Poslednú etapu Tour de San Luis vyhral Modolo, Sagan skončil druhý

18.1.2014, 19:40 | Preteky vo svete | L. Timko a T. Šandor
Časť profesionálnych tímov začala sezónu 2014 v strednej Argentíne. Na Tour de San Luis už tradične kraľovali cyklisti z tohto kontinentu na čele s Nairom Quintanom. Ostatné hviezdy svetového pelotónu tu viac-menej trénovali.
 
 
argentinaTour de San Luis 2014 (UCI America Tour, 20-26. január, 1030.8 km)
1. 20.1. zvlnená ciel rovina San Luis > Villa Mercedes 164 km víťaz: Gaimon
2. 21.1. kopcovitá ciel rovina La Punta > Mirador Potrero 170,6 km víť.: Arredondo
3. 22.1. rovinatá ciel rovina Tilisarao > Juana Koslay 175,8 km víťaz: Nizzolo
4. 23.1. horská ciel rovina Potrero Funes > Alto Amago 168,7 km víťaz: Quintana
5. 24.1. indiv. čas. ciel rovina San Luis > San Luis 19,2 km víťaz: Malori
6. 25.1. kopcovitá ciel rovina Las Chacras > Mirador del Sol 184,4 km víť.: Arredondo
7. 26.1. zvlnená ciel rovina San Luis - Terazas Portezuelo 148,1 km víťaz: Modolo
 
startova-listinauvod-k-rocniku-2014
 
 
 
KONEČNÉ CELKOVÉ PORADIE
1. QUINTANA Nairo MOVISTAR TEAM 21h 35' 13''
2. vlajka GAIMON Phillip GARMIN - SHARP + 00' 35''
3. albansko GODOY Sergio SAN LUIS SOMOS TODOS + 01' 47''
4. ARREDONDO Julián TREK FACTORY RACING + 02' 54''
5. albansko MOYANO Enzo SAN LUIS SOMOS TODOS + 02' 59''
6. SEPÚLVEDA Eduardo BRETAGNE - SECHE ENVIRON. + 03' 38''
7. vlajka STETINA Peter BMC RACING TEAM + 03' 46''
8. DE MAAR Marc UNITEDHEALTHCARE PRO CYC. + 03' 51''
9. ATAPUMA Darwin BMC RACING TEAM + 03' 51''
10. vlajka POZZOVIVO Domenico AG2R LA MONDIALE + 03' 52''
80. vlajka SAGAN Peter CANNONDALE PRO CYCLING + 32' 46''
 
 
zvlnená ciel rovina San Luis > Terazas Portezuelo 148,1 km víťaz: Modolo
 
 
Záverečné predstavenie v argentínskom San Luis ponúklo fanúšikom cyklistiky zvlnenú etapu, ktorej záver bol zaujímavý hlavne pre šprintérov. Ale samotný hromadný dojazd do cieľa nemusel byť vôbec jednuduchý, pretože posledných dva a pol kilometra bolo do mierneho kopca a záverečných 600 metrov malo zaujímavú hodnotu 6 %. Siedmy finiš na týchto pretekoch tak sľuboval dramatické vyvrcholenie.
 
ÚNIK DŇA
.alm14. Carlos Betancur
(Ag2r)
.and14. Carlos Ochoa
(Androni Giocatolli)
.nez14. Cleberson Weber
(Clube Dataro)
.nez14. Juan Valencia
(Colombia)
.nez14. Pablo Arancón
(Čile)
Na začiatku dnešného dňa boli všetky úvodné snahy o opustenie pelotónu eliminované, takže na jedinú horskú prémiu poslednej etapy prišlo po sedemnástich kilometroch hlavné pole pohromade. Na menší kopec tretej kategórie symbolicky vystúpal ako prvý už istý víťaz tohto podujatia Nairo Quintana a spečatil tak svoj triumf aj vo vrchárskej súťaži. Potom takmer bezprostredne nasledovala šprintérska prémia, kde bol najrýchlejší Brazílčan Cleberson Weber (Clube Dataro). 
 
Po tomto neobvyklom úvode sa konečne podarilo piatim pretekárom prepracovať na čelo etapy. Do úniku sa dostali spomínaný Brazílčan, Carlos Ochoa (Androni Giocatolli), Juan Valencia (Colombia), Pablo Arancón (Čile) a Carlos Betancur (Ag2r). Hlavná skupina im však nedala veľké nádeje, pretože ich náskok ledva prekročil dve minúty. Ešte pred druhou rýchlostnou prémiou však opustil predné rady Pablo Arancón. Body na tejto prémii bral Juan Valencia, ale celkovým víťazom šprintérskej súťaže sa stal Julián Gaday (Buenos Aires). 
 
Dvadsať kilometrov pred cieľom bol už únik spracovaný pelotónom, takže žiadne prekvapenie ako v prvej etape sa nekonalo. Potom prišiel rad na šprintérske zoskupenia, aby zabezpečili hromadný dojazd do cieľa. S touto úlohou nemali  žiadny problém a päť kilometrov pred cieľom sa blížil na záverečný finiš kompaktný pelotón.
 
modolo-sacha-lampreNajviac síl v závere mal Sacha Modolo, ktorý si poradil aj s Petrom Saganom, ktorý chcel dnešnú etapu vyhrať a bol veľmi blízko. Nakoniec skončil na druhom mieste a nedovolil double Lampre-Merida. Tretí bol totiž Modolov rozbiehač a domáci borec Maximiliano Richeze. Jeho mladší brat Mauro finišoval štvrtý.
 
V celkovom poradí sa nič nezmenilo, Nairo Quintana vyhral svoje prvé preteky v tomto roku a len potvrdil vynikajúce výkony z minulej sezóny. Na druhom mieste skončil debutant vo World Tour Phillip Gaimon, ktorý si odkrútil skvelú premiéru a pre Garmin-Sharp môže byť v tomto ročníku dôležitým cyklistom. Tretia priečka putuje do rúk domáceho veterána Sergia Godoya, ktorý sa najlepšie pripravil na toto podujatie z pretekárov jazdiacich v juhoamerických kontinentálnych tímoch.
 
Slovenský borec Peter Sagan najskôr rozbehol sezónu tréningovo, ale v časovke a najmä v poslednej etape preukázal svoju starú-dobrú tvár, ktorá by mala v najbližších týždnoch naberať na intenzite. Preteky poňal veľmi rozumne so stúpajúcou formou v každej etape.
 
Sacha Modolo, víťaz etapy: "Po tretej etape, keď som nebol schopný zúčastniť sa šprintu, dal som si úlohu, aby som to napravil a vedel som, že finiš siedmej etapy je na to dobrým miestom. Ďakujem za úžasnú tímovú podporu spolujazdcov, vďaka ktorým sa to dnes nakoniec podarilo. Nikdy nie je jednoduché bojovať so Saganom v šprinte. Tento triumf je pre mňa aj satisfakciou, že sa mi podarilo tak skoro získať prvé víťazstvo v sezóne, premiérové v drese Lampre-Merida."
     
Tour de San Luis aj Tour Down Under zhrnieme v spoločnom sumári...
 
 
VÝSLEDKY 7. ETAPY
1. vlajka MODOLO Sacha LAMPRE - MERIDA 3h 13' 28''
2. vlajka SAGAN Peter CANNONDALE PRO CYCLING + 00' 00''
3. albansko RICHEZE Maximiliano LAMPRE - MERIDA + 00' 00''
4. albansko RICHEZE Mauro ARGENTÍNA + 00' 00''
5. albansko KEUKELEIRE Jens ORICA GREENEDGE + 00' 00''
6. vlajka NIZZOLO Giacomo TREK FACTORY RACING + 00' 00''
všetci cyklisti vysoko v celkovom poradí + 00' 00''
   
 
kopcovitá ciel rovina Las Chacras > Mirador del Sol 184,4 km víť.: Arredondo
 
 
184 kilometrov s cieľovým stúpaním bol už poriadny test v novej sezóne, ktorý zažili pretekári na Tour de San Luis. Bola to zároveň posledná možnosť razantnejšie hýbať s celkovým poradím. Zmene na poste lídra však asi nikto neveril. Nairo Quintana (Movistar) bol jasne najlepším cyklistom, keďže mal na tretie a horšie miesto náskok cez dve minúty. Druhý Phillip Gaimon
ÚNIK DŇA
.bmc14. L. Warbasse
(BMC)
.bse14. A. Delaplace
(Bretagne Seche)
.ltb14. K. De Haes
(Lotto)
.oge14. J. Keukeleire
(Orica)
.nez14. R. Mascaraňas
(Uruguaj)
.col14. J. Arango
(Columbia)
.jhb14. G. Brenes
(Jamis Hagens)
(Garmin) so stratou 26 sekúnd ťažil z úspešného úniku v prvej etape, kde si pripísal štyri a pol minúty náskoku. Zatiaľ teda predvádza niečo podobné ako vidíme často v pretekoch nižšej kategórie, kde si pelotón neustráži nenápadne vyzerajúci únik, ktorý často rozhoduje o víťazovi.
 
Bolo zrejmé, že dnes zvíťazí Quintana, niekto z domácich miláčikov alebo človek z úniku. Aj preto bol únik bohatý kvantitatívne, ale aj kvalitatívne. Vytvoril sa po 30-tich kilometroch od štartu a dostali sa do neho Lawrence Warbasse (BMC), Antonhy Delaplace (Bretagne), Kenny De Haes (Lotto), Jens Keukeleire (Orica), Richard Mascaraňas (Uruguaj), Juan Arango (Columbia) a Gregori Brenes (Jamis). Ani jeden z menovaných nebol vysoko v celkovom poradí, takže Quintana mohol byť pokojný. Napriek tomu Movistar viac ako šesť minút náskoku borcom nedovolil.

Navyše, proti atakerom hovorila aj história. Na tunajšom cieľovom kopci ešte obyčajný únik nikdy nevyhral. V posledných dvoch rokoch tu triumfoval Alberto Contador, ktorý však celkovo nevyhral a nebol spokojný so svojím výkonom. Ako sa napokon ukázalo, celá sezóna nebola ideálna a preto sem tentoraz radšej neprišiel.

Presne v polovici etapy sa náskok úniku zo šiestich minút začal znižovať. Mascaraňas a De Haes sa mohli aspoň potešiť víťazstvami na rýchlostných prémiách. Obaja však ako prví svoju snahu vzdali a vpredu ostalo päť ľudí. Pri ceduľke 30 km do cieľa zvesil nohy aj Brenes.
 
Zostavajúcej štvorici sa podarilo pod 6,5-kilometrový Mirador del Sol doraziť s malým náskokom, no prakticky okamžite pelotón pohltil Warbasseho. Tempo diktovala kontinentálna zostava San Luis Somos Todos. Bol to logický ťah družstva, ktoré dnes zažívalo vrchol sezóny a malo tretieho a štvrtého muža celkového poradia. Quintana nemusel nič vymýšľať.
 
arredondo-julianPôvodný únik bol rýchlo dostihnutý a rozdali si to vrchári. Z víťazstva sa tešil Kolumbijčan Julián Arredondo z Treku. Pre nováčika v Pro tímoch to bol už druhý úspech po triumfe v druhej etape. Toto meno si budeme musieť zapamätať. Za 25-ročným objavom týchto pretekov finišoval tretí muž poradia Sergio Godoy (Somos Todos) so stratou jedinej sekundy. Nairo Quintana (Movistar) si bez problémov situáciu ukontroloval päťsekundovou stratou.
 
Nebudeme polemizovať, ale možno to mal takto v pláne. Už žiadne drtivé ataky neskúšať a nevzbudzovať príliš veľký mediálny boom aj tlak na jeho osobu. Skvelý týždeň má za sebou aj Phillip Gaimon (Garmin), ktorý dnes s pomocou Thomasa Danielsona prišiel do cieľa ôsmy so stratou 14-tich sekúnd a ostal na druhom mieste. Z prvých šiestich miest konečného poradia by mali obsadiť až päť Juhoameričania. Traja z Kolumbie, dvaja z tunajšieho San Luiského regiónu.
 
Dnes prišiel Peter Sagan do cieľa s bývalým kolegom Nibalim a stratou piatich minút, čo znamená, že voľné tréningové tempo v stúpaní nenasadil. Záverečný deň by mal patriť šprintérom. Vlani skončil v poslednej etape Peter druhý. Zajtra by sa mohol pobiť o prvý triumf v sezóne. Časovkou aj dnešným výkonom ukázal, že forma postupne prichádza.
 
Julián Arredondo, víťaz šiestej etapy: "To je neuveriteľné! Som tak šťastný, že som vyhral. Plán bol, že som mal liezť v prednej skupine a potom sa pokúsiť vyhrať šprint. Bol to ďalší explozívny záver, čo mi vyhovuje. Nečakal som, že budem tak dobrý v tejto časti sezóny, ale dnes bola ďalšia príležitosť pre jazdcov môjho typu a som rád, že som ju dokázal premeniť na víťazstvo."
 
 
VÝSLEDKY 6. ETAPY
1. ARREDONDO Julián TREK FACTORY RACING 4h 16' 54''
2. albansko GODOY Sérigo SAN LUIS SOMOS TODOS + 00' 01''
3. QUINTANA Nairo MOVISTAR TEAM + 00' 05''
4. vlajka WEBER Cleberson REPREZENTÁCIA BRAZÍLIE + 00' 09''
5. SÉRPA José LAMPRE - MERIDA + 00' 10''
6. vlajka POZZOVIVO Domenico AG2R LA MONDIALE + 00' 12''
7. vlajka DANIELSON Thomas GARMIN - SHARP + 00' 14''
8. vlajka GAIMON Phillipe GARMIN - SHARP + 00' 14''
11. vlajka RODRÍGUEZ Joaquim KATUSHA TEAM + 00' 30''
62. vlajka SAGAN Peter CANNONDALE PRO CYCLING + 05' 00''
 

 
san-luis-2014-6
 
 
indiv. čas ciel rovina San Luis > San Luis 19,2 km víťaz: Malori
 
Na argentínske podujatie neodmysliteľne patrí aj časovka jednotlivcov, ktorá sa odohráva v meste San Luis. Na cyklistov čakalo dvadsať kilometrov v jednoduchom teréne, ktoré však mohli byť na začiatku sezóny dostatočným priestorom, aby zásadne poprehadzovali priebežné poradie. Dnes sme očakávali dva hlavné súboje. Ten prvý sa týkal priebežnej klasifikácie, keď priebežný líder Phillip Gaimon potreboval pred zajtrajšou kopcovitou etapou zvýšiť svoj štvorsekundový náskok pred Quintanom. V druhom súboji si zmerali sily majstri časovky ako Taylor Phinney či Adriano Malori, ktorí sa zas chceli predviesť vo svojej parádnej disciplíne.   
 
Aj keď drvivá väčšina pretekárov z profesionálnych tímov brala toto podujatie tréningovo, väčšina z nich sa nachádzala v poradí na tých vyšších priečkach, preto začiatok dnešnej časovky mal skôr propagačný charakter.
18°C
Prvý smerodajný čas dosiahol Marco Frapporti (Androni-Giocattoli), ktorý sa usadil na čele poradia s výsledkom 24:04. Približne v polovici štartového pola začali prichádzať na štart silnejší pretekári. Najskôr o jednu minútu prekonal Frapportiho španielsky jazdec Eloy Teruel (Jamis-HagensBermans), za ktorého sa zaradil slovenský borec Peter Sagan, ktorému chýbali na nového lídra s dosiahnutým časom 23:16 len dve sekundy.
 
Prvým skutočným časovkárskym špecialistom bol na štartovej rampe Adriano Malori (Movistar) a hneď to bolo na trati vidieť, pretože skvelým časom 22:11 deklasoval doterajších cyklistov a pre tých nasledujúcich vytvoril silnú prekážku. Taliansky borec totiž o tri sekundy prekonal aj výsledný čas minuloročného víťaza Sveina Tufta. Najskôr sa k nemu priblížil domáci pretekár a dvojnásobný držiteľ časovky na tomto podujatí Jorge Giacinti (San Luis), ktorý za ním zaostal o tridsať sekúnd. Maloriho najväčší konkurent Taylor Phinney (BMC) predviedol takisto vynikajúcu jazdu, ale v cieli mu chýbali tri sekundy, aby sa dostal na jeho pozíciu.
 
Keď ešte zostávalo na štarte okolo 30 pretekárov, Peter Sagan sa stále držal v priebežnom poradí na stále lepšie vyzerajúcom desiatom mieste. Menoslov za jeho chrbtom obsahoval čoraz zvučnejšie cyklistické mená, ktoré prikladali dnešnej jazde proti chronometru zvýšený význam. Vynikajúcim výkonom sa predviedol aj Tom Boonen, ktorý dosiahol o osem sekúnd lepší čas ako Sagan. Na mimoriadne skúsenom belgickom pretekárovi bol tak od začiatku sezóny vidieť obrovský hlad po cyklistike.
 
Potom sa očakávala najdôležitejšia bitka dnešnej etapy o líderskú pozíciu celých pretekov. Z prvej desiatky mal zatiaľ najlepší čas Arredondo, ale ten sa blížil k hranici 24. minút. Na trati potom zostávali už len traja pretekári. A tento súboj o priebežné prvenstvo ovládol nakoniec vo veľkom štýle maličký Nairo Quintana časom 23:29, ktorý predbehol Phillipa Gaimona o približne tridsať sekúnd.
 
Víťazom dnešnej etapy sa tak stal Adriano Malori, ktorý po prestupe do Movistaru vybojoval pre svoj tím už druhý triumf na týchto pretekoch a svojmu novému zamestnávateľovi dokázal, že v tejto sezóne bude patriť medzi časovkársku špičku. Druhá priečka Taylora Phinneyho takisto potvrdila Američanove kvality, ktoré tento rok smerujú na Tour de France. Tretie miesto patrí 39-ročnému domácemu borcovi Jorgemu Giacintovi. Peter Sagan sa udržal na vynikajúcom desiatom mieste, čo je v takejto konkurencii skvelý výsledok.
 
V priebežnom poradí sa tak na prvé miesto prepracoval Nairo Quintana, ktorý dnes testoval nový časovkársky bicykel, a pred zajtrajšou kopcovitou etapou asi len málokto verí, že môže o túto pozíciu prísť. Na druhé miesto sa prepadol Phillip Gaimon, ktorý stráca už 26 sekúnd. Tretia priečka patrí domácemu pretekárovi Danielovi Godoyovi, ale už s výrazným odstupom cez dve minúty.
 
Adriano Malori, víťaz etapy: "Ak mám byť úprimný, tak som vôbec nemyslel na triumf, pretože Phinney sem prišiel za víťazstvom a bol najväčším favoritom. Ale akonáhle som začal jazdiť, zistil som, že som veľmi silný. Vedel som, že môj čas bude dobrý, lebo som sa naozaj citil vynikajúco. Toto víťazstvo je pre mňa dôležité aj zo psychologického hľadiska, pretože je dvadsiaty štvrtý január a pred rozbiehajúcou sa sezónou mi dodalo množstvo sebadôvery."
 
Nairo Quintana, nový líder podujatia: "Dnes to bol nádherný deň pre celý tím. Na časovku som nastúpil viac-menej s cieľom nestratiť veľa času a otestovať moju výkonnosť v tejto disciplíne, ale na trati som mal veľmi dobré pocity a výsledok je toho dôkazom. Teraz musíme poslednú horskú etapu poňať iným spôsobom, ako sme očakávali. Myslel som, že na celkové víťazstvo tam budem musieť útočiť, ale teraz budeme jazdiť viac defenzívnym spôsobom, čo znamená reagovať na útoky na poslednom stúpaní."
 
VÝSLEDKY 5. ETAPY
1. vlajka MALORI Adriano MOVISTAR TEAM  22' 11''
2. vlajka PHINNEY Taylor BMC RACING TEAM + 00' 03''
3. albansko GIACINTI Jorge SAN LUIS SOMOS TODOS + 00' 29''
4. vlajka WARBASSE Lawrence BMC RACING TEAM + 00' 48''
5. AMADOR Andrey MOVISTAR TEAM + 00' 52''
6. vlajka QUINZIATO Manuel BMC RACING TEAM + 00' 53''
7. albansko BOONEN Tom OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 57''
10. vlajka SAGAN Peter CANNONDALE PRO CYCLING + 01' 05''
16. QUINTANA Nairo MOVISTAR TEAM + 01' 18''
33. vlajka GAIMON Phillip GARMIN - SHARP + 01' 48''
               
 
horská ciel rovina Potrero Funes > Alto Amago 168,7 km víťaz: Quintana
 
 
Štvrtá etapa v San Luis mala ako jediná prívlastok horská, pretože cyklistov zaviedla po záverečnom desaťkilometrovom výstupe do nadmorskej výšky 1700 metrov. Finiš však nebol na vrchole Alto Amago, na ktorom sa končilo prvýkrát v histórii pretekov, ale dva kilometre ďalej v Cerro Amago, kam sa jazdci museli len jednoducho spustiť. Na dnešnú etapu nenastúpil Janier Acevedo z Garminu, čo bola veľká strata pre Phillipa Gaimona, ktorý si musel na záverečnom kopci poradiť s útokmi na svoju líderskú pozíciu.
 
ÚNIK DŇA
.uhc14. J. Clarke
(UnitedHealthcare)
.nez14. J. Curuchet
(Argentína)
.nez14. J.Gaday
(San Luis)
.nez14. M. Presa
(Uruguaj)
.nez14. J. Arango
(Kolumbia)
Približne po desiatich kilometroch sa ako vždy vyprofiloval hlavný únik a ako vždy v ňom dominovali Juhoameričania. Juan Curuchet (Argentína), Julian Gaday (Buenos Aires), Matias Presa (Uruguaj), Juan Arango (Kolumbia) boli z nich dnes najviac motivovaní a do partie sa pridal aj Austrálčan Jonny Clarke (UnitedHealthcare). Pätica na čele pretekov odštartovala celkom svižne, pretože ich najskôr čakali nekonečné kilometre na rovine, a po prvej tretine etapy mali náskok presahujúci šesť minút. Vtedy sa postavil zo sedadiel v hlavnej skupine tím Garmin-Sharp a  výrazne začal korigovať potenciálnu hrozbu. Úspešne sa mu to podarilo a ich odstup sa ustálil na úrovni troch minút.
 
Na prvej rýchlostnej prémii sa bili o body Gaday a Curuchet, ktorí sa už na podujatí predstavili v úniku. Najviac bodov bral Curuchet, ale aj tak mu chýbal jeden na nového lídra tejto súťaže Gadaya. V druhej polovici dnešného dňa rýchlosť pelotónu nabrala na intenzite a únik sa čoskoro ocitol v ohrození. Približne 40 kilometrov pred cieľom ich odstup klesol pod jednu minútu, čo využila dvojica Čiľanov Patricio Almonacid a Jonathan Guzman na to, aby sa pripojila k pôvodnému úniku.
 
Druhý šprint vyhral Austrálčan Clarke pred novým mužom vpredu Almonacidom, ale zaujímavá situácia nastala aj v pelotóne, ktorý bol pred rozhodujúcimi pasážami štvrtej etapy veľmi roztiahnutý, čo mali na svedomí hlavne argentínska reprezentácia a tím San Luis Somos Todos. Potom sa na čele pelotónu usadil Movistar, ktorý začal diktovať tempo pred prvým stúpaním dnešného dňa. Tam už ale hlavná skupina neprichádzala kompletná.
 
Cez horskú prémiu tretej kategórie síce prešiel ako prvý vláčik tímu BMC, ale kolumbijský útočník  Nairo Quintana na Alto Amago ukázal svoju silu a typickým spôsobom sa zbavil hlavnej skupiny.
38°C
Udržať sa ho dokázal len domáci borec Sergio Godoy, ale hlavné pole strácalo už jednu minútu. V strede medzi týmito dvomi skupinami sa pohybovali Angel Rubiano a Josue Moyano. Quintana ale nechcel bojovať o víťazstvo v etape až do konca a Gadayovi jednoducho ušiel.
 
Dvadsaťtriročný Kolumbijčan neohrozene stúpal za svojím prvým víťazstvom v sezóne, kým väčšina štartového poľa na tomto kopci trpela. Tri kilometre pred cieľom trpel aj líder pretekov Gaimon, na ktorého si Quintana zatiaľ vyjazdil dve minúty k dobru. Mladý Kolumbijčan si nakoniec pripísal prvé víťazstvo v sezóne sólovou jazdou na Alto Amago. Na druhom mieste dorazil Sergio Godoy zo San Luis, tretí skončil Darwin Atapuma  (BMC). Hegemóniu južanských jazdcov v tejto etape dopĺňal na štvrtom mieste Jozue Moyano (San Luis). Po upresnení informácii skončil na piatom mieste Američan Lucas Euser (UnitedHealthcare) a napokon šiesty bol Rubiano Chavez (Kolumbia).
 
Nairo Quintana tak napriek zdravotným problémom v prvej etape odštartoval sezónu skvelým víťaztvom na náročnom stúpaní, keď mu ani jeden zo súperov nestačil konkurovať. Ak sa tento Kolumbijčan takto ukazuje na začiatku sezóny, počas jej vrcholov bude takmer neporaziteľný. Tento fakt si musí uvedomiť najmä Phillip Gaimon, ktorému sa podarilo aj po dnešnej etape udržať priebežné prvenstvo. Aj keď to bolo veľmi tesné, pretože Quintanovi chýbali podľa dostupných informácii iba štyri sekundy, aby ho odsunul na druhé miesto.
 
Američan Phillip Gaimon sa teda udržal na čele pretekov, ale Nairo Quintana skutočne za ním číha len o štyri sekundy, takže v šiestej etape ho určite popreháňa na poslednom kopci. Dnešným výkonom sa do najlepšej desiatky predrali Sergio Godoy, Rubiano Chavez, Josue Moyano a Lucas Euser. Najväčšie vrchárske hviezdy sa teda dnes nezapojili do tohto súboja, preto sa výber na víťaza zúžil do týchto mien, medzi ktorými jasne vyčnieva Nairo Quintana.  
 
Peter Sagan zažil ďalší deň pre naberanie pretekárskej formy a v cieli stratil dvadsať minút. V zajtrajšej časovke môže aj nemusí mať motiváciu. Nedá sa to z našej pozície dopredu jasne tipovať.
 
 
Nairo Quintana, víťaz etapy: "Na prvom kopci sa líder pretekov držal dobre, pretože nebolo dlhé a strmé, ale to záverečné bolo iné, dlhšie, náročnejšie s rozbitými cestami. To bol dôvod, prečo som mohol urobiť väčšiu medzeru. Spravil som môj útok a potom som liezol veľmi dobre. Pre môj výkon bol však rozhodujúci tím, ktorý bol senzačný, a ja som sa takisto cítil veľmi silný. Bolo pre mňa motivujúce získať líderský dres, ale uvidíme, čo sa stane zajtra. Časovku som tento rok ešte netrénoval. Gaimon má silných spoluhráčov pre zbytok pretekov, takže to bude o čakaní na šancu a jej využití."    
 
 
VÝSLEDKY 4. ETAPY
1. QUINTANA Nairo MOVISTAR TEAM 4h 15' 33''
2. albansko GODOY Sergio SAN LUIS SOMOS TODOS + 00' 50''
3. ATAPUMA Darwin BMC RACING TEAM + 01' 32''
4. albansko MOYANO Enzo SAN LUIS SOMOS TODOS + 01' 39''
5. vlajka USER Lucas UNITEDHEALTHCARE PRO CYC. + 01' 45''
6. RUBIANO Miguel vlajka + 02' 09''
7. vlajka STETINA Peter BMC RACING TEAM + 02' 46''
93. vlajka SAGAN Peter CANNONDALE PRO CYCLING + 19' 57''
 
 
rovinatá ciel rovina Tilisarao > Juana Koslay 175,8 km víťaz: Nizzolo
 
 
Po včerajšom vrchárskom závere bol dnes na programe opäť jednoduchší profil, ktorý sa mal skončiť hromadným špurtom. V pondelok zostal tím OPQS osamotený pri sťahovaní odstupu utečencov, čo využil na prekvapujúce víťazstvo priebežný líder pretekov Phillip Gaimon. Dnes proti podobnému luxusnému náskoku bojoval minimálne jeho celok Garmin-Sharp, ktorý mal v spolupráci so šprintérskymi tímami zabezpečiť spoločný dojazd do cieľa. Posledné kilometre boli síce do mierneho kopca, no pred dvomi rokmi tu dokázal triumfovať Francesco Chicchi.
 
Ani tretí deň sa nezaobišiel bez skorého útoku, do ktorého sa popri piatich juhoamerických cyklisitoch prepracoval aj francúzsky pretekár.
40°C
V dnešnom úniku sa teda predstavili Clément Koretzky (Bretagne-Séche), Patricio Almonacid (Čile), Ignacio Maldonado (Uruguaj) a trojica z domácej reprezentácie Juan Ignacio Curuchet, Julian Barrientos, Rubén Ramos. Ich maximálna časová výhoda však nepresiahla päť minút. Dnes sprevádzalo pretekárov polooblačné počasie, ale stále s vysokými teplotami, ktoré atakovali hranicu 38 stupňov Celzia.
 
Na čele balíka totiž od začiatku poctivo pracovalo americké zoskupenia lídra pretekov, ktoré nedovolilo utečencom získať veľkú výhodu. S takouto taktikou vstúpili do dnešného dňa predovšetkým traja borci z Argentíny, ktorí sa spoliehali na podobný priebeh etapy, aký sa odohral v úvodnej etape, a v početnom zložení na čele pretekov chceli podkúriť šprintérom. Prvá rýchlostná prémia putovala do rúk Juana Ignacia Curucheta a body z jedinej horskej prekážky zas bral Patricio Almonacid.
 
Pelotón nenechával nič na náhodu a po prekonaní týchto prémii sa oprel do pedálov a náskok vedúcej šestice systematicky klesal. Pri tejto naháňačke bolo jasné, že osud utečencov bude spečatený ešte pred druhou šprintérskou prémiou, ktorá bola 25 kilometrov pred cieľom. Popri tom všetkom sa podľa priebežných informácii rozdelila hlavná skupina približne na dve rovnaké skupiny. V tej druhej sa ocitol napríklad aj Joaquim Rodríguez. Ešte horúcejší záver etapy  pripravili aj teploty, ktoré už presiahli 40 stupňov.
 
Tesne pred druhou rýchlostnou skúškou bol podľa očakávaní únik pohltený a na čele pretekov sa usadila približne stočlenná skupina. Po miernych turbulenciách počas etapy však nakoniec pelotón preťal poslednú prémiu v mestečku El Potrero kompletný. Tesne po poslednej skúške, ktorú vyhral Pieter Weening (Orica) vyrazila dopredu štvorica pretekárov s miernym náskokom na úrovni dvadsať kilometrov pred cieľom. Štastie skúšali minuloročný obhajca Daniel Diaz (San Luis), Marco Marcato (Cannondale), Alfredo Lucero (San Luis) a nakoniec aj Pieter Weening. Malý odstup si dokázali udržať len tento Holanďan a víťaz z minulého roku Diaz, no pelotón im veľkú šancu nedával.
 
Tak sa aj stalo a posledné kilometre si hlavná skupina vychutnávala pohromade. Prvý špurt na týchto pretekoch vyhral Giacomo Nizzolo (Trek Factory Racing). Boonena s Farrarom dokázal zdolať druhý Francisco Ventoso (Movistar). Cavendish dnes pomáhal Boonenovi.
 
Petra Sagana sme na prvých priečkach v cieli nemali. Podľa zahraničných médií ho trápili problémy s trávením, takže zrýchlený záver etapy vypustil a namerali mu 44-sekundovú stratu. Samotný Peter to však vyvrátil a tvrdí, že je v poriadku. Tieto horúce januárové výjazdovky minimálne cez polovicu planéty v každom prípade nesú so sebou riziká spojené s obrovských teplotným rozdielom oproti Európe a tento rok sa oplatilo radšej sezónu začať o pár dní neskôr. Qatar, Dubaj a Omán by mali byť z hľadiska teplôt pre cyklistov vľúdnejšie.
 
Celkové poradie ostáva bez zmien. Zajtra je na programe najťažšia horská etapa s cieľom na Alto Amago, takže to bude prvý tohtosezónny festival vrchárov.
 
 
Giacom Nizzolo, víťaz etapy:"Posledné kilometre boli do mierneho kopca, takže rýchlosť nebola veľmi vysoká, ale bolo to ťažké, pretože každý chcel ísť dopredu. Na poslednom kilometri som bol na desiatej pozícii s mojími spolujazdcami. Lampre bolo na čele a potom Cavendish rozbehol šprint pre Boonena. Ja som vyrazil zozadu a napokon sa mi ich podarilo predbehnúť 100 metrov pred cieľom. Počas etapy som sa necítil vôbec dobre kvôli horúčave, ale v závere to už bolo veľmi, veľmi dobré. Som veľmi šťastný."    
 
 
VÝSLEDKY 3. ETAPY
1. vlajka NIZZOLO Giacomo TREK FACTORY RACING 4h 14' 19''
2. vlajka VENTOSO Francisco MOVISTAR TEAM + 00' 00''
3. albansko BOONEN Tom OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 00''
4. vlajka FARRAR Tyler GARMIN - SHARP + 00' 00''
5. vlajka APPOLLONIO Davide AG2R LA MONDIALE + 00' 00''
favoriti na celkové poradie v pelotóne + 00' 00''
91. vlajka  SAGAN Peter CANNONDALE PRO CYCLING + 00' 44''
 
 
kopcovitá ciel rovina La Punta > Mirador Portero 170,6 km víť.: Arredondo
 
 
Už počas druhého dňa v Argentíne sa museli pretekári vysporiadať s finišom na vrchole stúpania. V priebehu etapy na nich čakal ešte jeden ľahší kopec, ale na posledných piatich kilometroch sme sa mohli tešiť na prvú vrchársku bitku sezóny. V pelotóne robili problémy okrem týchto kopcovitých prekážok aj veľké horúčavy a žalúdočné ťažkosti, ktoré sužovali viacerých cyklistov, najmä európskych. V minulom roku na Mirador Portero triumfoval miestny borec Alex Diniz, preto aj dnes mohol vypáliť rybník veľkým hviezdam domáci pretekár, ktorý je oveľa lepšie etablovaný na argentínske podmienky.
 
Takmer okamžite na začiatku etapy sa od pelotónu odtrhla pätica juhoamerických cyklistov Cristian Martinez a Jorge Giacinti (obaja San Luis), Sebastian Trillini (Argentína), Sebastién Tolosa (Buenos Aires Provincia) a Jonathan Guzmán (Čile). Počas rýchlych úvodných kilometrov, ktoré sprevádzal aj silný vietor, si nedokázali vypracovať taký veľký náskok, ako utečenci vo včerajšej etape, a ich odstup kolísal na úrovni tri - štyri minúty od hlavného poľa.
 
Na stúpaní tretej kategórie, ktorú ukoristil Christian Martinez, stratil kontakt s vedúcou skupinou Sebastian Trillini a čoskoro sa tento Argentínčan vrátil späť do pelotónu. Na prvej šprintérskej prémii teda bojovala už len štvorica cyklistov a najrýchlejším v nej bol Sebastién Tolosa. Tomuto pretekárovi sa podarilo vyhrať aj druhú šprintérsku prémiu, ktorá bola 40 kilometrov pred cieľom. Únik stále pracoval s časovou výhodou tri a pol minúty, ale tím Garmin-Sharp na čele pelotónu začal pomaly ukrajovať z ich náskoku.
 
V tom čase už vo vedúcej skupine nefiguroval ani Cristian Martinez. Trojica na čele pretekov si stále užívala dvadsať kilometrov pred cieľom náskok presahujúci dve minúty, ale zvyšujúca sa rýchlosť pelotónu však pre nich neveštila nič dobré. Hlavná skupina bola v kompletnom zložení a pred cieľové stúpanie navyše prichádzala vo veľkej rýchlosti. Utečenci preto jazdili so stále menším náskokom.  Na čele sa udržali už len Guzmán a Giacinti. Z tohto všetkého mal najväčšiu radosť priebežný líder pretekov Phillip Gaimon, ktorý si tak na záverečnom 5-kilometrovom stúpaní mohol udržať svoj značný náskok, ktorý si vybudoval vo včerajšej etape. 
 
Argentínsko - čilský súboj v závere etapy symbolicky vyhral Giacinti, ktorý sa zbavil svojho súpera, ale obidvaja sa aj tak opäť objavili v pelotóne. Takmer na začiatku stúpania po prvom kilometri z hlavnej skupiny útočil Damiano Caruso (Cannondale). Necelé dva kilometre pred vrcholom sa za ním sa vydali Peter Stetina (BMC) a spolu s ním to bol nakoniec Julián Arredondo (Trek Factory). A dvadsaťpäťročný Kolumbijčan sa napokon stal aj víťazom tejto etapy. Na druhom mieste prišiel do cieľa Peter Stetina a tretí skončil Nairo Quintana. 
 
Julián Arredondo ako čerstvý nováčik vo World Tour tíme sa odvďačil zoskupeniu Trek Factory tým najlepším spôsobom, keď na stúpaní Mirador Portero si poradil s Petrom Stetinom i Nairom Quintanom a hneď na svojich prvých etapových pretekoch v novom tíme preukázal svoj vrchársky talent.
 
Peter Sagan dnes nemal šancu pobiť sa o víťazstvo, takže v pokoji prišiel do cieľa s viacerými kolegami a stratou cez sedem minút. Pre Petra je dôležitejšie to, že zatiaľ nemá na konte žiadne body v bodovacej súťaži, o ktorú sa zrejme vďaka ďalším dvom horským dojazdom a časovke pobijú vrchári. Pre Petra to teda vyzerá na pokojnejší týždeň bez množstva stresujúcich situácií, aj keď Terminátor odjakživa pojem stres nepozná.
 
Podľa očakávania ostal na prvom mieste celkovej klasifikácie Phillip Gaimon, ktorý útoky Kolumbijčanov zatiaľ ustal, dnes finišoval pätnásty a stále si drží viac ako štyri minúty náskoku. Uvidíme čo sa bude diať vo štvrtok v najťažšej etape. Odhliadnuc od Gaimona sú odstupy zatiaľ minimálne. Zajtra by sa mohli dostať do akcie šprintéri. Samozrejme, ak bude o špurt dostatočný záujem. V pondelok nebol.
 
 
Julián Arredondo, víťaz etapy: "Som veľmi šťastný. Toto víťazstvo chcem venovať svojim rodičom a všetkým fanúšikom kolumbijskej cyklistiky. Bol to môj deň. Musím sa poďakovať Stetinovi, za ktorého som sa v kľúčovom okamihu rozhodol zavesiť. V závere som mal viac síl."
 
 
VÝSLEDKY 2. ETAPY
1. ARREDONDO Julián TREK FACTORY RACING 4h 13' 21''
2. vlajka STETINA Peter BMC RACING TEAM + 00' 00''
3. QUINTANA Nairo MOVISTAR TEAM + 00' 03''
4. ATAPUMA Darwin BMC RACING TEAM + 00' 03''
5. vlajka POZZOVIVO Domenico AG2R LA MONDIALE + 00' 05''
6. vlajka ZUBELDIA Haimar TREK FACTORY RACING + 00' 05''
ostatní favoriti v pelotóne malé straty
102. vlajka SAGAN Peter CANNONDALE PRO CYCLING + 07' 26''
 
 
san-luis-2014-2
 
zvlnená ciel rovina San Luis > Villa Mercedes 164 km víťaz: Gaimon
 
 
San Luis je jedna z provincií Argentíny a rozprestiera sa v geografickom strede obrovskej krajiny. Hlavným mestom provincie, v ktorej žije iba 430 tisíc ľudí, je rovnomenné mesto San Luis. Cyklistiké preteky sú pre tunajších veľmi nádejným spôsobom propagácie. V roku 2011 sa na čelo provincie dostal veľký fanúšik cyklistiky Claudio Poggi, a odvtedy sem vďaka lepšiemu marketingu a finančnému ohodnoteniu začali chodiť profesionáli. Tento rok tu už po druhý raz začínal sezónu aj náš Peter Sagan.
 
Prvá etapa mala oťukávací charakter. Nemala v profile žiadne náročné stúpania a po 164 kilometroch zo San Luis do mesta Villa Mercdes sa očakával klasický šprintérsky dojazd.
 
O únik bol slušný záujem najmä z prokontinentálnych a kontinentálnych tímov. Po ustálení situácie sa vpredu usadila pätica Messineo (San Luis), Gaimon (Garmin), Contreras (Argentína), De Maar (UnitedHealthcare) a Gaday (Buenos Aires). Údaje o náskoku pred pelotónom sa rôznilli, no určite presiahol hranicu dvanástich minút.
 
S týmto stavom neboli spokojné niektoré tímy, a tak sa v polovici etapy vyprofilovala druhá skupina, v ktorej boli Alvarado (Čile), Da Rosa (Clube Dataro) a Meier (Orica).
 
36°C
V Európe máme zimu, no Južná Amerika prežíva najteplejšie mesiace v roku. Ortuť teplomera dnes siahala na hranicu 36 stupňov, čo si u pretekárov z Európy vyžadovalo minimálne týždňovú prípravu v Argentíne, aby sa prispôsobili.
 
Trasa v sebe zahŕňala dve šprintérske a jednu vrchársku prémiu, no to nás nemuselo zvlášť trápiť. Dres lídra vrchárskej súťaže si vybojoval trochu záhadný Američan Phillip Gaimon, ktorý po piatich rokoch v amerických kontinentálnych tímoch podpísal kontrakt s Garminom, napriek tomu, žeby mal za sebou výraznejšie výsledky. Naposledy obliekal dres Bisselu, teda zvykol absolvovať prestížne preteky ako Tour of California či USA Pro Challenge.
 
Tempo bolo veľmi slušné a celá etapa v priemernej rýchlosti atakovala 50 km/h. S blížiacim sa cieľom dokonca naberala na obrátkach aj teplota vzduchu a blížila k štyridsiatke. Aj to nebola dobrá správa pre trojicu Alvarado, Da Rosa a Meier, ktorá sa nachádzala medzi pôvodným únikom a pelotónom. Štyridsať kilometrov pred cieľom to vzdali a vpredu ostalo iba päť ľudí.
 
Medzi tým prišla z konvoja informácia o odstúpení Alessandra Petacchiho, ktorý mal byť platnou súčasťou vláčika Marka Cavendisha. Problémy nastali aj v úniku, kde 25 km pred páskou došlo k situácii, ktorá sa často nestáva, a to pádu Messinea a De Maara. Oboch to definitívne nevyradilo z boja o víťazstvo, no vpredu ostali sami dvaja domáci Contreras a Američan Gaimon. Pelotón zaostával stále o sedem minút, takže sa zdalo, že pred náročnými kopcovitými etapami viaceré tímy nemajú snahu tvoriť preteky ihneď od začiatku, keďže sa o celkovom víťazovi dnes nerozhoduje.
 
V závere sa 27-ročný Phillip Gaimon odtrhol od miestneho matadora Contraresa a zvíťazil o dvanásť sekúnd. Na treťom mieste dorazil De Maar a najviac otlčený Messineo štvrtý so stratami cez minútu. Piate až ôsme si rozdelila trojica Alvarado (Čile), Da Rosa (Clube Dataro) a Meier (Orica), ktorá podľa mylných informácií únik vzdala. Pelotón špurtoval (vyhral Modolo) so stratou 4:35. Peter Sagan sa do záveru výraznejšie nezapojil. Finišoval na 76. mieste v "útrobách" balíka.
 
V závere mali menšiu kolíziu a následný pád Nairo Quintana (Movistar) s Lucom Paolinim (Kaťuša), ale ani jeden sa vážnejšie nezranil. Nepripísali si ani stratu. Quintana navyše dostal defekt a už dva dni ho trápia problémy s trávením. Vyššie sme spomínali odstúpenie Petacchiho. Skúseného Taliana vyradili žalúdočné problémy. Viacero cyklistov má s tunajšími horúčavami zdravotné problémy.
 
Lídrom celkového poradia (bonifikácie sa neudeľujú) sa zákonite stal rodák z Columbusu Phillip Gaimon, ktorý vstúpil do profesionálnej cyklistiky mimoriadne zapamätateľným spôsobom. Doteraz nevyhral žiadne preteky pod hlavičkou UCI. Triumfoval iba na menších či exhibičných pretekoch v Severnej Amerike.

Zajtra už preverí borcov prvý cieľový kopec Mirador Potrero (profil 2. etapy). Bude to veľká výzva pre Juhoameričanov a budeme zvedaví aj na to, ako sa zachová Gaimon. Štyri a pol minúty by mohol udržať, no problém bude mať aj s dnešnými kolegami z úniku a tiež ľuďmi, ktorí sa v trháku objavia zajtra.
 
 
VÝSLEDKY 1. ETAPY
1. vlajka GAIMON Phillip GARMIN - SHARP 4h 06' 54''
2. albansko CONTRERAS Emiliano REPREZENTÁCIA ARGENTÍNY + 00' 12''
3. DE MAAR Marc UNITEDHEALTHCARE PRO CYC. + 01' 17''
4. albansko MESSINEO Leandro SAN LUIS SOMOS TODOS + 01' 26''
5. vlajka DA ROSA Christian CLUBE DATARO DE CICLISMO + 03' 52''
76. vlajka SAGAN Peter CANNONDALE PRO CYCLING + 04' 35''
 favoriti na celkové poradie v pelotóne + 04' 35''
 

 
san-luis-2014-1
 
 
 

 

 
 
 
Diskusia k Tour de San Luis je zablokovaná.
 
{jcomments off}

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop