Vuelta a San Juan: V druhej etape vyhral Jakobsen. Bennett naďalej vedie GC, Sagan deviaty

23.1.2023, 21:30 | Slovensko a Slováci | Jakub Hlubek
Vuelta a San Juan: V druhej etape vyhral Jakobsen. Bennett naďalej vedie GC, Sagan deviaty
Špurt v závere etapy (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)

2. 23.1. zvlnena etapa ciel rovina San Agustín > SJ de Jáchal 201 km Jakobsen
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
profil etapy, 1460 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
Druhá etapa Vuelta a San Juan bola ďalšou príležitosťou pre šprintérov, aby zabojovali o etapový triumf. Do širšieho okruhu kandidátov na víťazstvo patril aj Peter Sagan (TotalEnergies). V bielom drese pre lídra priebežnej klasifikácie bol oblečený Sam Bennett (Bora - hansgrohe). Cyklisti sa museli vysporiadať s horúcim počasím, teplota dosahovala 33 stupňov Celzia. 
Do vedúcej skupiny sa prepracovalo dvanásť jazdcov. Pred pelotónom jazdili José Martin ReyesLeonardo Javier Velardez (2x Municipalidad de Pocito), Geraldo Matías TivaniWladimir Estefano Martínez (2x Agrupácion Virgen de Fatima - San Juan Biker Motors), Tomas ContteMarcos Omar Mendez (2x Argentína), Alessandro Santaromita (Green Project-Bardiani CSF-Faizané), Stefano Gandin (Team Corratec), Leandro Carlos Messineo (Chimbas Te Quiero), Óscar Sevilla (Team Medellin - EPM), Nixon Efrain Rosero (Team Banco Guayaquil - Ecuador) a José Luis Rodríguez (Čile). 
Na prvej rýchlostnej prémii bol úspešný Tivani, vrchol horskej prémie Ruta prešiel na prvom mieste Contte. 57 kilometrov pred cieľom ostali na čele spolu s ním aj MessineoTivaniSevilla a Rodríguez. Balík viedli zástupcovia Bory a Quick-Stepu. Fabio Jakobsen dnes mohol napraviť nevydarený záver prvej etapy. 46-ročný veterán a druhý muž z Vuelty 2001 Óscar Sevilla bol virtuálnym lídrom pretekov.
Päťdesiat kilometrov pred cieľom jazdil Sagan v prednej časti balíku v spoločnosti tímových kolegov. Na čele hlavnej skupiny sa začal otáčať aj zástupca Movistaru. Fernando Gaviria sa včera nedostal ani do Top 10. Tivani získal ďalšie tri body na druhej šprintérskej prémii. Pohľad televíznej kamery odhalil, že šprintér DSM Sam Welsford skončil na zemi. Austrálčan jazdil s roztrhanými nohavicami a odreninami. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
29 kilometrov pred cieľom tvorilo vedúcu skupinu naďalej SevillaContteMessineoTivani Rodríguez. Druhý menovaný tu štartoval aj v roku 2020 a v prvej etape skončil na tretej priečke, pričom prešprintoval Sagana aj Gaviriu. Na čele pelotónu naďalej pracovali jazdci Quick-Stepu. Okrem už spomínaných šprintérov patrili medzi kandidátov na triumf aj Giacomo Nizzolo (Israel Premier Tech) či Gleb Syritsa (Astana Kazachstan).
Desať kilometrov pred páskou sa náskok vedúcej skupiny znížil na osemdesiat sekúnd. Únik bol dobehnutý a k sólovej jazde sa odhodlal Manuele Tarozzi (Bardiani). Štyri kilometre pred cieľom bol dobehnutý. Na čele balíka jazdili pretekári Ineosu, Quick-Stepu aj TotalEnergies. Dva kilometre pred cieľom sa utrhol Victor Ocampo (Medellin), ale rýchlo sa vrátil späť.
Sagan sa pred záverečným šprintom nachádzal za Jakobsenom. Hromadný dojazd otvoril Danny Van Poppel ako rozbiehač pre Bennetta, ale na páske bol najrýchlejší Fabio Jakobsen. Druhý skončil Fernando Gaviria Soudal - Quick-Step tak dosiahol prvé víťazstvo v novej sezóne. Tretí finišoval Jon Aberasturi (Trek - Segafredo). Peter Sagan skončil na deviatej priečke.
Záverečný šprint bol veľmi vyrovnaný a pred cieľovou páskou sa dopredu natlačili všetci favoriti na etapu. Výbornú pozíciu mal pred cieľom Sam Bennett, ale od Íra boli dnes rýchlejší viacerí šprintéri a víťaz prvej etapy tak uchmatol štvrté miesto. Napriek tomu udržal najcennejší dres. Po včerajšom sklamaní demonštroval svoje kvality Fabio Jakobsen a v závere dokázal odraziť útok Fernanda Gaviriu. Niekdajší jazdec UAE Team Emirates ale ukázal, že s ním treba rátať do nasledujúcich etáp. 
Prekvapením je tretie miesto Jona Aberasturiho. Španiel dokázal poraziť viacero zvučnejších mien. Peter Sagan prežil dnešnú etapu bez komplikácii a do záverečného šprintu vyrazil za kolesom Jakobsena. Trojnásobného svetového šampióna ale v záverečným metroch predstihli viacerí konkurenti a napokon z toho bolo deviate miesto. Totožná priečka mu patrí aj v priebežnom poradí. Ďalšiu príležitosť na etapový triumf dostane zajtra, kedy je na programe kopcovitejší záver vhodný pre odolných šprintérov. 
Výsledky etapy
1. JAKOBSEN Fabio Soudal Quick-Step 04:22:22 20
2. GAVIRIA Fernando Movistar Team 00:00 15
3. ABERASTURI Jon Trek-Segafredo 00:00 10
4. BENNETT Sam BORA-hansgrohe 00:00 5
5. TIVANI Nicolas Team Corratec 00:00 3
6. NIZZOLO Giacomo Israel - Premier Tech 00:00
7. LUND ANDRESEN Tobias Team DSM 00:00
8. VIVIANI Elia INEOS Grenadiers 00:00
9. SAGAN Peter TotalEnergies 00:00
10. MÄRKL Niklas Team DSM 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. BENNETT Sam BORA-hansgrohe 07:41:48
2. JAKOBSEN Fabio Soudal Quick-Step 00:00
3. GAVIRIA Fernando Movistar Team 00:04
4. MÖRKÖV Michael Soudal Quick-Step 00:04
5. NIZZOLO Giacomo Israel - Premier Tech 00:06
6. ABERASTURI Jon Trek-Segafredo 00:06
7. SEVILLA Oscar Team Medellin-EPM 00:08
8. VIVIANI Elia INEOS Grenadiers 00:10
9. SAGAN Peter TotalEnergies 00:10
10. VAN POPPEL Danny BORA-hansgrohe 00:10
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop