Dauphiné: Tretí deň opäť vrcholil na kopci. Vyhral kanadský supertalent Derek Gee, Roglič spadol

3. 4.6. rovinata etapa ciel rovina Celles-Durolle > Les Estables 182 km Gee
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345678
profil etapy, 2970 nastúpaných metrov (© letour.fr)
Tretia etapa Critérium du Dauphiné mala veľmi podobný charakter ako tá druhá. Zvlnený, priam kopcovitý terén vrcholil na tiahlom kopci, ktorý síce nemal vytvoriť rozdiely medzi favoritmi na GC, no bol priťažký pre šprintérov.

Favoriti teda boli podobní ako včera. Žltému Magnusovi Cortovi (Uno-X) chcel oplatiť porážku Primož Roglič (Bora) a zaujímaví mali byť aj Evenepoel (Soudal) a Grégoire (Groupama), ktorí disponujú kvalitným šprintom. Včera ukázali skvelý výkon aj Mads Pedersen (Lidl) a Fred Wright (Bahrain Victorious), ktorí tak na dnešnom trochu ľahšom dojazde mohli tiež uspieť.
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -


O únik rovnako ako v druhý deň prekvapivo nebol veľký záujem, hoci to včera Armirailovi nevyšlo iba veľmi tesne. Dopredu sa dostala iba trojica v zložení Nicolas Prodhomme (Decathlon), Harry Sweeny (EF) a Rémy Rochas (Groupama-FDJ). Uno-X však tejto trojici dovolilo náskok iba okolo troch minút. 135 kilometrov pred cieľom prišlo k dramatickej situácii. Zrejme najväčší favorit pretekov Primož Roglič sa ocitol na zemi. Pokračoval však ďalej.

Etapa prebiehala v pokojnom duchu a bolo jasné, že aj dnes sa o víťazovi rozhodne z pelotónu. 60 kilometrov pred páskou totiž začala dlhá, stúpajúca pasáž a počas nej sa v balíku zvýšilo tempo. Náskok úniku sa hodinu pred dojazdom znížil na minútku. To využil na preklenutie medzery Christopher Jull-Jensen z Jayca. Posilnený brejk tak vo štvorici vstupoval do záverečnej osminy dnešnej 181-kilometrovej etapy.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Ťažkosti po Rogličovi postretli aj ďalšieho lídra na GC, Chrisa Harpera (Jayco). Ten sa ocitol na zemi a austrálska zostava k nemu stiahla všetko čo mala, no museli zmazávať minútovú medzeru. Podarilo sa im to relatívne bez problémov. V zjazde pod záverečné stúpanie Les Estables (3,8 km; 5 %) už vpredu jazdila iba trojica bez Rochasa a naháňali ich už aj tímy UAE a Ineos. Medzitým riešil Wright defekt.
V nájazde na záverečný kopec použil Lidl prekvapivo Pedersena na ťahanie, hoci patril medzi favoirtov dnešného dňa. Dán sa však dnes evidentne necítil dobre a rýchlo balík opustil. Únik bol pohltený napokon tri kilometre pred cieľom a špurtovalo sa.
V hromadnom, silovom šprinte sa napokon presadil Derek Gee (Israel), ktorý v peknom súboji jedného na jedného zdolal Romaina Grégoira (Groupama). Kanadský supertalent tak ukázal, že pred Tour de France vyladil formu skvele a budeme zvedaví, či vo Francúzsku ukáže podobnú šou ako vlani na Gire. Zvyšok hlavnej skupiny na nich badateľne nemal.
Dnešný víťaz Gee putuje aj do žltého dresu, ktorý bude brániť v zajtrajšej časovke. Medzi favoritmi na celkové poradie k rozdielom dnes neprišlo, GC sa teda naplno otvorí až zajtra. Do zeleného dresu sa vďaka konzistentným finišom dostal Gulio Ciccone (Lidl), bodkovaný zostáva Mathis Le Berre (Arkéa) a do bieleho dresu ide dnes sklamaný druhý muž Romain Grégoire (Groupama-FDJ)
Výsledky etapy
1. GEE Derek Israel - Premier Tech 04:22:18
2. GRÉGOIRE Romain Groupama - FDJ 00:00
3. NERURKAR Lukas EF Education - EasyPost 00:03
4. CICCONE Giulio Lidl - Trek 00:03
5. TEJADA Harold Astana Qazaqstan 00:03
6. BUITRAGO Santiago Bahrain Victorious 00:03
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. GEE Derek Israel - Premier Tech 11:45:20
2. CORT Magnus Uno-X Mobility 00:03
3. GRÉGOIRE Romain Groupama - FDJ 00:04
4. ROGLIČ Primož link ikonka Bora - hansgrohe 00:07
5. JORGENSON Matteo Visma | Lease a Bike 00:09
6. NERURKAR Lukas EF Education - EasyPost 00:09
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop