Dauphiné: Prvý dojazd na kopec priniesol obrovskú drámu. Víťazom napokon Cort, Roglič získal čas

3.6.2024, 15:30 | Preteky vo svete | Peter Matis
Dauphiné: Prvý dojazd na kopec priniesol obrovskú drámu. Víťazom napokon Cort, Roglič získal čas
Magnus Cort (© A.S.O. / Billy Ceusters)

2. 3.6. rovinata etapa ciel rovina Gannat > Col de la Loge 142 km Cort
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345678
profil etapy, 2570 nastúpaných metrov (© letour.fr)
Critérium du Dauphiné v tomto roku veru pretekárov nešetrilo a už v druhý deň organizátori naplánovali dojazd na 25-kilometrovom a veľmi nepravidelnom kopci Col de la Loge. Žiadna sekcia tejto hory však nebola skutočnou výzvou pre najlepších vrchárov na podujatí, preto sme skôr očakávali hromadný šprint jazdov pre celkové poradie, v ktorom by si na bonifikácie i triumf brúsili zuby Primož Roglič (Bora) a Remco Evenepoel (Soudal).
Vylúčený nebol ani úspech úniku, ak by sa pred balíkom vytvorila silná skupina. Či sa to však v úvode etapy podarilo bolo diskutabliné. Na čele sa totiž udomácnila iba pätica v zložení Bruno Armirail (Decathlon), Mathis Le Berre (Arkéa), Jonas Gregaard (Lotto), Xandro Meurisse (Alpecin) a Filipo Conca (Q36.5). Všetci to do kopcov vedia slušne a boli tu aj tempári, no predsa len sa vpredu očakávala väčšia skupina.
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
- naše najprestížnejšie preteky -
Menované kvinteto si ani nevyjazdilo vysoký náskok, maximálne siahal počas etapy k piatim minútam. V balíku ťahala Bora pre Rogliča a taktiež Israel pre Teunsa a Groupama-FDJ pre Grégoira, takže záujem o etapu tu bol. V druhej polovici etapy to tieto tímy stiahli a na päte finálneho kopca bol rozdiel medzi skupinami 2:45. Šanca pre únik tu bola, no nebola najväčšia.
Úvodná tretina záverečného kopca bola najťažšia a to sa snažila využiť Groupama-FDJ. Francúzi rozbehli ostré tempo, ktoré rýchlo odpáralo šprintérov. Vpredu dobre vedeli, že ich kilometre vpredu sú zrátané. Mathis Le Berre aspoň mohol etapu dojsť v kľude, lebo si zaistil bodkovaný dres. Ako posledný vpredu zostal Bruno Armilail.
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Desať kilometrov pred páskou Bora nasadila svoje najväčšie zbrane, pretože v skupine sa stále skvele držal žltý Mads Pedersen (Lidl). Aleksandr Vlasov nabehol na čelo skupiny a začal udávať veľmi svižné tempo. Rus stiahol Francúza na pätnásť sekúnd a konečne odpáral Pedersena aj s poslednými klasikármi ako Wright či Kwiatkowski.
Armilail však išiel skvele. Záverečná časť kopca bola plochšia a časovkár z Decathlonu našiel dobré tempo, ktorému ani Vlasov s Hindleym nevedeli sekundovať, nieto ešte ísť rýchlejšie. Záverečný kilometrer však fanúšikom z krajiny galského kohúta zlomil srdce.
Uno-X sa v štvorici pod Falmme Rouge nasypali na čelo a rozbehli skvelý leadout pre Magnusa Corta, ktorý domáceho pretekára prevalcoval 150 metrov pred páskou. Druhý finišoval Primož Roglič, ktorý nedokázal celodennú snahu svojho tímu a obetu Vlasova s Hindleym premeniť na víťazstvo, no Dán bol dnes skrátka suverénny.
Na treťom mieste si pre bonifikačné sekundy prišiel Matteo Jorgenson (Visma), ktorý tak rovnako ukázal dobrú formu. Naopak, Evenepoelovo nezapojenie sa do šprintu jasne ukazuje, že Belgičan svojimi zdržanlivými vyjadreniami pred pretekmi nezavádzal a v top forme vo Francúzsku určite nie je.
V celkom poradí išiel do žltého dresu dnešný víťaz a Magnus Cort bude v tejto forme favoritom aj v zajtrajšom veľmi podobnom finiši. Dán sa zároveň oblieka do zeleného dresu, ktorý by pre neho mohol byť pekným cieľom do zvyšku týždňa. Bodkovaný bude zajtra Le Berre, do bieleho dresu sa vďaka bonifikáciám prebojoval Jorgenson a najlepším tímom je po druhej etape Movistar.
Výsledky etapy
1. CORT Magnus Uno-X Mobility 03:21:42
2. ROGLIČ Primož link ikonka Bora - hansgrohe 00:00
3. JORGENSON Matteo Visma | Lease a Bike 00:00
4. CICCONE Giulio Lidl - Trek 00:00
5. LAZKANO Oier Movistar Team 00:00
6. TEUNS Dylan Israel - Premier Tech 00:00
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. CORT Magnus Uno-X Mobility 07:23:02
2. ROGLIČ Primož link ikonka Bora - hansgrohe 00:04
3. JORGENSON Matteo Visma | Lease a Bike 00:06
4. ARMIRAIL Bruno Decathlon Ag2r La Mondiale 00:08
5. CHAMPOUSSIN Clément Arkéa - B&B Hotels 00:10
6. GEE Derek Israel - Premier Tech 00:10
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop