Po 15. etape TdF: Podľa Valverdeho Sky zablokoval etapu, v tom tempe sa nedalo útočiť

17.7.2016, 19:05 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
Zaujímavý profil pätnástej etapy z hľadiska celkového poradia nezmenil nič. Niektorí borci uvádzajú za príčinu strojové tempo tímu Sky, z ktorého sa nedá atakovať.   
 
Životný úspech dosiahol Jarlinson Pantano, ktorý si v úniku nenechal vziať takúto jedinečnú  príležitosť. "Toto sú najväčšie preteky na svete. Týmto víťazstvom sa mi splnil sen. Na poslednom kopci to bolo veľmi ťažké. Rafal išiel skutočne dobre, ale vedel som, že v zjazde ho môžem chytiť. Keď dostanete takúto šancu, idete do toho naplno. Môj progres je postupný, do World Tour som prišiel len minulý rok, ale za ten čas som sa veľmi zlepšil. Víťazná etapa na Tour je odmenou za všetku tvrdú drinu." 
 
Rafal Majka sa na Tour cíti najlepšie v únikoch a po svojej aktivite sa znovu obliekol do bodkovaného dresu, ktorý už nechce stratiť. "Som spokojný s mojím výkonom. Nie je ľahké získať body do vrchárskej súťaže a ešte aj vyhrať etapu. Chcel som získať všetko, ale v zjazde som veľmi neriskoval, pretože stále ešte cítim pád spred niekoľkých dní. Vedel som, že Pantano bude na konci rýchly, ale aj som spokojný. Vždy chcem zvíťaziť, ale zatiaľ som sa dostal len na pódium. Dúfam, že sa mi ešte podarí vyhrať. Veľmi sa teším z toho, že mám znovu bodkovaný dres. Tour je ešte dlhá, ale chcem ho udržať až do konca. Budem bojovať, pretože sa cítim silný."
 
Do úniku sa chcel dostať aj Peter Sagan, ale tá rozhodujúca skupina sa vytvorila až na ťažkom kopci. "Od štartu sme mali náročné tempo a mnoho jazdcov dnes chcelo byť v úniku. Mne to nevyšlo, vždy je náročné odhadnúť situáciu. Som rád, že Rafa získal bodkovaný dres. Zajtra to bude opäť zaujímavá etapa, pokúsim sa obstáť čo najlepšie."
 
Líder klasifikácie Chris Froome bol po etape veľmi spokojný, ako výkony jeho kolegov zabraňujú konkurencii atakovať. "Pred etapou som očakával útoky od mojich súperov. Očakával som to najmä zo strany Movistaru, ktorý mal v úniku dvoch silných jazdcov. Pred vrcholom sa snažil útočiť Bardet, ale mal som pocit, že ani jeden zo súperov nemá nohy na to, aby spravil rozdiel. V jednej chvíli som si všetkých otestoval a Nairo Quintana bol okamžite na mne nalepený. Pred pretekmi som povedal, že sa nachádzam na privilegovanej pozícii, pretože mám pri sebe najsilnejší tím, ktorý kedy Sky vyslal na TdF. Pre konkurenciu musí byť demoralizujúce, keď vidia, ako moji spolujazdci likvidujú ich ataky. Preto sú spokojní, keď sa udržia na mojom kolese. Ale možno sa viac sústredia na Alpy. V každom prípade ja som veľmi spokojný. Mám oveľa lepšiu pozíciu, ako som očakával."
 
Obrovskú kvalitu britskej zostavy potvrdil aj Nairo Quintana, ktorý bude mať čo robiť, ak chce v Alpách rozbil túto parádnu vrchársku formáciu. "Bolo veľmi teplo a našou hlavnou úlohou bolo dobre sa zotaviť po veterných etapách. Keď mám byť úprimný, tím Sky vyzeral skutočne veľmi, veľmi silný. Zachytávajú aj také ataky, ktoré by ktokoľvek na ich mieste nechal ísť. Alejandro sa snažil zaútočiť v kopci, potom aj v zjazde, ale bolo to náročné kvôli vysokým teplotám a vysokej intenzite na stúpaniach."
 
V jednom ataku sme videli Alejandra Valverdeho, ale skúsený pretekár pocítil na vlastnej koži obranu tímu Sky. "Bola to veľmi ťažká etapa. Tím Sky úplne zablokoval etapu. Zaútočil som s Aruom, aby som bol vpredu, ak sa pokúsi zaútočiť Nairo, ale tempo britskej zostavy bolo nesmierne rýchle a dostávalo do červených čísiel aj lídrov jednotlivých tímov. Naďalej sa budeme snažiť, ale v tejto chvíli to vyzerá byť veľmi ťažké. Cítim sa takmer podobne ako na Gire, ale všetci stále podporujeme Naira."
 
Cez túto etapu prebehol bez komplikácii Bauke Mollema, na ktorom je vidieť, že druhé miesto v GC mu na trati dáva krídla. "Naozaj to bola ťažká etapa, ale ja som sa ani raz nedostal do problémov. Na poslednom kopci bolo niekoľko strmých úsekov, ale záver bol trošku jednoduchší. Tím Sky nastavil vysokú rýchlosť, najmä pri útoku Arua s Valverdem. Niekoľko súperov ukázalo dobrý výkon, ale ja som bol vždy vpredu a všetko som sledoval. Myslím si, že bude veľmi ťažké poraziť Frooma. Môže sa sa to stať len vtedy, keď prežije zlý deň."  
 
Naopak, zo skupiny favoritov vypadol Tejay van Garderen, ktorý dostal reálny obraz o tom, na akej vysokej úrovni sa nachádza konkurencia. "Na poslednom kopci som sa snažil udržať pretekárov, ktorí jazdili predo mnou, ale nepodarilo sa mi. Ak mám byť úprimný, necítil som sa zle, ale to tempo bolo neuveriteľné. V závere som preto jazdil trošku nad mojím limitom. Na pretekoch sa ešte môže stať čokoľvek. Akonáhle prídeme do záverečného týždňa, bude to ako ruská ruleta. Každý deň bude veľmi nebezpečný."
 
Stojaté vody v skupine favoritov sa pokúsil rozčeriť Romain Bardet, ale osamotený nemal šancu proti výkonu Froomových kolegov. "Snažil som atakovať na teréne, ktorý mám rád, celý deň sa jazdilo hore-dole. Môj útok proti trom mužom z tímu Sky nemusel vyzerať ako dobrý nápad, preto som čakal pomoc od ostatných jazdcov. Ale nikto sa ku mne nepridal, tak som počkal na skupinu favoritov. Každý tím má svoju taktiku. Movistar sa spolieha na tretí týždeň a dovtedy nechcú prepáliť tempo. Ja sa cítim stále veľmi dobre, moja forma by mala kulminovať v nasledujúcich etapách."
 
V hlavnej skupine sa zubami-nechtami udržal Adam Yates, ktorý na trati musel bojoval, ale konečný výsledok nakoniec stál za to. "Nebudem klamať, na trati som sa necítil dobre, ocitol som sa v pekných problémoch. Stále sa jazdilo hore-dole, Nebolo to jednoduché. Najťažšie mi bolo na záverečnom kopci, keď atakoval Bardet. Išiel na plný plyn a ja som sa dostal na svoj limit. Nebolo to dobré, nemohol som zaútočiť a získať k dobru nejaký čas. Ale nakoniec to dopadlo dobre a som stále v hre na vysokých priečkach."
     
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop