Rodrígueza na konci zmiatol Valverde, myslel si, že bojujú o etapový triumf

23.7.2016, 07:00 | Preteky vo svete | Tomáš Šandor
V devätnástej etape najviac rezonoval Bardetov atak, ale do útoku vyrazili aj Daniel Martin a Fabio Aru, ktorým to však nevyšlo. Výbornú koncovku predviedol Purito, ktorého v závere strhol jeho španielsky kamarát.
 
Joaquim Rodríguez vybojoval v etape druhé miesto, vo finiši nasledoval Valverdeho, ktorý bojoval až na cieľovú pásku. "Na trati to bol chaos. Na mokrej ceste sa stalo veľa pádov, veľmi to kĺzalo. Okrem toho v horách nefungovali dobre vysielačky a fanúšikovia boli hluční. Približne sto metrov pred cieľom som videl na obrazovke, že vyhral Bardet. Ak by som to nezbadal, tak by som na páske zdvihol ruky, že som vyhral ja. Bolo mi divné, že na konci ide Valverde tak tvrdo, robí to len vtedy, keď môže vyhrať etapu. Takmer ma dostal. Musíme zostať koncentrovaní, pretože malá chybička obrala Mollemu o pódium a šťastie mal aj Froome, ktorý mohol dopadnúť oveľa horšie. Tesne po jeho páde zaútočil Bardet, ale nemôžeme mu to mať za zlé. Froome spadol vtedy, keď chcel atakovať v zjazde. Vzal na seba príliš veľa rizika."
 
Astana pripravila Fabiovi Aruovi výbornú pozíciu na útok, ale taliansky jazdec nemal toľko síl, aby dostal svojich súperov do úzkych. "Náš tím išiel tvrdo celý deň, aby utečenci nezískali veľkú časovú výhodu. Vo finále som sa snažil zaútočiť. Chcel som vybojovať druhé miesto a získať nejaký čas na súperov. Nepodarilo sa mi vybudovať potrebný odstup a pred páskou ma ostatní favoriti dobehli. Nie som spokojný s mojím výkonom, pretože som chcel vyhrať etapu, ale Tour končí až dnes večer a len potom môžeme bilancovať."
 
Opäť sa snažil odskočiť zo skupiny favoritov Daniel Martin, ale táto partia bola veľmi silná. "Niektorí jazdci mali pády, ja som jazdil trochu opatrnejšie a nikdy som sa nedostal do problémov. Vedel som, že Bardet je vpredu, to bol dôvod prečo som zaútočil. Cítil som, že môžem vyhrať etapu, veď ostatní favoriti ma nemuseli naháňať. Nepodarilo sa mi to, ale som hrdý, že som to skúsil. Presvedčil som sa, že som jeden z najlepších vrchárov na pretekoch, takže cez zimu budem pracovať na mojej časovke, pretože viem, že na Tour dokážem dosiahnuť dobrý výsledok v klasifikácii."
 
Richie Porte prežil na trati ďalšie hektické momenty, po páde sa musel pomerne dlho vracať do hlavnej skupiny. "Bol to ťažký deň, na konci trošku chaos. Takmer každý spadol. Veľmi sa tam šmýkalo a išli sme cez množstvo zákrut. Aj ja som spadol, ale len som sa oškrel. Na konci bolo tak klzko, že sa jednoducho nedalo útočiť ani v kopci. Preto ste museli nastaviť pravidelné tempo. Pred páskou mi potom došli sily. Teraz bude veľmi ťažké dostať sa na pódium. Mal som tu vzostupy a pády, ale pre budúci ročník som získal veľkú sebadôveru."
 
V úniku sme opäť videli Thomasa de Gendta, no belgický borec už bol na konci pretekov unavený. "Mal som plán ísť do úniku, najskôr to fungovalo veľmi dobre. Pomohol mi Tony Gallopin, ale na najdlhšom kopci mi jednoducho došlo sily. Po devätnástich etapách sa to môže stať. Vedel som, že to nebude stačiť na etapový triumf, ale chcel som získať čo najviac bodov, aby som si udržal druhé miesto vo vrchárskej súťaži. Na predposlednom kopci som si vystúpil z vedúcej skupiny, dnes je ďalšia ťažká etapa." 
 
Na zemi sa ocitol aj Vincenzo Nibali, ktorý dovtedy jazdil pozorne a striehol na svoju príležitosť. "Chris Froome spadol predo mnou. Snažil som sa mu vyhnúť, ale narazil som do neho. Nie je to nič vážne, mám len pár modrín. Verím, že budem v poriadku. Nebola to jeho chyba, cesty boli mokré a veľa ľudí padalo. Ja som sa mu nemohol vyhnúť. Videl som, že Bardet útočí. Vyštartoval som za ním, ale potom sme s Froomom spadli. Ďalej sa už nedalo nič robiť."
 
Ďalší silný výkon predviedol Rui Costa, ale ani teraz mu to nestačilo na víťazstvo. "Mal som plán, že zaútočím a pôjdem do úniku, bol to dobrý spôsob, ako vyhrať etapu. Cítil som sa dobre, nohy ma poslúchali. Škoda, že Rolland mal pád, keď sme jazdili vpredu sami dvaja, mohol mi veľmi pomôcť medzi dvomi poslednými kopcami. Na cieľovom stúpaní sa ku mne rýchlo pridal Bardet a požiadal ma o spoluprácu. Lenže on bol veľmi silný a ja vyčerpaný po veľkom úsilí v úniku. Bardet si zaslúžil vyhrať. Ešte som nevyhral etapu, aj keď mám dobrú výkonnosť. Získal som aspoň cenu pre najbojovnejšieho jazdca, takmer v každej ťažkej etape som sa ocitol v úniku."   
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop