Sobota v Katalánsku: Najťažšiu etapu si postrážil Pogačar, Bernal sa zlepšuje a zaistil si pódium

23.3.2024, 15:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
Sobota v Katalánsku: Najťažšiu etapu si postrážil Pogačar, Bernal sa zlepšuje a zaistil si pódium
Tadej Pogačar na pódiu (© Courtesy UAE Team Emirates / SprintCycling)

6. 23.3. rovinata etapa ciel rovina Berga > Queralt 155 km Pogačar
Etapy tohto ročníka pretekov:
1234567
profil etapy, 4100 nastúpaných metrov (© voltacatalunya.cat)
Predposledný deň bol v Katalánsku najťažší. Pretekári sa celých 155 kilometrov pohybovali v náročnej nadmorskej výške a stále len hore-dole. V závere bolo prichystané aj cieľové stúpanie. Našťastie vyšlo počasie, ktoré bolo pekné, no takýto deň nepriniesol veľkú snahu o únik. Dostali sa doň napokon len Bauke Mollema (Lidl-Trek) s Hughom Carthym (EF Education), teda výborní vrchári. No i tak boli už v polovici pretekov dobehnutí.
Iniciatívu dnes ukazovali jazdci Vismy, ktorí tu vzhľadom na kvalitu svojej zostavy zažívajú slabý týždeň. Dnes ešte niečo chceli vymyslieť zrejme pre Seppa Kussa, ktorý bol až siedmy v celkovom poradí, no len desať sekúnd od štvrtého Martineza. Najhrozivejšie vyzeral kopec Coll de Pradell (14,6 km; 7 %) s vrcholom v nadmorskej výške 1735 metrov, a to 60 km pred cieľom.
Žltí borci Vismy ťahali pelotón počas tohto stúpania až zrazu Sepp Kuss vypadol zo skupiny favoritov 1,8 km pred vrcholom. To bolo prekvapenie, ak nie šok. V tej chvíli ešte v skupine favoritov ostávalo asi 25 ľudí a z jeho kolegov aj Kruijswijk i Uijtdebroeks. Obaja asi najprv dostali pokyn pokračovať ďalej a nečakať doterajšieho lídra, no Kruijswijk sa napokon k nemu vrátil. V skupine teda prevzal iniciatívu tradične Marc Soler z UAE. Vrcholom prešlo na čele 12 ľudí - Pogačar, Almeida, Soler (3x UAE), Mas, Rubio, Sosa (3x Movistar), Landa (Soudal), Vlasov (Bora), Martinez (Groupama), Harper (Jayco), Bernal (Ineos) a Tiberi
(Bahrain Victorious)
. Nebol tam teda dokonca ani nový mladý líder Vismy a tiež ôsmy muž poradia Poels, no ten strácal na vrchole málo.
Ako to už býva, pole bolo veľmi roztiahnuté a bolo pravdepodobné, že sa skupina pri dlhom zjazde rozrastie. Na čele nemal kto ísť na krv, opäť to bol Pogačar, kto väčšinou šiel na prvej pozícii a menil sa so Solerom. Mali tam aj Almeidu. Situácia sa napokon vyvinula tak, že tie nožnice boli väčšie než sa čakalo. Najlepšie, čo zaostávalo, sa zgrupilo do veľkej asi 30-člennej skupiny ťahanej Vismou, no ich strata bola už minútová. Visma s Israelom ale dokázali znižovať odstup. Dostal sa k polminúte a topfavoriti stále za sebou nemali svoje mechanické vozidlá.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Sám Soler nedokázal vzdorovať sile zozadu a presne na úpätí predposledného kopca Collada de Sant Isidre (5 km; 8,6 %) sa skupiny spojili. Dôvodom bolo aj to, že Movistar napriek trojčlennému zloženiu vpredu nepomohol Pogačarovcom ani na chvíľu. Väčšia skupina bola spolu iba štyri minúty a už sa začala v kopci opäť rozpadať a teraz začal ťahať Movistar. No bolo to smiešne neskoro a neprinieslo nič. 29 km pred cieľom to v polovici kopca prestalo baviť Pogačara a nastúpil. Prvú minútu sa s ním dokázali držať ľudia ako Landa alebo Martinez, ale obaja to dlhšie nezvládli.
Na vrchole kopca mal Tadej takmer minútový náskok na Landu, ktorého pred sebou videla skupinka Martineza, Bernala, Vlasova či Masa. Nasledovalo šesť kilometrov zjazdu, a tak 13 km zvlneného terénu pred záverečným výšľapom. V tomto dlhom úseku si dali traja pretekári časovku - Pogačar, Landa a Bernal šli po samom od prvého po tretie miesto. Darilo sa im mierne dobiehať superfavorita. Na virtuálnom štvrtom mieste bola desaťčlenná skupina aj s Kussom, kde ale viazla spolupráca. Neboli tam domestici.
Pod cieľovým kopcom Queralt (6 km; 7,3 %) sa spojili Landa s Bernalom. Zo skupiny za nimi atakoval Enric Mas, no i keď sa dostal nadohľad k tejto dvojici, nevedel sa docvaknúť. Medzi týmito pretekármi v celkovom poradí bol malý rozdiel. Každá sekunda hrala úlohu. Vlasov virtuálne vypadával z pódia.

Pogačar prišiel do cieľa s radostnou grimasou, hoci v závere bolo toľko divákov pri ceste, že sa nevedel predrať cez pomaly idúce policajné motorky. 56 sekúnd za ním prešli pásku Bernal s Landom a bolo jasné, že Bernal sa dostane na tretiu priečku celkového poradia. Druhý, samozrejme, ostal Landa. Mas sa dotrápil s odstupom 2:14, no už 2:16 dostali Harper, Tiberi, Almeida a Martínez, ktorí ho teda v závere takmer dobehli. Kuss zaostal takmer až o štyri minúty. To bol teda najväčší výbuch spomedzi favoritov.
Tadej Pogačar má po dnešku v celkovom poradí už náskok 3:31 pred Landom a pre mnohých fanúšikov cyklistiky bol dnešným hrdinom Bernal, ktorý si jasne uzurpoval tretiu pozíciu, kde má už takmer minútový náskok pred Vlasovom, ktorý dnes šiel zle. Veľmi tesne za ním sa zoradili Mas, Harper a Martinez, teda trojica, ktorá je v jednej sekunde. Kuss vypadol z Top 10 a zaradil sa až na 12. priečku.
Egan Bernal skončil naposledy na pódiu celkového poradia v pretekoch World Tour na Gire 2021, ktoré vyhral. Je to teda jeho najlepší výkon od návratu po ťažkom páde v roku 2022. Túto sezónu ide veľmi pekne. Piaty v Kolumbii, tretí na Gran Camiňo, siedmy na Paríž - Nice a opäťsa zlepšil na katalánskych cestách. Budeme zvedaví, ako sa mu bude dariť o vyše mesiac v Romandii. Či už nebodaj aj nezaútočí na celkový triumf, keďže sa nevie o tom, aby mali na švajčiarskom etapáku štartovať Vingegaard, Pogačar, Evenepoel alebo Roglič.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Tedaja Pogačara (víťaz)
"Bola to veľmi ťažká etapa. Kontrolovali sme to od štartu dobre, no Visma sa rozhodla to v najťažšom kopci vziať na seba a udávať veľmi tvrdé tempo. Veď nás ostalo na vrchole kopca asi 60 km pred cieľom už iba desať. Ale my sme tam mali tiež Marca Solera. Takže to bolo fajn.
Ja som si potom povedal, že to skúsim v predposlednom kopci a podarilo sa."
Výsledky etapy
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 04:11:53
2. BERNAL Egan INEOS Grenadiers 00:57
3. LANDA Mikel Soudal Quick-Step 00:57
4. MAS Enric Movistar Team 02:14
5. HARPER Chris Team Jayco - AlUla 02:16
6. TIBERI Antonio Bahrain Victorious 02:16
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. POGAČAR Tadej UAE Team Emirates 25:06:16
2. LANDA Mikel Soudal Quick-Step 03:31
3. BERNAL Egan INEOS Grenadiers 04:53
4. VLASOV Aleksandr Bora - hansgrohe 05:46
5. MAS Enric Movistar Team 05:51
6. HARPER Chris Team Jayco - AlUla 05:51
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop