Dauphiné: Roglič už v sobotu nebol dominantný, ale vyhral svojim typickým zrýchlením na páske

8.6.2024, 13:30 | Preteky vo svete | Lukáš Timko
Dauphiné: Roglič už v sobotu nebol dominantný, ale vyhral svojim typickým zrýchlením na páske
Primož Roglič (© A.S.O. / Billy Ceusters)

7. 8.6. rovinata etapa ciel rovina Albertville > Samoens 1600 155 km Roglič
Etapy tohto ročníka pretekov:
12345678
profil etapy, 4200 nastúpaných metrov (© letour.fr)
Po skvelom výkone Primoža Rogliča v piatok bolo základnou otázkou to, či sa mu ten dominantný výkon podarí zopakovať aj dnes. Ak by sa tak nestalo, hneď by sa vynorilo množstvo otázok. Remco Evenepoel zasa jasne rozprával o tom, že nemá ešte dostatočnú formu a nedá sa od neho veľa čakať.
Únik sa vytvoril pomerne rýchlo na takúto etapu. Nemal však veľmi veľa časovej výhody. Bol tam Marc Soler (UAE), ktorý celkovo nestrácal ani štyri minúty a je to známa vrcháraka firma zo silného tímu. Spolu s ním tam boli Nicolas Prodhomme a Dorian Godon (2x Decathlon-AG2R), Davide Formolo (Movistar), Lorenzo Fortunato (Astana), Darren Rafferty (EF Education-Easypost), Kevin Geniets (Groupama-FDJ), Warren Barguil (DSM), Guillaume Martin (Cofidis), Koen Bouwman (Visma - Lease a bike) a Mark Donovan (Q36.5).
 
Väčšinu etapy pracovali s náskokom okolo štyroch minút až sa v predposlednom kopci, ktorým bol nikto menší ako Col de la Ramaz (14 km; 7 %) rozhodol odpútať od skupiny vpredu Marc Soler. Španiel si vybudoval minútu a pol náskoku pred zvyškom úniku na vrchole kopca a spustil sa dolu. Čakal ho 15-kilometrový zjazd, desať roviny a záverečný výstup na Samoëns 1600 (9,9 km; 9 %). V skupine favoritov sa nič zásadné v predposlednom kopci nestalo, logicky ešte zväčšili medzeru za Solerom na vyše päť minút.
V poslednom kopci sa preteky nakopli. Soler ťažil zo svojej výhody, ktorú nadobudol, a potreboval si správne rozložiť tempo. Za ním sa už začali diať veci hneď v úvode kopca, keď to Bora nakopla a šesť kilometrov pred vrcholom už mal problém držať sa favoritov aj Remco Evenepoel. V piatok avizoval, že sa necíti najlepšie a nebude to hrotiť. Boru skúšal vyhodiť z konceptu Giulio Ciccone (Lidl), ale Politt a neskôr Jungels ťahali výborne. Napokon tam ostal Vlasov. V záverečnej tretine kopca tam ostávalo už len osem najleších z celkého poradia.
Marc Soler (© A.S.O. / Billy Ceusters)
Úplne vpredu stále ostával Soler, ktorý mal veľkú šancu vyhrať. Jeho niekdajší kolegovia z úniku boli už dávno vzadu. Tri kilometre pred páskou ale akoby uťalo a začal sa veľmi trápiť. Dobehnutý bol dva kilometre pred páskou a čakalo sa, čo sa bude diať - či to Roglič opäť vyskúša. To sa nedialo, a tak to v záverečnom kilometri nevydržal Santiago Buitrago (Bahrain Victorious). Jeho atak ale nebol úspešný, no a tak si to všetko skúsene postrážil hlavný favorit.
Primož Roglič nastúpil do špurtu presne v správny čas ako už veľakrát v minulosti a akoby poľahky vyhral. Druhý finišoval Matteo Jorgenson z Vismy, tretí Giulio Ciccone z Lidla. Nasledovali Lazkano, Gee a už s menšou stratou Rodríguez. Vlasov ešte zvládol finišovať s odstupom len 14 sekúnd, takže sa aj on udržal celkovo v Top 5.
Po sobote tak iba z celkového poradia vypadol druhý Evenepoel (dostal 1:46) a Roglič má náskok 1:02 na Jorgensona 1:02, Gee stráca 1:13. Potom už nasleduje väčšia diera a okolo dvoch minút manka majú Vlasov s Rodríguezom. Zdá sa, že Kanaďan by mohol prekvapujúco získať pódiovú priečku. Zatiaľ nemal výrazne slabý deň.
"Rogla" sa dnes nehral na Pogačara. Nerobil veľkú show, šiel ekonomicky, vedel o sebe, výkone svojho tímu i súperoch a urobil len to, čo potreboval.
Výsledky etapy
1. ROGLIČ Primož link ikonka Bora - hansgrohe 04:29:16
2. JORGENSON Matteo Visma | Lease a Bike 00:00
3. CICCONE Giulio Lidl - Trek 00:02
4. LAZKANO Oier Movistar Team 00:02
5. GEE Derek Israel - Premier Tech 00:02
6. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 00:08
7. BUITRAGO Santiago Bahrain Victorious 00:14
8. DE PLUS Laurens INEOS Grenadiers 00:14
9. VLASOV Aleksandr Bora - hansgrohe 00:14
10. LANDA Mikel Soudal Quick-Step 00:33
Zobraziť kompletné poradie
Priebežné poradie pretekov po etape
1. ROGLIČ Primož link ikonka Bora - hansgrohe 21:16:50
2. JORGENSON Matteo Visma | Lease a Bike 01:02
3. GEE Derek Israel - Premier Tech 01:13
4. VLASOV Aleksandr Bora - hansgrohe 01:56
5. RODRIGUEZ Carlos INEOS Grenadiers 01:58
6. EVENEPOEL Remco Soudal Quick-Step 02:15
7. DE PLUS Laurens INEOS Grenadiers 02:17
8. LAZKANO Oier Movistar Team 02:20
9. CICCONE Giulio Lidl - Trek 02:54
10. LANDA Mikel Soudal Quick-Step 03:51
Zobraziť kompletné poradie
záverečný kopec (© letour.fr)
 
Náš eshop