Ani Dauphiné sa nezaobišlo bez masívneho pádu: Evenepoel aj Roglič opäť na zemi, Visma čelí ďalšej pohrome

6.6.2024, 16:00 | Preteky vo svete | Peter Matis
Ani Dauphiné sa nezaobišlo bez masívneho pádu: Evenepoel aj Roglič opäť na zemi, Visma čelí ďalšej pohrome
Primož Roglič s kolegami (© A.S.O. / Billy Ceusters)

5. 6.6. zvlnena etapa ciel rovina Amplepuis > Saint-Priest 167 km neutralizácia
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345678
profil etapy, 2140 nastúpaných metrov (© letour.fr)
Piata etapa na Critérium du Dauphiné mala byť iba pokojným dňom oddelujúcim časovku od náročných horských etáp, no dážď a klzké cesty z nej naopak urobili kľúčovú previerku pre výsledok tohto etapáku, a zrejme oplyvnili aj plány pred Tour de France mnohým špičkovým tímom.
Na pomerne kopcovitej trase mali šancu zaskočiť favorizovaných šprintérov Madsa Pedersena (Lidl) a Sama Bennetta (Decathlon) ostatné zostavy, ak by vyskladali silný únik, no prekvapivo sa o to mnohé ani nepokúsili. Vpredu sme tak opäť videli iba komerčné trio Adne Holter (Uno-X), Tobias Bayer (Alpecin) a Mathis Le Berre (Arkéa). Francúz si tak aspoň zadarmo mohol posilniť postavenie na čele bodkovanej klasifikácie pred vstupom do hôr.
 
Únik nemal žiadnu šancu dokonca ani v upršanom počasí na klzkých cestách, hoci by to malo pre nich znamenať výhodu. Pelotón im však nedaroval nič. Po páde Holtera v šmykľavej zákrute sa skupina vpredu rozbila už vyše hodinu pred plánovaným dojazdom.
Rýchle tempo v klesaniach v kombinácii s mokrou vozovkou si však vybrali svoju daň aj v balíku. 38 kilometrov pred páskou sa na zemi ocitla asi desiatka pretekárov vrátane Neilsona Powlessa (EF) či Harolda Tejadu (Astana), ktorí tu mali ambície na Top 10.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Toto varovanie si však hlavné pole k srdcu nezobralo, naďalej sa pretekalo svižne a 21 kilometrov pred cieľom prišla pohroma. Masívny pád poslal na zem tretinu pelotónu vrátane lídra pretekov Remca Evenepoela (Soudal), ale aj Primoža Rogliča (Bora) či Mikela Landu (Soudal), no všetci spomenutí doudieraní pokračovali. Zle však vyzerali Dylan Van Baarle so Stevanom Kruijswijkom (2x Visma) a hlavne jeden z favoritov tohto etapáku Juan Ayuso (UAE).
Veľmi to pripomínalo tú osudnú etapu Okolo Baskicka spred dvoch mesiacov. Sanitky boli vyťažené, preteky sa museli neutralizovať a už sa neobnovili. Zrejme až pred štartom zajtrajšej etapy sa dozvieme plný rozsah zranení a zoznam odstupujúcich po dnešnom páde, no minimálne Van Baarle s Kruijswijkom v pretekoch pokračovať nebudú. To je ďalšou pohromou pre problémami bombardovaný tím Visma v aktuálnej sezóne, ktorý tak zrejme bude musieť opäť prehodnocovať svoju zostavu pred Grand Tour, keďže obaja mali ísť na Tour de France.
 
Náš eshop