Ťažká časovka na Dauphiné zatočila s poradím: Evenepoel prevalcoval aj Rogliča s Ayusom

5.6.2024, 15:00 | Preteky vo svete | Peter Matis
Ťažká časovka na Dauphiné zatočila s poradím: Evenepoel prevalcoval aj Rogliča s Ayusom
Remco Evenepoel (© A.S.O. / Billy Ceusters)

4. 5.6. rovinata etapa ciel rovina St-Germain-Laval > Neulise 34 km Evenepoel
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345678
profil etapy, 440 nastúpaných metrov (© letour.fr)


Iba málokedy vidíme počas týždňového etapáku časovku presahujúcu 30 kilometrov, veď v poslednom čase je také niečo vzácnosťou aj na Grand Tours. Tohtoročné Dauphiné si však na štvrtú etapu pripravilo skutočne ťažkú skúšku proti času.

34 kilometrov v zvlnenom, priam kopcovitom teréne malo vytvoriť smerodajné rozdiely v GC. Pre takmer trištvrtehodinovú jazdu so štyristo nastúpanými výškovými metrami boli ako stvorení Remco Evenepoel (Soudal) a Primož Roglič (Bora), no nad ich formou z dôvodu nedávnych pádov viseli otázniky. Šancu na víťazstvo tak mohli mať aj Juan Ayuso (UAE) či mladý supertalent v jazde proti chronometru Josh Tarling (Ineos).
 
Bol to práve britský tempár, ktorý vyrazil na trať medzi úplne prvými. Napriek tomu, že profil mal od jeho obľúbenej roviny ďaleko, naložil súperom v prvej polovici štartovej listiny minúty a udal tak prvý smerodajný čas v hodnote 42:06. Veď najbližšie sa zaňho dostali Callum Scotson (Jayco) či Matteo Sobrero (Bora) so stratou 1:28, resp. 1:36.
Ako prvý prišiel do cieľa zo serióznych pretekárov na celkové poradie Remco Evenepoel, ktorý sa dovalil na pásku v dúhovom drese s náskokom 17 sekúnd na doterajšieho suverénneho britského lídra. Seppovi Kussovi či Jaiovi Hindleymu nadelil tri a pol, resp. dve a pol minúty a vypracoval si skvelú pozíciu pred trojbojom ťažkých horských dojazdov.
Belgičan už nebol porazený až do samého konca. Evenepoel tak vyhral svoju prvú etapu na Dauphiné v kariére a ukázal, že forma ide pred Tour de France správnym smerom. V záverečnej polhodinke dorazili do cieľa ďalší veľkí favoriti na žltý dres, ktorí dnes rátali straty desiatok sekúnd.
Primož Roglič napokon skončil v etape tretí so sekerou takmer 40 sekúnd, Juan Ayuso a Carlos Rodríguez (Ineos) stratili dokonca 1:27, resp. 1:41. Výborne zašiel víťaz Paríž-Nice Matteo Jorgenson (Visma), ktorý zaostal iba o 1:07. Líder pretekov Derek Gee (Israel) bojoval ako lev, no vyšlo mu to iba na šiesty flek so stratou 1:24. 
Do žltého dresu sa tak aj v štvrtý deň v rade posúva víťaz etapy, ktorý bude zároveň držať aj biely dres. Do zeleného dresu sa po dnešku posúva Primož Roglič, ktorý však spokojný nebude. V horách bude musieť útočiť. Bodkovaný zostal Mathis Le Berre (Arkéa) a najlepším tímom je ponovom Bora.
Výsledky etapy
1. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 00:41:49
2. TARLING Joshua INEOS Grenadiers 00:17
3. ROGLIČ Primož link ikonka Bora - hansgrohe 00:39
4. JORGENSON Matteo Visma | Lease a Bike 01:08
5. LAZKANO Oier Movistar Team 01:21
6. GEE Derek Israel - Premier Tech 01:24
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 12:27:22
2. ROGLIČ Primož link ikonka Bora - hansgrohe 00:33
3. JORGENSON Matteo Visma | Lease a Bike 01:04
4. GEE Derek Israel - Premier Tech 01:11
5. LAZKANO Oier Movistar Team 01:21
6. ARMIRAIL Bruno Decathlon Ag2r La Mondiale 01:25
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop