Matej Jurčo: Teším sa na návrat do Dukly

7.2.2013, 20:15 | Slovensko a Slováci | Rastislav Boris
Prečo sa Matej Jurčo vrátil po roku z PSK Whirpool naspäť do Dukly Trenčín? Ktorý ProTour tím mu dal nádej na návrat medzi elitu? Aké má ciele a ktorý sen zostáva jeho najväčším?
 
 

Vraj ste sa pred chvíľou vrátili z tréningu. Čo ste trénovali a aký ste mali deň?

 

"Mal som taký tradičný tréning pred začiatkom sezóny. Dnes som absolvoval asi 6-7 hodinovú pešiu túru. Celý minulý týždeň sme využívali bežky. Pôvodne som plánoval začať s bicyklom už skôr, ale v posledných dvoch týždňoch neboli dobré podmienky na bicyklovanie."

 

 

Ste známy tým, že máte radi prírodu, takže asi ste absolvovali v rámci prípravy viacero túr...

 

"Asi ako každý rok. Po majstrovstvách sveta som na celú jeseň odložil bicykel a chodil som dva mesiace po kopcoch a horách, až kým nenasnežilo. Tento rok bola dobrá jeseň. Baví ma to a je to zároveň dobrá príprava. Vždy keď nasneží, potom začnem trénovať na novú sezónu, aj na trenažéri plus nejaké výbehy."

 

 

V sezóne 2012 ste premiérovo pôsobili v českom tíme PSK Whirlpool Author (nový názov Bauknecht Author). Ako hodnotíte sezónu a Vaše pôsobenie v tíme?

 

"PSK Whirpool je tím na podobnej úrovni ako Dukla Trenčín. Možno je trochu lepšie zabezpečený po stránke sponzorov a materiálu, ale tým že som do Čiech musel dochádzať, tak sa to vlastne vyrovnalo. Bolo to 50 na 50. Do Čiech som odišiel, pretože som nemal iné ponuky a chcel som vyskúšať nejakú zmenu. Každopádne, bola to dobrá skúsenosť a som rád, že som tam bol. Rovnako som rád, že sa teraz vraciam do Dukly Trenčín, keď som si nenašiel lepší tím v zahraničí. Teším sa na novú sezónu."

 

 

Aké výhody má pre Vás Dukla Trenčín okrem spomínanej menšej vzdialenosti?

 

"Partia je dobrá tam aj tam, ale niekedy mi bolo ľúto, keď sme mali spoločné podujatia ako Czech Tour a Okolo Slovenska. Napríklad na Okolo Slovenska som musel v etape do Bratislavy bojovať proti Dukle Trenčín a naopak. Podobne na Czech Tour som musel ísť proti Marošovi Kováčovi."

 

 

Ako hodnotíte sezónu 2012 z pohľadu Vašich výkonov? Získali ste 26 UCI bodov. Ste skôr spokojný alebo sklamaný?

 

"Osobne UCI body až tak nesledujem, ale viem, že predtým som získal asi dvakrát viac. Hodnotím to tak, že sezóny 2011 a 2012 boli podobné. Vyhral som jeden pretek, nominoval som sa na MS, nejaké výsledky som dosiahol. Treba rátať aj tímové výsledky, získali sme viac víťazstiev oproti Dukle, i keď na menších podujatiach. Bolo to podobné, možno že som spravil aj krôčik vpred, i keď UCI bodov som toľko nemal. Nehodnotím sezónu 2012 ako sklamanie, ale možno som očakával viac a nie vždy je to iba o cyklistike."

 

 

Čo sa týka Vášho zdravotné stavu, mali ste v sezóne 2012 nejaké problémy?

 

"Žiadne závažné zdravotné problémy som našťastie nemal. Počas jari ma trápili achilovka a koleno, preto som najprv musel trénovať voľnejšie, ale potom som už žiadne problémy nemal."

 

 

Po sezóne 2012 ste napokon ukončili svoje pôsobenie v tíme PSK Whirpool. Bolo to skôr Vaše rozhodnutie alebo rozhodnutie tímu?

 

"Bolo to viac-menej vzájomné. Čo sa týka tímu, tak mi to bolo vysvetlené tak, že sponzor Whirlpool tento rok nedal peniaze na Slováka. Určite sme ale mali korektné vzťahy."

 

 

Snažili ste sa potom osloviť aj iné tímy okrem Dukly Trenčín?

 

"Áno. Po Majstrovstvách sveta to vyzeralo veľmi nádejne. Veril som, že si nájdem špičkový klub, pretože som stretol veľa známych z minulosti z ProTour. Vedenie ProTour tímov zostalo snáď na 70% to isté, možno sa vymenili maséri a mechanici medzi tímami. Stretol som najmä známych z talianskych a ruských tímov. V Taliansku som pôsobil päť rokov a Rusi ako Slovania mali vždy k nám bližšie ako Španieli alebo Francúzi. Nádejne vyzeral Liquigas aj vďaka Petrovi Saganovi, keďže na Majstrovstvách sveta sme boli týždeň spolu a stretol som sa s ľuďmi z Liquigasu. Po Majstrovstvách sveta sme spolu viackrát telefonovali. Sľúbili mi, že ak nájdu nového generálneho sponzora, tak ma zoberú. Napokon ma nezobrali, nenašli nového generálneho sponzora po Liquigase. Zobrali niekoľko Kanaďanov, keďže sponzorom zostala firma Cannondale, ktorú vraj vlastní Kanaďan."

 

 

Kedy ste sa potom dohodli na obnovení spolupráce s Duklou Trenčín?

 

"Dukle som to dával najavo už od septembra, že ak nezískam lepší angažmán, rád by som jazdil za nich. Dohodli sme sa až niekedy v decembri, keďže dovtedy som jednal so spomínanými lepšími tímami. Medzitým už Dukla naplnila súpisku, ale napokon sa to podarilo a zobrali ma. Podpísali sme zmluvu na jeden rok."

 

 

Rozprávali ste sa s manažérom Dukly Jánom Valachom aj o pozícii v tíme? Zrejme budete patriť k lídrom tímu...

 

"Určite to bude aj podľa aktuálnej formy, ale lídrami by sme mali byť Maroš Kováč, Roman Broniš a ja. Samozrejme, na menších podujatiach, ktoré jazdí Dukla, sa to až tak úplne nedá povedať. Tímy majú iba po šesť jazdcov a oproti ProTour s ôsmimi či deviatimi jazdcami na podujatie je to veľký rozdiel. Podujatia nižšej kategórie nie sú až tak kontrolované tímami. Líder sa nedá jednoznačne určiť a šancu má vyhrať viacero cyklistov. Navyše zo šiestich jazdcov sú často niektorí chorí a podobne. ProTour tímy majú tiež desiatich jazdcov mimo formy alebo zranených, no aj tak majú stále dosť cyklistov na podujatia."

 

 

Určili ste si pred sezónou 2013 nejaké osobné ciele?

 

"Mojim cieľom je každý rok vyhrať tri UCI podujatia, čo je veľmi náročné a ešte sa mi to nepodarilo, preto sa o to snažím. Na tímovej prezentácii som tiež hovoril, že chcem jazdiť vyrovnane a získať 100 UCI bodov. Napríklad za víťaznú etapu je len osem bodov, no snáď sa mi to podarí."

 

 

Posledné tri roky ste sa neúspešne snažili o návrat do ProTour. Veríte stále, že sa Vám to podarí?

 

"Každý rok je to s pribúdajúcim vekom ťažšie a ťažšie. Minulý rok som tomu veril oveľa viac, že budeme mať dobrú sezónu s Whirpoolom a budeme jazdiť v Nemecku či Francúzsku, no a stretnem sa tam aj s ľuďmi zo špičkových zahraničných tímov. Napokon sme jazdili podobné podujatia ako Dukla Trenčín. Je to zložité dostať sa medzi elitu zo Strednej Európy, pretože veľká cyklistika sa sústredí najmä v Západnej Európe. Najvyšší manažéri z týchto tímov našu cyklistiku nejako nesledujú, a preto je aj veľa stratených cyklistických talentov zo Strednej Európy, ktorí sa vyššie nedostanú. Samozrejme, čím ste mladší, tým máte väčšiu šancu sa niekam dostať."

 

 

Stále máte aj sen, že po Gire a Vuelte sa raz postavíte aj na štart Tour de France?

 

"Bol to môj najväčší sen, odkedy som začal pretekať na bicykli. Niekoľkokrát som Tour obdivoval ako divák. Tour de France je vrchol cyklistiky, začo ma niektorí kritizovali, pretože olympiáda je vraj viac. Pravda však je, že Tour de France je najvyššie."

 


Snáď sa Vám sny splnia a ďakujeme za rozhovor.

 

 

Kto je Matej Jurčo?
- narodený 8. augusta 1984 v Poprade (28 rokov)
- syn Milana Jurča - dvojnásobného účastníka Tour de France
- trojnásobný účastník Vuelta a Espaňa a účastník Giro d'Italia
- účastník OH v Aténach a OH v Pekingu
- víťaz Juniors World Challenge 2002 a viacnásobný majster Slovenska



jurco-matej-okolo-svk-velka

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop