V 17. etape sa pokúšal vyzliecť Coba z červeného Froome

6.9.2011, 20:35 | Sprav. z pretekov - staršie | Rastislav Boris
17. ETAPA Vuelta a España vuelta-etapa-17
7. september 2011 - streda
.st. Faustino V
.fi. Peňa Cabarga
kopcovitá etapa
dĺžka: 211 km
štart: 12:15
cieľ: cca. 17:40
horské prémie: 1x 2, 1x 3 + cieľ
víťaz: Christopher Froome


Kopcovitá sedemnásta etapa sa rozhodla na záverečnom stúpaní Peňa Cabarga, pred ktorým pred rokom spadol Igor Anton, stratil červený dres a odstúpil z preteku. Vtedy vyhral Rodríguez a červený dres získal Nibali. Dnes sme očakávali podobnú drámu favoritov a palce sme držali  nášmu Martinovi Velitsovi, ktorý to vyskúšal v úniku. Únikov a útokov bolo celkovo veľa...

Do sedemnástej etapy sme vhupli v extrémnom tempe, veď prvá hodina sa išla priemernou rýchlosťou 48,5 km/h! Bolo to spôsobené tým, že veľa jazdcov útočilo a zároveň ich v pelotóne aktívne doťahovali Liquigas a Euskaltel. Stabilnejší únik sa vypracoval až za 40. kilometrom a vytvorilo ho 21 borcov. Patril medzi nich aj Martin Velits, ktorý to v únikoch vie. Vpredu to skúšali aj Barredo (Rabobank), Maragnoni, Caruso (obaja Liquigas), Vigano (Leopard), Chavanel (Quick Step) Montaguti (Ag2r), De Greef (Omega), Oliveira, Lequatre (obaja RadioShack), Cazaux (Euskaltel), Kiserlovski (Astana), Frohlinger (Skil), Rosendo (Andalucia), Losada (Katusha), Lastras (Movistar), Sorensen (Saxo), Santambrogio (BMC), Mori (Lampre) a Saramontis (Cofidis).

Najprv tam bol aj špičkový vrchár Le Mével, ale kvôli zdravotným problémom sa vrátil do pelotónu. Vysoké tempo spôsobilo aj odstúpenia, keď to v priebehu etapy vzdali Taaramae, David Lopez či Konovalovas. Na štart sa podľa predpokladov už predtým nepostavili ani Cancellara (príprava na MS) a Majka (zranenie po páde).

froome-cobo-17-etapaPočetný únik pracoval na náskoku a rozdelil si prvú vrchársku prémiu tretej kategórie. Najviac bodov - tri - získal Talian Montaguti, stále myslel na červený dres. Ubehlo 90 kilometrov a Velitsov únik sa stále nedostal nad dve minúty, keďže v pelotóne makala Katusha. Na dnešnom cieľovom kopci si teda verili a veľký únik v peknom počasí čoskoro zlikvidovali. Martinovi to teda v úniku nevyšlo, ale zrejme to ešte na Vuelte skúsi. Borci z Katushe "zabili dve muchy jednou ranou", lebo pri vysokom tempe začal v pelotóne strácať desiaty muž klasifikácie, Wouter Poels a spolu s domestikmi si líder Vacansoleil míňal drahocenné sily.

Medzitým sa vytvoril nový šesťčlenný únik, ktorému sa lepšie spolupracovalo a lepšie unikalo, kvôli menšiemu počtu a nulovej hrozbe pre červený dres. Tentoraz sa na úniku podielali Van Avermaet (BMC), Kaisen (Omega), Bonnafond (Ag2r), Frohlinger (Skil), Petrov (Astana) a Chavanel (Quick Step). Najmä posledné francúzske priezvisko je zaujímavé, keďže včera Sylvaina ošetrovali a počas celej Vuelty ho do poriadneho úniku nikto nepustil. Na rozdiel od prvého vážneho úniku, tento druhý si vypracoval náskok vyše dve minúty za pár kilometrov. Nič nebolo isté, keďže extrémne tempo pokračovalo a tretia hodina mala priemerku 45,3 km/h!

Šprintérsku prémiu si už prerozdelil nový únik a vyhral ju Kaisen, ktorý sa na pár sekúnd vzdialil kolegom. Ďalšie bodíky získali Van Avermaet a Frohlinger. Mimochodom, Van Avermaet bol v šesťčlennom úniku jednoznačne najlepším šprintérom, no pelotón bol stále za rohom. Prvou "obeťou" pelotónu sa stal Chavanel, ktorý stále nebol vo svojej koži. Žalúdočné problémy ďalej trápili Movistar, dokonca hrozilo, že odstúpi minimálne polovica tohto tímu.

Pelotón ťahali zoskupenia Vacansoleil a Euskaltel. Pätica začala výstup na vrchársku prémiu druhej kategórie s minútovým náskokom. Pri výstupe sa k nim pripojila silná trojica: Bruseghin, Frank a Moncoutie. Sedemnásta etapa bola čím ďalej zaujímavejšia. Takmer celú druhú polovicu dvojkového výstupu na Portillo de Lunada uprchlíkov ťahal rodák z Conegliano Marzio Bruseghin, ale náskok bol len tridsať sekúnd vďaka zvýšenej aktivite červeného Geoxu. Osmička si náskok udržala aj po dvojkovú vrchársku prémiu, na ktorej kolega Montagutiho Bonnafond takticky vyhral pred druhým Moncoutiem. V sedemnástej etape to teda vyzeralo v duely Moncoutie vs. Montaguti na remízu.

Nasledoval nebezpečný zjazd po úzkej ceste, v ktorom sa to všetko znova spojilo. Útoky nevyšli ani Lastrasovi a Kašečkinovi. Jednoducho v sedemnástke uprchlíci nemali svoj deň, podobne ako včera slovenskí futbalisti proti Arménsku. Začínalo sa odznova, ale Geox vyzeral výborne a logicky musel ťahať pelotón. Pomáhala im Kaťuša, ktorá disponuje vrchármi s dobrou akceleráciou, čo mala byť výborná zbraň na Peňa Cabarga prípadne aj na druhej šprintérskej prémii. To sa čiastočne potvrdilo, keď bonifikácie získali Luca Paolini a Eduard Vorganov z Kaťuše. Lenže možno to najkrajšie v tejto cyklistickej sezóne sa udialo na záverečnom výstupe.

Najprv päť kilometrov pred cieľom zaútočil Daniel Martin a išiel maximálnu "pílu". Prepálil to a dostihli ho Bruseghin a Sorensen. Aj tí útočili príliš skoro a obehol ich Van den Broeck. Avšak, Menšov pracoval froome-17-etapa-2geniálne a dvadsaťčlennú skupinu favoritov spojil vyše dva kilometre pred cieľom. Všetci sa nadýchli pred záverečným bojom. Zaútočil červený Cobo a následne nestačil Wiggins. Na úzkej ceste sa na Coba dokázal zavesiť iba Froome a po pár metroch zbesilo zaútočil. Španiel to najprv pohodlne zvládal, ani sa nepostavil, ale postupne sa úplne vyžmýkal. Chris Froome si vytvoril veľký náskok, ale asi 700 metrov pred čiarou sa títo dvaja opäť stretli. Cobo začal šprintovať, potom ho Froome predstihol a párkrát sa prestriedali na čele. Napokon vyhral v nezabudnuteľnom súboji Froome o pár metrov a získal o osem bonifikačných sekúnd viac než držiteľ červeného dresu. Ten stratil v cieli iba sekundu na borca zo Sky, takže si ponechal červenú. Klobúk dole Páni cyklisti!

Z "ostatného sveta" bol v cieli ako prvý všadebol Mollema a skvelí vrchári Martin, Anton a Nieve. Wiggins stratil až 39 sekúnd a klasifikovali ho na 12. mieste. Rodríguez s Nibalim opäť prepadli, no v prípade Španiela to je jasný následok pádu zo včerajška.
Katastrofálne finišovali ibaja jazdci Leopardu v Top 10, Monfort aj Fuglsang. Belgičan stratil v cieli až 1:22 a Dán dokonca 2:35. Monfort sa tak rozlúčil s priebežným piatym miestom, na ktoré sa dostal Menšov. Jeho tímový kolega sa porúčal zo siedmej až na dvanástu pozíciu.

Zajtra teda uvidíme v červenom znova Coba, trinásť sekúnd zaostáva Froome. Wiggins je už bez šance s mankom 1:41. Sympatický Mollema sa drží pred Menšovom.
V bodovacej klasifikácii má menší či väčší problém (posúdte sami) Peter Sagan. Po dnešku sa prepadol až na piate miesto, keď cez neho šli Cobo aj Froome. Nebezpečný je ale Mollema, ktorý dnes získal 16 bodov a vedie zelenú súťaž s náskokom 26 bodov pred Petrom. Holanďan teda vyzliekol trápiaceho sa El Purita.
U vrchárov nič nové, Moncoutie si v Madrite vychutná štvrté víťazstvo. Ani v kombinácii sa nič nemenilo, Cobo ostáva na čele. Biely dres si ale oblečie druhý Froome a bude sa veľmi podobať Wigginsovmu bielemu dresu pre majstra Veľkej Británie. Dnešnú etapu vyhral medzi tímami Geox a poistil si tak vedenie celkovo.

Dnešná etapa bola najpočetnejšia na odstúpenia. Rafael Majka (Saxo Bank, včerajší pád) a Fabian Cancellara (Leopard, príprava na MS) neodštartovali. Ďalší štyria však odstúpili nedobrovoľne počas etapy. Najzvučnejším menom je Rein Taaramae (Cofidis), víťaz 14. etapy. Žalúdočným problémom "podľahli"  traja borci z Movistaru, Ignats Konovalovas, David Lopez a Sergio Pardilla. Posledný menovaný bol v celkovom poradí na 13. mieste.

1.
vlajka
FROOME Chris SKY PROCYCLING 4h 52' 38''
2. vlajka COBO Juan José .geo. + 00' 01''
3. vlajka MOLLEMA Bauke
.rab. + 00' 21''
4. vlajka MARTIN Daniel GARMIN - SHARP + 00' 24''
5. vlajka ANTON Igor EUSKALTEL-EUSKADI + 00' 27''
6. vlajka NIEVE Mikel EUSKALTEL-EUSKADI + 00' 27''
7. vlajka BRUSEGHIN Marzio
MOVISTAR TEAM + 00' 29''
8. albansko VAN DEN BROECK Jurgen OMEGA PHARMA-LOTTO + 00' 31''
9. vlajka MENŠOV Denis
.geo. + 00' 31''
10. vlajka INTXAUSTI Beňat
MOVISTAR TEAM + 00' 35''
11. vlajka MORENO Daniel KATUSHA TEAM + 00' 35''
12. vlajka WIGGINS Bradley SKY PROCYCLING + 00' 39''
13. vlajka SÖRENSEN Chris TEAM SAXO-TINKOFF + 00' 42''
14. vlajka MONCOUTIE David
COFIDIS SOLUTIONS CREDITS + 00 49''
15. vlajka NIBALI Vincenzo LIQUIGAS-CANNONDALE + 00' 51''
16. LAGUTIN Sergej
.vac. + 00' 54''
18. vlajka POELS Wouter KATUSHA TEAM + 01' 14''
19. albansko MONFORT Maxime LEOPARD TREK + 01' 22''
23. vlajka RODRÍGUEZ Joaquin KATUSHA TEAM + 02' 14''
31. vlajka FUGLSANG Jakob LEOPARD TREK + 02' 35''
138. vlajka VELITS Martin .htc. + 22' 57''
140. vlajka SAGAN Peter LIQUIGAS-CANNONDALE + 23' 07''
DNF vlajka PARDILLA Sergio MOVISTAR TEAM odstúpenie



Prémie sedemnástej etapy:
3-20-modre Portillo de Busto 81,6 km (5,3 km - 5,9%): Montaguti 3b, Caruso 2b, Lastras 1b
sprint-20 Espinosa de los Monteros 145,7 km: Kaisen 4b + 6sek, Van Avermaet 2b + 4sek, Frohlinger 1b + 2sek
2-20-modre Portillo de Lunada 162,3 km (8,5 km - 5,6%): Bonnafond 5b, Moncoutie 3b, Bruseghin 1b
sprint-20 Solares 200,2 km: Paolini 4b + 6sek, Vorganov 2b + 4sek, De La Fuente 1b + 2sek
hc-20-modreciel Peňa Cabarga 204,9 km (6,1 km - 8,4%): Froome 20s, Cobo 12sek, Mollema 8sek


vuelta-2011-profily-17



Video zo záverečných momentov etapy: (posledný km od 7:50)





Preview:
Aby sa nepovedalo, že nie sme na jednej z najťažších ročníkov histórie Vuelty, znova prichádzajú kopce. V stredu to ešte nie je nič vážne, no posledných šesť kilometrov zabráni šprintérom zvíťaziť. Je tam 9 % kopec Peňa Cabarga s veľmi náročným záverom. Znova by mohli medzi najlepšími vrchármi nastať nejaké tie sekundové rozdiely, ktoré by mohli pri konečnom zúčtovaní rozhodnúť.


Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop