Odštartovala Vuelta a San Juan, prvý deň vyhral Bennett, Sagan siedmy

22.1.2023, 22:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
Odštartovala Vuelta a San Juan, prvý deň vyhral Bennett, Sagan siedmy
Triumf Bennetta (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)

1. 22.1. rovinata etapa ciel rovina San Juan > San Juan 144 km Bennett
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
profil etapy, 520 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
Vážení priatelia cyklistiky, po Tour Down Under vás vítame v novej sezóne aj prostredníctvom sledovania Vuelta a San Juan Internacional, kde tento rok súťažne začína Peter Sagan či majster sveta Remco Evenepoel. Prajme si zaujímavú sezónu, ktorá nebude mať núdzu o tesné súboje, úchvatné výkony, ale i prekvapenia a že sa bude dariť našim. V prípade Petra Sagana určite viac ako vlani.
Rozbieha sa v celkom obľúbenej Argentíne, kde sa niekedy zdržiava jeho manažér Giovanni Lombardi. Súťažný rok tu štartuje tretí raz. Začalo to v roku 2019 a bolo prerušené po ročníku 2020, keď vypukla pandémia. V oboch edíciách nevyhral, no bol raz druhý. V oboch prípadoch sa z triumfu radoval Fernando Gaviria. Peter sa celú kariéru rozbiehal pomalšie, nevyhrával hneď prvé dni, takže i tentoraz sem určite šiel bez väčšieho tlaku, hoci milióny fanúšikov po celom svete sa jedným okom pozerajú na to, či to bude Peter Sagan verzie 2022, lebo ako sám viackrát naznačil, ak by mal mať výsledky ako vlani, zrejme by nepokračoval v kariére.
Už hneď prvý deň sa Petrovi naskytovala šanca zašpurtovať si, no treba povedať, že oproti miunlosti tu bola omnoho ťažšia konkurencia v podobe Fabia Jakobsena, Sama Bennetta či Eliu Vivianiho. Bolo úplne logické, že tempo musel kontrolovať tím Soudal - Quick-Step, pretože okrem Jakobsena mal vo svojich radách aj topfavorita na celkové poradie Evenepoela.

V prvý deň sa museli vysporiadať až s desaťčlenným únikom, ktorý sa dlhšie tvoril, ale napokon ho Soudal, Bora, Ineos i Movistar nechali ísť, pretože tam nebolo jediné meno, ktoré by malo za sebou väčší úspech. Všetko to bolo Juhoameričania (ak tam sporne zarátame aj Panamčanov) okrem Taliana Manuele Tarozziho z Bardiani. Zvyšok boli miestni kontinentálni pretekári. Vybudovali si okolo troch minút náskoku na 144-kilometrovej zvlnenej trati s najťažším kopcom v strede etapy.
Priebeh bol pokojný, skupina sa snažila bojovať o prémie a dres lídra vrchárskej súťaže si vybojoval Panamčan Christofer Jurado, ktorý jazdí v tíme s veľmi zaujímavým marketingovým názvom pre zahraničie - Panamá es Cultura y Valores, čo by sme mohli zo španielčiny voľne preložiť, že Panama predstavuje kultúrnu a hodnotovú krajinu. Už 80 km pred páskou sa veľká skupina vpredu začala rozpadať. Boli to rôzni poloprofesionáli navyše ešte aj takto v prvý súťažný deň roka, hoci niektorí absolvovali už viaceré menšie argentínske preteky.
Ako poslední ostali odolávať pelotónu spomínaný Tarozzi a domáci borci Daniel Juarez a Leonardo Cobarrubia. Jeden pretekal v tíme, ktorý asi združoval zamestnancov verejnej správy regiónu San Juan a druhý v tíme s výborným motocyklovým názvom San Juan Biker Motos. Keď už ich mali na pätnásť sekúnd, pelotón si povedal, že ich ešte nedobehne, veď bolo ešte 56 km pred cieľom. Spomalil a to využil na atak ďalší Argentínčan Leandro Velardez, ktorý si dorazil čelo a pokračovali vo štvorici. To ale dlho netrvalo, Juarez a Cobarrubia už nedokázali zareagovať na zvýšenie tempa a vrátili sa do balíka.
Pelotón väčšinu času viedol Soudal, ale pomáhali aj Bora a po jednom pretekárovi z Totalu a Movistaru. Peter Sagan jazdil celý čas na pravej strane v prednej časti balíka. Ten definitívne pohltil únik 23 km pred cieľom a už sa pomaličky pripravoval špurt. Jazdci sa dostali do mesta, kde to začalo byť nebezpečné a o to viac jazdil Peter vpredu, už na 5-8. mieste. Aj vďaka tomu sa vyhol veľkému pádu osem kilometrov pred páskou. Nebolo jasné, kto sa tam zaplietol, no Jakobsen nie. Následne to bolo práve TotalEnergies, ktoré prevzalo iniciatívu na čele a ťahalo. Peter bol stále na poslednom mieste v skupinke svojich. Všetko nasvedčovalo tomu, že bude špurtovať.
O záverečné stovky metrov sa postarali Soudal i DSM. Peter Sagan sa chcel zavesiť za zadné koleso Fabia Jakobsena, no bol o neho veľký boj, nepodarilo sa to a Peter špurtoval príliš zozadu. Nedokázal tak preliezť viacero ľudí a finišoval siedmy. Zvíťazil Sam Bennett, ktorého Bora sa tam zjavila v samom závere, skvelo zapracoval Danny van Poppel a keď sa to Írovi otvorilo, už nikoho nepustil. Fabio Jakobsen sa v závere akosi stratil druhú priečku napokon bral Michael Mörköv. Tretí bol Giacomo Nizzolo (Israel). Nasledovali Van Poppel, Gleb Syritsa (Astana), Elia Viviani (Ineos) a ako siedmy Peter Sagan.
Peter jazdil celý deň profesorsky, no ako viacerí ďalší doplatil na to, že televízna grafika ukazovala menej kilometrov do cieľa než bolo v skutočnosti a pridalo sa zrazu v závere ešte asi 1500 metrov. Stratil sa mu tam Jakobsen, 600 metrov pred páskou sa vytvorila menšia diera, ktorú už nebol čas zalepiť a jeho bývalý tím bol priďaleko. Zdá sa teda, že rýchlosť má a mali by prísť aj ďalšie príležitosti.
Výsledky etapy
1. BENNETT Sam BORA-hansgrohe 03:19:36 20
2. MÖRKÖV Michael Soudal Quick-Step 00:00 10
3. NIZZOLO Giacomo Israel - Premier Tech 00:00 5
4. VAN POPPEL Danny BORA-hansgrohe 00:00
5. SYRICA Gleb Astana Qazaqstan Team 00:00
6. VIVIANI Elia INEOS Grenadiers 00:00
7. SAGAN Peter TotalEnergies 00:00
8. NARVAEZ Jhonnatan INEOS Grenadiers 00:00
9. ZANONCELLO Enrico Green Project-Bardiani CSF-Faizanè 00:00
10. VIVIANI Attilio Team Corratec 00:00
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop