San Juan vyvrcholil ďalším špurtom, ktorému chcel zabrániť Evenepoel, Welsford vyhral, Sagan 8.

29.1.2023, 22:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
San Juan vyvrcholil ďalším špurtom, ktorému chcel zabrániť Evenepoel, Welsford vyhral, Sagan 8.
Triumf Welsforda (© Cor Vos | Team DSM)

7. 29.1. rovinata etapa ciel rovina San Juan > San Juan 112 km Welsford
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
profil etapy, 350 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
Záverečná etapa sa odkrúžila na okruhu v San Juane. Mala len 112 kilometrov a na rozdiel od niektorých iných pretekov ani pri nej organizátori nebrali ohľad na európske publikum, ktoré už preteky mohlo sledovať, ale čisto na domáce, teda preteky vrcholili až okolo 20:00 miestneho času, čo ale bolo pre Európanov až o polnoci.
Úvodné kolo sa nieslo v znamení oslavy Maximiliana Richezeho, ktorý dnes končil kariéru vo veku takmer 40 rokov. Ak by nebol väčšinu času domestikom, dosiahol by určite viac ako 17 víťazstiev, no i tak sa dá označiť za jedného z najlepších argentínskych pretekárov histórie. Dal si oslavné kolečko vpredu pred pelotónom a domáci priaznivci ho oslavovali. Niečo podobné by sme si určite vedeli predstaviť aj v prípade Petra Sagana na Okolo Slovenska, hoci by to bolo náročné zorganizovať.
Očakávala sa šprintérska koncovka a to, či sa už konečne podarí niekomu z rýchlikov vyhrať po druhý raz. Zatiaľ triumfovali Bennett, Jakobsen, Gaviria a Welsford. Počas pretekov nevypadol žiadny zo šprintérov. Peter Sagan bol doteraz niekedy blízko, inokedy ďaleko k víťazstvu. Potýkal sa s klasickými problémami, keď si v posledných stovkách metrov počínal sám. Raz bol priskoro vpredu, druhý raz príliš vzadu. Pri triumfe Gaviriu, keď bol druhý, sa zdalo, že urobil všetko správne, no nemal dostatočnú rýchlosť.
Únik bol tentoraz skromný, ukázali sa v ňom iba traja pretekári a nevybudovali si viac ako 80 sekúnd náskoku. Boli tam Čech Mathias Vacek (Trek), Portugalčan Carlos Salgueiro (Tavira) a Argentínčan Laureano Rosas (Cutral Co). Pri každom prejazde cieľom burcovali fanúšikov. Nad mestom krúžilo lietadlo predvádzajúce akrobatické kúsky. Bola to veľká argentínska show, ktorú v cyklistickom pelotóne nevídavame často. Výborne zvládnutý marketing.
Etapa bola úplne pokojná a keď pelotón dostihol unikajúcu partiu a očakával sa špurt, 13 km pred páskou zrazu zaútočil Quinn Simmons (Trek), za ktorého sa zavesil Remco Evenepoel (Soudal). To bol šok pre balík, ktorý mal veľký problém. Veľa toho odtiahol Filippo Ganna (Ineos), ale zdalo sa, že nemá dostatok kvalitných pomocníkov, aby to balík zvládol. Vyzeralo to tak, že hviezdna dvojka by to mohla dotiahnuť do cieľa, hoci tých 13 kilometrov bolo dosť veľa. 8000 metrov pred cieľom mali zhruba 18 sekúnd náskoku. Na rovine dokázali držať rýchlosť medzi 55-65 km/h. No šprintérske tímy sa predsa len skoncentrovali, makali aj Oss s Bodnarom a napokon ich psychicky zlomili.
Napokon sa teda znova špurtovalo. Najlepšie to zrežíroval tím DSM, ktorý ako jediný neťahal pri ataku Simmonsa s Evenepoelom, pošetril sily, rozbehol to a Sam Welsford ich snahu ocenil druhým víťazstvom na pretekoch. DSM prežilo fantastických 24 hodín, keď sa im podarilo dvakrát vyhrať v San Juane a Marius Mayrhofer zvíťazil na druhej strane planéty v Cadel Evans Road Race.
Druhý finišoval Fabio Jakobsen (Soudal), ktorý by aj zrejme mal lepšiu rýchlosť, ale preťahoval sa tam blízko bariéry a ešte v tej veľkej rýchlosti aj dostal telefónom fanúšika do tváre. Ako-tak ho ešte zachránili okuliare, ktoré absorbovali časť nárazu. Nebolo to úplne bezpečné. Samotný telefón preťal pásku ako štvrtý. Holanďan sa tam snažil prepasírovať cez Giacoma Nizzola (Israel), ktorý finišoval tretí.
Naše želiezko finišovalo ôsme. Dnešná diagnóza Petra Sagana bola taká, že bol v rozhodujúcom okamihu príliš vzadu a opäť už sám. Jeho posledný kolega klasicky odstupoval z úplného čela, teda nemal za zadným kolesom Petra. Aj keď v jednom momente bol za zadným kolesom Welsforda, v cyklistike sa veci menia behom zlomku sekundy. Zavreli ho, musel aj na sekundu prestať ťahať a teda úplne spokojný z týmto týždňom nebude. Rozbehol sa ale oveľa lepšie ako vlani. Budeme zvedaví, v akej forme príde do Belgicka. Najbližšie ho čaká Omloop Het Nieuwsblad 25. februára.
Celkové víťazstvo si zapísal problémový chlapec Miguel Ángel López, ktorého postupne tímy World Tour povyhadzovali až zakotvil v kontinentálnom Medelline, kde sa zjavne pripravil na toto prestížne podujatie, skvelo zvládol rozhodujúce stúpanie a pripomenul sa svetu. Uvidíme, kde všade dostane Medellin pozvánky. Zvyčajne to asi budú preteky 1. a 2. kategórie, takže kde budú kopce, tam toho Miguel navyhráva asi s podobným scenárom ako tento týždeň.
Výsledky etapy
1. WELSFORD Sam Team DSM 02:23:41 20
2. JAKOBSEN Fabio Soudal Quick-Step 00:00 15
3. NIZZOLO Giacomo Israel - Premier Tech 00:00 10
4. GIDICH Jevgenij Astana Qazaqstan Team 00:00 5
5. VAN POPPEL Danny BORA-hansgrohe 00:00 3
6. VIVIANI Attilio Team Corratec 00:00
7. LONARDI Giovanni EOLO - Kometa Team 00:00
8. SAGAN Peter TotalEnergies 00:00
9. ABERASTURI Jon Trek-Segafredo 00:00
10. ZANONCELLO Enrico Green Project - Bardiani CSF 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Konečné poradie pretekov
1. LÓPEZ Miguel Ángel Team Medellin-EPM 25:40:57 200
2. GANNA Filippo INEOS Grenadiers 00:30 150
3. HIGUITA Sergio BORA-hansgrohe 00:44 125
4. RUBIO Einer Movistar Team 00:50 100
5. RIVERA Brandon INEOS Grenadiers 01:01 85
6. PAREDES Nicolas SEP San Juan 01:19 70
7. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 01:19 60
8. VERMAERKE Kevin Team DSM 01:30 50
9. RICCITELLO Matthew Israel - Premier Tech 01:41 40
10. SIMMONS Quinn Trek-Segafredo 01:46 35
49. SAGAN Peter TotalEnergies 17:23
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop