V hektickom závere 7. etapy porazil Sagana Kittel

26.8.2011, 09:35 | Sprav. z pretekov - staršie | Rastislav Boris
7. ETAPA Vuelta a España vuelta-etapa-7
26. august 2011 - piatok
.st. Almadén
.fi. Talavera de la Reina
rovinatá etapa
dĺžka: 187,6 km
štart: 13:05
cieľ: cca. 17:40
horské prémie: -
víťaz: Marcel Kittel


Deň po víťazstve nášho rýchlika Petra Sagana, prišla na radu rovinatá siedma etapa pre šprintérov. Favoritmi boli Petacchi, Farrar, Boonen, Kittel, Freire, Bennati, Haussler, Sutton aj Sagan. Samozrejmosťou únik, ktorý mal štyroch členov.

Po pár metroch zaútočila štvorica Steve Houanard (Ag2r), Antonio Cabello (Andalucia), Luis Maté (Cofidis) a Julien Fouchard (Cofidis). Tempo bolo skôr ležérne a pelotón ich nechal, aby vykonali svoju povinnosť. Dopredu sa teda dostali dvaja Francúzi, dvaja Španieli a zároveň dvaja jazdci z Cofidisu. Už po 10 kilometroch sa pohodlne vzdialili o vyše 3 minúty. V pelotóne sa však nenudili, keď za 18. kilometrom zaútočil Fabian Cancellara. Rešpektovaný Švajčiar to skôr spravil zo žartu a chcel prebrať ležérny pelotón. To sa mu podarilo, keďže sa dopredu natlačili šprintérske partie Skill-Shimano a Garmin. Už sme teda vedeli, že rýchlici Kittel a Farrar sa cítia dobre a veria si.

Lenže štvorici uprchlíkov sa išlo po rovine a pri teplote do 27 stupňov výborne. Po 35 kilometroch mali varovný náskok vyše 9 minút. Najmä spomínané šprintérske tímy to okamžite začali sťahovať. golas-7-etapaVyrušili ich akurát mechanické problémy Johana Van Sumerena a Daniela Martina z amerického Garminu. 100 kilometrov pred cieľom malo vedúce kvarteto náskok necelých 6 minút a teplota vzduchu začala atakovať nepríjemných 30 stupňov. Líder celkového poradia Sylvain Chavanel si vychutnával červený trikot, keďže ani najlepší uprchlík v celkovom hodnotení, Luis Maté, ho so stratou vyše 14 minút vôbec neohrozoval. Chavanelov tím Quick Step tiež nemal toľko práce ako po minulé dni, naďalej to ťahali Garmin a Skill-Shimano. Vpredu sa ukazovali aj zelenkavé dresy Liquigasu, ktorý bol hladný po ďalších úspechoch. No a pre celý pelotón, v ktorom šliapala do pedálov aj slovenská dvojica Sagan a Velits, to vyzeralo naozaj bezproblémovo. 70 kilometrov pred cieľom stiahli verní a pracovití domestici únik na 5:20.

Samozrejme, uprchlíci sa tešili najmä na blížiace sa dve šprintérske prémie s bonifikáciami, bodmi a peniazmi. Prvú rýchlostnú prémiu vyhral bez zrýchlenia Cabello. Na tvárach štvorčlenného úniku už bolo vidieť únavu a ich náskok klesol 45 kilometrov pred koncom na číšlo 2:30. Navyše pelotón začali ťahať aj Lampre a Vacansoleil a očakávali sme početný šprint. A to v poriadnej horúčave, teplota sa napokon aj v siedmej etape vyšplhala nad 30 stupňov. Navyše dlho sme išli vyprahlou a suchou krajinou. Zmenila to až posledná štvrtina etapy, kde už bolo viacej cítiť typický španielsky temperament. 30 kilometrov pred cieľom potom zaujal poriadne natiahnutý pelotón, dokonca niekoľko jazdcov muselo pelotón dostihnúť. To spôsobilo chaos a pád, do ktorého sa zaplietli Cataldo, Van Avermaet či Poels. Čoskoro sa pelotón potrhal na viacero skupín, čo chceli niektorí favoriti na čele s tímom Sky využiť, lebo vzadu zostal napríklad Brajkovič. Našťastie v hlavnom poli sme mohli stále vidieť aj Petra Sagana, snažil sa prepracovať z chvostu na čelo pelotónu. 

Medzitým vyhral druhú šprintérsku prémiu Houanard. Lenže neskôr to podľa predpokladov ešte sólovo skúsil jeden z borcov Cofidisu, konkrétne Luis Maté zaútočil 17 kilometrov pred čiarou. Tomu to kittel-7-etapanevyšlo, sympaticky to skúsil aj druhý "Cofidisák" Julien Fouchard. "Zvoniec" definitívne zazvonil bojovnému úniku 8 kilometrov pred cieľom a na čele pelotónu sa vtedy začali ukazovať i tímy Rabobank a Leopard. A ukázalo sa aj HTC bez Cavendisha a Gossa, keďže verilo mladíkovi Degenkolbovi. Tímovú vojnu o záverečné kilometre napokon ovládol prokontinentálny tím Skil-Shimano. Nerozhodil ich ani predčasný šprint borcov z Vacansoleil a ich líder Marcel Kittel vyhral v siedmej etape Vuelty. Lišiacky sa pred vetrom schovával Peter Sagan a v záverečných metroch to na Kittela skúsil. Peťo získal fantastické druhé miesto pred skúsenou dvojicou Freire a Bennati!

Náš Žilinčan sa tesne pred tým vyhol nepríjemnému pádu, ktorý nastal sto metrov pred páskou a do ktorého sa zaplietli aj Scarponi a Rodríguez. Spôsobil ho Farrar s Bakelandtsom. Bolo to samozrejme v ochrannej zóne, takže všetkým sa prirátala nulová strata.

Sylvain Chavanel si udržal červený trikot. Oveľa zaujímavejší je pre Slovensko dres zelený, keďže Peťo získal za druhé miesto 20 bodov a dostal sa do čela bodovacej klasifikácie so súčtom 50 bodov!!! Zelená farba je jedinou, ktorá mení svojho majiteľa, ostatné ostávajú doterajším držiteľom. (priebežné poradie všetkých súťaží)

1. vlajka KITTEL Marcel SKIL-SHIMANO
4h 47' 59''
2. vlajka SAGAN Peter LIQUIGAS-CANNONDALE + 00' 00''
3. vlajka FREIRE Óscar .rab. + 00' 00''
4. vlajka BENNATI Daniele LEOPARD TREK + 00' 00''
5. vlajka MONDORY Lloyd AG2R LA MONDIALE + 00' 00''
6. albansko HAEDO Juan José TEAM SAXO-TINKOFF + 00' 00''
16. vlajka KESSIAKOFF Fredrik
ASTANA PRO TEAM + 00' 00''
34. vlajka MENŠOV Denis
.geo. + 00' 00''
41. vlajka CHAVANEL Sylvain
QUICK-STEP CYCLING TEAM + 00' 00''
55. vlajka WIGGINS Bradley
SKY PROCYCLING + 00' 00''
93. albansko VAN DEN BROECK Jurgen
OMEGA PHARMA-LOTTO + 00' 00''
103. vlajka SCARPONI Michele
LAMPRE - MERIDA + 00' 00''
109. vlajka NIBALI Vincenzo
LIQUIGAS-CANNONDALE + 00' 00''
119. vlajka VELITS Martin
.htc. + 00' 00''
131. vlajka RODRÍGUEZ Joaquín
KATUSHA TEAM + 00' 00''



Prémie siedmej etapy:
sprint-20 La Nava de Ricomalillo 135 km: Cabello 4b + 6sek, Houanard 2b + 4sek, Maté 1b + 2sek
sprint-20 Alcaudete de la Jara 160 km: Houanard 4b + 6sek, Maté 2b + 4sek, Fouchard 1b + 2sek
ciel Talavera de la Reina 182,9 km: Kittel 20s, Sagan 12s, Freire 8s


vuelta-2011-profily-7



Video zo záverečných momentov etapy: (posledný km od 4:02)





Preview:
V piatok si konečne všetci viac-menej oddýchnu, keďže je na programe rovinatá etapa. Nemal by nás prekvapiť ani vietor, pretože pretekári pôjdu vnútrozemím priamo na sever smerom do Toleda, kde finišujú v meste Talvera de la Reina.


Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop