Vuelta a San Juan: Kráľovskú etapu vyhral Miguel López a je novým lídrom pretekov

27.1.2023, 22:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Vuelta a San Juan: Kráľovskú etapu vyhral Miguel López a je novým lídrom pretekov
Pódium etapy (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)

5. 27.1. rovinata etapa ciel rovina Chimbas > Alto Colorado 174 km López
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
profil etapy, 2670 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
Rozhodujúca etapa z hľadiska celkovej klasifikácie bola zakončená v cieľovom kopci Alto Colorado (18,8 km; 4,4 %). Kľúčové stúpanie zaviedlo cyklistov do vysokej nadmorskej výšky, kde na nich vo finále čakali sklony v okolí piatich percent.
Medzi hlavných favoritov patrili Remco Evenepoel a Miguel López, ukázať sa chceli Sergio Higuita alebo Daniel Martínez a veľká pozornosť smerovala na Egana Bernala, v akej forme sa predvedie. Všetci mali v GC na konte rovnaký čas, na vrchole Alto Colorado tak mali rozhodovať sekundy.
V úniku sa pohybovalo sedem jazdcov z menších celkov, ktorých náskok na čele pretekov neprekročil päť minút. Ešte pred prvou horskou prémiou sa objavil na trati bočný vietor, pelotón sa natiahol, ale k deleniu nedošlo.
V hlavnej skupine pracovali tímy Ineos a Movistar. Britský celok sa spoliehal na Bernala s Martínezom, čo im mohlo na konci poskytnúť výhodu oproti ostatným zostavám. Movistar zase vsadil na 24-ročného Kolumbijčana Einera Rubia. Na druhej prémii sa vedúca skupina rozdelila, pelotón strácal necelých päť minút.
Manuele Tarozzi z Bardiani atakoval po druhom hodnotenom stúpaní, vytvoril si odstup od ďalších jazdcov z brejku a upevnil svoje postavenie na čele vrchárskej súťaže.
Necelých štyridsať kilometrov pred cieľom sa pelotón rozdelil na niekoľko skupín, ale bočný vietor nebol dostatočne silný a hlavná skupina sa opäť spojila. Aj v tomto momente mal vedúci Manuele Tarozzi náskok takmer päť minút. Za ním sa pohybovali ďalší štyria pretekári z úniku.
Na začiatku Alto Coiorado klesol náskok Tarozziho na tri minúty, v balíku pracovali Astana, Bora Israel - Premier Tech. Štrnásť kilometrov pred cieľom sa dostal na čelo pretekov aj Leandro Messineo (Chimbas Te Quiero), náskok vedúcej dvojice klesol pod dve minúty. Z balíka sa začalo odpadať, vzadu sa ocitol aj Peter Sagan.
Dôležitý moment sa odohral desať kilometrov pred cieľom, keď atakoval Remco Evenepoel. Za majstrom sveta sa nikto z favoritov nevydal a belgický jazdec si okamžite vybudoval náskok.
Tento pokus však nemal dlhé trvanie a Evenepoel si počkal na skupinu na favoritov. Vyše šesť kilometrov pred vrcholom bol chytený pôvodný únik, favoritov viedol tím Ineos a Evenepoel nečakane zaostal. Potom zaútočil Miguel López, s ktorým vydržal len Sergio Higuita.
Miguel López potom predviedol sólový pokus a posledných päť kilometrov strávil na čele pretekov osamote. Na vrchole Alto Colorado získal nielen etapový triumf, ale aj pozíciu lídra klasifikácie. Druhý skončil Filippo Ganna, ktorý stratil 30 sekúnd. Tretie miesto obsadil Sergio Higuita.
Pre Miguela Lópeza to bolo druhé víťazstvo v sezóne, v polovici januára vyhral jednorazovku Clásica de Ciclismo Ciudad de Villeta. Po prestupe do tímu Medellin tak nič nestratil zo svojej kvality v kopcoch. Na Alto Colorado bol najsilnejší spomedzi všetkých favoritov a vo finále to potvrdil sebavedomým prejavom.
Veľmi dobrý výkon ukázal aj Filippo Ganna, ktorý v tíme Ineos zatienil Bernala s Martínezom. Taliansky jazdec na konci perfektne využil svoje časovkárske danosti. Tretí Sergio Higuita najdlhšie vydržal pri Lópezovi, ale napokon mu to vydalo na tretie miesto. López má v klasifikácii náskok 7 sekúnd na Gannu, Higuita stráca 21 sekúnd.         
Egan Bernal skončil štvrtý, čo bude pre neho povzbudzujúci výsledok. Remco Evenepoel stratil v cieli vyše minútu, hoci predviedol silný útok z veľkej diaľky, potom však nečakane nestačil skupine favoritov. Peter Sagan prišiel do cieľa na 101. mieste so stratou 17:21.
Výsledky etapy
1. LÓPEZ Miguel Ángel Team Medellin-EPM 04:07:10 20
2. GANNA Filippo INEOS Grenadiers 00:30 15
3. HIGUITA Sergio BORA-hansgrohe 00:38 10
4. BERNAL Egan INEOS Grenadiers 00:40 5
5. RUBIO Einer Movistar Team 00:40 3
6. RIVERA Brandon INEOS Grenadiers 00:51
7. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 01:09
8. PAREDES Nicolas SEP San Juan 01:09
9. VERMAERKE Kevin Team DSM 01:11
10. SIMMONS Quinn Trek-Segafredo 01:31
101. SAGAN Peter TotalEnergies 17:21
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. LÓPEZ Miguel Ángel Team Medellin-EPM 20:13:37
2. GANNA Filippo INEOS Grenadiers 00:30
3. HIGUITA Sergio BORA-hansgrohe 00:44
4. BERNAL Egan INEOS Grenadiers 00:50
5. RUBIO Einer Movistar Team 00:50
6. RIVERA Brandon INEOS Grenadiers 01:01
7. PAREDES Nicolas SEP San Juan 01:19
8. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 01:19
9. VERMAERKE Kevin Team DSM 01:30
10. RICCITELLO Matthew Israel - Premier Tech 01:41
50. SAGAN Peter TotalEnergies 17:23
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop