Coppa Bernocchi: Po troch rokoch rozhodoval o víťazovi šprint, jednoznačne ho vyhral Ballerini

3.10.2022, 15:05 | Preteky vo svete | Juraj Janoťák
Coppa Bernocchi: Po troch rokoch rozhodoval o víťazovi šprint, jednoznačne ho vyhral Ballerini
Davide Ballerini (© Quick-Step Alpha Vinyl / Getty Images)

po 3.10. zvlnena etapa ciel rovina Legnano > Legnano 191 km Ballerini
profil pretekov, 2100 nastúpaných metrov (© la-flamme-rouge.eu)
Už tento týždeň je na programe záverečný monument sezóny, Okolo Lombardie. Jednou z posledných príležitostí pripraviť sa na veľké finále ročníka boli ďalšie jednodňové preteky na talianskych cestách Coppa Bernocchi. V 103. ročníku podujatia sa stretla zaujímavá konkurencia vrátane Juliana Alaphilippa, Miguela Ángela Lópeza alebo Patricka Konrada. Trasa mohla vystreliť na prvé miesto jedného z klasikárov, no vylúčená nebola ani šprintérska koncovka. 

Isté bolo, že Tim Wellens z Lotto Soudal a Lawson Craddock z BikeExchange - Jayco dnes nevyhrajú, pretože sa nedostavili na štart. Hneď na začiatku pretekov sa dopredu dostala štvorica cyklistov. Boli nimi Jon Barrenetxea z Caja Rural - Seguros RGA, Francisco Muňoz z EOLO-Kometa, Alan Jousseaume z TotalEnergies a Giulio Masotto z celku Corratec. Posledný menovaný sa z úniku porúčal už na méte 103 kilometrov pred cieľom. Vpredu tak pokračovala trojica pretekárov.  

Viac ako 50 kilometrov pred koncom pretekov zaútočil Van Wilder (Quick-Step) a s ním išli Ulissi (UAE) s Rubiom (Movistar). Čochvíľa dobehli únik. Za utečencami bola osemčlenná skupina prenasledovateľov, v ktorej sa však dlhšiu dobu nespolupracovalo ideálne. Túto skutočnosť sa snažil využiť hlavne pretekár Quick-Stepu a chcel odtiahnuť svoju družinu ďalej ako na 15 sekúnd. Krok s ním držali iba Hrischi, Rubio a Jousseaume (TotalEnergies).
Za vedúcou skupinou boli Alaphilippe a Honoré (2x Quick-Step), Izagirre (Cofidis), Grégoire (FDJ) a Hirschi (UAE). Na méte 28 kilometrov pred cieľom sa prvé dve skupiny spojili, takže sa vytvorila deväťčlenná masa. Jej situácia však nevyzerala dobre, pretože v pelotóne sa sformoval celok Alpecin - Deceuninck a ten poriadne tlačil na pílu, aby všetky skupiny pred sebou pohltil. Misiu splnili. Podarilo sa im vtrhnúť do čela 24 kilometrov pred páskou. 
Lenže hneď nasledovalo kratšie stúpanie a z balíka sa utrhla ďalšia skupina. Nechýbal v nej opäť raz Alaphilippe (Quick-Step). Vpredu boli aj Van Wilder (Quick-Step), Narváez (Ineos), Strong (IPT), Covi a Hirschi (2x UAE) a Oldani (Alpecin). Nemali veľký náskok, k dobru získali niečo málo cez desať sekúnd. Necelých 13 kilometrov pred cieľom zaútočili Covi, Van Wilder, Strong a Navráez, za chvíľku sa k ním pripojili Devenyns (Quick-Step) a Ourselin (TotalEnergies). Pelotón ich zhltol 9-tisíc metrov pred páskou.
Zvyšné kilometre už žiadne ataky nepriniesli a o víťazovi sa tak rozhodovalo v hromadnej koncovke. Stále početný balík do nej priviedol celok UAE Team Emirates, no za nimi vyčkával Davide Ballerini. Bol to práve šprintér Quick-Stepu, ktorý sa ako prvý oprel do pedálov a predbehol všetkých súperov. Druhé miesto obsadil Corbin Strong iba o milimetre pred tretím Stefanom Oldanim. Matteo Trentin prišiel do cieľa štvrtý. 
Preteky tak skončili podľa jedného z možných scenárov. Síce Quick-Stepáci robili všetko, aby sa nakoniec nemuselo šprintovať, podobne ako v minulých rokoch, tentokrát boli šprintérske celky dobre pripravené a všetky útoky v posledných 50 kilometroch pochytali včas. Potom to bol jazdec Quick-Stepu, ktorý v závere ukázal svoje kvality, takže belgicky celok z pretekov mohol odchádzať spokojný. Davide Ballerini dnes zaznamenal desiate víťazstvo v kariére na ceste. 
Výsledky
1. BALLERINI Davide Quick-Step Alpha Vinyl 04:18:01 200
2. STRONG Corbin Israel - Premier Tech 00:00 150
3. OLDANI Stefano Alpecin-Deceuninck 00:00 125
4. TRENTIN Matteo UAE Team Emirates 00:00 100
5. GARCÍA CORTINA IvÁn Movistar Team 00:00 85
6. STANNARD Robert Alpecin-Deceuninck 00:00 70
Zobraziť kompletné poradie
 
Náš eshop