Švajčiarske Alpy so slovenským a portugalským leskom

17.6.2013, 11:00 | Aktuality zo sveta | Tomáš Šandor
Viacerí cyklisti majú svoje obľúbené preteky, kde jednoducho nedokážu zle zajazdiť a ich výkony vždy patria k ozdobám toho podujatia. Dvaja výnimočný pretekári Peter Sagan a Rui Faria da Costa na Tour de Suisse 2013 dokázali, že im mimoriadne sedí cyklistika v krajine helvétskeho kríža.
 

Slovenský fenomén Peter Sagan sa pomaly stáva sloganom týchto pretekov. Tretíkrát za sebou vyhral bodovaciu súťaž a k tomu ešte pridal dve etapové víťazstvá. Aj keď nezopakoval triumfálnu jazdu z minulého ročníka, kedy sa radoval v závere etáp až štyri razy, v tomto roku však posunul svoj výkon ešte o level vyššie. Keď sa v tretej etape udržal na vrchole Haslibergu s tými najlepšími vrchármi v maličkej skupine, dvadsať kilometrov pred cieľom už bolo o víťazovi etapy rozhodnuté. Bez zveličenia. Každý normálny šprintér mal v tom čase desaťminútovú stratu. Dvadsiate miesto v záverečnej a brutálnej časovke pripadá pre víťaza bodovacej súťaže ako sen z modrého neba. Dlho sa bude spomínať, ako Peter Sagan nechal za sebou v deviatej etape na Okolo Švajčiarska toľkých elitných časovkárov a vrchárov. Označenie "fenomén“ nemôže mať lepšiu reklamu. Dva etapové triumfy boli v jeho prípade klasickou záležitosťou. A keby využil všetky možnosti na víťazstvo, ktoré tieto preteky pre neho ponúkali, nebol by kanibalom, ale snáď mutantom.

 

Portugalčan da Costa bol pred týmito pretekmi pasovaný za favorita na víťazstvo skôr zo slušnosti, ktorú si obhajca prvenstva jednoducho zaslúži. Ešte v druhej etape zaostal za svojimi konkurentmi na záverečnom stúpaní, ale potom jeho výkon už len gradoval. Hneď nasledujúci deň finišoval v štvorčlennej skupine na druhom mieste za Saganom a razom sa prepracoval na suisse-2013-bednapriebežné tretie miesto. Potom vyhral kráľovskú etapu a časovku, ktorá ho zaslúžene posunula na švajčiarsky piedestál. „Vyhrať raz Tour de Suisse je dobré, ale vyhrať dvakrát je ešte lepšie, navyše som získal dve etapy. Nemal som najlepší deň na prvom horskom finiši, ale bol som schopný dostať sa z tejto úvodnej straty. To by však nebolo možné bez môjho tímu. Oni boli senzační celý týždeň a toto víťazstvo venujem im.“ Pri minulom titule sa Faria da Costa obliekol do žltého dresu hneď v druhej etape a celý zvyšok pretekov musel strážiť najcennejšie tričko. V tomto roku si ho vybojoval len posledný deň, ale podľa mnohých pretekárov právom, pretože bol najsilnejším cyklistom. Jeho veľkou devízou bola vôľa za víťazstvom, ktorá mu pomohla perfektne zvládnuť plochú časť rozhodujúcej časovky, ktorá nepatrí medzi jeho obľúbené disciplíny. A tím Movistar má ďalšieho nebezpečného a sebavedomého jazdca na Tour de France.

 

Na druhom mieste sa umiestnil prekvapenie pretekov Bauke Mollema. V minulosti štvrtý muž na Vuelte vyhral druhú etapu, v kráľovskej obsadil druhé miesto, v časovke tretie. A práve tento výkon katapultoval dvadsaťšesťročného Holanďana na striebornú priečku. „Išlo to skutočne extrémne dobre. Bola to asi moja najlepšia časovka vôbec. Som veľmi spokojný, je to vynikajúci výsledok. Okrem troch Grand Tour sú Okolo Švajčiarska možno najdôležitejšie etapové preteky sezóny a byť na nich druhý je veľmi pekné.“

 

Český reprezentant Roman Kreuziger musí byť s celkovým tretím miestom spokojný. „V prvom okamihu to bolo sklamanie, keď som stál na pódiu a dvaja pretekári boli lepší ako ja. Chcel som vyhrať. Costa išiel časovku výborne, vyhral aj kráľovskú etapu. Mollema bol v dvoch horských etapách a aj v časovke predo mnou. Takže boli o trošku lepší.“ Víťaz z roku 2008 nestačil reagovať na útok Baukeho Mollemuda Costu v siedmej etape na Albulapasse, čo bolo prekvapujúce, pretože Saxo-Tinkoff jazdil dovtedy v horách sebavedome a Kreuziger vyzeral byť najsilnejším vrchárom v štartovom poli. A keďže aj záverečnú časovku odjazdil skôr na istotu, lepšie ako tretí skončiť nemohol. Ani v tom prípade by mu však nemala utiecť miestenka na Tour, kde by mal pracovať pre Alberta Contadora.

 

frank-mathias-zltyNajväčším hrdinom a zároveň najväčším smoliarom bol Mathias Frank. Domáci pretekár sa po tretej etape dostal na čelo priebežného poradia a žltý dres hrdinsky obhajoval celý týždeň a podarilo sa mu ho udržať aj po kráľovskej etape. Ale prišla časovka, všetko sa rozplynulo a nakoniec skončil piaty. „Cítil som, ako idem pomalšie a pomalšie. To sú tie najťažšie momenty, keď si uvedomíte, že sa nemôžete udržať tam, kde chcete byť. Ale musím sa na to pozrieť z celkového pohľadu. Myslím si, že som mal perfektné Tour de Suisse. Začal som si dôverovať.“

 

Jeho tímový kolega Tejay van Garderen bol pokladaný za najväčšieho favorita týchto pretekov, takže siedme miesto je pre neho sklamaním. Po tretej etape mal síce tím BMC vedúceho jazdca pretekov, ale nebol to mladý Američan. Pre Garderena nezostávala iná možnosť ako čakať. V siedmej etape dorazil do cieľa vo vedúcej trojčlennej skupine, ale ich náskok bol príliš malý, aby si aspoň priblížil pódiové umiestnenie. Pred časovkou strácal vyše minútu na Franka, ale ani v nej nenaplnil svoje ambície, čiže nielenže ju nevyhral, ale vybojoval si len celkové siedme miesto. Van Garderen nevyužil možnosť, aby pred Tour de France vyslal signál pre Cadela Evansa, že je momentálne v lepšej forme.

 

Výbornú generálku na Tour de France absolvoval Thibaut Pinot. Veľký talent francúzskej cyklistiky obsadil štvrté miesto, v kopcoch bol vynikajúci a pred Starou dámou, na ktorej bude obhajovať desiatu priečku, sa dostáva do nebezpečnej formy. Naopak dvadsaťšesťročný Estónec Tanel Kangert si dokázal počas Tour de Suisse udržať výkonnosť z Giro d'Italia, ktorú pretavil na šieste miesto. Skvelú prácu odviedol najmä v záverečnej časovke. Simon ŠpilakDaniel Martin potvrdili stúpajúcu formu, ktorú predviedli v prvej polovici sezóny, a obidvaja budú patriť na Tour medzi nebezpečných jazdcov.

 

Umiestnenie Petra Velitsa až v tretej desiatke celkového poradia určite neodzrkadľuje jeho schopnosti. Ťažkosti mu robili najmä dlhé kopce, keď sa ani v jednom prípade nedokázal udržať s najlepšími. Naopak v kopcovitých a zvlnených etapách jazdil aktívne vysoko vpredu s túžbou zapojiť sa v závere do nejakého ataku alebo špurtu. Tieto rýchle dojazdy mu vo Švajčiarsku veľmi vyhovovali a po dlhej pretekárskej pauze jazdil každý deň čoraz lepšie, čoho výsledkom je siedme miesto v predposlednej etape. Aj v časovke odviedol perfektnú prácu, čím len potvrdil, že je stále kvalitným cyklistom. Len keby neboli tie prekliate dlhé stúpania...

 
 

Diskusia

Diskusia neobsahuje príspevky.
 
Náš eshop