Piatok na Dauphiné: Po dychberúcom závere bral Roglič všetko

7.6.2024, 16:15 | Preteky vo svete | Kamil Kaszycki
Piatok na Dauphiné: Po dychberúcom závere bral Roglič všetko
Primož Roglič (© A.S.O. / Billy Ceusters)

6. 7.6. rovinata etapa ciel rovina Hauterives > Le Collet 174 km Roglič
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345678
profil etapy, 3040 nastúpaných metrov (© letour.fr)
Šiesta etapa začala horské trojdnie, ktoré malo rozhodnúť o celkovom poradí Dauphiné aj ukázať pripravenosť favoritov na Tour de France. Piatková etapa bola aj profilovo taká zahrievacia, keďže väčšina jej trasy obsahovala zvlnený terén vhodný na propagáciu v úniku. To podstatné prišlo až na záver. Le Collet d'Allevard bol prudký 11-kilometrový kopec s pomerne pravidelnými sklonmi v okolí ôsmich percent. Posledný kilometer sa ešte jemne zdvihol a predstavoval prvú ozajstnú výzvu pre vrchárov na podujatí.
Favoriti dojazdu sa po včerajšom páde určovali ťažko, tí najhorúcejší ako Roglič (Bora), Evenepoel  (Soudal) či Ayuso (UAE) boli doň zapletení. Boli sme zvedaví do akej miery ich budú zranenia limitovať dnes, keďže prvý deň po páde býva najhorší. V prípade ich slabosti mohli dostať voľnú ruku Marc Soler, Pavel Sivakov z UAE či Alexander Vlasov z Bory. Zaváhanie najväčších favoritov by určite nenechal bez odozvy Ineos s Carlosom Rodríguezom ani Lidl z Taom Hartom. Svoje vrchárske danosti chceli ukázať aj Buitrago (Bahrain Victorious), Jorgenson (Visma) i dvojka z Groupamy Gaudu - Grégorie.  
Niektorí z nich to mohli skúsiť aj z úniku, bolo otázne ako aktívne sa etapy chopia najsilnejšie tímy, ale víťazstvo zo skorého brejku bolo dnes nepravdepodobné aj pre zatiaľ malé rozdiely v klasifikácii.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Po včerajšom páde neštartovalo až sedem jazdcov a medzi nimi jeden z hlavných favoritov na celkové víťazstvo Juan Ayuso (UAE). Už včera do ciela nedošli Van Baarle Kruijswijk (Visma).
Únik vytvorili Romain Grégoire (Grupama), Thibault Guernalec (Arkéa), Magnus Cort (Uno-X), Arjen Livyns (Lotto), Alessandro Fancellu (Q36.5), Mason Hollyman (Israel). Zaujmavá bola účasť Grégorieho vpredu, určite by bol najväčší favorit z tejto šestice, ale pelotón im veľký priestor nedával. Ich náskok bol maximálne šesť minút, ale v záverečnej tretine etapy z neho Soudal s Lidlom začali ukrajovať a šance na etapové víťazstvo z brejku sa pomaly rozplývali.
Asi 30 kilometrov pred cieľom sa stala kuriózna situácia, celý únik vrátane rozhodcov a sprievodných motoriek zle odbočil. Rýchlo sa vrátili na správnu cestu, ale kvôli tomuto incidentu stratili vyše pol minúty náskoku. V tom čase Hollyman už nebol súčasťou úniku.
Na úpätí Le Collet mal únik náskok minútu a pol na pelotón vedený Ineosom. Už deväť kilometrov pred vrcholom sa z preriedeného pelotónu porúčal Tao Hart (Lidl) a zodpovednosť za výsledok bola razom na Cicconem. Na čele pretekov sa medzičasom osamostnatnil Grégorie a s odstupom desiatich sekúnd sa ho ešte držal Cort. Ostatní už boli von z hry.
V polovici kopca Grégorie vzdoroval Kwiatkowského tempu, pred favoritmi mal 40 sekúnd náskoku. V tom čase Corta už dobehol Ineos a hneď na to atakoval De Plus (Ineos), za ním sa vydal Vlasov (Bora). Okamžite ukončili snahu Grégorieho.
Tri kilometre pred páskou nastúpil favoritom Ciccone, tieňoval ho Roglič, Evenepoel bol v problémoch. O kilometer neskôr už vedúcu dvojičku dobehli Ciccone, Roglič, Rodríguez, Jorgenson. Dlho sa v tejto partii neohrial Roglič a vyrazil za kolegom, chytil sa ho Ciccone. De Plus tempu nestačil a šiel zachraňovať Rodrígueza. 
Vlasov to skvelo pripravil výbušnému Slovincovi na útok 300 m pred cieľom a ten si došprintoval po etapu. Druhý došiel s malou stratou Ciccone, za ním Vlasov pred Derekom Geem (Israel). Výborný výkon od mladého Kanaďana. 17 resp 22 sekúnd stratili Jorgenson a RodríguezEvenepoel dostal až 42 a ani po zrýchlení v závere si nedokázal pred Rogličom udržať priebežné vedenie.
V prvej horskej etape sme videli krásnu drámu, na cieľovom Le Collet najprv hrdinsky vzdoroval Romain Grégorie, ale nemal šancu proti ohňostrojom nástupov, ktoré sa spustili pred vrcholom. Aktivita Lidlu predznamenávala, že niečo chystajú, čakali sme to asi skôr od Harta, ale mužom číslo jeden sa stal dnes pre americký tím Gulio Ciccone. Tlak Ineosu vyústil v nasadenie De Plusa do čela, ktorému výborne sekundovala Bora prostreníctvom Vlasova. Nemecká stajňa to zvládla dnes takticky perfektne, keď po Primožovom nástupe ešte Hindley strážil vzadu Remca. Ten nemal dnes svoj deň, ťažko povedať ako sa na jeho výkone podpísal včerajší pád. Veľa toho nepredviedlo UAE, ktoré prišlo v Ayusovi o jasného lídra.
Zjavne bez väčšej ujmy po včerajšku je Roglič, ktorý nám pripomenul svoje najlepšie časy. Pamätáme si sezóny, v ktorých vyhrával etapy ako na bežiacom páse. Dnes na neho nikto nemal a vyzerá, že v takýchto dojazdoch je opäť ako ryba vo vode. Ešte má pred sebou dve ťažké etapy a len 19-sekundový náskok pred Evenepoelom, dnes však mohol nabrať sebavedomie do víkendu aj smerom k Tour. Jorgenson stráca už takmer minútu, hneď za ním sa prekvapivo na štvrtom mieste v GC drží Derek Gee. Rodríguez už má manko 100 sekúnd a Ciccone je aj napriek dnešnému výkonu až jedenásty s vyše dvojminútovým zásekom z časovky. 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
Trend tohtoročného Dauphiné teda pokračuje a s piatym víťazom etapy máme aj piateho držiteľa žltého dresu. Okrem neho si Roglič navýšil náskok aj v bodovacej sútaži a vyskočil po dnešku na druhé miesto vo vrchárskom drese. Biely ostal Evenepoelovi.
Súhrn vyjadrení doplníme...
Výsledky etapy
1. ROGLIČ Primož link ikonka Bora - hansgrohe 04:19:59
2. CICCONE Giulio Lidl - Trek 00:03
3. VLASOV Aleksandr Bora - hansgrohe 00:11
4. GEE Derek Israel - Premier Tech 00:13
5. JORGENSON Matteo Visma | Lease a Bike 00:17
6. DE PLUS Laurens INEOS Grenadiers 00:22
7. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 00:22
8. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 00:42
9. HAIG Jack Bahrain Victorious 00:50
10. HINDLEY Jai Bora - hansgrohe 00:53
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ROGLIČ Primož link ikonka Bora - hansgrohe 16:47:44
2. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 00:19
3. JORGENSON Matteo Visma | Lease a Bike 00:58
4. GEE Derek Israel - Premier Tech 01:01
5. VLASOV Aleksandr Bora - hansgrohe 01:32
6. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 01:40
7. DE PLUS Laurens INEOS Grenadiers 01:53
8. LAZKANO Oier Movistar Team 02:08
9. SCOTSON Callum Team Jayco - AlUla 02:15
10. HAIG Jack Bahrain Victorious 02:31
Zobraziť kompletné poradie
 
záverečný kopec (© letour.fr)
 
Náš eshop