GP Quebec: Do cieľa prišiel početný pelotón, zvíťazil De Lie, na pódiu aj Strong a Matthews

8.9.2023, 14:25 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
pi 8.9. zvlnena etapa ciel rovina Québec > Québec 202 km De Lie
profil pretekov, 2980 nastúpaných metrov (© gpcqm.ca)
Okrem horskej etapy na Vuelte sa dnes konala aj prvá z kanadských klasík Grand Prix Quebec, kde sa v rokoch 2016 a 2017 radoval z triumfu Peter Sagan. Pretekári mali na programe šestnásť okruhov so stúpaním Côte des Glacis (0,4 km; 6 %). Na štarte nechýbal ani obhajca víťazstva Benoít Cosnefroy (AG2R Citroën Team). Naopak, neodštartoval dvojnásobný majster sveta v ITT Rohan Dennis (Jumbo-Visma). 
Do vedúcej skupiny sa prepracovali český majster Mathias Vacek (Lidl - Trek), Mauri Vansevenant (Soudal - Quick Step), Gianmarco Garofoli (Astana Kazachstan Team) a David Lozano (Team Novo Nordisk). Do úniku sa chceli dostať aj Jonas Iversby Hvideberg (DSM - firmenich) a Félix Hamel (Kanada), ale nepodarilo sa im to. 54 kilometrov pred cieľom malo kvarteto minútu k dobru. 
Balík viedli pretekári Bahrainu - Victorious. Ázijský tím mali v závere potiahnúť za dobrým výsledkom Pello Bilbao alebo Matej Mohorič. Na čele pelotónu sa však nachádzali aj iné zoskupenia. 54 kilometrov pred páskou došlo k pádu v občerstvovacej zóne. Na zemi skončili víťaz Okolo Nemecka Ilan Van Wilder (Soudal - Quick Step), Jack Stewart (Groupama - FDJ) aj Bob Jungels (Bora - hansgrohe).
O jedenásť kilometrov neskôr bola vedúca skupina dostihnutá. Ilan Van Wilder sa po páde vrátil späť. Jeho oddielový kolega Fausto Masnada atakoval, ale po chvíli bol dostihnutý Movistarom. Na čele pelotónu jazdili pretekári Treku a Lotta. Lídrom amerického zoskupenia bol víťaz Okolo Švajčiarska Mattias Skjelmose, belgický druholigový celok pracoval pre Arnauda De Lieho
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
27 kilometrov pred cieľom opäť zaútočil Fausto Masnada. Druhý muž z Il Lombardie 2021 iba natiahol pelotón, ktorý vstúpil do predposledného okruhu. Na čele hlavnej skupiny sa pohybovali aj ľudia z Cofidisu a druholigového Tudoru. Na Côte des Glacis natiahol balík Ben Healy (EF Education-EasyPost). Na jeho prácu nadviazal Brandon McNulty (UAE Team Emirates), ale odísť sa mu nepodarilo. 
Balík vstúpil do posledného kola, pričom ho viedli jazdci Jayca AlUla. O zaujímavý moment sa postaral Axel Zingle (Cofidis), ktorý vyšiel z trate a pár metrov prešiel po trávniku. Dopredu sa posúvali aj zástupcovia Intermarché - Circus - Wanty. Biniam Girmay obhajoval tretiu priečku. Nezaháľali ani ľudia z Groupamy - FDJ, ktorí pracovali pre Valentina Madouasa. Štyri kilometre pred páskou bol na čele početný pelotón. 
Pred Côte des Glacis zaútočil Benoít Cosnefroy (AG2R Citroën Team). Obhajca triumfu si vytvoril malý náskok a balík ho mal na dohľad. Dvetisíc metrov pred páskou bol dostihnutý. Následne prevzal vedenie Cofidis, ale zrazu sa na čelo dostali traja ľudia z Jumba-Visma. Holandský tím otvoril záverečný šprint a o víťazstvo spočiatku bojovali Corbin Strong (Israel Premier Tech) a Alex Aranburu (Movistar).
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Lenže po pravej strane ich prešprintoval Arnaud De Lie (Lotto Dstny) a zvíťazil. Corbin Strong udržal aspoň druhú priečku, tretí skončil Michael Matthews (Jayco AlUla). Alex Aranburu finišoval na štvrtom mieste a elitnú päticu uzavrel Matej Mohorič. De Lie zvíťazil napriek tomu, že začal šprintovať okolo desiatej až pätnástej priečky. Dosiahol premiérové víťazstvo na World Tour úrovni v kariére. 
Arnaud De Lie si pripísal už ôsme víťazstvo v prebiehajúcej sezóne. Naposledy zvíťazil v auguste na memoriáli Jefa Scherensa. Spokojný môže byť aj Corbin Strong. Aj pre Novozélanďana ide o životný výsledok. Michael Matthews nepridal tretí triumf na pretekoch. Lepší rezultát očakávali Christophe LaporteBiniam GirmayNeilson Powless aj Diego Ulissi
Výsledky
1. DE LIE Arnaud Lotto Dstny 04:47:35
2. STRONG Corbin Israel - Premier Tech 00:00
3. MATTHEWS Michael Team Jayco-AlUla 00:00
4. ARANBURU Alex Movistar Team 00:00
5. MOHORIČ Matej Bahrain Victorious 00:00
6. LAPORTE Christophe Jumbo-Visma 00:00
7. KAMP Alexander Tudor Pro Team 00:00
8. HIRSCHI Marc UAE Team Emirates 00:00
9. ALAPHILIPPE Julian Soudal Quick-Step 00:00
10. SKJELMOSE Mattias Lidl-Trek 00:00
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop