Prvú etapu Dauphiné vyhral Pedersen pred Bennettom, Roglič aj Evenepoel bez straty

2.6.2024, 16:00 | Preteky vo svete | Kamil Kaszycki
1. 2.6. zvlnena etapa ciel rovina Saint-Pourcain-sur-Sioule 172 km Pedersen
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345678
profil etapy, 2060 nastúpaných metrov (© letour.fr)
Necelý mesiac pred štartom Tour de France nás čakala už tradičná generálka Critérium du Dauphiné. Osemetapové francúzske dobrodružstvo od nedele 2. júna do nedele 8. privítalo veľmi silné štartovky. Z veľkej štvorky sa tu poprvýkrát po páde v Baskicku ukázali Primož Roglič (Bora-hansgrohe) a Remco Evenepoel (Soudal Quick-Step), ktorí boli, samozrejme, hlavnými favoritmi na celkové víťazstvo. Konkurovať im prišli Juan Ayuso z UAE či Carlos Rodríguez (INEOS Grenadiers). Zvedaví sme boli na Seppa Kussa, ktorý pri neúčasti Jonasa Vingegaarda viedol Vismu. Vysoké ambície pred Tour mali aj Tao Hart (Lidl - Trek) a David Gaudu (Groupama - FDJ). Bolo sa teda na čo tešiť.
Prvá etapa mala zvlnený charakter, bola dlhá 172 kilometrov a dal sa očakávať hromadný dojazd. Vo Francúzsku sa nezišlo veľa rýchlych mužov, zo štartovky vyčnievali Mads Pedersen (Lidl - Trek) a  Sam Bennett (Decathlon AG2R). Šprintovať dnes mohli aj Fred Wright (Bahrain - Victorious), Hugo Page (Intermarché - Wanty), Garcia Cortina z Movistaru či Clement Venturini (Arkéa - B&B Hotels).
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
Do úniku dňa sa dostali Mathis Le Berre (Arkéa - B&B Hotels) a Mark Donovan (Q36.5 Pro Cycling). Lidl a Decathlon ich držali na krátko, väčšinu dňa mali len ľahko cez dve minúty náskoku. 45 kilometrov pred cieľom musel meniť koleso jeden z hlavných favoritov záveru Sam Bennett, ale vzhľadom sa vzdialenosť od pásky to nebolo nič závažné.  
20 kilometrov pred cieľom sa udial menší pád, ale nezaplietol sa doň nikto z favoritov. Dvojička mala len 20 sekúnd náskoku, pelotón sa blížil. Dnešné dobrodružstvo sa pre Le Berreho s Donovanom skončilo 16 km pred páskou a situácia sa upokojila. Preteky sa po páde skončili pre Jamesa Whelana (Q36.5 Pro Cycling) a onedlho dostal defekt Luca Vergallito (Alpecin Deceunick).
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
11 km nastúpil z pelotónu Nils Politt (UAE). Jeho útok zachytil Marco Haller (Bora-hansgrohe). Po pár stovkách metrov boli Ineosom chytení. Hneď na to atakoval Jonas Rutsch z EF Education - Easypost, ale tiež vpredu dlho nevydržal. Pelotón sa na širokej ceste osem km pred cieľom natiahol, GC tímy držali svojich lídrov v čele. Bolo vidieť Ineos, Boru aj Soudal.
Dva kilometre pred cieľom sa dopredu vytiahli Uno-X s Magnusom Cortom a Decathlon so Samom Bennettom. V pravý čas sa do čela vytiahol vlak Lidlu a Ryan Gibbons to úžasne rozbehol Madsovi Pedersenovi, na ktorého nemal nárok ani druhý Bennett. Tretí došprintoval Hugo Page (Intermarché - Wanty).
Žltý dres lídra pretekov si po víťazstve oblieka Mads Pedersen, rovnako zelený je v jeho rukách, ale zajtra si oblečie druhý Sam Bennett. Tretiemu Hogovi Pageovi patrí biely dres a v bodkovanom bude jazdiť vďaka dnešnéhu úniku Mark Donovan.
Výsledky etapy
1. PEDERSEN Mads Lidl - Trek 04:01:30
2. BENNETT Sam Decathlon Ag2r La Mondiale 00:00
3. PAGE Hugo Intermarché - Wanty 00:00
4. VENTURINI Clément Arkéa - B&B Hotels 00:00
5. DOULL Owain EF Education - EasyPost 00:00
6. GAZZOLI Michele Astana Qazaqstan 00:00
7. GARCÍA Iván Movistar Team 00:00
8. WRIGHT Fred Bahrain Victorious 00:00
9. RUSSO Clément Groupama - FDJ 00:00
10. CORT Magnus Uno-X Mobility 00:00
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop