieľa 17 sekúnd pred pelotónom sa im nemohlo ani snívať, nie ešte aby to dokonca plánovali. V prvom rade sú dobrými zjazdármi, a preto chceli byť vpredu a vyvarovať sa mnohým rizikám. V druhom rade chceli dostihnúť skupinku čo šla pred nimi a v treťom rade chceli možno odpojiť niektorých pretekárov typu Antona, ktorí by nestačili tomu rýchlemu tempu. To, že odpojili všetkých určite nemohli plánovať.

Gratulujem Petrovi k víťazstvu, počínal si ako skúsený mazák a teším sa, že sa presadil aj na tretích najväčších pretekoch sveta. Nemyslím si, že by mu teraz spadol kameň zo srdca a že sa mu pôjde lepšie. On je taká povaha, že to ani nepotrebuje. Nemôžeme predsa povedať, že prvá až piata etapa boli sklamaním. To si možno myslia tí, čo sa v cyklistike nevyznajú. Na neho ako debutanta na Grand Tour nebol vyvíjaný žiadny tlak a tak to určite pôjde aj naďalej."

1. vlajka SAGAN Peter LIQUIGAS-CANNONDALE 4h 38' 22''
2. vlajka LASTRAS Pablo MOVISTAR TEAM + 00' 00''
3. vlajka AGNOLI Valerio LIQUIGAS-CANNONDALE + 00' 00''
4. vlajka NIBALI Vincenzo LIQUIGAS-CANNONDALE + 00' 00''
5. vlajka CAPECCHI Eros LIQUIGAS-CANNONDALE + 00' 03''
6. vlajka FUGLSANG Jakob LEOPARD TREK + 00' 17''
7. vlajka RODRÍGUEZ Joaquín
KATUSHA TEAM + 00' 17''
10. vlajka CHAVANEL Sylvain
QUICK-STEP CYCLING TEAM + 00' 17''
12. vlajka NIEVE Mikel
EUSKALTEL-EUSKADI + 00' 17''
15. vlajka SCARPONI Michele
LAMPRE - MERIDA + 00' 17''
24. vlajka WIGGINS Bradley
SKY PROCYCLING + 00' 23''
25. vlajka BRAJKOVIČ Janez
TEAM RADIOSHACK + 00' 23''
26. vlajka SASTRE Carlos
.geo. + 00' 23''
27. albansko VAN DEN BROECK Jurgen
OMEGA PHARMA-LOTTO + 00' 23''
28. vlajka MENŠOV Denis
.geo. + 00' 23''
30. vlajka MOLLEMA Bauke
.rab. + 00' 23''
35. vlajka KESSIAKOFF Fredrik
ASTANA PRO TEAM + 00' 23''
44. vlajka ANTON Igor
EUSKALTEL-EUSKADI + 00' 23''
102. vlajka VELITS Martin
.htc. + 07' 58''



Prémie štvrtej etapy:
sprint-20 Villafranca de Córdoba 138,8 km: Saramontes 4b, Kohler 2b, Doi 1b
sprint-20 Córdoba 162,4 km: Kohler 4b, + 6sek, Palomares 2b + 4sek, Doi 1b + 2sek
2-20-modre Alto del Catorce 172,7 km (7,5 km - 5,5%): Moncoutie 5b, Martin 2b, Seeldrayers 1b
ciel Córdoba 193,4 km: Sagan 20s, Lastras 12s, Agnoli 8s

vuelta-2011-profily-6


Video zo záverečných momentov etapy: (posledných 7 km)




Preview:
Šiesta etapa je ďalším nepriateľom pre šprintérov. Je to kvôli Alto del Catorce 7,5 km dlhom kopci s prevýšením 5,5 % 21 kilometrov pred cieľom. Ten by niektorí šprintéri nemali zvládnuť a v závere sa zasa bude môcť rozhodnúť medzi menejpočetným pelotónom, prípadne sa môže radovať aj únik.


Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop