Vuelta a San Juan: Štvrtú etapu vyhral v šprinte Gaviria a je novým lídrom, Peter Sagan skončil v etape druhý

25.1.2023, 21:30 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
Vuelta a San Juan: Štvrtú etapu vyhral v šprinte Gaviria a je novým lídrom, Peter Sagan skončil v etape druhý
Gaviria so Saganom (© Maximiliano Blanco / Getty Sport / Movistar Team)

4. 25.1. rovinata etapa ciel rovina San Juan > San Juan 196 km Gaviria
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
profil etapy, 2650 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
Úvodné tri etapy na podujatí Vuelta a San Juan neboli profilovo náročné a dve z nich ovládli šprintéri. Štvrtá etapa síce ponúkala prehliadku troch hodnotených kopcov, no tie náročnejšie sa nachádzali ďaleko od cieľa. Celkovo dnes cyklisti museli absolvovať viac ako 2500 výškových metrov, teda zatiaľ najviac v tomto ročníku podujatia, no aj v stredu sa očakával hromadný dojazd pelotónu a ďalšia bitka medzi najrýchlejšími mužmi na podujatí. Favoritmi boli Fabio Jakobsen, Sam Bennett alebo Fernando Gaviria.

Lenže jeden z hlavných ašpirantov na etapové víťazstvo sa v úvode etapy pohyboval v úniku. Bol ním Sam Bennett z Bora – hansgrohe. Spoločnosť vpredu mu robili ďalší 14 cyklisti, a to Martín López z Astany, Tobias Andresen z DSM, Davide Bais z Eolo - Kometa, Manuele Tarozzi z Green Project - Bardiani CSF, Rafael Lourenco a Miguel Salgueiro z AP Hotels & Resorts, Tomas Contte z reprezentácie Argentíny, Juan Dotti a Leonardo Cobarrubia zo SEP San Juan, Laureano Rosas z Gremios por el Deporte-Yaco, Gerardo Tivani z AV Fatima-San Juan, Victor Ocampo z Medellin-EMP, Alexis Quinteros z Banco Guayaquil a Jose Luis Rodriguez z reprezentácie Čile.

Poriadne početná skupina sa utrhla z pelotónu hneď na samom začiatku etapy a na méte 152 kilometrov pred páskou mali k dobru už viac ako sedem minút. Vtedy už mala za sebou jedinú rýchlostnú prémiu v itinerári štvrtej etapy. Organizátori ju umiestnili do mesta Ruta. Zvíťazil na nej Dotti (SEP San Juan) pred ďalšími dvomi argentínskymi pretekármi. Bennett (Bora) sa do boja o bonifikačné sekundy nezapojil. Potom už skupina začala stúpať na Baños de Talacasto (5,3 km - 3,9 %).
Na úvodnú hodnotenú prémiu vyšla čelná skupina pokope. Ako prvý prešiel cez prémiu Contte (Argentína), no nebol to vrchol. Kopec pokračoval ďalej. Druhou hodnotenou prémiou bolo stúpanie Gruta Virgen de Andacoll (7,6 km - 3,8 %). V ňom sa už začali diať veci. Bennett (Bora) stratil kontakt a vpredu sa začal objavovať Bernal (Ineos). Informácií z trasy bolo málo, preto sa dalo iba hádať, či bol Bernal súčasťou celodenného úniku, alebo sa dopredu dostal v predchádzajúcom stúpaní. Tak či tak na vrchol najdlhšieho stúpania dňa vyliezol ako prvý opäť Contte. 
Na druhom hodnotenom stúpaní sa nepotrhala len čelná skupiny, ale aj pelotón. Situácia na ceste tak bola veľmi nepriehľadná. Nasledovalo dlhé klesanie, v ktorom sa však nič nezmenilo. Pelotón sa priblížil k čelu, kde zostávalo okolo 10 cyklistov vrátane Bernala (Ineos). V samotnom pelotóne zostalo oko 40 pretekárov, bol medzi nimi aj Peter Sagan (TotalEnergies). Strata pelotónu na únik už bola menej ako minúta. Za pelotónom bolo niekoľko skupín, v ktorých sa stále útočilo. 
Pelotón pohltil celodenný únik na méte 74 kilometrov pred páskou. Vtedy sa už pretekári nachádzali na rovinatej časti etapy. Celá druhá polovica etapy bola prakticky po rovine, iba 35 kilometrov pred cieľom sa na krátko zdvihla cesta a cyklisti museli vyliezť na poslednú horskú prémiu dlhú necelé tri kilometre. Pred sebou tak mali skoro 40 kilometrov po rovine. Tempo v balíku diktovali hlavne celky Movistar a Soudal - Quick Step, no vidieť vpredu bolo aj kolegov Petra Sagana
Na necelých 40 kilometroch po rovine pred kopcom Calingasta (2,4 km - 3,6 %) sa vôbec nič zaujímavé neudialo. V pelotóne sa ani jeden cyklista nezdvihol a nepokúsil sa ujsť. Ani v poslednom hodnotenom kopci neprišiel žiaden atak, družina asi 60 cyklistov spoločne vyliezla na vrchol, kde ich čakal odmena v podobe občerstvenia. Všetci jazdci v pelotóne tak boli zmierení, respektíve pripravení na ďalšiu bitku šprintérov. V pelotóne nechýbal nielen Peter Sagan, ale aj Jakobsen (Soudal), Bennett (Bora) aj Gaviria (Movistar).
Poslednou prémiu na trase dnešnej etapy bola rýchlostná. Vyhral ju Simmons (Trek) bez väčšieho boja. Šprintéri sa o ňu nebili, šetrili sily na záver, ktorý už bol za dverami. Po rýchlostnej prémii sa už scéna pripravovala pre hromadný dojazd. Z posledných kilometrov však organizátori nedodali zábery a dianie na ceste sa tak len ťažko dalo opísať. Na cieľovú rovinku sa dostal pelotón pokope a o víťazovi rozhodol záverečný šprint. Vyhral ho Fernando Gaviria pred Petrom Saganom a Filippom Gannom
Fernando Gaviria sa dočkal etapové víťazstva skoro po roku. Treba však dodať, že dnes jeho tím odviedol maximum práce pre to, aby sa mu to podarilo. Jazdcov Movistaru bolo celý deň vidieť v čele pelotónu. Síce z posledných kilometrov obrázky neboli, je viac ako pravdepodobné, že aj v nich to bol práve Movistar, ktorý kontroloval dianie v balíku. Gaviria vo finále neurobil chybu a bol spomedzi šprintérov najrýchlejší. Síce nezačal šprintovať ako prvý, všetkých súperov jednoducho obehol. Je nielen etapovým víťazom, ale aj novým lídrom podujatia. 
Druhým najsilnejším šprintérom bol Peter Sagan. Ten si v závere strážil predovšetkým Fernanda Gaviriu a viac-menej si ním nechal rozbehnúť šprint, no nemal potrebnú rýchlosť, aby ho v závere prešprintoval. Pre Sagana to bol najlepší výsledok na podujatí a v predbežnej klasifikácii sa posunul na druhú pozíciu, pričom na víťaza štvrtej etapy a nového lídra v GC stráca iba desať sekúnd. 
Výsledky etapy
1. GAVIRIA Fernando Movistar Team 04:35:27 20
2. SAGAN Peter TotalEnergies 00:00 15
3. GANNA Filippo INEOS Grenadiers 00:00 10
4. LAMPAERT Yves Soudal Quick-Step 00:00 5
5. MÄRKL Niklas Team DSM 00:00 3
6. RIVERA Brandon INEOS Grenadiers 00:00
7. TIVANI Nicolas Team Corratec 00:00
8. SIMMONS Quinn Trek-Segafredo 00:00
9. ROSAS Laureano Gremios por el Deporte-Yaco 00:00
10. VACEK Mathias Trek-Segafredo 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. GAVIRIA Fernando Movistar Team 16:06:39
2. SAGAN Peter TotalEnergies 00:10
3. DOTTI Juan Pablo SEP San Juan 00:13
4. GANNA Filippo INEOS Grenadiers 00:14
5. TIVANI Nicolas Team Corratec 00:16
6. LUND ANDRESEN Tobias Team DSM 00:16
7. OSS Daniel TotalEnergies 00:16
8. LAMPAERT Yves Soudal Quick-Step 00:16
9. VACEK Mathias Trek-Segafredo 00:16
10. SEVILLA Oscar Team Medellin-EPM 00:16
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop