Kwiatkowski porazil Sagana na Strade Bianche 2014

7.3.2014, 21:42 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Strade Biance ponúklo pre fanúšikov prvý súboj na jarných klasikách medzi Petrom Saganom a Fabianom Cancellarom, ale náročný terén sem pritiahol aj výborných vrchárov a univerzálnych jazdcov, čo sľubovalo napínavú cyklistiku až do samého záveru podujatia. 
 
 
vlajka STRADE BIANCHE 2014 (klasika UCI Europe Tour, 1.1)
 
SOBOTA 8.5. zvlnený ciel rovina San Gimignano > Siena 198 km víťaz: Kwiatkowski
 
startova-listina
 
 
Talianske preteky Strade Bianche síce otvorili v tomto roku svoje brány len po ôsmykrát, ale aj za ten krátky čas sa dokázali vypracovať na atraktívne podujatie, na ktorom chcú zvíťaziť mnohí špičkoví pretekári. Jedinečnosť týmto pretekom dodávajú biele, prašné, nespevnené cestičky, ktoré sú popretkávané krátkymi, ale prudkými kopčekmi v nádhernom prostredí Toskánska. Rozhodujúca fáza pretekov začínala po 120-tich kilometroch na dvoch najdlhších prašných úsekoch, kde každé zaváhanie znamenalo stratené nádeje. Zvlnený terén potom ponúkal niekoľko dobrých príležitostí na atak, ale pre jazdcov bolo najdôležitejšie zvládnuť záverečných 800 metrov do kopca v historickej časti mesta Siena, ktoré mali na začiatku sklon 16 % a ktoré boli po 200 kilometroch v sedle mimoriadne náročné.
 
Na prvých kilometroch sa o rozruch staral najmä Marco Frapporti (Androni Giocattoli), ktorý sa pokúšal atakovať z pelotónu. Keď sa po chvíli k nemu pridali aj Andrea Fedi (Yellow Fluo), Angelo Pagani (Bardiani) a Davide Frattini (UnitedHealhcare),
ÚNIK DŇA
.and14. Marco Frapporti
(Androni)
.yel14. Andrea Fedi
(Yellow Fluo)
.bar14. Angelo Pagani
(Bardiani)
.uhc14. Davide Frattini
(UnitedHealthcare)
hlavná skupina pustila túto štvoricu bez problémov dopredu. Agilní domáci borci si čoskoro vybudovali značný nákok. Na pretekárov čakali prvé biele úseky po tridsiatich kilometroch, ktoré išli v rýchlom slede za sebou. V týchto momentoch  si chlapci v úniku vypracovali až 11-minútový náskok, na čo zareagoval ako prvý tím Movistar a prebral na čele hlavnej skupiny iniciatívu. Alejandro Valverde bol jedným z dnešných favoritov, pretože impulzívny záver v Siene perfektne vyhovoval jeho jazdeckým schopnostiam.
 
Zahanbiť sa nedalo ani domáce zoskupenie Cannondale, ktoré ponúklo Movistaru pomocnú ruku a ktoré tu obhajovalo prvé dve miesta z minulého roku. Peter Sagan tiež patril do užšej skupinky favoritov a aj jeho doménou malo byť posledných 800 metrov. Medzitým sa odstup vedúcej štvorice pohyboval na úrovni siedmich minút. V polovici pretekov tak boli spestrením iba technické problémy Andreu Fediho, ktorý na chvíľu vypadol z brejkovej skupiny, ale nakoniec sa do nej dokázal vrátiť. Oveľa zaujímavejšiou však bola správa o odstúpení Filippa Pozzata (Lampre-Merida), ktorý tvoril v spolupráci s Ulissim a Cunegom na tomto podujatí veľmi silný triumvirát. 
 
Na začiatku najdlhších nespevnených úsekov mali utečenci náskok päť minút,
15°C
ktorý stále úmerne klesal, čo znamenalo úplnú kontrolu pelotónu nad ich osudom. Po prvom tomto úseku sa pelotón mierne zredukoval, ale na normálnych cestách sa potom niektorí borci vrátili späť do hlavnej skupiny. Potom sa pár cyklistov snažilo opustiť pelotón, ale silné tímy na jeho čele im nedovolili výraznejšie sa vzdialiť.
 
Päťdesiat kilometrov pred cieľom čakal na pretekárov jediný päťhviezdičkový úsek, na ktorom začalo rozhodovanie o dnešnom víťazovi. Na čele hlavnej skupiny sa tak prezentovali už aj tímy Sky či BMC a Trek sa rovnako príkladne staral o Cancellaru. Táto pasáž poriadne natiahla pelotón, pričom jazdci, ktorí zostali vzadu, s ním začali postupne strácať kontakt. To platilo aj pre Lucu Paoliniho, ktorého ale vyradil z hlavnej skupiny defekt. Medzitým náskok utečencov klesol na jednu minútu. Angelo Pagani sa preto odpojil od svojich bývalých kolegov a na čele pretekov zostal sám.
 
Nakoniec to bol tím Tinkoff-Saxo, ktorý odviedol na tomto úseku skvelú demolačnú prácu, ktorej výsledkom bolo roztrhnutie pelotónu, v ktorom zostalo už len 25 borcov. Napriek tomu sa podarilo z tejto skupiny zaútočiť Diegovi Rosovi (Androni), ktorý pripravil Paganiho o štatút lídra pretekov. Dráma pokračovala aj v hlavnej skupine, ktorá sa rozdelila na dve polovice, pričom Sagan a Cancellara zostali v tej druhej, ale na asfaltových cestách sa opäť všetko spojilo a na čele pretekov tak zostali len tí najväčší favoriti.
 
Tinkoff-Saxo si udržal na čele Kreuzigera, Bennatiho a Juul-Jensena, ale tento masaker najlepšie prežil OPQS, ktorý zostal vpredu až s piatimi jazdcami. Peter Sagan zostal už osamotený, rovnako ako Cancellara. 27 kilometrov pred cieľom sa potom OPQS začal hrať so svojími súpermi a do úniku poslal Mattea Trentina. Okamžite reagovali Evans, Geschke, Stannard, Amador, Vicioso a hlavná skupina sa teda rozdelila na tri časti. Trentin nemal proti presile šancu a čoskoro ho títo piati pretekári doplnili na čele pretekov. Medzitým Tinkoff-Saxo kontroloval hlavnú skupinu. Táto selanka však netrvala dlho a obidve skupiny sa spojili. Potom na krátkom stúpaní zaútočil Peter Sagan, ku ktorému sa dokázal pridať len Michal Kwiatkowski a dvaja mladí borci tak utvorili na čele novú skupinku.
 
Ich náskok sa postupne vyšplhal na 30 sekúnd, pretože sa výborne dopĺňali. Kým Sagan ťahal Kwiatkowskeho na krátkych kopčekoch, poľský pretekár na rovinkách zas využíval svoje časovkárske schopnosti. Štrnásť kilometrov pred cieľom mali už náskok jednu minútu, a to napriek tomu, že za nimi sa na čele prenasledovateľov striedali mnohí jazdci. Keďže táto kooperácia nefungovala, Valverde musel zaútočiť, ak sa chcel dostať na čelo pretekov. Silu na reakciu našli len Kreuziger, Cancellara a Cunego. Ale desať kilometrov pred cieľom musel španielsky borec stále zmazať minútový odstup.
 
Pät kilometrov pred cieľom si slovensko - poľská dvojica udržiavala pred Valverdem 50-sekundový náskok, takže sme sa už mohli pripravovať na krásny súboj týchto dvoch cyklistov na Piazza del Campo. Spomínaná trojica za Valverdem sa začala prepadať dozadu, takže na týchto borcov už nestriehlo žiadne nebezpečenstvo. Sagan a Kwiatkowski si napokon udržali svoj náskok a o víťazovi Strade Bianche rozhodli ich lezecké schopnosti na prudkom záverečnom kopci.
 
Nakoniec mal najviac síl Michal Kwiatkowski a porazil Petra Sagana. Pre tretie miesto si došiel Alejandro Valverde. Štvrté miesto si vybojoval Cunego, Roman Kreuziger skončil na piatej priečke a Cancellara dorazil šiesty.
 
Michal Kwiatkowski tak pokračuje v úžasných výkonoch v tejto sezóne a na svoje konto si pripísal už štvrté víťazstvo. Ak jediný sa dokázal nalepiť na Petra Sagana pri jeho ataku a napokon mu nedal šancu ani na záverečnom stúpaní. Na tvári nášho borca sme mohli v cieli vidieť veľké sklamanie, kde trochu prekvapujúco podľahol poľskému pretekárovi, ktorý ale jazdí v parádnej forme. Napriek tomu aj Sagan predviedol výborný výkon, keď ako jediný zo svojho tímu prežil najťažšiu selekciu na prašných cestách a potom ešte dokázal v závere zaútočiť. Dnes mu teda chýbalo k úplnej dokonalosti len víťazné gesto.
 
Alejandro Valverde takisto potvrdil výbornú formu, a aj keď nestačil na dvoch mladíkov, ostatným pretekárom nedal v závere žiadnu šancu. Damiano Cunego zas dokázal, že predsezónne veľké odhodlania asi nezostanú len prázdnymi vyhláseniami. Roman Kreuziger opäť potvrdil, že angažmán v Tinkoff-Saxo je skvelým krokom v jeho kariére a na Ardénske klasiky príde určite v nebezpečnej forme. Fabian Cancellara sa zas nenápadne pripravuje na jarné vrcholy a jeho dnešná snaha byť na čele pretekov ukazuje, že Spartakus v žiadnom prípade pred klasikami neskladá zbrane.                  
 
Michal Kwiatkowski (OPQS): "Sagan vedel, že tento finiš bude viac vyhovovať mne. Musel som to využiť a nastúpiť. Videl som na ňom, že trpí, tak som to skúsil. Dnešný deň mi pripomenul naše súboje s Petrom z juniorských čias, keď sme tiež unikali ostatným súperom."
 
 
VÝSLEDKY PRETEKOV:
1. .opq14. vlajka KWIATKOWSKI Michal 5h 20' 33''
OMEGA PHARMA - QUICK-STEP
2. .cpc14. vlajka SAGAN Peter + 00' 18''
CANNONDALE PRO CYCLING
3. .mov14. vlajka VALVERDE Alejandro + 00' 35''
MOVISTAR TEAM
4. .lam14. vlajka CUNEGO Damiano + 00' 39''
LAMPRE - MERIDA
5. .tts14. vlajka KREUZIGER Roman + 00' 40''
TEAM TINKOFF - SAXO
6. .tfr14. vlajka CANCELLARA Fabian + 00' 58''
TREK FACTORY RACING
7. .bmc14. albansko EVANS Cadel link-ikonka link-ikonka + 01' 42''
BMC RACING TEAM
8. .tgs14. vlajka BARGUIL Warren + 02' 01''
TEAM GIANT - SHIMANO
 
 
 
 
strade-bianche-2014
 
 
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop