Najdôležitejšie udalosti týždňa 8/2013

23.2.2013, 19:30 | Aktuality zo sveta |
Pomaly sa nám rozbiehajú prvé klasiky už aj v Európe, preto bude noviniek stále pribúdať. Sumár klasík tohto víkendu pripraví kolega Tomáš Šandor. Tentoraz sú "týždňovky" o zahraničnom štarte Gira 2014, ale aj o dopingových kauzách Armstronga či Purta. Nechýba ani veľký slovenský úspech.
 
 
 

Stav Hoogerlanda je lepší

 

Nedávno sme vás informovali, že známy holandský cyklista Johnny Hoogerland mal ťažkú nehodu. Po kolízii s autom ho previezli okamžite na jednotku intenzívnej starostlivosti. Odvtedy už prešli dva týždne a smoliar na zrážky je už doma. Vrátil sa zo Španielska späť do Holandska. Jeho stav sa výrazne zlepšil. Pripomeňme, že mal predovšetkým päť zlomených rebier, poškodenú pečeň a praskliny na chrbtici. Pretekár tímu Vacansoleil priblížil svoj zdravotný stav týmito slovami: "Som veľmi rád, že som konečne doma a môžem začať chodiť a rehabilitovať." Bojovník Johnny by sa chcel vrátiť do profesionálneho pelotónu v máji. Tím však avizuje, že bude záležať na tom, ako rýchlo sa zahojí jeho pečeň.

 

hoogerland-tdf-2Ako sme už naznačili, toto nie je prvá nehoda holandského profesionála. Určite si aj vy dobre spomínate na Tour de France 2011, kde ho zrazilo doprovodné auto. Náraz ho odhodil do plota s ostnatým drôtom. Napriek tomu vtedy pokračoval ďalej, aj keď bol poriadne doudieraný, dodriapaný a mal spolu 33 stehov. Ešte chvíľu sa mu darilo držať aj bodkovaný dres pre najlepšieho vrchára, neskôr však oň prišiel.

 

 

Giro a Tour

 

Trasu storočnice v základných črtách už poznáme pomerne dlho. Christian Prudhomme teraz predstavil aj plán sprievodných akcií oslavného ročníka. Ako každý rok, jedným z vrcholov má byť cieľ na Champs Élysées. Rozdiel oproti iným ročníkom však má byť v tom, že nočný finiš (mal by byť zhruba o 21:45) by malo sledovať vyše 500 stále žijúcich účastníkov doterajších 99-tich ročníkov.

 

Storočnicu majú spestriť aj všemožné výstavy. Predstavia históriu pretekov a sústredené budú v parížskych Luxemburských záhradách. Pripravená je aj premiéra zaujímavého filmu. Príbeh je o amatérskom cyklistovi, ktorý jazdí pred pelotónom. Deň pred štartom pretekov ho opustí žena a dokonca príde o prácu. Medzi fanúšikmi sa však stane veľmi populárny svojou snahou udržať sa pred profesionálnymi pretekármi. Tí ho však nakoniec predsa len predbehnú. Odmenou mu však je párminútová jazda s lídrom pretekov.

 

Talianske Giro naopak už predstavilo štart v roku 2014. Určite si spomínate, že práve tento ročník sa skloňoval aj na Slovensku. Vláda mala veľké sny o štarte u nás a dokonca minister školstva sa stretol s vtedajším šéfom Gira Angelom Zomegnanom. No ako to u nás býva, a povedzme si, že sa to aj dalo čakať, štartovať sa nakoniec bude úplne inde. Konkrétne v severoírskom Belfaste. Druhá etapa bude mať cieľ v Armaghu a tretí deň zavedie cyklistov do Dublinu, teda hlavného mesta republiky. Veľké preteky sa tak vrátia do Írska po 16-tich rokoch. V roku 1998 tam štartovala legendárna Tour de France.

 

 

Vláda proti Armstrongovi

 

Celá kauza sa ani po priznaní Armstronga nerozmotáva, ale skôr naopak. Do vyšetrovania sa plánujú zapojiť aj americké vládne orgány. Inak povedané, mali by sa pripojiť k podaniu Floyda Landisa. Dôvod je jasný. Lance mal poškodiť Postal Service, ktorý bol hlavným sponzorom jeho bývalých tímov. Armstrong spolu so svojimi zástupcami podľa jeho právnika spolupracovali so štátnymi právnikmi na vyriešení prípadu. Rokovania však prerušili, pretože Armstrong odmieta tvrdenie o poškodení Postal Service.

 

armstrong-us-postalPrezident americkej antidopingovej agentúry loboval, aby sa ministerstvo spravodlivosti pripojilo k žalobe voči Armstrongovi. Americká prokuratúra pôvodne nechcela žalovať cyklistu pre dopingové podvody. Potom ako v stredu oznámil, že nebude spolupracovať s USADA na vyšetrovaní dopingových podvodov, však názor zmenila. Armstrong je totiž ochotný spolupracovať len na prípadoch v ostatných športoch. Tento jeho postup zároveň znamená, že jeho šance na zmiernenie celoživotného zákazu športovej činnosti sa začínajú rozplývať.

 

 

Operácia Puerto

 

O súdnom procese sme už počas týždňa písali pomerne veľa, ale stále z neho vychádzajú nové a nové skutočnosti. Napríklad pre súdom vypovedal už aj starý známy Tyler Hamilton. Priznal spoluprácu s doktorom Fuentesom: "Na prvom stretnutí mi dal kalendár s dátumami pretekov a dňami, počas ktorých budem užívať EPO a rastový hormón." Ďalej však povedal, že plán nedodržiaval, pretože po požití látok sa cítil veľmi zle - nadmerne sa potil a predovšetkým mu búšilo srdce.

 

Priznal sa aj k transfúzii krvi, a to až neuveriteľných 15-krát. Práve z tohto dôvodu ho vylúčili z Vuelty 2004. Samotnú transfúziu mu údajne urobil buď Fuentes, alebo šéf laboratória madridskej kliniky Merino Batres. Na Tour de France 2004 sa údajne jedna z transfúzií nepodarila. Hamilton údajne dostal horúčku: "Mal som čierny moč." Samotný Fuentes celú výpoveď pozeral na veľkej obrazovke. Obvinenia z napomáhania k dopingu však naďalej tvrdo odmieta.

 

 

Odskočme si na dráhu

 

Naša špičková reprezentantka v dráhovej cyklistike Alžbeta Pavlendová opäť raz ukázala, že tento štýl jej sedí. Na Majstrovstvách sveta v hlavnom meste Bieloruska Minsku dosiahla v disciplíne scratch vynikajúce ôsme miesto. Mladá, ešte len 23-ročná pretekárka tak dosiahla svoj najlepší výsledok v kariére na MS. Účasť na šampionáte si vybojovala na základe výsledkov svetového pohára.



Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop