Z plejády silných klasikárov bol v Montreale najsilnejší Adam Yates, zdolal Sivakova

10.9.2023, 20:00 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
Z plejády silných klasikárov bol v Montreale najsilnejší Adam Yates, zdolal Sivakova
Triumf Yatesa (© Courtesy UAE Team Emirates / SprintCycling)

ne 10.9. rovinata etapa ciel rovina Montréal > Montréal 221 km A. Yates
profil pretekov, 4840 nastúpaných metrov (© gpcqm.ca)
Montrealská klasika je náročnejšia ako tá v Québecu, aj preto je štartová listina plná skvelých klasikárov a vrchárov, ktorí sa v piatok príliš nedostali ku slovu. Na 221 kilometroch pretekári nastúpali až vyše 4800 metrov, čo by mohla byť poriadna horská etapa na Grand Tour.
Preteky výrazne znepríjemňoval dážď a už v prvej hodine sa pri nástupoch a rýchlom tempe začalo odpadať. Dokonca po treťom z osemnástich kôl už odstúpilo asi 15 pretekárov. Do úniku napokon tímy pustili iba jediného pretekára, aby to nebolo až také náročné. Tým vyvoleným bol Florian Vermeersch z Lotta. Jazdil osamote v daždi na veľmi náročnej trase, takže to mal veľmi ťažké. O to viac, keď uvážime, že každým kolom niekto z balíka odpadol pre vyčerpanie.
80 kilometrov pred cieľom sa s kariérou rozlúčil Daryl Impey, prvý Juhoafričan, ktorý si obliekol žltý dres na Tour de France, podarilo sa mu to v roku 2013. O pár rokov neskôr vyhral aj etapu. Spolu nazbieral 30 víťazstiev. Pamätáme si jeho celkové triumfy na Tour Down Under. Po dojazde na bufet, kde zosadol z bicykla, sa rozplakal.
80 km pred cieľom tvrdo makal na čele pelotónu Jannik Steimle z Quick-Stepu, ktorý bude už v utorok večer mávať fanúšikom v Košiciach na tímovej prezentácii pretekov Okolo Slovenska ako víťaz z covidového roku 2020. S blížiacim sa cieľom už pelotón zvyšoval tempo, čo znamenalo rýchly koniec Vermeerscha. Belgičana pohltili 53 kilometrov pred cieľom a nemal najmenšiu šancu zachytiť sa balíka. Napriek vysokej rýchlosti a klzskému povrchu sme nevideli žiadne pády.
25 kilometrov pred cieľom sa skupina favoritov scvrkla už iba na 45 ľudí. Našťastie už nemuseli riešiť dážď, iba vozovka nebola stopercentne suchá. Ostávali dve kolá a čakalo sa, kto z favoritov skúsi nastúpiť. Tempo udávalo UAE zrejme pre Yatesa. Ako prvý to ako-tak skúsil Ben Healy z EF Education, no bolo to viac-menej symbolické. Skupina sa ale poriadne riedila zozadu. Vypadli z nej Arnaud De Lie (Lotto) aj Michael Matthews (Jayco), no v zjazde sa vrátili späť a využili klasikú príležitosť pri taktizovaní - zaútočili, aby prežili nasledujúcu selekciu v niektorom z krátkych kopcov.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Ten najtvrdší na začiatku posledného okruhu bol ale pre nich priťažký a už šlo do tuhého. Opäť ťahalo UAE a prišiel atak Adama Yatesa. Zavesil sa za neho Pavel Sivakov (Ineos), no Simon Yates z Jayca sa ich už nechytil, repríza úvodnej etapy Tour sa nekonala. Britsko-francúzskej dvojke sa podarilo získať asi sto metrov náskoku, Sivakov ale totálne mlel z posledného, aj on mal menšiu dieru. Nedalo sa hovoriť, že ide v Yatesovom háku. Za nimi sa taktizovalo, desiatka lídrov desiatich tímov nechcela príliš robiť. No ani Sivakov po docvaknutí nechcel príliš striedať, lebo vedel, že v nasledujúcom kopci odletí.
Prenasledovatelia sa v prostrednom kopci na okruhu zmátorili a Matthias Sklejmose (Lidl) mohutne zaútočil. Vzal za seba ostatných a podarilo sa im zmenšiť odstup na sedem sekúnd. No v cyklistike to nič nezaručuje. Pred poslednými dvoma brdkami všetko nasvedčovalo tomu, že vyhrá Yates alebo Sivakov. Ruský Francúz ale naďalej nestriedal. Urobil tak až v samotnom predposlednom kopci, ožil. Za nimi sa to rozbilo. O tretiu priečku si to rozdávali Simone Velasco (Astana), Alex Aranburu (Movistar), Simon Yates (Jayco), Ben O'Connor (Ag2r) a Valentin Madouas (Groupama).
Pavel Sivakov šiel napokon z prvej pozície a Adam Yates ho suverénne prešpurtoval. Triumf si zaslúžil. Ako jediný relevantne zaútočil a súper mu potom príliš nepomáhal. Po tretiu priečku si prišiel Aranburu a štvrtý bol Madouas pred Velascom a druhým Yatesom.
V záplave silných mien sme videli zaujímavý súboj bývalých a aj budúcich tímových kolegov. Adam Yates má tento rok úžasnú formu. Po treťom mieste na Tour si dal aj Burgos, kde bojoval o vysoké priečky a jednorazové preteky vyhral po šiestich rokoch. Naopak, Pavel Sivakov nevyzeral ako človek aktuálne vo forme, ktorá by ho oprávňovala uspieť v tejto konkurencii, ale bol na správnom mieste a zmáčkol sa v rozhodujúcom okamihu.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Adama Yatesa (víťaz)
"Preteky boli veľmi ťažké, veď nám to trvalo šesť hodín s tými kopcami. Chlapi z tímu to skvelo zvládli. Strážili ma celý čas a ťahali vo vysokom tempe. Vedeli sme, že ak to takto urobíme, budeme mať šancu zaútočiť v tom najťažšom kopci posledného kola. Veľmi dávno som už nevyhral jednorazovku a ďakujem aj Pavlovi, že so mnou šiel ten záver. Mal som skvelé nohy, cítil sa dobre a zvládol ten záver lepšie. Perfektné."
Výsledky
1. YATES Adam UAE Team Emirates 05:54:03
2. SIVAKOV Pavel INEOS Grenadiers 00:02
3. ARANBURU Alex Movistar Team 00:11
4. MADOUAS Valentin Groupama-FDJ 00:11
5. VELASCO Simone Astana Qazaqstan 00:11
6. YATES Simon Team Jayco-AlUla 00:11
7. O'CONNOR Ben AG2R Citroën Team 00:17
8. IZAGIRRE Ion Cofidis 00:24
9. SKJELMOSE Mattias Lidl-Trek 00:29
10. HIRSCHI Marc UAE Team Emirates 00:29
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop