5. etapa v Katalánsku mohla patriť úniku, ale špurtovalo sa s triumfom Lauranca z Alpecinu

22.3.2024, 14:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
5. 22.3. zvlnena etapa ciel rovina Altafulla > Viladecans 168 km Laurance
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
profil etapy, 2300 nastúpaných metrov (© voltacatalunya.cat)
Piaty deň v Katalánsku museli o hodinu posunúť pre kolíziu s E3 Saxo Classic. Bola to ideálna etapa pre únik. Nie príliš dlhá, výživná s 2300 nastúpanými metrami. Šlo sa z Altafulla do Viladecans. Vrchol posledného kopca bol 30 kilometrov pred cieľom. Volal sa Alt de la Creu d'Aragall (6,4 km; 5,9 %).
Veľmi dlho trvalo, kým sa ustálil únik, pretože každý tušil, že ho dnes UAE nechá na pokoji. Stále neboli niektoré tímy s ním spokojné a vpredu sa objavovali aj veľmi netradičné mená ako Geraint Thomas (Ineos). Až v polovici pretekov v miernom kopci konečne odišiel únik, kde boli Oscar Rodriguez (Ineos), Jacopo Mosca (Lidl), Enzo Paleni (Groupama), Georg Steinhauser (EF Education) a Christopher Juul-Jensen (Jayco). Nebola to vôbec slabá partia, no pre UAE bolo najdôležitejšie, že mali veľké straty celkovo.
Napokon to ale nebol až taký pokojný deň. Keďže unikli až v polovici, pelotón im nikdy nedal pokoj. Boli tam tímy, ktoré verili, že by mohla špurtovať nejaká stredne veľká skupina, a tak ťahali balík. Bol to napríklad Cofidis alebo Israel. Napokon sa im aj v poslednom kopci podarilo dotiahnuť únik a zozjazdovala zhruba polovica pelotónu pohromade.
Za týchto podmienok si veľmi veril víťaz prvej etapy Nick Schultz, alebo Stephen Williams z Israela, ktorý to režíroval pre neho. Otázkou bolo, či a koľko atakov ešte teraz príde, resp. ako bude tá veľká skupina spolupracovať. Či bude jednotná, alebo sa budú diať partizánčiny. A veruže diali všelijaké. Odskakovali veľké aj malé skupiny. Miesilo sa to hore-dole. V jednej chvíli to ale "zastalo" a zozadu ešte doletelo asi dvadsať ľudí.
Aj v samom závere bol veľký problém držať to pokope, no podarilo sa a špurt bol veľmi rýchly a nebezpečný. Tadeja Pogačara zavreli pri bariére, a tak to radšej nechal tak, aby mu nemuseli celý večer ošetrovať rany. Najrýchlejší sa ukázal byť Axel Laurance z Alpecinu, ktorý zdolal Marijna Van den Berga (EF Education) a Bryana Coquarda (Cofidis). Stephen Williams skončil až piaty, a tak snaha Israelu vyšla navnivoč.
Laurance je ďalším talentom, ktorého Alpecin podpísal v predchádzajúcom období. Má iba 22 a toto je pre neho prvý WT etapák kariéry. V celkovom poradí sa nič nezmenilo. Pogačar vedie o dve a pol minúty pred Landom a zajtra bude posledná náročná etapa, kde by sa ešte mohli udiať zmeny v celkovom poradí. Asi nie úplne na čele, ale nižšie v Top 10 áno.
Výsledky etapy
1. LAURANCE Axel Alpecin - Deceuninck 03:36:05
2. VAN DEN BERG Marijn EF Education - EasyPost 00:00
3. COQUARD Bryan Cofidis 00:00
4. AULAR Orluis Caja Rural-Seguros 00:00
5. WILLIAMS Stephen Israel - Premier Tech 00:00
6. KONRAD Patrick Lidl - Trek 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 20:54:36
2. LANDA Mikel Soudal Quick-Step 02:27
3. VLASOV Aleksandr Bora - hansgrohe 02:55
4. MARTINEZ Lenny Groupama - FDJ 03:21
5. HARPER Chris Team Jayco - AlUla 03:22
6. MAS Enric Movistar Team 03:24
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop