Omloop Het Nieuwsblad: Únik favoritov stiahol balík, neskorým atakom sa presadil Tratnik, na pódiu aj Politt a Van Aert

24.2.2024, 13:25 | Preteky vo svete | Jakub Hlubek
so 24.2. zvlnena etapa ciel rovina Gent > Ninove 202 km Tratnik
profil pretekov, 1600 nastúpaných metrov (© omloophetnieuwsblad.be)
Záverečný februárový víkend patril prvým jarným klasikám na mačacích hlavách. Po štrnástich rokoch sme na klasikách nemohli rátať s Petrom Saganom. Na pelotón čakalo dvanásť stúpaní a jedenásť úsekov na kockách. Najväčším favoritom bol Wout Van Aert (Visma l Lease a Bike). Belgičan mal k dispozícii silný tím. Jeho súčasťou boli Tiesj BenootMatteo Jorgenson alebo Christophe Laporte
Medzi ďalších kandidátov na popredné umiestnenia patrili Kasper Asgreen (Soudal - Quick Step), Alberto Bettiol (EF Education-EasyPost), Biniam Girmay (Intemarché - Wanty), Stefan Küng (Groupama - FDJ), Matej Mohorič (Bahrain - VIctorious), Thomas Pidcock (Ineos Grenadiers), Jasper Philipsen (Alpecin - Deceuninck), Jasper Stuyven (Lidl - Trek) alebo Matteo Trentin (Tudor Pro Cycling Team). 
Do vedúcej skupiny sa prepracovali Sean FlynnFrank Van den Broeck (2x DSM-firmenich PostNL), Samuele Battistella (Astana Kazachstan), Lars Boven (Alpecin - Deceuninck), Sander de Pestel (Decathlon AG2R La Mondiale), Alexis Gougeard (Cofidis), Manilo Moro (Movistar), Elias Maris (Team Flanders - Baloise) a Jelle Vermoote (Bingoal WB). 132 kilometrov pred cieľom sa začal deliť pelotón. 
Odčleniť sa podarilo 23-člennej skupine, kde nechýbali AsgreenDe LieLaportePidcockPhilipsen ani Van Aert. 112 kilometrov pred páskou táto partia dostihla vedúcu skupinu. Pelotón strácal minútu a 25 sekúnd. Vo výbornej pozícii bola Visma, keďže spoločne so spomínaným duom boli súčasťou skupiny aj AffiniBenoot Jorgenson. Štyroch ľudí mali v skupine Ineos a Trek. 
- reklama -
- reklama -
- reklama -
- reklama -
Jasper Stuyven sa však v tejto skupine nenachádzal. Pelotón, ktorý viedli Intermarché a Movistar, sa k vedúcej partii približoval. Po Kattenbergu (5 %, 1 km) strácal iba polminútu. Z hlavnej skupiny sa utrhol Laurenz Rex (Intermarché). Naopak, pre mechanické problémy opustil vedúcu partiu Matteo Jorgenson (Visma). Problémy pre Vismu pokračovali, defekt dostal Edoardo Affini.

Pretekárom znepríjemňovali život bočný vietor a chladné počasie. Vedúcu skupinu opustil Kenneth Van Roy (Bingoal WB). Naopak, vrátili sa tam obaja jazdci Vismy. 75 kilometrov pred cieľom došlo k pádu na pravej strane pelotóne, za ktorým uviazlo množstvo ľudí. Z vedúcej skupiny vypadol aj Lars Boven (Alpecin). Balík viedli jazdci Groupamy. Pridali sa k ním aj jazdci Intermarché, keďže Laurenz Rex nebol úspešný.
Vedúca skupina prišla na Valkenberg (8,1 %; 0,5 km). Vpredu sa už nenachádzal ani Manilo Moro (Movistar). Na stúpaní zvýšil tempo Gianni Moscon (Soudal), ale partia zostala pohromade. Na čele pelotónu sa otáčal aj zástupca EF Education. Do hlavnej skupiny sa vracal Julian Alaphilippe (Soudal), ktorý spadol a pre defekt musel meniť bicykel. Vpredu sa nachádzalo 27 cyklistov. Balík strácal štyridsať sekúnd. 
Nasledoval Holleweg (0,8 km) a ďalší krátky kopec Wolvenberg (7,9 km; 0,6 km). Pelotón sa čoraz viac blížil k vedúcej skupine. Na stúpaní sa na čele udržalo iba sedem ľudí, ale ďalšia skupina nestrácala veľa. Vpredu zostali Matteo JorgensonChristophe LaporteWout Van Aert (3x Visma), Gianni Moscon (Soudal), Tom Pidcock (Ineos), Toms Skujinš (Trek) a Arnaud De Lie (Lotto). Pred Jagerij (0,8 km) odtiaľ vypadol Moscon.
Sexteto na čele si rýchlo vybudovalo polminútový náskok, balík strácal ďalších 25 sekúnd. Druhú skupinu viedol Trek, v pelotóne udávali tempo Astana a Uno-X. Nasledoval Molenberg (7 %; 0,4 km), kopec na kockách. Pred ním boli prenasledovatelia dostihnutí balíkom. Vedúca skupina zostala pohromade, ale následne sa začalo v nej atakovať. Partia však zostala pohromade. 
Na Haaghoeku (2 km) sa neatakovalo. Pelotón, kde bolo približne šesťdesiat ľudí, strácal viac ako minútu. Odišiel odtiaľ Nathan Vandepitte (Bingoal WB). Nasledoval ho Mike Teunissen (Intermarché - Wanty). Zloženie úniku sa nezmenilo ani po Lebergu (4,2 %; 0,9 km). Vandepitte aj Teunissen sa vrátili späť. Na Berendriese (7 %; 0,9 km) atakoval Tom Skujinš. Lotyš si vytvoril náskok, ale po chvíli sa vrátil späť. 
Partia sa nerozdelila ani na Elverenbergu (5,6 %; 0,7 km). Julian Alaphilippe (Soudal) opäť menil bicykel. 24 kilometrov pred cieľom sa zdvihol zo sedla Matteo Jorgenson (Visma), ale odísť sa mu nepodarilo. V balíku došlo k pádu. Spadli Julian AlaphilippeKasper Asgreen (Soudal) a Florian Sénéchal (Arkéa). Narazili do stredového stĺpika. Dvojnásobný majster sveta prežíval čierny deň.
Vo vedúcej skupine opäť atakoval Jorgenson. Podarilo sa mu odísť a začal si budovať náskok. Vlaňajší víťaz Okolo Ománu prešiel Muur Kapelmuur (9,3 %; 0,4 km) s 25 sekundami k dobru. Z druhej skupiny odpadol Pidcock. Z pelotónu sa utrhol Tim Wellens (UAE Team Emirates) a blížil sa k skupine s Van Aertom. Pätnásť kilometrov pred cieľom už bol jej súčasťou. Náskok Jorgensona sa znížil na desať sekúnd. 
Na Bosbergu (5,8 %, 0,9 km) bola najprv dostihnutá skupina s Van Aertom a následne kapituloval aj Jorgenson. Po poslednom kockovom úseku zostala vpredu približne pätnásťčlenná skupina. Ďalší atak podnikli Nils Politt (UAE Team Emirates) a Jan Tratnik (Visma | Lease a Bike). Druhú skupinu doplnil pelotón, ktorý mal sedem kilometrov pred páskou manko 35 sekúnd. 
4700 metrov pred cieľom si vedúce duo udržiavalo pätnásť sekúnd. Balík viedli traja zástupcovia Lotta. Nils Politt Jan Tratnik napokon šprintovali o triumf a víťaz Okolo Slovenska z roku 2017 dosiahol obrovské víťazstvo. Šprint pelotónu o tretiu priečku vyhral Wout Van Aert. Veľmi pekné štvrté miesto obsadil Oliver Naesen (Decathlon AG2R La Mondiale). Elitnú päticu uzavrel Christophe Laporte
79. ročník Omloop Het Nieuwsblad priniesol útočnú cyklistiku. Už 132 kilometrov pred páskou sa utrhla silná skupina, kde boli Tom PidcockWout Van Aert a ďalší favoriti. Partia, ktorá sa zúžila na šesť jazdcov, si udržiavala náskok až do posledného úseku s mačacími hlavami, kde ich dostihli ďalší pretekári. Medzi nimi sa nachádzali aj Nils Politt Jan Tratnik, ktorí svojim útokom prekazili hromadný dojazd. 
Christophe Laporte Wout Van Aert strávili viac ako sto kilometrov v úniku, ale napriek tomu mali dostatok síl na záverečný šprint. Príjemným prekvapením je štvrté miesto Olivera Naesena. Pre Belgičana to môže byť pozitívny impulz po nevydarených sezónach. Medzi silných protagonistov patrili aj Arnaud De LieMatteo JorgensonTom Pidcock alebo Toms Skujinš
vyjadrenie ikonky ciernaJan Tratnik (víťaz)
"V minulosti som veľa klasík neodjazdil, takže dnes som dostal rolu domestika. Chalani dnes odviedli skvelú prácu. Ja som nebol v tej skupine, takže som si v pelotóne mohol trochu oraziť. Mali sme vpredu päť ľudí, takže som šiel v háku. Celý deň som iba veril v úspech. Nakoniec sme ich dostihli a ja som zaútočil. Možno je to moje najväčšie víťazstvo v živote. Bol som trochu nervózny z toho, či dokážem vyhrať záverečný šprint, ale Nils Politt začal šprintovať ďaleko pred cieľom."
vyjadrenie ikonky ciernaNils Politt (2. miesto)
"Teraz je to po druhýkrát, čo som takto skončil druhý. Visma dnes bola veľmi silná. Na konci sme vedeli, že sú za nami rýchli jazdci. Takže som rád, že som mohol obsadiť druhé miesto. Naším plánom bol útok Tima Wellensa na Muur Kapelmuur. Podarilo sa mu dostať do vedúcej skupiny. Neskôr som videl Jana Tratnika, ako odchádza. Videl som, že Visma má množstvo ľudí v skupine, takže som vedel, že musím ísť s jedným z nich."
vyjadrenie ikonky ciernaWout Van Aert (3. miesto)
"Som spokojný so svojimi vlastnými pocitmi, ale stále si myslím, že by to mohlo byť oveľa lepšie. Niekoľkokrát som bol na limite. Bolo to naozaj ťažké, najmä na Berendriese a Muur Kapelmuure. Stále môžem robiť pokroky, ale odjazdil som veľmi pekné preteky a užil som si to. Som veľmi šťastný, ako sme situáciu ako tím riešili. Bol to dobrý deň a je pekné, že sme to mohli pretaviť do víťazstva. Keď nás dostihol pelotón, nepanikárili sme."
Výsledky
1. TRATNIK Jan Team Visma | Lease a Bike 04:31:27
2. POLITT Nils UAE Team Emirates 00:03
3. VAN AERT Wout Team Visma | Lease a Bike 00:08
4. NAESEN Oliver Decathlon Ag2r La Mondiale 00:08
5. LAPORTE Christophe Team Visma | Lease a Bike 00:08
6. REX Laurenz Intermarché - Wanty 00:08
7. STUYVEN Jasper Lidl - Trek 00:08
8. PIDCOCK Tom INEOS Grenadiers 00:08
9. TRENTIN Matteo Tudor Pro Team 00:08
10. DE LIE Arnaud Lotto Dstny 00:08
Zobraziť kompletné poradie
Stúpania: (km do cieľa: Názov, sklon; dĺžka)
1. 158 km: Leberg 4,2 %; 950 m
2. 99 km: Kattenberg 5 % 1000 m
3. 89 km: Leberg  4,2 %; 950 m
4. 74 km: Rekelberg 2,9 %; 900 m
5. 66 km: Valkenberg 8,1 %; 540 m
6. 55 km: Wolvenberg 7,9 %; 645 m
7. 42 km: Molenberg 7 %; 463 m (kocky)
8. 35 km: Leberg 4,2 %; 950 m
9. 31 km: Berendries 7 %; 940 m
10. 28 km: Elverenberg 5,6 %; 750 m

11. 17 km: Muur Kapelmuur 9,3 %; 475 m
12. 12 km: Bosberg 5,8 %; 980 m (kocky)

 

Úseky na mačacích hlavách: (km do cieľa; Názov; dĺžka)
1. 161 km; Haaghoek; 2000 m
2. 130 km; Huisepontweg; 1800 m

3. 98 km; Holleweg; 2000 m
4. 92 km; Haaghoek; 2000 m
5. 83 km; Paddestraat; 2300 m

6. 56 km; Holleweg; 800 m
7. 51 km; Kerkgate; 1000 m
8. 49 km; Jagerij; 800 m

9. 38 km; Haaghoek; 2000 m
 
Náš eshop