Reakcie na Ronde: Asgreen chválil kolegov, Van der Poel bol spokojný, Saganovi chýbala forma

4.4.2021, 21:00 | Aktuality zo sveta | Jakub Hlubek
Druhý monument sezóny je úspešne za nami a po skončení sa hlavní aktéri podelili o svoje pocity a dojmy. Kasper Asgreen vychválil svoj tím a zároveň prezradil niečo z víťaznej taktiky. Mathieu van der Poel si pochvaľoval dnešné stúpania a Greg van Avermaet si splnil dnešný cieľ. Spokojnosťou žiaril aj Sep Vanmarcke a Peter Sagan férovo priznal, že na tých najlepších mu chýbala lepšia výkonnosť.
  
Po nedávnom triumfe na E3 Saxo Bank Classic dosiahol Kasper Asgreen ďalší míľnik. Na Veľkonočnú nedeľu ukoristil svoj prvý monument potom, ako v záverečnom šprinte porazil Mathieua van der Poela. Dánsky univerzál sa po pretekoch podelil o tímovú taktiku. „Mali sme v pláne počkať na úseky s mačacími hlavami. Od druhého prejazdu cez Oude Kwaremont sme začali útočiť. Chalani si viedli naozaj dobre,“ pochválil kolegov a pokračoval. „Na poslednom kilometri som sa cítil veľmi dobre. Rozhodol som sa dôverovať svojmu šprintu. Keď sme vchádzali do posledného kilometra, uvedomil som si, že stále máme tridsaťsekundový náskok. Bol som na zadnom kolese Van der Poela a tak som sa mohol rozhodnúť, kedy začnem šprintovať. Toto víťazstvo je skvelé.“ povedal pre španielsky portál Ciclo21.
 (© Deceuninck - Quick-Step Cycling Team / Getty Images)
Víťaz Strade Bianche a jeden z najväčších favoritov Mathieu van der Poel celý čas potvrdzoval svoje kvality, no na konci sa našiel jeden silnejší cyklista. „Môžem byť so sebou spokojný, pretože Kasper bol silnejší,“ uznal kvality svojho súpera a pokračoval. „Šprint po 260 kilometroch nie je to isté ako šprint po dvesto kilometroch. Stúpania s mačacími hlavami sa mi dnes páčili. Zakaždým, keď som niečo skúsil, Kasper ostával na mojom zadnom kolese. Je to zaslúžený víťaz. Dobre sa s ním spolupracovalo. Obidvaja sme trvali na tom, aby sme spoločne prišli až do cieľa,“ okomentoval spoluprácu s Dánom obhajca titulu pre Ciclo21.
Naposledy bol aktuálny olympijsky víťaz Greg van Avermaet na pódiu dlažobnej klasiky v roku 2019. Vtedy v závere E3 Saxo Bank Classic nestačil na Štybara a Van Aerta. Teraz si po viac ako dvoch rokoch tretie miesto zopakoval, ale tentoraz to bolo na Okolo Flámska. „Aj keď som nemal také dobré nohy ako v stredu na Dwars door Vlaanderen, darilo sa mi byť vpredu. Vďaka svojim skúsenostiam z takýchto pretekov sa mi podarilo vystúpiť až na pódium. Vedel som, že po 254 kilometroch budem mať na konci ešte nejaké sily. Pódium bolo cieľom dňa, takže som spokojný,“ konštatoval a nezabudol ani na svojho zamestnávateľa. „Som šťastný, že som získal svoje prvé pódium s novým tímom. V zimnej príprave celý tím fungoval dobre. Sme radi, že môžeme spolu pretekať a dobre sa nám pracuje.“ dodal pre oficiálnu stránku tímu AG2R Citroën.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Spolu s Van Avermaetom v závere zaútočil aj Jasper Stuyven a podarilo sa im skončiť pred skupinou favoritov, no na pódiu bolo miesto len pre jedného a tým smutnejším bol v cieli čerstvý víťaz Milána – San Rema. „Vo finále som chcel jazdiť predovšetkým takticky, ale úplne najsilnejší jazdci boli vpredu,“ uznal kvality svojich súperov a zároveň objasnil svoje pocity z dnešného výkonu. „Pri niektorých stúpaniach som sa cítil naozaj dobre, ale pri strmých úsekov som trochu bojoval. Moje pocity boli raz dobré, raz zlé, ale som šťastný, že som zabojoval“ povedal pre oficiálnu stránku Treku – Segafredo.
Veľmi pekné výsledky dosahuje po prestupe do nového tímu ďalší Belgičan Sep Vanmarcke. Po treťom mieste na Omloop Het Nieuwsblad a štvrtej priečke na Le Samyn bojoval o najvyššie miesta aj na prvom kockovom monumente. Aj keď Vanmarcke nie je žiaden šprintér, v závere ešte dokázal prešprintovať unaveného Van Aerta a tak uzavrel Top 5. Po pretekoch vyzdvihol prácu celého tímu a taktiež sa vyjadril ku svojmu výkonu na stúpaniach, kde rozhodne nepatril medzi najsilnejších. „Väčšinu stúpaní som bojoval o to, aby som nestratil kontakt s ostatnými, ale zakaždým som vydržal,“ popísal svoj boj a pokračoval. „Dnes ráno som sa necítil dobre a pochyboval som o tom, či podám na trati dobrý výkon. Teraz som ale veľmi šťastný, že som tímu vrátil dôveru, ktorú do mňa vkladal počas posledných dní. Taktiež som hrdý na to, že som dosiahol najlepší výsledok v histórií tímu na monumente.“ dodal pre oficiálnu stránku izraelského zoskupenia.
Jedným z pretekárov, ktorí v nedeľu očakávali lepší výsledok, bol Wout Van Aert. Cyklokrosár patril medzi najväčších favoritov a dlho to aj dokazoval, ale posledný prejazd cez Oude Kwaremont sa mu stal osudným. Následne bol dobehnutý skupinou prenasledovateľov a napokon z toho bolo šieste miesto. „Nebol som dnes dosť dobrý na to, aby som vyhral. Od druhého prejazdu cez Oude Kwaremont som cítil, že mi v nohách nič nezostáva. Bol som rád, že som bol na správnom mieste. Pri poslednom prejazde sa mi už nedarilo a bolo veľmi ťažké vôbec prejsť cez vrchol Patenbergu,“ kriticky zhodnotil svoj výkon a dodal. „Snažil som sa zo seba dostať čo najviac, ale dúfal som v lepší výsledok.“ povedal pre oficiálnu stránku tímu Jumbo – Visma.
Po víťaznej etape na Okolo Katalánska a štvrtom mieste z úvodného monumentu sa oči fanúšikov upierali na Petra Sagana ako na možné prekvapenie pretekov. Slovák napokon o víťazstvo nebojoval, no na druhej strane, do cieľa prišiel so cťou na pätnástom mieste. Trojnásobný majster sveta sa, ako obvykle, podelil o svoje dojmy na sociálnej sieti. „Preteky Okolo Flámska boli podľa očakávania veľmi tvrdé a rýchle. Mali sme silný tím a rád by som sa im poďakoval za ich prácu. Bohužiaľ, keď prišli rozhodujúce útoky, moja súčasná forma nestačila na to, aby som na útoky reagoval a sledoval ich. Musím pokračovať v práci, aby som sa dostal na úroveň, ktorú som mal pred infikovaním koronavírusom.“ odkázal svojim priaznivcom.
Peter Sagan (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)
Výkon svojich zverencov zhodnotil aj športový riaditeľ Bory Enrico Poitschke. „Myslím si, že nemusíme hľadať výhovorky. Jednoducho sme dnes neboli dosť dobrí. Naša príprava na tieto preteky nebola ideálna, ale aj keď vezmeme tento faktor do úvahy, mali sme mať aspoň jedného jazdca v druhej skupine. Teší ma veľké úsilie, ktoré predvádzali domestici až do záverečných osemdesiatich kilometroch. Všetci pracovali veľmi dobre. Daniel Oss skákal do nebezpečných únikov a Lukas Pöstlberger odvádzal skvelú prácu takmer stopäťdesiat kilometrov. V záverečných kilometroch ale naši lídri nemali potrebné nohy“ skonštatoval Nemec pre oficiálnu stránku tímu. Pre pripomenutie, Bora nemohla absolvovať Gent – Wevelgem ani E3 Saxo Bank Classic pre pozitívny test Matthewa Wallsa a odmietavé stanovisko od belgických lekárov, s čim nesúhlasil najmä šéf tímu Ralph Denk.
Výsledky
1. ASGREEN Kasper Deceuninck - Quick-Step 6:02:12 500
2. VAN DER POEL Mathieu Alpecin - Fenix 00:00 400
3. VAN AVERMAET Greg link ikonka Ag2r Citroën Team 00:32 325
4. STUYVEN Jasper Trek - Segafredo link ikonka 00:33 275
5. VANMARCKE Sep Israel Start-Up Nation 00:47 225
6. VAN AERT Wout Team Jumbo - Visma 00:47 175
7. VERMEERSCH Gianni Alpecin - Fenix 00:47 150
8. TURGIS Anthony Total Direct Energie 00:47 125
9. SéNéCHAL Florian Deceuninck - Quick-Step 00:47 100
10. VAN BAARLE Dylan Ineos Grenadiers 00:47 85
Zobraziť kompletné poradie
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár pretekov

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop