Cancellara zdolal Martina, červený opäť Nibali. Prekvapil Pozzovivo

4.9.2013, 10:30 | Sprav. z pretekov - staršie |
Na Vuelte je každý rok chronometer v permanencii menej kilometrov ako na Gire a najmä Tour de France. Na dnešný deň sa preto niektorí tešili, iní nadšení neboli. Okruh okolo Tarazony s jedným stúpaním sľuboval napínavý deň a konalo sa aj menšie prekvapenie medzi dvoma najväčšími favoritmi na etapové víťazstvo.
 
 
11. ETAPA 4.9. indiv. čas. ciel rovina Tarazona > Tarazona 38,8 km v: Cancellara
 
 
Po voľnom dni nasadili prví pretekári aj voľnejšie tempo, respektíve lepšie to už nešlo, a tak sa prvým pretekárom, ktorý na dlhšie obsadil prvú priečku, stal Lieuwe Westra (Vacansoleil). Bolo však jasné, že to tak nezostane a neskôr ho prekonali Pinotti (BMC) a Grivko (Astana). Čakalo sa však predovšetkým na súboj Martin vs. Cancellara a samozrejme na top favoritov na celkové poradie Vuelty.

 

Tony Martin (OPQS) jasne potvrdil svoje kvality a hoci bol na trase kopec, jeho rýchlostný priemer dosiahol výborných 45 km/h a podľa očakávaní išiel do čela. Dovtedajšie časy prekonal o dva a pol minúty. Výkonom potešil aj Jan Bárta (NetApp), ktorý sa priebežne zaradil na druhé miesto. Priebežné tretie miesto držal Kirijenka (Sky).

 

Fabian Cancellara (RadioShack) išiel perfektne a na prvom medzičase získal na Tonyho Martina 14 sekúnd. V ďalšom priebehu to postupne navyšoval. Až záverečnch 12 kilometrov išiel zhruba rovnako ako Nemec. V cieli sa Spartakus dozvedel o 37-sekundovom náskoku na Tonyho. Logicky išiel na prvú priečku. Bolo jasné, že na nej už ostane až do cieľa. Vyzerá to tak, že po silnej jari uvidíme v prípade Spartakusa aj veľmi silnú jeseň. Tretiu priečku si v tom čase držal Cataldo (Sky).

 

Nečakane zle zajazdil Hagen (Sky) a skončil v poli porazených so stratou takmer siedmich minút. Naopak, výkonom potešil Howes (Garmin) a na prvom medzičase sa zaradil na tretie miesto. Nasledovali tie najzvučnejšie mená a ďalšia katastrofa dňa. Bauke Mollema prišiel do cieľa so stratou 6:22 na Cancellarov čas s hodnotou 51:00.

 

Valverde nemal šťastie a pred začiatkom stúpania dostal defekt. Pinot zajazdil piaty čas na medzičase, Pozzovivo na tom istom mieste prekvapil neuveriteľným druhým najrýchlejším časom. Basso bol na medzičase deviaty, Valverde siedmy. Nibali a Roche na medzičase mali navlas rovnaký čas a pripadla im tam štvrtá a piata priečka. Horner na nich stratil 25 sekúnd.

 

Do cieľa medzitým dorazil Samu Sanchéz na peknom šiestom mieste. Pinot sa zaradil na ôsme. Skončili sa Bassove nádeje na posun dopredu, keď došiel 15-ty so stratou 2:43 na Cancellaru. Domrvila to aj Kaťuša, Moreno stratil v cieli štyri minúty a Purito tri.

 

Siedme miesto si vyjazdil Valverde, čo je výborný výsledok a nebyť defektu mohlo to byť ešte lepšie. Roche sa držal výborne a prišiel šiesty o pár sekúnd pred Valverdem. Nibali bol z celkového poradia najlepší a skončil štvrtý s takmer na vlas rovnakým časom ako Pozzovivo. Čo ten dnes robil pri svojej jazde? Životná časovka. Za tradičnými nešťastníkmi časovky v Kaťuši trochu sklamal Chris Horner, ktorému dvadsiaty čas zďaleka nestačil na udržanie červeného dresu. Na Valverdeho stratil minútu a pol. 

Víťazstvo v časovke teda pripadlo Cancellarovi, druhý skončil T. Martin a tretím miestom prekvapil Pozzovivo. Až na Catalda a Coppela už potom nasledovali vrchári.

 
Celkové poradie sa zmenilo v prospech "žraloka" zo Sicílie a stiahnuť 33, resp. 46 sekúnd bude mimoriadne ťažká úloha, ktorú dnes dostali Roche, Valverde a Horner. Rodríguez, Pozzovivo a Basso ako druhá vlna sú už relatívne ďaleko a pódium sa im vzďaľuje. Čelná štvorka predvádza skvelý a vyrovnaný výkon. Škoda Valverdeho defektu, mohol byť k Nibalimu bližšie. Na jedenástom mieste ostáva König.
 
Zelená súťaž sa nemenila. Morenov náskok sa však scvrkol na sedem bodov pred Valverdem. Z prvej desiatky už vypadli všetci šprintéri okrem Matthewsa, čo naznačuje prichádzajúce šprintérske hody v nasledujúcich dvoch dňoch. Horner červenú vymení za bodkovanú a znova sa bude prezliekať aj Roche, tentoraz do bielej, keďže na čele kombinácie nahradil Hornera. Mimo špeciálnych dresov tentoraz ostal Valverde.
 
 
VÝSLEDKY 11. ETAPY
1. vlajka CANCELLARA Fabian RADIOSHACK-LEOPARD-TREK 5h 00' 00''
2. vlajka MARTIN Tony OMEGA PHARMA - QUICK-STEP + 00' 37''
3. vlajka POZZOVIVO Domenico AG2R LA MONDIALE + 01' 24''
4. vlajka NIBALI Vincenzo ASTANA PRO TEAM + 01' 25''
5. vlajka CATALDO Dario SKY PROCYCLING + 01' 41''
6. vlajka ROCHE Nicolas TEAM SAXO-TINKOFF + 01' 48''
7. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM + 01' 52''
11. vlajka KÖNIG Leopold TEAM NETAPP - ENDURA + 02' 18''
14. vlajka KANGERT Tanel ASTANA PRO TEAM + 02' 31''
15. vlajka PINOT Thibault FDJ + 02' 32''
16. vlajka MAJKA Rafal TEAM SAXO-TINKOFF + 02' 38''
18. vlajka BASSO Ivan CANNONDALE PRO CYCLING + 02' 43''
19. vlajka BÁRTA Jan TEAM NETAPP - ENDURA + 02' 52''
20. vlajka HORNER Christopher RADIOSHACK-LEOPARD-TREK + 02' 54''
21. vlajka RODRÍGUEZ Joaquim KATUSHA TEAM + 03' 01''
34. vlajka MORENO Daniel KATUSHA TEAM + 04' 00''
 
 
CELKOVÉ PORADIE PO 11. ETAPE
1. vlajka NIBALI Vincenzo ASTANA PRO TEAM 41h 22' 22''
2. vlajka ROCHE Nicolas TEAM SAXO-TINKOFF + 00' 33''
3. vlajka VALVERDE Alejandro MOVISTAR TEAM + 00' 46''
4. vlajka HORNER Christopher RADIOSHACK-LEOPARD-TREK + 00' 46''
5. vlajka RODRÍGUEZ Joaquim KATUSHA TEAM + 02' 33''
6. vlajka POZZOVIVO Domenico AG2R LA MONDIALE + 02' 44''
7. vlajka BASSO Ivan CANNONDALE PRO CYCLING + 02' 55''
8. vlajka PINOT Thibault FDJ + 03' 35''
9. vlajka MAJKA Rafal TEAM SAXO-TINKOFF + 03' 46''
10. vlajka MORENO Daniel KATUSHA TEAM + 03' 56''
11. vlajka KÖNIG Leppold TEAM NETAPP - ENDURA + 04' 08''
12. vlajka KANGERT Tanel ASTANA PRO TEAM + 05' 05''
13. URÁN Rigoberto SKY PROCYCLING + 05' 46''
14. vlajka CAPECCHI Eros MOVISTAR TEAM + 06' 37''
15. vlajka SÁNCHEZ Samuel EUSKALTEL-EUSKADI + 06' 38''
 
 
Horské prémie:
3-20-modre 20,8 km: Alto del Moncayo (9 km; 4,1 %)
 
 
Krátke preview etapy:
Časovka medzi favoritmi zmení rozostupy v celkovom poradí, no vzhľadom na jej kopcotivý profil by to nemalo byť v minútach, iba sekundách. Pri takomto profile sa klasické časovkárske zručnosti dostávajú mierne do úzadia a jednotliví vrchári sú viac-menej vyrovnaní. K väčšej dramatizácii pretekov však budeme skeptickí, pretože ľudia od piateho miesta nižšie zrejme nezaznamenajú lepší čas ako Horner, Nibali, Roche aj Valverde. Otázny je možno Nicolas Roche, ktorý v časovkách nikdy nevynikal a na Vuelte mu táto disciplína vždy poškodila. V prípade Hornera, Nibaliho a Valverdeho to bude veľmi tesné, možno o pár sekúnd v tomto minisúboji vyhrá Nibali. Červený dres sa však meniť nebude. Američan 43 sekúnd uháji. Joaquim Rodríguez sa v časovkách neustále zlepšuje a určite veľa nezaostane. Zvedaví budeme na Leopolda Königa, ktorý síce v pondelok prežíval krízu, no mohol by miešať karty. Na víťazstvo v etape bude určite útočiť Tony Martin a Fabian Cancellara sa po dnešku zrejme definitívne rozhodne, či nastúpi na MS aj v časovke jednotlivcov. Podľa toho aký rozdiel bude medzi ním a Nemcom z OPQS. Podobná časovka s jedným trojkovým kopcom v profile aj dĺžkou sa na Vuelte šla vlani, ale viacerí aktuálni pretekári tu neštartovali, takže je to ťažké porovnať. Na 39-kilometrovej trase z Cambadosu do Pontevedry dal vtedy Valverde Rochemu viac než minútu.
 
 
Krátky opis trasy:
Cyklisti by si po odpočinku možno priali benevolentnejší rozbeh, ale organizátori pre nich pripravili dôležitú etapu s jazdou proti chronometru. Na Vuelte býva dobrým zvykom, že trať časovky jednotlivcov nie je rovinatá, a inak tomu nebude ani v tomto ročníku. V okolí mesta Tarazona, ktoré sa nachádza už v severovýchodnej časti krajiny Aragónsko, absolvujú pretekári dokopy 39 kilometrov, na ktorých musia prekonať deväťkilometrové stúpanie Alto del Moncayo s priemerom 4,1 %, ktorého vrchol je v polovici trasy. S následným zjazdom a naďalej zvlneným profilom časovky budú istotne veľmi spokojní najmä domáci vrchári, ktorí budú schopní v oveľa väčšej miere konkurovať špecialistom v tejto disciplíne.
 
 
vuelta-2013-11
 
 

 
 
ĎALŠIE ČLÁNKY Z VUELTY 2013:
 
 
 
ĎALŠIE ETAPY VUELTA A ESPAŇA 2013:
 
ikona-1ikona-2ikona-3ikona-4ikona-5ikona-6ikona-7ikona-8ikona-9ikona-10ikona-12ikona-13ikona-14ikona-15ikona-16ikona-17ikona-18ikona-19ikona-20ikona-21
 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop