San Juan: V sobotu tesný triumf Welsforda pred Bennettom, Sagan šiesty, Bernal odstúpil

28.1.2023, 22:00 | Preteky vo svete | Peter Matis
6. 28.1. rovinata etapa ciel rovina San Juan > San Juan 145 km Welsford
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
profil etapy, 610 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
Po piatkovom horskom dojazde sa v Argentíne veci vrátili do starých zabehnutých koľají a k slovu sa mali opäť dostať šprintéri. 145 kilometrov dlhá previerka nemala na svojej trase žiadne väčšie vrchárske prekážky a favoritmi tak boli opäť starí známi ako Fabio Jakobsen (Soudal), Sam Bennett (Bora), Fernando Gaviria (Movistar) či aj náš Peter Sagan (TotalEnergies). V celkovom poradí sa meniť nič nemalo, Miguel López (Medellín) mal pohodlný náskok a postrážiť si musel snáď len prípadné terezíny.
Na štarte etapy bolo úmorných 34 stupňov. Vietor dosahoval rýchlosť iba 15 km/h, takže silné terezíny dnes nehrozili a López si mohol vydýchnuť. Tvorba brejku trvala takmer hodinu a pomedzi mnohými správami o vytvorenie úniku prišla aj informácia o odstúpení štvrtého muža poradia Egana Bernala (Ineos). Kolumbijčan sa v zime vrátil do formy a v San Juane mohol dosiahnuť svoj prvý solídny výsledok od Vuelty 2021. Po páde v prvej etape ho ale bolelo koleno a po úspešnom teste svojej výkonnosti na Alto Colorado už nemalo zmysel trápiť sa na rovinách v posledných dvoch dňoch.
Do úniku sa napokon dostalo sedem ľudí. Boli tam Filippo Magli (Bardiani), Rafael Laurenco (Tavira), Juan Pablo Dotti (San Juan), Emiliano Ibarra (Gremios), Gerardo Matías Tivani (Biker Motos) a bratia Mauro a Maximiliano Richeze (Argentínska repre.). Slávnejší Max tu končí svoju bohatú kariéru. Pôvodne chcel pokračovať spolu s Cavendishom v tíme B&B, ale po rozpade tímu ho musel britský šprintér hodiť cez palubu. 
Na prvej a jedinej vrchárskej prémii dňa bral body Dotti a posunul sa na tretie miesto vrchárskej súťaže. Únik mal v polovici etapy náskok dve minúty. Preteky mali svižný priebeh, priemerná rýchlosť po dvoch hodinách pretekania bola takmer 48 km/h. V druhej polovici etapy sa začali na čele balíka objavovať už aj celky Soudal a Bora, únik mal k dispozícii aj naďalej minimálny náskok v okolí jednej minúty.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Z čela 35 kilometrov pred páskou vypadli Dotti a Lourenco. Zvyšná pätica ešte skúšala svoje šťastie, no ich šance na úspech boli mizivé. Ako posledný zostal vpredu Magli, no 15 kilometrov pred páskou bol pelotón pohromade. Etapa podľa očakávaní skončila hromadným šprintom. 
Nájazd do cieľovej rovinky ovládol tím DSM a ťažil z toho talentovaný austrálsky šprintér Sam Welsford. Holandský tím získal dôležité víťazstvo. V neskutočne tesnom dojazde finišovali plece pri pleci Welsford, Bennett, Gaviria a Jakobsen. Napokon centimetre rozhodovali o tom, že finišovali v tomto poradí. Za nimi v závese šiel Peter Sagan, ktorý si pripísal šieste miesto. V záverečnom kilometri sa ocitol príliš vzadu a už nemal šancu dostať sa na úroveň čelnej štvorky.
Pred zajtrajšou poslednou šprintérskou previerkou má Miguel Ángel López slušný náskok pred Gannom a Higuitom, takže by nemal mať problém s uhájením celkového triumfu. Najväčšou otázkou zajtrajšieho dňa tak bude ktorý šprintér si pripíše víťazstvo. Zatiaľ nikto nevyhral viac ako jednu etapu. 
Výsledky etapy
1. WELSFORD Sam Team DSM 03:03:39 20
2. BENNETT Sam BORA-hansgrohe 00:00 15
3. GAVIRIA Fernando Movistar Team 00:00 10
4. JAKOBSEN Fabio Soudal Quick-Step 00:00 5
5. VIVIANI Attilio Team Corratec 00:00 3
6. SAGAN Peter TotalEnergies 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. LÓPEZ Miguel Ángel Team Medellin-EPM 23:17:16
2. GANNA Filippo INEOS Grenadiers 00:30
3. HIGUITA Sergio BORA-hansgrohe 00:44
4. RUBIO Einer Movistar Team 00:50
5. RIVERA Brandon INEOS Grenadiers 01:01
6. PAREDES Nicolas SEP San Juan 01:19
49. SAGAN Peter TotalEnergies 17:23
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop