Sumár pohára na ceste: Chladoňová veľkým prekvapením, Lohinský vyhral iba o osem bodov

19.10.2023, 20:00 | Slovensko a Slováci | Juraj Janoťák
Slovenský pohár na ceste v tomto roku v kategórii mužov obsahoval desať podujatí a do konečného výsledku sa zaratúvali aj body za umiestnenie z národných šampionátov. Celkovými víťazmi pohára sa stali Filip Lohinský medzi mužmi, Richard Riška medzi juniormi a Viktória Chladoňová u žien a junioriek. 

Podujatia v Slovenskom pohári na ceste v roku 2023 hostili Trnava, v okolí ktorej prebehli aj etapové preteky Trnava Tour o niekoľko týždňov neskôr, Suchá nad Parnou, Bánovce nad Bebravou, Dudince, Krupina, Ratkovce, Kátlovce, Kláštor pod Znievom, Vráble, Tajná, Žilina, Necpaly a Nová Baňa, kde sa konali preteky V4. Národný šampionát hostili Tlmače. Program pohára pozostával z klasických pretekov, kritérií, etapových pretekov a tiež z časoviek. Dva najhoršie výsledky sa škrtali. 

Lohinský s jedným víťazstvom, Štoček podujatia vynechával

Filip Lohinský (Dukla Banská Bystrica) celkovo absolvoval osem z desiatich podujatí. Vynechal 4. kolo v Dudinciach a 5. kolo v Krupine. Nakoniec to ľutovať nemusel. Víťazstvo v rámci tohtoročného pohára zaznamenal v 2. kole v Suchej nad Parnou, kde v pretekoch jednotlivcov predviedol dominantnú jazdu. Vyhral o 38 sekúnd pred najbližšími súpermi. Ďalšie dobré výsledky dosiahol na etapových pretekoch Trnava Tour, kde v celkovej klasifikácii obsadil štvrtú priečku a podarilo sa mu ovládnuť úvodnú časovku. Vidieť ho bolo tiež na národnom šampionáte, v časovke mužov do 23 rokov bol druhý. Celkovo v pohári pozbieral 541 bodov, čo bolo o osem bodov viac ako druhý v poradí. 
Lohinský a Kováč v Suchej nad Parnou (© Soňa Niková)

Ním bol Samuel Kováč (Cycling Academy Trenčín), ktorému na vyhratie pohára nestačil ani mohutný záver. Rovnako ako Lohinský aj Kováč vynechal podujatia v Dudinciach a Krupine, takže sa mu na konci neškrtali žiadne výsledky. Kováč prvý výraznejší výsledok dosiahol už v 2. kole, keď v pretekoch jednotlivcov skončil tretí. Rovnako tretia priečka mu patrila v celkovom hodnotení etapových pretekov Trenčianskym regiónom v okolí Bánoviec nad Bebravou. Po vynechaní dvoch kôl mu ďalšie tri podujatia vôbec nevyšli. Nasledovali podujatia v Žiline a Necpaloch, v oboch prípadoch triumfoval. V Žiline tak získal národný titul v časovke do vrchu. 

Tretiu priečku v celkovom hodnotení pohára obsadil Matúš Štoček (ATT Investments) so ziskom 415 bodov. Matúš počas sezóny jazdil predovšetkým v zahraničí a zúčastnil sa iba troch kôl pohára, a samozrejme národného šampionátu, kde dosiahol svoj doposiaľ najväčší úspech v kariére. Štoček svoju premiéru v SP absolvoval v etapových pretekoch Trenčianskym regiónom, a zvíťazil v nich. Štartoval aj v Novej Bani na pretekoch V4, kde v silnej konkurencii skončil piaty. Bol najlepším Slovákom. Matúš sa zúčastnil aj časovky do vrchu, kde obsadil tretiu priečku. Highlightom jeho sezóny boli vystúpenia na národnom šampionáte v Tlmačoch. Štoček vyhral tituly v časovke aj v pretekoch jednotlivcov, kde vo finále porazil Petra Sagana
Štoček v časovke na pretekoch Trenčianskym regiónom (© Soňa Niková)

Sedem kôl SP išiel aj Lukáš Kubiš (Dukla Banská Bystrica). Jeho najsvetlejší moment prišiel na Trnava Tour. Vyhral druhú etapu a v celkovej klasifikácii skončil druhý. V hodnotení pohára obsadil štvrtú priečku. Hneď za ním skončil Simon Nagy (Dukla Banská Bystrica), majster Slovenska z pretekov jednotlivcov v kategórii mužov do 23 rokov. Z víťazstiev v rámci SP sa v tomto roku zo Slovákov tešili aj Adam Foltán (RRK GROUP PIERRE BAGUETTE BENZINOL), ktorý vyhral hneď v úvodnom kole a Richard Riška (CK EPIC DOHŇANY) v Krupine. V ostatných kolách zvíťazili zahraniční pretekári. 

Riška najlepší junior, Chladoňová najlepšou ženou aj juniorkou

Richard Riška (CK EPIC DOHŇANY) víťazstvom v Krupine ukázal, že sa vie pobiť s konkurenciou aj medzi mužmi. Vekom stále junior vo svojej kategórii v roku 2023 nemal žiadneho veľkého súpera. Z desiatich pokusov sa iba štyrikrát nedostal na pódium, pričom treba dodať, že kritérium vo Vrábľoch vynechal. Čiže sa zúčastnil deviatich pretekov. Až štyrikrát sa stal víťazom, raz bol druhý a dvakrát tretí. Na národnom šampionáte sa mu ale nepodaril získať ani jeden národný titul, dokonca ani raz sa nedostal na pódium. V časovke juniorov skončil piaty, v pretekoch bol deviaty. 
Riška útočí v stúpaní počas pretekov v Krupine (© Ján Melicher)

Druhý najlepší junior v rámci pohára bol Tomáš Drobný (Cycling Academy Trenčín). Celkovo pozbieral 350 bodov, na víťaza stratil 260 bodov. Drobnému sa podarilo vyhrať v Necpaloch a vo Vrábľoch. Dobré výsledky dosiahol aj v Tajnej, v časovke do vrchu v Žiline a v Kláštore pod Znievom. Celkovo tretí v pohári skončil Samuel Fedor (ŠK Železiarne Podbrezová, a.s.), víťaz kritéria z Dudiniec a druhý z kritéria v Trnave. 

Prekvapením skončil pohár na ceste v kategórii žien. Vyhrala ho Viktória Chladoňová (CLIMBERG SPORT TEAM), ročník narodenia 2006. Viktória pritom vynechala štyri podujatia, pričom v Dudinciach sa jej taktiež nepodarilo bodovať, keďže preteky nedokončila. Chladoňová mala však dobrý záver pohára. Vyhrala v Kláštore pod Znievom, časovku do vrchu v Žiline a aj v Necpaloch. Okrem toho skončila druhá v Krupine. Druhá skončila dvakrát aj na národnom šampionáte v Tlmačoch, a to už v juniorskej kategórii. Chladoňová okrem ženskej kategórie vyhrala aj celkové hodnotenie pohára junioriek. 
Chladoňová na štarte časovky na MSR (© Soňa Niková)

Jej najväčšou súperkou v pohári v kategórii žien a junioriek bola Terézia Ciriaková (CyS - Akadémia Petra Sagana), ktorá sa tiež nestratila ani v konkurencii žien. Terézia si pripísala triumf medzi ženami v 2. kole v Suchej nad Parnou, vyhrala aj kritérium vo Vrábľoch. Druhá skončila Dudinciach. Ciriaková v konečnom hodnotení pohára stratila na víťazku len 64 bodov. V sezóne však získala národný dres v pretekoch junioriek. Tretia v hodnotení pohára v ženskej kategórii bola Nora Jenčušová (Be Pink), no tá z 13 podujatí išla iba sedem, plus národný šampionát, kde získala oba tituly v ženskej kategórii. Treťou najlepšou juniorkou v pohári bola Sofia Ungerová (Cycling Academy Trenčín).

Haluška víťaz u kadetov, Andacká zas u kadetiek

Víťazov pohára sme spoznali aj v ďalších štyroch kategóriách. U kadetov sa oň celú sezónu bili Martin Haluška (CK EPIC DOHŇANY) a Ondrej Sobota (CK Olympik Trnava). Druhý menovaný nemal zrovna vydarený úvod pohára, v prvých piatich kolách pozbieral menšie množstvo bodov ako jeho súper. No v druhej polovici sezóny silno finišoval. Vyhrať sa mu podarilo kritérium vo Vrábľoch. Haluška zaznamenal dve víťazstvá, v Suchej nad Parnou a v poslednom kole v Necpaloch, kde tak akoby korunoval svoje celkové víťazstvo. Tretí v hodnotení poháru bol Jakub Javor (CK EPIC DOHŇANY), víťaz z Kláštora pod Znievom.
Triumf Halušku v Suchej nad Parnou (© Soňa Niková)

Medzi kadetkami to taká dráma nebola. Nina Andacká (CK SLAVKO BRATISLAVA) skoro na každom podujatí skončila na pódiu. Vyhrala v Dudinciach, v Žiline a Necpaloch. Druhá bola v Tajnej, Vrábľoch a dvakrát v Kláštore pod Znievom. Zároveň získala národný titul v časovke, v pretekoch kadetiek finišovala druhá. Druhá v hodnotení poháru skončila Češka Antonie Cermanová (CK Příbram Fany Gastro), ktorá vynechala posledné dve kolá. Tretiu priečku v celkovom hodnotení SP obsadila Miriam Šichtová (CYKLISTICKÁ TOUR), majsterka Slovenska z pretekov jednotlivkýň.

Iba v dvoch prípadoch sa stalo, že by celkový víťaz tohtoročného pohára na ceste vyhral aj oba národné tituly. Jedným z nich bol Milan Húsenica (Športový klub Topoľčianky) v kategórii starších žiakov. Milan si k dvom víťazstvám na národnom šampionáte pripísal aj ďalšie tri výhry v rámci SP. Jeho najväčším súperom bol o rok mladší Jakub Záchenský (CyS - Akadémia Petra Sagana), ktorý mu zobral národný titul v časovke do vrchu. Bolo to zároveň jediné víťazstvo Jakuba v tomto ročníku pohára. 
Galovičová a jej víťazné gesto (© Soňa Niková)

Vyhrať dva národné tituly a aj celkové hodnotenie pohára dokázala aj Emma Galovičová (CyS - Akadémia Petra Sagana) medzi žiačkami. Emma ovládla sedem podujatí pohára, vyhrala kritéria v Trnave a Dudinciach, a preteky v Krupine, Kátlovciach, Kláštore pod Znievom, Žiline a Necpaloch. Získala tak aj titul majsterky Slovenska v časovke do vrchu. Dominanciu Galovičovej dokázala dvakrát prerušiť Karolína Bortelová (CYKLISTICKÁ TOUR), a dve víťazstvá v pohári zaznamenala aj Karolína Hajduková (CK EPIC DOHŇANY), ktoré v hodnotení pohára obsadili druhé, respektíve tretie miesto.   
 
Náš eshop