Dauphiné ukončil horský triler: Po frontálnom útoku Ineosu a Jorgensona Roglič iba o sekundy uhájil žltý dres

9.6.2024, 13:00 | Preteky vo svete | Peter Matis
Dauphiné ukončil horský triler: Po frontálnom útoku Ineosu a Jorgensona Roglič iba o sekundy uhájil žltý dres
Primož Roglič (© BORA - hansgrohe / Sprintcycling)

8. 9.6. rovinata etapa ciel rovina Thônes > Plateau des Gliéres 161 km Rodríguez
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345678
profil etapy, 3830 nastúpaných metrov (© letour.fr)
záverečný kopec (© letour.fr)
Záverečná etapa na Dauphiné býva tradične výbornou podívanou a dnešný atraktívny alspký profil, ktorý navyše prišiel po dvoch ťažkých dňoch v horách, vytváral perfektný priestor pre útočné manévre pretekárov, ktorí neboli spokojní so svojou pozíciou v GC. Žltý dres pohodlne držal Primož Roglič (Bora), ktorý mal navyše k dispozícii najsilnejší tím na podujatí. Na priečkach za ním sa však nachádzali americké prekvapenia Matteo Jorgenson (Visma) a Derek Gee (Israel), na ktorých umiestnenia si brúsili zuby papierovo lepší vrchári za nimi.
Nevydarené Dauphiné dnes vyvrcholilo pre UAE Emirates odstúpením Pavla Sivakova, ktorý bol záložným lídrom po zranenom Ayusovi. Najlepší celok sveta však nechcel podujatie opustiť s prázdnymi rukami a hneď na úvodnom kopci Col de la Forclaz krátko po štarte akciu odpálil Marc Soler. Postupne sa k nemu pridalo ďalších desať ľudí, vrátane kolegu Tima Wellensa.
Brejk dňa okrem nich vytvorili ešte aj Lemmen (Visma), Gaudu (Groupama-FDJ), Armirail a Prodhomme (2x Decathlon), Martin (Cofidis), Sepúlveda (Lotto), Quinn (EF), Fortunato (Astana) a taktiež Omar Fraile z Ineosu. Britská zostava dnes chystala ofenzívu, pretože najskôr brejku povolila až štyri minúty, aby následne zvýšila tempo v strede etapy. Vyzeralo to teda, že chcú Fraileho použiť ako satelit pre útok De Plusa alebo Rodrígueza z diaľky. Zaujímavý bol vpredu aj Lemmen, ktorý mohol byť podobnou pomocou neskôr pre Jorgensona.
Počas etapy zároveň vpredu prebiehala veľká bitka o bodkovaný dres. Úvodné dve prémie bral Fortunato a dostal sa do virtuálneho vedenia, no potom z úniku odpadol a musel len dúfať, že Soler alebo Roglič nebudú bojovať o víťazstvo v etape. Na predposledný kopec dňa Le Saléve prišiel brejk s dvomi minútami náskoku a Jonathan Castroviejo začal určovať silné tempo, no kilometre pribúdali a nič viac sa nedialo.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Ineos teda napokon zrejme zmenil plány, pelotón na Le Saléve nerozbil, a o všetkom sa malo rozhodnúť až na záverečnej hore celých pretekov, Col des Gliéres. Britská zostava zároveň uvolnila čelo balíku a tam sa nasťahoval pre zmenu Lidl, ktorý dnes chcel nepochybne posúvať Cicconeho z deviatej priečky vyššie.
Pod záverečné stúpanie prišiel brejk už iba s 30 sekundami výhody a bolo teda jasné, že o etapu zabojujú lídri z GC. Aj tento náskok sa však rozplynul takmer okamžite. Od spodku kopca totiž zaútočil Gulio Ciccone a vytvoril si pekný 20-sekundový náskok. To však vydržalo iba do méty šesť kilometrov pred páskou, kedy masívne zvýšili tempo Laurens De Plus s Carlosom Rodríguezom. Gee, Jorgenson a Buitrago odpovedali, Roglič, Vlasov a Ciccone však prekvapujúco zaostali.
Nečakanú slabosť lídra pretekov chcel využiť Matteo Jorgenson, ktorému sa z ničoho nič otvorila šanca vyhrať Critérium du Dauphiné. Američan zabral a zostal s ním iba Rodríguez, žltý dres strácal dva kilometre pred páskou už tridsať sekúnd a narastalo to aj na záverečnom plochom finálnom kilometri.
 
video v clanku ikonka ciernaVideosumár etapy
Jorgenson etapu obetoval pre vidinu žltého dresu, takže z triumfu sa tešil Carlos Rodríguez. Američanovi to však napokon tesnučko nestačilo na celkové víťazstvo, ktoré druhýkrát v kariére uhájil Primož Roglič. Podarilo sa mu to iba o osem sekundičiek, čo je obrovský výkričník pred Tour de France, kde sa do hry pridajú aj Vingegaard s Pogačarom.
GC sa menila, no pódium zostalo rovnaké. Famózny Derek Gee odhalil svoj masívny potenciál a dnešným tretím miestom ubránil svoje prvé pódium v celkovom poradí na World Tour etapáku. Rodríguez a De Plus boli za svoju dnešnú aktivitu odmenení nielen etapou, ale aj posunmi na štvrté, resp. piate miesto, takže ani v Ineose nebude po Dauphiné zlá nálada. Zlepšenie dnes ukázal aj Remco Evenepoel, ktorý prišiel iba niekoľko sekúnd za Rogličom a pohodlne udržal Top 10.
Vývoj na finálnom kopci zahral do kariet Lorenzovi Fortunatovi, ktorý tesne urval bodkovaný dres. V zelenom sa o sedem bodíkov udržal Roglič pred Jorgensonom, no Američan si donáša aspoň biele tričko. Najlepším tímom sa zaslúžene stala Bora-Hansgrohe, hoci v posledný deň nepôsobila ani zďaleka tak suverénne ako v predchádzajúcich etapách.
vyjadrenie ikonky ciernaVyjadrenie Primoža Rogliča (celkový víťaz)
"Je pomerne bláznivé, že sa mi podarilo vyhrať Dauphiné. Keď sa pozriem, čo všetko sa počas tohto týždňa stalo, je to krásne. V závere som neustále pozorne počúval odstupy a snažil sa ísť podľa toho. Bolo to pomerne otvorené, takže som videl lídrov na ceste pred sebou takmer celý čas a napokon som to v cieli stihol, čo je perfektné. Či som trpel? Rozhodne, nielen dnes, ale celé záverečné tri dni. Je to určite niečo, čo sme pred Tour potrebovali."
Výsledky etapy
1. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 04:18:02
2. JORGENSON Matteo Visma | Lease a Bike 00:00
3. GEE Derek Israel - Premier Tech 00:15
4. DE PLUS Laurens INEOS Grenadiers 00:35
5. BUITRAGO Santiago Bahrain Victorious 00:35
6. ROGLIČ Primož link ikonka Bora - hansgrohe 00:48
Zobraziť kompletné poradie
Konečné poradie pretekov
1. ROGLIČ Primož link ikonka Bora - hansgrohe 25:35:40
2. JORGENSON Matteo Visma | Lease a Bike 00:08
3. GEE Derek Israel - Premier Tech 00:36
4. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 01:00
5. DE PLUS Laurens INEOS Grenadiers 02:04
6. VLASOV Aleksandr Bora - hansgrohe 02:06
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop